Pierwszy dzień w nowej pracy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-05, 17:50   #1
victoria_a
Przyczajenie

Pierwszy dzień w nowej pracy

Jutro rozpoczynam nową pracę i muszę powiedzieć, że bardzo się stresuję. Tym bardziej, że nie szukałam nowej pracy i wszystko tak szybko się potoczyło, że nadal wydaje mi się to takie nierealne, że jutro mam zacząć nową pracę.
Zdecydowałam się na zmianę bo moje warunki finansowe znacznie się poprawią. Jednak adaptacja w nowym miejscu pracy jest dla mnie koszmarem. Tym bardziej, że mam trudności z wejściem w grupę gdzie wszyscy się znają i najczęściej rozmawiają ze sobą o sprawach prywatnych, a ja nie lubię się wcinać w rozmowę.
Zawsze dostaję łatkę nieśmiałej, małomównej, wystraszonej. Nie chcę żeby było tak kolejny raz.
Jak zrobić dobre pierwsze wrażenie?
victoria_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-07, 06:47   #2
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Dot.: Pierwszy dzień w nowej pracy

Cytat:
Napisane przez victoria_a Pokaż wiadomość
Jutro rozpoczynam nową pracę i muszę powiedzieć, że bardzo się stresuję. Tym bardziej, że nie szukałam nowej pracy i wszystko tak szybko się potoczyło, że nadal wydaje mi się to takie nierealne, że jutro mam zacząć nową pracę.
Zdecydowałam się na zmianę bo moje warunki finansowe znacznie się poprawią. Jednak adaptacja w nowym miejscu pracy jest dla mnie koszmarem. Tym bardziej, że mam trudności z wejściem w grupę gdzie wszyscy się znają i najczęściej rozmawiają ze sobą o sprawach prywatnych, a ja nie lubię się wcinać w rozmowę.
Zawsze dostaję łatkę nieśmiałej, małomównej, wystraszonej. Nie chcę żeby było tak kolejny raz.
Jak zrobić dobre pierwsze wrażenie?
Przede wszystkim nie rób nic na siłę. Nie musisz się od razu z każdym zaprzyjaźnić pierwszego dnia (z resztą w ogóle nie musisz). Wszystko przyjdzie z czasem. Staraj się np. chodzić na przerwy razem z innymi i pewnie prędzej czy później ktoś sam Cię o coś zagadnie. Możesz też sama próbować rozmawiać na jakieś neutralne tematy typu gdzie ludzie chodzą na obiad albo skąd zamawiają, albo czy np. są jakieś wyjścia firmowe (kręgle, pizza, itp.), itd.
_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-12, 20:17   #3
Anqaac
Przyczajenie

Hej i jak pierwsze wrażenia? Ja jestem na etapie szukania pracy i ogromny stres związany z rozmowami kwalifikacyjnymi .. Mam tak samo jak Ty też będę bała się początków, mam problemy z adaptacją, ale jakoś trzeba to przetrzymać. Jak ludzie są w porządku to sami będą wiedzieć jak Cię przyjąć
Anqaac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-16, 13:05   #4
Lola9802
Raczkowanie

Też niedawno rozpoczęłam nową pracę i mogę poradzić tylko tyle, żeby nie udawać kogoś kim się nie jest i żeby podejść trochę na luzie. Tak jak napisała Bumble: wszyscy nie muszą być od razu twoimi przyjaciółmi.
Na pewno z czasem się rozkręcisz, atmosfera rozluźni i znajdą się tematy do rozmowy. Ważne też, żeby oni wykazywali inicjatywę - w końcu jesteś nowa i powinni zrozumieć, że czujesz się niepewnie
Daj znać jak Ci idzie!
Lola9802 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-16, 14:49   #5
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:36
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-16, 14:55   #6
Monikaz71
Przyczajenie

Smile Dot.: Pierwszy dzień w nowej pracy

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dokładnie tak. Dopiero po czasie widzisz kto ma rację, kogo uważać za normalnego, a kogo za oszołoma. No i oczywiście nie warto udawać kogoś kim się nie jest, trzeba być sobą. Co nie znaczy, że nie warto pracować nad reklacjami i swoją osobowością. Życze powodzenia
Monikaz71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości