kto z Was bierze 2/3 opakowania po rząd/albo przesuwał okres - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-04, 18:46   #1
ell
Raczkowanie

kto z Was bierze 2/3 opakowania po rząd/albo przesuwał okres

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem
I chciałabym poznać różne opinie
Przez ile czasu już tak robicie?
ell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-04, 19:17   #2
sara17
Raczkowanie

GG do sara17 Send a message via Skype™ to sara17
Dot.: kto z Was bierze 2/3 opakowania po rząd/albo przesuwał okres

Ja miałam w wakacje bardzo ostre treningi przez 3 tyg non stop po 8-10 godz dziennie i właśnie mi wtedy wypadał okres. Więc nie zrobiłam przerwy i zaczęłam nastpne opakowanie tabletek. I nigdy więcej tak nie zrobie Co prawda nie miałam okresu, na czym mi zależało ale poźniej zacząły się plamienia tydzień przed przerwą (drugiego opakowania) a potem normalny ale bardzo bolący i obfity okres A pozatym niesamowicie mi sie w tym czasie popsuła cera

Z perspektywy wolałabym się przemęczyć 4-5 dni z miesiączką podczas treningu niż potem mieć straszną cerę i okres 2 tyg

Nie polecem...

sara17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 09:16   #3
lain
Zakorzenienie

mi sie tak zdarzylo. zadnych problemow nie zauwazylam - w ogole nie odczulam tego - nio tylko okresu nie bylo ale to na plus. po ostatnim opakowaniu z rzedu okres byl normalnie w terminie - zadnych plamein, bolow, niczego takiego.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 10:13   #4
klarnet
Raczkowanie

przesuwalam o jakies 10 dni,parokrotnie,bylo ok,ale pod koniec zaczynalam sie juz czuc jak przed okresem,napuchnieta itd...plamien jednak nie bylo
klarnet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-06, 11:58   #5
hybris
Zadomowienie

O dwóch lat biorę tabletki po 2 opakowania w serii, potem przerwa. Czuję się świetnie, skutków ubocznych żadnych. Badania robię regularnie, wyniki bez zarzutu. Chyba jest to kwestia dobrego dobrania tabletek anty, bo dawniej, kiedy brałam Cilest i próbowałam przesuwać nimi okres efekty moich eksperymentów były tak opłakane, że w sume lepiej by było przemęczyć się z normalnym okresem, niż z 20-dniowym plamieniem. Teraz biorę Mercilon i problemów nie mam żanych.
Stary 2005-12-06, 13:19   #6
ell
Raczkowanie

dzięki

To mnie pocieszyliście
szczególnie hybris, bo ja też mam przepisany mercilon
do lain
ile brałaś opakowań pod rząd?

pzdr
ell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 17:58   #7
Kasiek1987
Zakorzenienie

A jak to jest z Diane 35? Przeczytałam gdzieś kiedyś, że przy tych tabletkach wszelkie kombinacje z przesuwaniem okresu czy braniem 2 opakowań pod rząd są wykluczone. Dzisiaj spytałam o to ginekologa, i powiedział, że nie ma żadnego problemu.
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 08:00   #8
no.:502068917013
Raczkowanie

GG do no.:502068917013
Smile Dot.: kto z Was bierze 2/3 opakowania po rząd/albo przesuwał okres

Hej Drogie Wizażanki,

A czy może któraś z Was nie zrobiła przerwy już po pierwszym opakowaniu tabletek [?] Podobnie, czy któraś nie zrobiła przerwy przy Yasmin.
Jeśli tak, niech podzieli się doświadczeniem, proszę
no.:502068917013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 12:02   #9
dioska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez no.:502068917013
Hej Drogie Wizażanki,

A czy może któraś z Was nie zrobiła przerwy już po pierwszym opakowaniu tabletek [?] Podobnie, czy któraś nie zrobiła przerwy przy Yasmin.
Jeśli tak, niech podzieli się doświadczeniem, proszę
Ja teraz brałam 2 opakowania Yasmin bez przerwy - żadnych plamień, okres przyszedł jak zawsze, praktycznie co do godziny, tyle że po 6 tygodniach. Ogólnie było wszystko ok, oprócz niewielkiego bólu piersi gdzies w środku drugiego opakowania i ogólnie czułam się "napompowana" hormonami, ale to może bardziej kwestia psychiki. A po pierwszym opakowaniu raczej zrób sobie przerwę normalnie - niech organizm się przyzwyczai do hormonów, chyba lepiej go tak od razu nie przeciążać..?
Stary 2006-05-02, 13:34   #10
Raczkowanie

Dziękuję Dioska za odpowiedź (śliczny psiak w avatarku). Wiadomo, że lepiej nie męczyć zbytnio organizmu hormonami, jednak pigułki przesuną mi okres o całe 7 dni (jeśli wystąpi on tuż po odstawieniu tabletek) co niestety jest mi bardzo nie 'na rękę'. Tak, wiem, niby okres, normalna sprawa, ale ten tabletkowy i tak jest okresem wywołanym, a nie naturalnym, wiec może by go tak....

Myślę, że skonsultowanie tego z lekarzem nie zaszkodzi. Dziękuję za odpowiedź
Stary 2006-05-02, 16:12   #11
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

Możn a zrobic tak raz do roku(wtedy to całkiem bezpieczne ALE KILKA RAZY jak twierdzi mój lekarz nie zaleca się bo to rozregulowuje cykl i organizm.Także ja nie polecam choć mozna tu wyczytac ze osoby ,które tak robiły żadnych negatywnych skutków nie odczuły.Gdyby to było tak powszechne to każda z nas by tak chciala i tak robiła a jednak jest inaczej.....

pzdr
asia26
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-02, 16:17   #12
Cytryna01
Rozeznanie

Ja również raz przesunęłam okres, biorąc 2 opakowania tabletek pod rząd. Żeby się niemęczyć z okresem i bólami podczas długiej podróży autokarem
Wszystko podczas i potem było ok
Ale napewno niepowinno się robic takich zabiegów często. Z hormonami nie ma żartów

Cytryna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 17:21   #13
Raczkowanie

Dzięki Dziewczyny za opinię

Niestety to własnie długa podróż, najpierw pociągiem, a następnie promem wchodzi w rachubę. Niestety nie udało się utrzymać terminu podróży, który wypadał poza okresem.

Skonsultuję się z moją panią ginekolog i dam znać, co ona na to
Pozdrawiam,
Stary 2006-05-02, 21:50   #14
tutusia
Rozeznanie

Hmm.. Ale okres na pewno nie wystąpi od razu po odstawieniu tabletek. Nie powinno tak być no bo pomyśl.. Spóxniasz się z tabletką powiedzmu te maksymalne 12h.. Miałabyś o drazu okres. A tak przecież nie ma? Zazwyczaj występuje ok 3-4 dnia przerwy (u mnie np. 4). Wtedy będzie już po podróży, prawda? No ale skonsultuj się z Panią doktor dla pewności.
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 22:23   #15
TOMORROW
Zakorzenienie

ja nie zrobiłam przerwy przy pierwszym op. Cilestu- i prawie cały miesiąc miałam dość spore plamienia
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-02, 23:52   #16
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Ja kiedyś też wzięłam 2 opakowania tabletek pod rząd (to był "Regulon")
Jedyny skutek uboczny to okropnie bolały mnie piersi myślałam, że mi "wybuchną" wszystkie staniki były za ciasne, hihi. Ale przeszło, okres dostałam normalnie, chociaż taki jakiś dziwny był z tego co pamiętam, bo to było ze 3 lata temu, a teraz nie biorę piguł. Na pewno za często nie można tak robić, wbrew temu co mówią niektórzy lekarze. Pozdrawiam.
bergamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-03, 08:23   #17
Ray
Zakorzenienie

ja bralam dwa opakowania pod rzad pierw diana potem yasmin nic mi nie bylo.... okresu tez nie bylo
Stary 2006-05-05, 11:19   #18
asia8
Raczkowanie

Dot.: dzięki

[quote=ell]To mnie pocieszyliście
szczególnie hybris, bo ja też mam przepisany mercilon
do lain
ile brałaś opakowań pod rząd?

Ja bardzo często brałam 2 opakowania tabletek pod rząd, a czasem nawet 3 i nigdy nie miałam problemów. Lekarz mówił że można tak robić a gdzieś za granicą weszły już tabletki gdzie w listku jest 63 tabletki, od razu na 3 miesiace wiec nie może to być szkodliwe, przynajmniej bardzo bo szkodliwe to już są same tabletki
asia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-29, 10:11   #19
Raczkowanie

Witajcie drogie Kobietki

Ostatecznie wzięłam dwa opakowania Yasmin pod rząd. Okresu nie było. Pod koniec drugiego opakowania pojawiły się niewielkie plamienia. Ogólnie, samopoczucie było dobre, nie odczułam żadnych szczególnych dolegliwości....
No może poza tym, że w połowie drugiego opakowania czułam się dość słabo, ale ciężko mi powiedzieć, czy to tabletki, czy przemęczenie.

Po drugim opakowaniu, w trzecim dniu przerwy nadszedł okres.
Pozdrawiam,

Julie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-30, 08:33   #20
Circa
Przyczajenie

Witam!

Wcześniej pisałyście tutaj o przyjmowaniu całych następnych opakowań bez przerwy. Ja obecnie jestem w sytuacji w której rozpoczęłam kolejne opakowanie bez 7 dniowej przerwy. (jest 8 dzień - 8 tabletka nowego blistra) ale ja się czuję jakaś taka napakowana hormonami. Dlatego też chyba przerwę teraz branie tego następnego opakowania i zrobię przerwę. I stąd moje pytanie- a raczej mam nadzieję, ze potwierdzicie moje przemyślenia (w sumie to tak też zrozumiałam ulotkę), że nie ma różnicy w którym momencie się przerwie to kolejne opakowanie tabletek. Ponieważ którykolwiek moment to będzie i tak w czasie przerwy( wynikającej z już niezażywania tabletek) jestem zabezpieczona tak samo jak gdybym zrobiła przerwę po skończeniu 1 opakowania (czyli przerwa 7 dni, i stopień zabezpieczenia jak podczas brania tabletek).
Czy dobrze to wszystko sobie poukładałam??
Dziekuję za odpowiedź,
Pozdrawiam serdecznie
Circa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-30, 09:16   #21
-=martuch=-
Przyczajenie

droga ell, ja dostałam od lekarza Regulon i przez 3 miesiące mogę brać opakowanie za opakowaniem i wówczas okres się u mnie nie pojawi -wiadomo. Jednak lekarz powiedział, że dobrze jest raz na 3 miesiace odstawić lek i pozwolić na normalny cykl, bo to podobno lepiej służy organizmowi . Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku, ale w moim nie ma narazie żadnych skutków ubocznych - ginekolog ostrzegał mnie, że mogę źle się czuć w 1 miesiącu zażywania antykoncepcji, ale nic takiego się nie dzieje .
Co do przesuwania okresu to polecam "Proverę" - kosztuje 5zł, ale niestety jest na receptę :/. Bierzesz (żebym się nie pomyliła...) chyba 10 tabletek zaraz po okresie, i po tych 10 dniach przestajesz je zażywać - w tym momencie pojawi się okres i masz spokój na cały przyszły miesiąc POlecam przy wyjazdach na wakacje
Pa

Aha, skoro temat zszedl trochę na antykoncepcję to mam pytanie Czy u którejś z was wystąpiły objawy typu powiększenie piersi? A jeśli tak to czy piersi wróciły do stanu poprzedniego (np. po którymś z kolei opakowaniu tabletek, kiedy organizm sie przyzwyczaił?)

Edytowane przez -=martuch=-
Czas edycji: 2006-06-30 o 09:36
-=martuch=- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-30, 10:14   #22
Weronisia
Zakorzenienie

Ja biorę Valette czyli polskie Jeanine już 3,5 roku.

Przerwy robię co 3 opakowania.

Ostatnio lekarz kazał mi robić przerwy dopiero po 6 opakowaniu, ale to dlatego, że ja bardzo źle znoszę przerwy 7-dniowe (paskudna migrena).

Co do pierwszego opakowania.

Po odstawieniu pigułek na 3 miesiące zaczęłam znowu brać Valette i nie robiłam przerwy przez 4 opakowania.

Obecnie biorę 4 opakowanie bez przerw. Wezmę jeszcze 2 opakowania i wtedy zrobię przerwę.

Czuję się świetnie.

Nigdy podczas ciągłego brania pigułek nie czułam się napuchnięta lub jakoś inaczej, gorzej niż zwykle. Nigdy przez te wszystkie lata nie miałam plamień itp.
Po zakończeniu ostatniego opakowania dostawałam okres jak w zegarku, czyli zawsze w 3 dniu przerwy ok. godziny 11.00
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-30, 10:16   #23
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez -=martuch=-
Czy u którejś z was wystąpiły objawy typu powiększenie piersi? A jeśli tak to czy piersi wróciły do stanu poprzedniego (np. po którymś z kolei opakowaniu tabletek, kiedy organizm sie przyzwyczaił?)
Tak. Mi powiększyły się piersi o cały rozmiar. Były obolałe. To trwało do 4 opakowania. Potem wróciły do swojego poprzedniego rozmiaru

Obecnie biorę 4 opakowanie bez przerw. I też moje piersi są większe i bardziej wrażliwe na dotyk
Stary 2006-06-30, 10:19   #24
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Circa
nie ma różnicy w którym momencie się przerwie to kolejne opakowanie tabletek. Ponieważ którykolwiek moment to będzie i tak w czasie przerwy( wynikającej z już niezażywania tabletek) jestem zabezpieczona tak samo jak gdybym zrobiła przerwę po skończeniu 1 opakowania (czyli przerwa 7 dni, i stopień zabezpieczenia jak podczas brania tabletek).
Czy dobrze to wszystko sobie poukładałam??
Tak, dobrze to sobie poukładałaś W miropigułkach wszystkie tabletki są jednakowe, więc jeśli odstawisz pigułki w trakcie 2 opakowania, to będzie jakbyś przedłużyła jeden miesiąc. Nic się nie dzieje.
Stary 2017-12-22, 11:24   #25
klamar
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
kończę właśnie dzisiaj drugie opakowanie tabletek Dorin, zaczęłam je brać od razu pod rząd bo zapomnialam tabletki z ostatniego blistra.. czy mogę zacząć 3 opakowanie i zrobić przerwę np po 3/4 tabletkach żeby przesunąć okres?
klamar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości