|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy parafina ciekła może sprawić, że pozbędę się suchości skóry?
Witajcie.
![]() Pozdrawiam, Wizazanka96. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: Czy parafina ciekła może sprawić, że pozbędę się suchości skóry?
myślę, że śmiało możesz użyć - tylko nie bardzo wiem jak, skoro kupiłaś ciekłą
próbowałaś takiej w maści? ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- są też takie specjalne urządzenia - parafiniarki do dłoni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie próbowałam tych w maści, słyszałam, że można ją dolewać do kąpieli, wtedy całe ciało jest gładkie. O parafiniarce też słyszałam, ale na razie chyba nie będę w nią inwestowała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że parafina raczej zatuszuje niż zniweluje suchość skóry.
Polecam za to żel pod prysznic dove creme moisturize (coś w tym stylu jest napisane na opakowaniu) - aktualnie po ponad 7 złotych w biedronce i jakiegoś balsamu/kremu nawilżającego ![]() Ja ogólnie wrogiem parafiny jestem :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Odradzam !!!
Parafina stworzy tylko film na twojej skórze. Wogóle jej nie nawilży tylko natłuści. nie ma ona żadnych cennych składników. Kup np. z DERMEDICU balsam. on jest do wrażliwych skór atopowych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
damn good coffee
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Poza tym przecież Dermedic też jest z parafiną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Parafina jest składnikiem którym unika sie w kosmetykach.
Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum Olej mineralny, parafina, olej parafinowy Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
damn good coffee
|
to po co polecasz kosmetyk z tym składnikiem na drugim miejscu?
![]() Parafina dla niektórych jest wręcz wybawieniem. Piszę o atopikach, potwierdzone przez mnóstwo osób. Więc uważajmy na słowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Może jest składnikiem ale, trzeba szukać takich żeby było go jak najmniej.
Pokaż mi taki kosmetyk żeby był w przystępnej cenie dla młodej dziewczyny żeby go nie miał . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
No bravo
![]() Ale jak na taka cene fajny kosmetyk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Cytat:
![]() Hmm... Dr Różanski pisząc to nie opierał się na żadnych badaniach naukowych. Taką publikację moze napisać każdy z nas i koło parafinofobii rozkręci się ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
![]() Czy widziałaś zaskórniki na dłoniach? ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Z tego co słyszałem parafina ma troche inne działanie więc nie wiem czy należy to robić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
ja się jutro wybieram na parafinę dłoni, przyjemny zabieg, po nim skóra jest taka delikatna w dotyku, dobrze odżywiona i nawilżona, wszystkim polecam, zwłaszcza w takie zimne dni jaki dzisiaj!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja mam dokładnie taki sam problem tzn. kiedyś odmroziłam dłonie i od tego czasu wystarczy że się zrobi się chłodniej wiosną czy jesienią, jest wilgoć i wiatr o zimie i mrozie nie wspominając skóra pierzchnie, a niekiedy pęka aż do krwi. Nie musisz się bać używania parafiny ciekłej (takiej z apteki) mi od lat ratuje dłonie w awaryjnych sytuacjach
![]() W internecie możesz znaleźć wiele pomysłów jak jej używać a ja robię to następująco: - podgrzewam niewielka ilość (około jednej łyżeczki) w kąpieli wodnej, używam do tego małego kieliszka - nakładam parafinę na oczyszczone dłonie, na całe dłonie nie tylko w problematycznych miejscach (warto też zmyć lakier do paznokci wtedy podziała również na nie) - zakładam foliowe rękawiczki (takie jak do farbowania włosów, w internecie można kupić je za grosze) - na to nakładam zwykle wełniane rękawiczki (takie, które nosi się zimą, wcale nie muszą to być kosmetyczne, bawełniane rękawiczki) Cały zabieg robię wieczorem i kładę się spać, rano ściągam rękawiczki, myje dłonie (i na tym etapie już po jednym użyciu zobaczysz efekty) i nakładam krem do rąk. Zabieg taki powtarzam zawsze kiedy pojawi się problem ze skóra czyli najczęściej zimą, wczesną wiosną i pozna jesienią, zawsze na noc żeby parafina na dłoniach była jak najdłużej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.