Czy parafina ciekła może sprawić, że pozbędę się suchości skóry? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-18, 09:33   #1
wizazanka96
Przyczajenie

Czy parafina ciekła może sprawić, że pozbędę się suchości skóry?

Witajcie. Otóż moim problemem jest to, że od ok. 2 lat mam suchą skórę na dłoniach z zewnętrznej strony, jest ona różowa. Skóra w tym miejscu się nie opala. Teraz jest lato, więc jest ok, ale gdy tylko się ochłodzi, co gorzej jest zima, skóra w tym miejscu pęka, piecze i jest bardzo różowa. Codziennie wieczorem nawilżam ją kremem Mediderm, jest on dobry na takie choroby jak egzema itp. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłam w aptece parafinę ciekłą za ok. 6 zł. Słyszałam, że pomaga na problemy suchej skóry. Jednak nie wiem czy ją użyć, bo boję się, że podrażni mi skórę. To nie jest parafina kosmetyczna, tylko ciekła. Zdjęcie załączam poniżej. Napiszcie mi czy mogę jej użyć do nawilżenia skóry i w jaki sposób mogę to zrobić.
Pozdrawiam,
Wizazanka96.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg parafina-ciekla-plyn.jpg (13,8 KB, 24 załadowań)
wizazanka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-18, 12:28   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Czy parafina ciekła może sprawić, że pozbędę się suchości skóry?

myślę, że śmiało możesz użyć - tylko nie bardzo wiem jak, skoro kupiłaś ciekłą
próbowałaś takiej w maści?

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ----------

są też takie specjalne urządzenia - parafiniarki do dłoni

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-18, 15:44   #3
wizazanka96
Przyczajenie

Nie próbowałam tych w maści, słyszałam, że można ją dolewać do kąpieli, wtedy całe ciało jest gładkie. O parafiniarce też słyszałam, ale na razie chyba nie będę w nią inwestowała.
wizazanka96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 11:00   #4
Puszyslawa
Rozeznanie

Wydaje mi się, że parafina raczej zatuszuje niż zniweluje suchość skóry.

Polecam za to żel pod prysznic dove creme moisturize (coś w tym stylu jest napisane na opakowaniu) - aktualnie po ponad 7 złotych w biedronce i jakiegoś balsamu/kremu nawilżającego Choćby masła Isany w Rossmannie albo masła w Lidlu (najlepiej tego bez parafiny). Nie wiem, jak sucha musiałaby być skóra, której taki zestaw stosowany regularnie by nie pomógł.

Ja ogólnie wrogiem parafiny jestem :P
Puszyslawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 15:21   #5
lilia8843
Raczkowanie

Odradzam !!!

Parafina stworzy tylko film na twojej skórze. Wogóle jej nie nawilży tylko natłuści. nie ma ona żadnych cennych składników.
Kup np. z DERMEDICU balsam. on jest do wrażliwych skór atopowych.
lilia8843 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 15:24   #6
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez lilia8843 Pokaż wiadomość
Odradzam !!!

Parafina stworzy tylko film na twojej skórze. Wogóle jej nie nawilży tylko natłuści. nie ma ona żadnych cennych składników.
Ale zapobiegnie utracie wody, skończmy z tą parafinofobią.

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Poza tym przecież Dermedic też jest z parafiną
Stary 2013-11-12, 15:27   #7
lilia8843
Raczkowanie

Parafina jest składnikiem którym unika sie w kosmetykach.

Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum
Olej mineralny, parafina, olej parafinowy
Produkty destylacji ropy naftowej.
Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-12, 15:30   #8
kawa_zmlekiem
damn good coffee

to po co polecasz kosmetyk z tym składnikiem na drugim miejscu?

Parafina dla niektórych jest wręcz wybawieniem. Piszę o atopikach, potwierdzone przez mnóstwo osób. Więc uważajmy na słowa.
Stary 2013-11-12, 15:33   #9
lilia8843
Raczkowanie

Może jest składnikiem ale, trzeba szukać takich żeby było go jak najmniej.
Pokaż mi taki kosmetyk żeby był w przystępnej cenie dla młodej dziewczyny żeby go nie miał .
Stary 2013-11-12, 15:39   #10
kawa_zmlekiem
damn good coffee

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...rpermilch.html
Stary 2013-11-12, 15:57   #11
lilia8843
Raczkowanie

No bravo nie ma parafiny , ale np jest Caprylic, Squalane.Cera Alba, które moga być komedogenne.

Ale jak na taka cene fajny kosmetyk

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-14, 15:28   #12
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
to po co polecasz kosmetyk z tym składnikiem na drugim miejscu?

Parafina dla niektórych jest wręcz wybawieniem. Piszę o atopikach, potwierdzone przez mnóstwo osób. Więc uważajmy na słowa.

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Parafina jest składnikiem którym unika sie w kosmetykach.

Mineral oil, Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum
Olej mineralny, parafina, olej parafinowy
Produkty destylacji ropy naftowej.
Nie wchłaniają się z jelit i skóry. Zatykają pory, absorbują kurz i bakterie. Hamują wymianę gazową i metaboliczną w skórze. Uniemożliwiają swobodne wypływanie łoju na powierzchnię skóry. Stwarzają beztlenowe warunki w skórze sprzyjające rozwojowi bakterii beztlenowych wywołujących trądzik. Inicjują tworzenie zaskórników, utrudnia regenerację skóry. Przyśpieszają procesy starzenia. Powodują kumulację toksycznych metabolitów w skórze. Są powszechnie stosowane przy produkcji kosmetyków, bowiem są tanie i łatwo dostępne. Parafiny rozpuszczają większość składników kosmetycznych, stanowią też typowy wypełniacz zwiększający objętość kosmetyku w opakowaniu. Nawet najcudowniejsze składniki rozpuszczone w parafinach nie przenikają do skóry pozostając na jej powierzchni.
Zawsze podajemy źródło cytowania

Hmm... Dr Różanski pisząc to nie opierał się na żadnych badaniach naukowych. Taką publikację moze napisać każdy z nas i koło parafinofobii rozkręci się Polecam zaglądanie na fora, szukanie publikacji mających oparcie na badaniach naukowych, czytanie opinii ekspertów. Polska stroną którą mogę polecić dot. składów jest kosmopedia.pl. Tam piszą eksperci, w oparciu o badania

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ----------

Cytat:
Odradzam !!!

Niektóre składniki nawilżają poprzez okluzję.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez wizazanka96 Pokaż wiadomość
Witajcie. Otóż moim problemem jest to, że od ok. 2 lat mam suchą skórę na dłoniach z zewnętrznej strony, jest ona różowa. Skóra w tym miejscu się nie opala. Teraz jest lato, więc jest ok, ale gdy tylko się ochłodzi, co gorzej jest zima, skóra w tym miejscu pęka, piecze i jest bardzo różowa. Codziennie wieczorem nawilżam ją kremem Mediderm, jest on dobry na takie choroby jak egzema itp. Jakieś 2 tygodnie temu zakupiłam w aptece parafinę ciekłą za ok. 6 zł. Słyszałam, że pomaga na problemy suchej skóry. Jednak nie wiem czy ją użyć, bo boję się, że podrażni mi skórę. To nie jest parafina kosmetyczna, tylko ciekła. Zdjęcie załączam poniżej. Napiszcie mi czy mogę jej użyć do nawilżenia skóry i w jaki sposób mogę to zrobić.
Pozdrawiam,
Wizazanka96.
Sama parafina to może być za mało. Spróbuj kremów półtłustych/ tłustych z lipidami, mocznikiem. Dobre są też kremy z Neutrogeny, Emolium.

---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:
No bravo nie ma parafiny , ale np jest Caprylic, Squalane.Cera Alba, które moga być komedogenne.

Ale jak na taka cene fajny kosmetyk
Na suchej skórze nie pojawiają się zaskórniki (wyjątek- małe ilości na nosie, gdzie naturalnie wystepuje taka tendencja, ale wtedy mówimy raczej o odwodnionej skórze). Zaskórniki to zaczopowane ujścia gruczołów (czopują się gdy skóra produkuje za dużo sebum). Skąd więc mają powstać zaskórniki, skoro sucha skóra produkuje jego za mało?

Czy widziałaś zaskórniki na dłoniach? Taka obawa o komedogenne działanie danych składników na dłoniach (nawet, gdy w badaniach wykazano, że maja wysoki potencjał komedogenny) jest wg mnie bezpodstawna.
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-14, 15:29   #13
Dstr0
Przyczajenie

Z tego co słyszałem parafina ma troche inne działanie więc nie wiem czy należy to robić
Dstr0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-14, 15:30   #14
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dstr0 Pokaż wiadomość
Z tego co słyszałem parafina ma troche inne działanie więc nie wiem czy należy to robić
Tzn co słyszałeś?
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-27, 11:31   #15
KateRoss
Przyczajenie

ja się jutro wybieram na parafinę dłoni, przyjemny zabieg, po nim skóra jest taka delikatna w dotyku, dobrze odżywiona i nawilżona, wszystkim polecam, zwłaszcza w takie zimne dni jaki dzisiaj!
KateRoss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-03-26, 00:48   #16
Maja008500
Przyczajenie

Ja mam dokładnie taki sam problem tzn. kiedyś odmroziłam dłonie i od tego czasu wystarczy że się zrobi się chłodniej wiosną czy jesienią, jest wilgoć i wiatr o zimie i mrozie nie wspominając skóra pierzchnie, a niekiedy pęka aż do krwi. Nie musisz się bać używania parafiny ciekłej (takiej z apteki) mi od lat ratuje dłonie w awaryjnych sytuacjach sama zdziwiłam się jak bardzo potrafi zregenerować podrażniona i popekaną skórę.
W internecie możesz znaleźć wiele pomysłów jak jej używać a ja robię to następująco:
- podgrzewam niewielka ilość (około jednej łyżeczki) w kąpieli wodnej, używam do tego małego kieliszka
- nakładam parafinę na oczyszczone dłonie, na całe dłonie nie tylko w problematycznych miejscach (warto też zmyć lakier do paznokci wtedy podziała również na nie)
- zakładam foliowe rękawiczki (takie jak do farbowania włosów, w internecie można kupić je za grosze)
- na to nakładam zwykle wełniane rękawiczki (takie, które nosi się zimą, wcale nie muszą to być kosmetyczne, bawełniane rękawiczki)

Cały zabieg robię wieczorem i kładę się spać, rano ściągam rękawiczki, myje dłonie (i na tym etapie już po jednym użyciu zobaczysz efekty) i nakładam krem do rąk.
Zabieg taki powtarzam zawsze kiedy pojawi się problem ze skóra czyli najczęściej zimą, wczesną wiosną i pozna jesienią, zawsze na noc żeby parafina na dłoniach była jak najdłużej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20170326_013758.jpg (77,2 KB, 6 załadowań)
Maja008500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości