Zmiana plastrów antykoncepcyjnych na tabletki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-30, 02:57   #1
8d52f060ff4e0f29af012b7e97262db95239fded_5f04fe7261fa4
Konto usunięte

Zmiana plastrów antykoncepcyjnych na tabletki

Witam kochane wizażanki
Mam pewien problem. Przez 5 miesięcy zabezpieczałam się plastrami Lisvy (bardzo sobie je chwalę). Byłam dziś u lekarza po kolejne plastry, ale dowiedziałam się, że w kraju który mieszkam ich nie ma (ani Lisvy, ani Evry, ani żadnych innych ). Ostatni okres dostałam 25 marca. Został mi jeden plaster (2 plastry mi się odkleiły i zastąpiłam je tymi z 6 opakowania), który nakleiłam zgodnie z planem wczoraj (środa 29 marca). Dziś doktor przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. Powiedział, że mam odkleić plaster i wziąć tabletkę. Jednak nie wiem na jakim dniu zacząć (?) Czy wziąć "czwartek" tabletek z hormonami, czy tak zwane sugar pills? Jeśli to ma być tabletka z hormonami, to ile dni powinnam je brać, kiedy zacząć sugar pills? Lekarz dodał, że przez tydzień muszę się dodatkowo zabezpieczać. Jest to mój początek z antykoncepcją także proszę o wyrozumiałość Pomóżcie
8d52f060ff4e0f29af012b7e97262db95239fded_5f04fe7261fa4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-30, 14:20   #2
KrwawaMary86
Zadomowienie

Dot.: Zmiana plastrów antykoncepcyjnych na tabletki

[1=8d52f060ff4e0f29af012b7 e97262db95239fded_5f04fe7 261fa4;72392207]Witam kochane wizażanki
Mam pewien problem. Przez 5 miesięcy zabezpieczałam się plastrami Lisvy (bardzo sobie je chwalę). Byłam dziś u lekarza po kolejne plastry, ale dowiedziałam się, że w kraju który mieszkam ich nie ma (ani Lisvy, ani Evry, ani żadnych innych ). Ostatni okres dostałam 25 marca. Został mi jeden plaster (2 plastry mi się odkleiły i zastąpiłam je tymi z 6 opakowania), który nakleiłam zgodnie z planem wczoraj (środa 29 marca). Dziś doktor przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. Powiedział, że mam odkleić plaster i wziąć tabletkę. Jednak nie wiem na jakim dniu zacząć (?) Czy wziąć "czwartek" tabletek z hormonami, czy tak zwane sugar pills? Jeśli to ma być tabletka z hormonami, to ile dni powinnam je brać, kiedy zacząć sugar pills? Lekarz dodał, że przez tydzień muszę się dodatkowo zabezpieczać. Jest to mój początek z antykoncepcją także proszę o wyrozumiałość Pomóżcie [/QUOTE]

Ja bym się chyba w tym nie połapała i odstawiłabym plastry, poczekała do pierwszej miesiączki (miesiączki a nie krwawienia z odstawienia) i w 1 dniu miesiączki zaczęłabym brać tabletki.
Stary 2017-03-30, 16:08   #3
chimay
Zakorzenienie

[1=8d52f060ff4e0f29af012b7 e97262db95239fded_5f04fe7 261fa4;72392207]Witam kochane wizażanki
Mam pewien problem. Przez 5 miesięcy zabezpieczałam się plastrami Lisvy (bardzo sobie je chwalę). Byłam dziś u lekarza po kolejne plastry, ale dowiedziałam się, że w kraju który mieszkam ich nie ma (ani Lisvy, ani Evry, ani żadnych innych ). Ostatni okres dostałam 25 marca. Został mi jeden plaster (2 plastry mi się odkleiły i zastąpiłam je tymi z 6 opakowania), który nakleiłam zgodnie z planem wczoraj (środa 29 marca). Dziś doktor przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. Powiedział, że mam odkleić plaster i wziąć tabletkę. [/QUOTE]

Lekarz nie powiedział Ci, czy masz odkleić plaster teraz, czy nosić go ten przewidziany tydzień?

[1=8d52f060ff4e0f29af012b7 e97262db95239fded_5f04fe7 261fa4;72392207]Jednak nie wiem na jakim dniu zacząć (?) Czy wziąć "czwartek" tabletek z hormonami, czy tak zwane sugar pills? Jeśli to ma być tabletka z hormonami, to ile dni powinnam je brać, kiedy zacząć sugar pills? Lekarz dodał, że przez tydzień muszę się dodatkowo zabezpieczać. Jest to mój początek z antykoncepcją także proszę o wyrozumiałość Pomóżcie [/QUOTE]

Nie bardzo rozumiem. Dlaczego miałabyś zaczynać od tabletek placebo z końca opakowania? Bo to chyba je masz na myśli?
Ja bym odkleiła teraz plaster i zaczęła brać normalnie tabletki, zgodnie z kolejnością, w jakiej są przewidziane. W ten sposób będziesz mieć tylko dodatkowe dwa dni w nowym "cyklu" na plastrach i resztę na tabletkach.
Moim zdaniem rada o poczekaniu do normalnego okresu wprowadzi tylko niepotrzebny zamęt w organizmie. Jak się odstawia hormony, to na dłuższy czas, a nie na trzy tygodnie czy miesiąc.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-31, 03:52   #4
8d52f060ff4e0f29af012b7e97262db95239fded_5f04fe7261fa4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Lekarz nie powiedział Ci, czy masz odkleić plaster teraz, czy nosić go ten przewidziany tydzień?

Nie bardzo rozumiem. Dlaczego miałabyś zaczynać od tabletek placebo z końca opakowania? Bo to chyba je masz na myśli?
Ja bym odkleiła teraz plaster i zaczęła brać normalnie tabletki, zgodnie z kolejnością, w jakiej są przewidziane. W ten sposób będziesz mieć tylko dodatkowe dwa dni w nowym "cyklu" na plastrach i resztę na tabletkach.
Moim zdaniem rada o poczekaniu do normalnego okresu wprowadzi tylko niepotrzebny zamęt w organizmie. Jak się odstawia hormony, to na dłuższy czas, a nie na trzy tygodnie czy miesiąc.
Lekarz kazał mi odkleić plaster i zacząć brać tabletki. Tak też zrobiłam. Musiałam trochę popatrzeć na te blistry i obliczyć czy będzie się zgadzać. Przez tydzień muszę się dodatkowo zabezpieczać. Okres nie powinien mi się mocno przesunąć. Dziękuję za pomoc
8d52f060ff4e0f29af012b7e97262db95239fded_5f04fe7261fa4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości