Co myślicie o kulkach gejszy w ciaży? Stosował ktoś? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-14, 18:05   #1
marhiee
Przyczajenie

Co myślicie o kulkach gejszy w ciaży? Stosował ktoś?

Mam mały problem i strasznie mnie to martwi.. Nie potrafię ćwiczyć mięśni Kegla.. nie wiem co ze mna jest nie tak;/;/
Chciałabym uniknąć naciecia krocza, wiem, ze te cwiczenia moga pomoc ale niestety nie potrafie tego robic! Wytrzymuje nie dluzej niz 2 sekundy.. :-(

Mial ktos podobny problem? Jak "wyrobiłyscie" w sobie nawyk cwiczenia tych miesni? Slyszalam/ czytalam w necie, ze bardzo pomocne są tutaj kulki gejszy... Zastanawiam sie tylko czy w ciazy sa one wskazane.. Poki co jestem dopiero w 10 tygodniu, wiec mam nadzieje, ze w poczatkowym okresie mozna sie tym "wspomoc"? Tylko aby- tj pisalam wczesniej- wycwiczyc te miesnie i wyrobic sobie "nawyk" ich napinania?
Kurcze, nie wiem co robic.. Staram sie cwiczyc codziennie ale meczy mnie to juz.. nie widze zadnych zmian...
marhiee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 21:00   #2
lullaby_ml
Zakorzenienie

Dot.: Co myślicie o kulkach gejszy w ciaży? Stosował ktoś?

Cytat:
Napisane przez marhiee Pokaż wiadomość
Mam mały problem i strasznie mnie to martwi.. Nie potrafię ćwiczyć mięśni Kegla.. nie wiem co ze mna jest nie tak;/;/
Chciałabym uniknąć naciecia krocza, wiem, ze te cwiczenia moga pomoc ale niestety nie potrafie tego robic! Wytrzymuje nie dluzej niz 2 sekundy.. :-(

Mial ktos podobny problem? Jak "wyrobiłyscie" w sobie nawyk cwiczenia tych miesni? Slyszalam/ czytalam w necie, ze bardzo pomocne są tutaj kulki gejszy... Zastanawiam sie tylko czy w ciazy sa one wskazane.. Poki co jestem dopiero w 10 tygodniu, wiec mam nadzieje, ze w poczatkowym okresie mozna sie tym "wspomoc"? Tylko aby- tj pisalam wczesniej- wycwiczyc te miesnie i wyrobic sobie "nawyk" ich napinania?
Kurcze, nie wiem co robic.. Staram sie cwiczyc codziennie ale meczy mnie to juz.. nie widze zadnych zmian...

Znalazlam cos takiego: http://kobiecyporadnik.pl/advid,519,...jtticaid=6ca95
Stary 2011-07-15, 06:59   #3
nel_a
Zakorzenienie

jesteś pewna czym są mięśnie kegla? Dziwne, no bo gdy chce nam się siku a nie mam możliwości to przecież je zaciskamy.

Co do kulek to dowiedz się u gina czy w ciąży możesz. Ja tylko powiem to co wiem. Wybierz kulki mniejsze i ciężkie.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-15, 08:29   #4
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marhiee Pokaż wiadomość

Ćwiczenie mięśni kegla nie zapobiega nacinaniu krocza podczas porodu - pomyliłaś dwie rzeczy. Ćwiczenie tych mięśni zapobiega nietrzymaniu moczu, wypadaniu macicy, problemom w dalszym życiu erotycznym itd.

Natomiast jak chcesz zapobiegać nacięciu krocza to musisz uelastyczniać wejście do pochwy. Można powyżej chyba 36 tc o ile dobrze pamiętam rozciągać palcami przy pomocy olejku do masażu albo kupić specjalny balonik - przyrząd do rozciągania.

Nacięcie krocza nic miłego, aczkolwiek miałam przeżyłam zagoiło się, śladu nie ma - i nie ma się czego bać. To tak piszę w razie czego bo są kobiety, które panikują na samą myśl o tym.
Stary 2011-07-15, 09:05   #5
marhiee
Przyczajenie

Bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi!
Hmm.. we wtorek mam wizyte u gina to zapytam,
dam znac na wypadek gdyby istniala na forum jeszcze jedna ciamajda oprocz mnie
Stary 2011-07-15, 12:05   #6
Magdalena512
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Nacięcie krocza nic miłego, aczkolwiek miałam przeżyłam zagoiło się, śladu nie ma - i nie ma się czego bać. To tak piszę w razie czego bo są kobiety, które panikują na samą myśl o tym.

Potwierdzam, też miałam i nie było żadnych problemów. Nawet nie pamiętam czy bolało.
Magdalena512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 14:54   #7
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ćwiczenie mięśni kegla nie zapobiega nacinaniu krocza podczas porodu - pomyliłaś dwie rzeczy.

najpierw poczytaj trochę i porozmawiaj z gin a potem pisz

ćwiczenie mięśni kegla nie jest 100% gwarancją na zapobieganie cięcia ale daje taką możliwość. Zależy od organizmu.

Cytat:
Ćwiczenia Kegla to ćwiczenia zaprojektowane w latach 40. XX wieku przez amerykańskiego lekarza Arnolda Kegla dla wzmocnienia mięśnia łonowo-guzicznego. Ćwiczenia mają na celu wzmocnienie i naukę kontrolowania mięśni dna miednicy, zwanych czasem mięśniami Kegla. Ćwiczenia Kegla polegają na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund i powtarzaniu tej czynności w krótkich odstępach czasu zaczynając od 5 powtórzeń dochodząc aż do 25 w miarę wzmacniania się mięśni. Wzmocnione i bardziej elastyczne mięśnie ułatwiają poród, zapobiegają opuszczaniu się narządów i wysiłkowemu nietrzymaniu moczu, zwiększają też satysfakcję seksualną kobiet.
Cytat:
W ciąży
Zajście w ciążę powinno być sygnałem do tego, by wznowić (lub zacząć) ćwiczenia Kegla. Są one wtedy bardzo wskazane. Dlaczego?
* Ważnym ich zadaniem jest współudział w noszeniu ciężarnej macicy. Gdy mięśnie są mocne, ułatwiają dźwiganie ciężaru rosnącego płodu.
* Wzmacniając mięśnie pochwy i krocza, przygotowujesz je do porodu. Dobrze wyćwiczone mięśnie są elastyczne, dzięki temu lepiej pracują podczas przechodzenia dziecka przez kanał rodny i ułatwiają jego wyparcie. Duża elastyczność zmniejsza też ryzyko urazów i nadmiernego ich rozciągnięcia podczas porodu oraz przyspiesza powrót do stanu prawidłowego.
* Ćwiczenia pomagają chronić krocze przed pęknięciem i nacięciem. Dobrze wyćwiczone łatwiej świadomie napinać i rozluźniać. To ważne, bo w chwili wychodzenia główki należy powstrzymać się od napinania mięśni i pozwolić jej łagodnie wysunąć się na zewnątrz. Jeśli rodząca umie w tym momencie rozluźnić krocze, a w dodatku jest ono elastyczne dzięki ćwiczeniom, jest duża szansa na urodzenie bez nacięcia i pęknięć krocza.
Uwaga: jeśli ciąża jest zagrożona (np. zbyt wcześnie rozwiera się szyjka macicy), lepiej tych ćwiczeń nie wykonywać.
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...gla_35122.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...gla_35123.html
http://www.tipy.pl/artykul_1006,jak-...nie-kegla.html
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-18, 10:17   #8
bianeczkaa
Zakorzenienie

Z tymi kulkami to jest tak, że sa mało higieniczne. One są na sznurku, który niestety nasiąka wydzieliną i cieżko jest tak do końca oczyścić.

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 19:24   #9
lullaby_ml
Zakorzenienie

Bianka przeciez sa specjalne srodki do czyszczenia gadżetów erotycznych, gdyby to bylo takie niehigieniczne to 3/4 spoleczenstwa mialoby roznego rodzaju choroby
Stary 2011-07-19, 20:38   #10
bianeczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Bianka przeciez sa specjalne srodki do czyszczenia gadżetów erotycznych, gdyby to bylo takie niehigieniczne to 3/4 spoleczenstwa mialoby roznego rodzaju choroby
no niby tak, ale w ciąży ryzyko infekcji jest o wiele większe. Wiem po sobie. Nigdy nie miałam problemów z pęcherzem a teraz już 3 razy miałam i non stop kiepski mocz. Środki do dezynfekcji może i są, ale to jest wszystko chemia. Taki przesiaknięty sznurek trzeba by wymoczyć a to może prowadzić do podrażnień. Ja bym się raczej nie skusiła, ale najlepiej zapytać gina. Trochę mnie tylko dziwi, że autorka nie umie mięśni pochwy zacisnąć, a jak jej sie chce siku to co w pampersa?

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-20, 21:14   #11
Pyszna3
Przyczajenie

Wiecie co, mam siostrę, która jest położną i mówi, że kobiety które nie mają nacinanego krocza są później no wiecie "luźne" i pogarsza to odczucia i dla kobiety podczas seksu i dla faceta (bo jest mu za luźno).
Ja sama miałam założone szwy i prawde mowiac pozniej bylam węzsza niz przed...
Pyszna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-21, 09:29   #12
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pyszna3 Pokaż wiadomość
Wiecie co, mam siostrę, która jest położną i mówi, że kobiety które nie mają nacinanego krocza są później no wiecie "luźne" i pogarsza to odczucia i dla kobiety podczas seksu i dla faceta (bo jest mu za luźno).
Niby w jaki sposób miało by to działać? Czy rodzisz z nacięciem czy bez rozszerzasz się do podobnej wielkości , przecież lekarz nie zeszywa ci środka pochwy na ciaśniejszy, żeby twój mąż miał lepszy seks ja miałam i nadal mam ogromny dyskomfort w miejscu, w którym byłam zszyta i życia seksualnego mi to nie polepszyło a nawet zepsuło.
Stary 2011-07-21, 14:51   #13
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pyszna3 Pokaż wiadomość

A ja wlasnie czytalam mnostwo artykulow i wypowiedzi kobiet ze to jest jakas beznadziejna opinia, bo tak naprawde kazdy stosunek po porodzie jest traktowany dla nich(kobiet) jak przyslowiowy pierwszy raz wlasnie dlatego ze sa "tam"ciasniejsze; nie ma znaczenia czy krocze jest nacinane czy nie bo maluszek i tak przechodzi przez kanal rodny kobiety wiec wybacz ale totalnie nie zgadzam sie z tym co napisalas.
Stary 2011-07-21, 19:51   #14
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
A ja wlasnie czytalam mnostwo artykulow i wypowiedzi kobiet ze to jest jakas beznadziejna opinia, bo tak naprawde kazdy stosunek po porodzie jest traktowany dla nich(kobiet) jak przyslowiowy pierwszy raz wlasnie dlatego ze sa "tam"ciasniejsze; nie ma znaczenia czy krocze jest nacinane czy nie bo maluszek i tak przechodzi przez kanal rodny kobiety wiec wybacz ale totalnie nie zgadzam sie z tym co napisalas.
Potwierdzam. Ja zapytałam o to swojego lekarza ginekologa i pani mi powiedziała, że to jest kwestia zmian hormonalnych następujących po porodzie u każdej kobiety, a nie tego czy była lub nie nacięta.

Po prostu nasz organizm po porodzie się restartuje do okresu sprzed rozpoczęcia życia seksualnego i jakby startuje od nowa. Na naszym mamuśkowym wątku wszystkie pisały to samo, a jest nas tam ze 40-ści. Zmienia się wygląd narządów płciowych zewnętrznych na bardziej "dziewiczy" i właśnie pojawia się to uczucie ciasności. Po jakimś czasie to mija i wraca do normy sprzed ciąży.
Stary 2011-07-25, 09:29   #15
marhiee
Przyczajenie

Jak zobaczyłam minę mojej lekarki, od razu wiedziałam jaka bedzie jej odpowiedz...
Myslalam ze sie spale ze wstydu...
Jak twierdzi, kulki gejszy nie sa polecane przez zadnego lekarza, a przynajmniej nigdy nie powinny. Nie tylko dlatego, ze ich wplyw na cwiczenie miesni kegla jest nikly (sa inne, lepsze sposoby), ale przede wszystkim dlatego, ze rzeczywiscie wplywaja na pojawienie sie roznych chorobstw, grzybow itd..
Kobietom w ciazy NIE SA POLECANE SZCZEGOLNIE wlasnie dlatego, ze jest to szczegolny okres kiedy latwo o takie zakazenia itd.
Ale wiecie co, przyznala, ze baardzo wiele kobiet ma z tym problem! Nawet o tym nie wiedzac, cwiczac codziennie! Bo mozna cwiczyc cala ciaze miesnie kegla.. ale zle!! Nie kazde napinanie tych miesni jest prawidlowe! Chocby dlatego ze czesto kobiety myla miesnie kegla od miesni odbytu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-12, 07:31   #16
riri44
Przyczajenie

Stosowałam w koncówce ciąży i stosuję po.
Nie zauwazyłam zadnych efektów ubocznych w czasie ciązy
za to mam wrazenie, że z trzymaniem moczu nie mam problemów a
tyle sie o tym nasłuchałam być może to zasługa kulek
dla zaiteresowanych, kupiłam sobie takie <ciach> i jestem zadowolona

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2015-08-12 o 09:57 Powód: usunięcie linka
riri44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-12, 09:52   #17
Casaa
Zakorzenienie

Kulki gejszy sa wykonane z roznych materialow.... Nie tylko laczone zwyklym sznurkiem, bo sa rowniez z silikonu, a co za tym idzie wystarczy je umyc plynem do higieny intymnej i sa czyste. Bzdura jest zatem, ze moga byc powodem infekcji....

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-28, 10:12   #18
Bea_86
Przyczajenie

odświeżam wątek - czy ktoś stosował już kulki gejszy? ale nie w ciąży, bo chyba wtedy nie można
Bea_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości