|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak zmotywować kogoś do zmian?
Witam wszystkie dziewczyny i kobiety.
Pokrótce przedstawię mój problem: Spotykam się z chłopakiem już od prawie 4 lat, bardzo się kochamy, chcieli byśmy być obydwoje ze sobą już zawsze, rozstanie nie wchodzi w grę. On jest pracowity, grzeczny i ciepły. Irytuje mnie w nim tylko nie chcę do samo rozwoju i zdobywania wiedzy. Ma swoje utarte schematy według których działa, nie widzi alternatywy w niemal każdej kwestii, jest bardzo uparty. Ponad 3 lata temu zrobił prawo jazdy nie jest zbyt dobrym kierowcą, nie chętnie wsiada za kierownicę. Mówi że się boi, mało tego nie umie mi wytłumaczyć dlaczego nie chce się tego nauczyć. Na moje pytanie dlaczego nie chce się nauczyć, wzrusza ramionami i pozostawia moje pytanie bez odpowiedzi. Irytuje mnie to. Inną sprawą jest to jak się wypowiada, a właściwie pojedyncze słowa: "wzięłęś", "nie rozumie" i jeszcze kilka innych których nie pamiętam. Nie chcę tu wymieniać wszystkich jego wad bo nie o to mi chodzi. Chciałam was prosić o pomoc, jak go zmotywować że zaczął na sobą pracować i choć trochę się zmienił? Zwracam czasami uwagę na to co wyłapię w jego zachowaniu, ale nie za często żeby go nie urazić. Jeszcze raz proszę o pomoc i zgóry dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zmotywować kogoś do zmian?
Cytat:
Powinnaś z nim porozmawiać szczerze i powiedzieć mu że to czy tamto Ci nie odpowiada, że nie podoba Ci się to... albo po prostu spróbuj to zaakceptować a jeśli nie umiesz to zmień partnera bo faceci uciekają jak kobiety próbują ich zmienić. Co innego gdybyś go poznała innego a z biegiem czasu, związku on się zmienił, 'zapuścił' a co innego jak on od początku miał takie a nie inne nastawienie, był taki sam a Ty teraz uświadamiasz sobie że chcesz żeby był inny, mądrzejszy, lepiej się wypowiadał itp. jeśli to drugie to wydaje mi się że go nie zmotywujesz. Poznałaś go takiego tylko na początku tych wad nie dostrzegałaś, idealizowałaś go a jak już się poznajesz to potrafisz wychwycić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po drugie nie rozumiem po co go ciśniesz z prawkiem. Może po prostu nie lubi jeździć autem? Mój TŻ nie lubi i prowadzi tylko jak nie ma wyboru. Mi to nie przeszkadza, po prostu robię za głównego kierowcę w związku. Co do mówienia, jeśli wynika to z regionalizmów to będzie ciężko wyplenić. Zastanów się w ogóle czy Ty go kochasz, takim jakim jest, czy chcesz go zmienić pod siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Oświećcie mnie - po co zmieniać innych??
Chciałabyś autorko, żeby facet wylistował Ci co masz zmienić? Możesz powiedzieć, że Ci coś przeszkadza - czy on to zmieni jego sprawa. Twoją kwestią jest to, czy zaakceptujesz to jakim jest, czy nie. Filozofii w tym nie ma żadnej, ot mądrość ludowa. Szkoda tylko ze dla wielu dziewczyn zdaje się być wiedzą tajemną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Zakorzenienie
|
Już zaczyna się toksycznie
![]() Cytat:
Ciebie mam wrażenie w ogóle ten chłopak irytuje. A skoro tak jest, może pora coś zmienić... Np partnera? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ctrl alt delete
|
Trollolollo. Mam przynajmniej nadzieję
![]() Poszlaka: pisownia i przecinki w pierwszym poście. Mogłeś się bardziej postarać kolego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
motywuj się sama do rozwoju i zdobywania wiedzy jeśli chcesz
a swojego chłopaka zaakceptuj takiego jaki jest albo rzuć i poszukaj lepszego wg Ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
logiczne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Może zaproponować jakieś wspólne, rozwijające zajęcie? A może załapie bakcyla? Zapiszcie się razem na kurs językowy, na jazdy doszkalające?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
- to pisze się razem
Cytat:
- "niechętnie" - tak jest poprawnie Normalnie nie wypisywałabym Ci błędów, które zrobiłaś w tak krótkim tekście, ale zrobiłam to po to, by pokazać Ci, że sama robisz błędy dużego kalibru. Jak chce się komuś zwracać uwagę co do czystości języka czy wypowiedzi, to trzeba najpierw zacząć od siebie, a nie od innych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
a lepiej byś się czuła, gdyby on, próbując jeździć, spowodował wypadek? nie każdy nadaje się do jeżdżenia, nie każdy powinien to robić i jak ktoś totalnie tego nie czuje i nie chce nic z tym robić to jeździć nie powinien. dla dobra nie tylko swojego, ale i innych.
facet jest jaki jest, nie jesteś w stanie zmusić go do zmian. albo sam będzie chciał to zrobić, a wtedy mozesz go wspierać i w czymś mu pomóc, albo nie będzie chciał. i wtedy musisz dać mu spokój i albo z nim być i akceptować to, jaki jest albo odejść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.