|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Suknia - doplacic czy anulowac
Drogie Wizazanki.
Slub mial byc w 2018 - niestety slubu nie bedzie. Suknie zamowilam prawie rok temu, wplacilam zadatek i teraz nie wiem czy z sukni zrezygnowac czy kupic mimo wszystko i trzymac "na przyszlosc". Nie chce innej, sposrod ogladanych setek tylko ta mi sie podobala i tylko ta jedna przymierzylam... Rozmiar mi sie raczej nie zmieni (suknia i tak kupiona o rozmiar wieksza), suknia jest niesamowicie piekna i ponadczasowa. Pytanie czy ja za kogos w ogole wyjde w przyszlosci, jesli kogos poznam to czy nie bedzie presji na slub, bo przeciez suknia juz jest; no i czy mi sie suknia nie odwidzi (nie wydaje mi sie!!!). Czy ma ktos jakies sugestie jak z tego wybrnac? Czy byl ktos w podobnej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Suknia - doplacic czy anulowac
Pokaż tą ponadczasową suknię
![]() Ja bym zrezygnowała. Nigdy nie wiesz czy kiedykolwiek wyjdziesz za mąż,a mi by bylo szkoda kasy,by tyle tysięcy wisiało w szafie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Macie kobitki racje. Szkoda mi tak, no ale sobie myslalam ze suknia bedzie mi cisnienie robic i sie w koncu wpakuje w slub dla sukni a nie dla siebie/faceta.
Moze uda mi sie suknie odsprzedac, bez strat w zadatku! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Ja dwa lata przed ślubem męża swojego nie znałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
No my sie zareczylismy przed druga rocznica i slub mial byc w 2017, potem sie przesunelo na 2018 i w ogole wszystko sie zmylo!
Kupilam suknie bo pani z salonu, troche nie ladnie, powiedziala mi ze suknia wychodzi z produkcji, a ja jak glupia kurka w to poszlam.... A suknie nadal mozna dostac, prawie rok od mojego zamowienia..... Ugh. Edytowane przez Kashmeer Czas edycji: 2017-03-10 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Znam jedną, która była w takiej sytuacji, kupiła suknię i wyszła w niej za mąż za następnego.
Ja bym to pewnie uzależniła od tego, czy się w sukni zakochałam :P |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja bym odpuściła, te materiały żółkną z czasem, poza tym za kilka lat zachwycić może Cię inna (szczególnie, że ta będzie już "opatrzona").
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym po co ma Ci przypominać o tej sytuacji? A suknię znajdziesz wtedy kiedy będzie potrzeba. Poza tym pigadaj w salonie czy możesz ten zadatek odłożyć na przyszłość. Tzn. że z tej sukni rezygnujesz (i tak jeszcze jej nie zaczeli nawet szyć) ale kupisz u nich następną jak bedziesz wycjodzić za mąż. Moja koleżanka tak zrobiła. Będziesz zwiazana salonem albo tak czy siak zadatek przepadnie jak kiedyś w przyszłości nie znajdziesz u nich tej jedynej. To nie ja popełniam błędy, to mój szajsung... Edytowane przez AnnLady Czas edycji: 2017-03-13 o 07:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Według mnie lepiej jej nie kupować. Sytuacja przypomina trochę: "kupię za ciasne spodnie - kiedyś schudne" albo "kupię profesjonalny sprzęt wspinaczkowy - może kiedyś zacznę uprawiać wspinaczkę górską". Nigdy nie wiesz co przyniesie przyszłość, po co wydawać dużo kasy na zapas?
Po pierwsze suknia może się zniszczyć, po drugie może ci się zmienić figura, mimo że jesteś pewna, że nie. No i po co trzymać w szafie suknię, która będzie o tym wszystkim przypominać? No i ciekawe jakby przyszły mąż zareagował na wieści, że suknia czeka jeszcze od czasów poprzedniego narzeczonego i miała być przeznaczona na ślub z tamtym. A to że tylko jedna sukienka ci się podobała - ja bym radziła przymierzyć w przyszłości więcej niż jedną. Na wieszaku to nie ma co oceniać sukienki, trzeba przymierzyć, zobaczyć jak leży. Jestem pewna że od razu byś znalazła więcej sukienek, które ci się podobają. A nie możesz wrzucić zdjęcia tej obecnej? Bez twarzy. Albo może zdjęcie modelu z internetu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
https://www.justinalexanderbridal.co...g_dresses/8799
Zamierzalam trzymac suknie w salonie do czasu slubu (ktorego teraz nie bedzie). Fakt, nie pomyslalam ze moze zzolknac jesli zdecyduje sie zatrzymac w domu... Zaplacilam tylko 1/4 ceny na razie, a suknia jest juz uszyta i czeka w salonie. Mialam zamiar zatrzymac suknie, bo NAPRAWDE mi sie podoba i ja tak mam, jak mi sie cos podoba to moze sie walic i palic, a ja i tak na swoim postawie. A suknia na mnie wyglada jak na modelce wlasnie, po prostu zjawiskowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A to w salonie nie zżółknie gdy poczeka kilka lat?
I jaką masz pewność, że nie będzie przymierzana?
![]() |
#13 | |
ctrl alt delete
|
[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;71815461]No i ciekawe jakby przyszły mąż zareagował na wieści, że suknia czeka jeszcze od czasów poprzedniego narzeczonego i miała być przeznaczona na ślub z tamtym.[/QUOTE]
No dokładnie ![]() Ja znam sytuację, w której para zarezerwowała salę na wesele, rozstała się niedługo potem, ale gość wziął ślub w planownym terminie i urządził wesele w tej własnie sali z nową naną. Czego to się nie robi, żeby zaliczki nie przepadły ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
Chyba że to po prostu troll ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
No slub mial byc poczatkowo w maju tego roku! Potem sie okazalo ze dla niego wazniejsze bylo odkladac na zakup domu (to sie slub przesunal na 2018), no a teraz sie przesunelo na "nigdy". Najgorzej by bylo gdybysmy sie zeszli znowu (1% mozliwosci i tak) a ja bym z tej sukni zrezygnowala
---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- [1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;71815461] No i ciekawe jakby przyszły mąż zareagował na wieści, że suknia czeka jeszcze od czasów poprzedniego narzeczonego i miała być przeznaczona na ślub z tamtym. [/QUOTE] Wiesz, nikt nie musi nic wiedziec ![]() Zawsze mozna powiedziec ze suknia wpadla w oko podczas zakupow sukni slubnej z kolezanka, co za problem. Jesli mnie ten zwiazek czegos nauczyl to tego ze nie warto zawsze mowic 100% prawdy. Czasami prawda kole w oczy i potem przeszkadza. Chyba ze to tylko moj eks-narzeczony mial z tym problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Haha, no to wiesz, skoro masz tyle kasy, że możesz realizować swoje marzenia w stylu "jak coś mi się spodoba, to muszę to mieć, nawet jeśli w danej chwili jest niepotrzebne" - to kupuj. Ale nikt ci nie zagwarantuje, że sukienka się nie zniszczy, nie zmieni koloru ani tego kiedy będzie potrzebna.
Dla mnie to byloby mega dziwne, jakbym usłyszała, że kobieta kupiła sobie suknię ślubną, bo jej się spodobała podczas poszukiwań na ślub koleżanki ... To już lepiej powiedzieć prawdę :-D |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie ja popełniam błędy, to mój szajsung... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do sukienki - ne trzeba się tłumaczyć kiedy kupiona. Byleby na ślub dotarła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;72013341]czytałam o dziewczynie która zarezerwowała salę weselną nie mając jeszcze narzeczonego .... Więc uwierzę we wszystko.
A co do sukienki - ne trzeba się tłumaczyć kiedy kupiona. Byleby na ślub dotarła.[/QUOTE] Dla mnie ta suknia jest przeciętna, widziałam milion podobnych i jest..po prostu zwykła :P Ale nie o tym wątek. Uważam pomysł zakupu jej "mimo wszystko" za głupotę. Nigdy nie wiesz co przyniesie Ci przyszłość: a może przytyjesz ot tak lub z choroby? albo będziesz w ciąży biorąc ślub? albo po prostu czas Cię tak ukształtuje, że zmienią Ci się upodobania i będziesz chciała inną. To naprawdę fatalny pomysł kupić suknie, nie mając de facto nawet chłopaka.
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
A z ciekawości - o jakiej kwocie zadatku mowa? Bo JA ma dość drogie suknie, piszesz że wpłaciłaś 1/4.. to jest ryzyko że stracisz ok 1-1,5 tysiąca, czy więcej? Ja bym odpuściła. Skoro stać Cię na suknie w tym przedziale cenowym, to ten tysiąc czy nawet dwa tysiące jakoś przebolejesz - a pomysł, żeby trzymac suknię nie wiadomo jak długo... i to suknię, która była kupiona z myslą o innym mężczyźnie - NIE.
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Mniej niz tysiac, a ze zaplacone juz rok temu to wcale mi nie szkoda.
Szkoda mi tylko sukni w ktorej wygladam jak aniolek hehe ale widocznie nie mialo tak byc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A jak za 5 lat zakochasz sie w innej? Ja bym nie kupowala.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:01.