Nerwica? Pomocy! - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2017-04-08, 13:49   #1
Gingerevolution
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Nerwica? Pomocy!

Drogie forumki, proszê o pomoc, dajcie mi jakiego¶ wirtualnego kopniaka i spójrzcie z boku na moj± sytuacjê.
Czy to nerwica?

Odk±d pamiêtam zawsze by³am strasznie emocjonalnym dzieckiem, szybko p³aka³am, podczas konfrontacji zbiera mi siê na wymioty, nie lubiê siê k³óciæ, je¿eli ju¿ siê z kims pok³ócê to mam miliony natrêtnych my¶li przez które nie mogê spaæ, je¶æ, oddychaæ.
Zawsze zwala³am to na karb jakiej¶ danej sytuacji w moim ¿yciu, ale w³a¶nie u¶wiadomi³am sobie, ¿e problem tkwi chyba w mojej g³owie.

Jestem DDA, wychowywa³am siê bez ojca, który zmar³ w bardzo wczesnym dzieciñstwie, mama mia³a kilku partnerów, ¿adnego na d³u¿ej, na sta³e. Du¿o w swoim ¿yciu prze¿y³a i po prostu pi³a. Zawsze t³umaczy³am sobie, ¿e nie by³o tak ¼le, ale na dzieñ dzisiejszy jak patrzê na moje dzieciñstwo to pi³a sporo i jedyn± moj± ostoj±, oaz± spokoju by³a babcia, która zmar³a parê lat temu.

W moim ¿yciu zawsze wpl±tujê siê w jakie¶ konfliktowe sytuacje, nie potrafiê nawi±zywaæ przyja¼ni, nie potrafiê tej przyja¼ni pielêgnowaæ.
Mia³am w przesz³o¶ci parê kole¿anek, które teoretycznie mog³abym nazwaæ przyjació³kami, ale zawsze koñczy³o siê to w koñcu zerewaniem kontaktu z mojej strony bo dochodzi³o do takich sytuacji, ¿e jak widzia³am na telefonie nieodebrane po³±czenie od danej kole¿anki, momentalnie p³aka³am ze strachu, ¿e znowu zrobi³am co¶ ¼le, ¿e znowu dzowni z pretensjami, mia³am ataki duszno¶ci, nie mog³am normalnie funkcjonowaæ, ca³e cia³o mi chodzi³o, rêce dr¿a³y i mia³am miliony galopuj±cych my¶li, w momecie kiedy oddzwoni³am np. i kolezanka mówi³a, ¿e chce siê spotkaæ za³ó¿my za 2-3 dni, to mia³am te 2-3 dni wyjête z ¿yciorysu, ca³y czas zastanawia³am siê co takie zrobi³am, powiedzia³am, ba³am siê cholernie konfronatcji potrafi³am nie jesc z nerwow, a koniec koncow okazywa³o siê, ¿e chcia³a od tak pogadaæ.
Zerwa³am wszystkie takie toksyczne znajomo¶ci i zamknelam siê na mój zwi±zek, nie jestem kobiet± która osacza faceta, mo¿e wychodziæ z domu do kolegow, robic co chce, byle by wracal i dal mi poczucie bycia kochan±.
Zawsze czu³am siê bezpiecznie przy moim partnerze, niestety rozstali¶my siê bo przyszed³ moment, ¿e bardziej jak partnerzy byli¶my sobie wspó³lokatorami, nie gra³o mi to, powiedzia³am partnerowi, a on siê wyprowadzi³ i stwierdzi³, ¿e nie ma ju¿ zamiaru spe³niaæ czyich¶ oczekiwañ. Na pocz±tku podesz³am do tego z luzem bo i mi by³o w tym zwi±zku ciê¿ko, porozmawiali¶my i stwierdzili¶my, ze jak minelo to chocia¿ badzmy przyjaciolmi ze wzglêdu na dziecko bo ogólnie siê lubimy. Mój by³y partner powiedzia³, ¿e chce ze mn± normalnie rozmawiaæ.
I teraz do sedna, by³a sytuacja, ze obgadal mnie do mojej kole¿anki, ona mi to przekazala i porozmawia³am z nim.
On stwierdzi³, ze wina w kole¿ance, a nie w nim bo mog³a nie mówiæ, widzia³a, ze jest pijany.
(WIEM DZIECINADA)
Ale ja dosta³am w tym momencie ataku paniki, my¶li przyspieszyly, i normalnie boje siê, ze on siê teraz na mnie obrazi, ca³a siê trzêsê, jest mi nieodobrze, nie wiem jak wybrn±æ z tej sytuacji, czuje siê winna wszystkiemu, czuje siê winna rozpadowi naszego zwi±zku, nie mogê z³apaæ oddechu, mam atak paniki, bojê siê tego poniewa¿ nie potrafiê trze¼wo spojrzeæ na t± sytuacjê.
Z reguly staram siê unikac konfliktow bo najzwyczajniej w swiecie sobie z nimi nie radzê.
Ale teraz mam taki atak paniki jak przed laty, czy jest tu kto¶ kto mo¿e mi doradziæ jak zag³uszaæ te ataki.
W maju mam pierwsz± wizytê w poradni zdrowia psychicznego, ale to jeszcze kawa³ czasu, a ja na ten moment chodze po ¶cianach z nerwów mimo, ¿e gdzies w g³êbi serca wydaje mi siê, ¿e moja reakcja nie powinna byæ taka paniczna.

Przepraszam za chaotyczne pisanie, ale nie mogê zebrac my¶li kompletnie, a potrzebuje otuchy bo mam wrazenie, ¿e jestem pod³ym i z³ym cz³owiekiem...
Gingerevolution jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-04-08, 16:14   #2
bluebluesky
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 573
Dot.: Nerwica? Pomocy!

Cytat:
Napisane przez Gingerevolution Poka¿ wiadomo¶æ
Drogie forumki, proszê o pomoc, dajcie mi jakiego¶ wirtualnego kopniaka i spójrzcie z boku na moj± sytuacjê.
Czy to nerwica?

Odk±d pamiêtam zawsze by³am strasznie emocjonalnym dzieckiem, szybko p³aka³am, podczas konfrontacji zbiera mi siê na wymioty, nie lubiê siê k³óciæ, je¿eli ju¿ siê z kims pok³ócê to mam miliony natrêtnych my¶li przez które nie mogê spaæ, je¶æ, oddychaæ.
Zawsze zwala³am to na karb jakiej¶ danej sytuacji w moim ¿yciu, ale w³a¶nie u¶wiadomi³am sobie, ¿e problem tkwi chyba w mojej g³owie.

Jestem DDA, wychowywa³am siê bez ojca, który zmar³ w bardzo wczesnym dzieciñstwie, mama mia³a kilku partnerów, ¿adnego na d³u¿ej, na sta³e. Du¿o w swoim ¿yciu prze¿y³a i po prostu pi³a. Zawsze t³umaczy³am sobie, ¿e nie by³o tak ¼le, ale na dzieñ dzisiejszy jak patrzê na moje dzieciñstwo to pi³a sporo i jedyn± moj± ostoj±, oaz± spokoju by³a babcia, która zmar³a parê lat temu.

W moim ¿yciu zawsze wpl±tujê siê w jakie¶ konfliktowe sytuacje, nie potrafiê nawi±zywaæ przyja¼ni, nie potrafiê tej przyja¼ni pielêgnowaæ.
Mia³am w przesz³o¶ci parê kole¿anek, które teoretycznie mog³abym nazwaæ przyjació³kami, ale zawsze koñczy³o siê to w koñcu zerewaniem kontaktu z mojej strony bo dochodzi³o do takich sytuacji, ¿e jak widzia³am na telefonie nieodebrane po³±czenie od danej kole¿anki, momentalnie p³aka³am ze strachu, ¿e znowu zrobi³am co¶ ¼le, ¿e znowu dzowni z pretensjami, mia³am ataki duszno¶ci, nie mog³am normalnie funkcjonowaæ, ca³e cia³o mi chodzi³o, rêce dr¿a³y i mia³am miliony galopuj±cych my¶li, w momecie kiedy oddzwoni³am np. i kolezanka mówi³a, ¿e chce siê spotkaæ za³ó¿my za 2-3 dni, to mia³am te 2-3 dni wyjête z ¿yciorysu, ca³y czas zastanawia³am siê co takie zrobi³am, powiedzia³am, ba³am siê cholernie konfronatcji potrafi³am nie jesc z nerwow, a koniec koncow okazywa³o siê, ¿e chcia³a od tak pogadaæ.
Zerwa³am wszystkie takie toksyczne znajomo¶ci i zamknelam siê na mój zwi±zek, nie jestem kobiet± która osacza faceta, mo¿e wychodziæ z domu do kolegow, robic co chce, byle by wracal i dal mi poczucie bycia kochan±.
Zawsze czu³am siê bezpiecznie przy moim partnerze, niestety rozstali¶my siê bo przyszed³ moment, ¿e bardziej jak partnerzy byli¶my sobie wspó³lokatorami, nie gra³o mi to, powiedzia³am partnerowi, a on siê wyprowadzi³ i stwierdzi³, ¿e nie ma ju¿ zamiaru spe³niaæ czyich¶ oczekiwañ. Na pocz±tku podesz³am do tego z luzem bo i mi by³o w tym zwi±zku ciê¿ko, porozmawiali¶my i stwierdzili¶my, ze jak minelo to chocia¿ badzmy przyjaciolmi ze wzglêdu na dziecko bo ogólnie siê lubimy. Mój by³y partner powiedzia³, ¿e chce ze mn± normalnie rozmawiaæ.
I teraz do sedna, by³a sytuacja, ze obgadal mnie do mojej kole¿anki, ona mi to przekazala i porozmawia³am z nim.
On stwierdzi³, ze wina w kole¿ance, a nie w nim bo mog³a nie mówiæ, widzia³a, ze jest pijany.
(WIEM DZIECINADA)
Ale ja dosta³am w tym momencie ataku paniki, my¶li przyspieszyly, i normalnie boje siê, ze on siê teraz na mnie obrazi, ca³a siê trzêsê, jest mi nieodobrze, nie wiem jak wybrn±æ z tej sytuacji, czuje siê winna wszystkiemu, czuje siê winna rozpadowi naszego zwi±zku, nie mogê z³apaæ oddechu, mam atak paniki, bojê siê tego poniewa¿ nie potrafiê trze¼wo spojrzeæ na t± sytuacjê.
Z reguly staram siê unikac konfliktow bo najzwyczajniej w swiecie sobie z nimi nie radzê.
Ale teraz mam taki atak paniki jak przed laty, czy jest tu kto¶ kto mo¿e mi doradziæ jak zag³uszaæ te ataki.
W maju mam pierwsz± wizytê w poradni zdrowia psychicznego, ale to jeszcze kawa³ czasu, a ja na ten moment chodze po ¶cianach z nerwów mimo, ¿e gdzies w g³êbi serca wydaje mi siê, ¿e moja reakcja nie powinna byæ taka paniczna.

Przepraszam za chaotyczne pisanie, ale nie mogê zebrac my¶li kompletnie, a potrzebuje otuchy bo mam wrazenie, ¿e jestem pod³ym i z³ym cz³owiekiem...
Pierwsze i najwazniejsze, musisz natychmiast zaczac sie leczyc. Psychiatra i psycholog. Nie mowie tego zlosliwie, absolutnie. Nie da sie tak zyc.
Stary 2017-04-08, 17:18   #3
adult90
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 700

W dzieciñstwie nikt z doros³ych nie zainterweniowa³? Gimnazjum, liceum to samo?
Przecie¿ to postêpuje...

Musisz natychmiast znale¼æ siê pod opiek± psychologiczn± lub/i psychiatryczn±. Ciê¿ko jest ¿yæ z takimi objawami jakie opisujesz...
adult90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-04-08, 18:40   #4
201705080934
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 635

Tak, nerwica. Leczy siê j± dwutorowo - u psychiatry i psychoterapeuty. Dobra wiadomo¶æ jest taka, ¿e mo¿na j± okie³znaæ i normalnie ¿yæ. Czego Ci ¿yczê, szczególnie, ¿e masz dziecko.

Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
201705080934 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-04-09, 01:02   #5
Candy_lips
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 016

Niektore objawy mam podobne i tak to raczej nerwica. Nie poradze na razie wiele, bo lecze sie od niedawna, ale trzeba zrobic dla siebie ten pierwszy krok, pojsc na leczenie, otworzyc sie, potem bedzie latwiej. Ja mam podobnie z tym, ze nawet najmniejsza klotnia lub zwrocenie mi uwagi nawet w dobrej wierze ma takie skutki, ze bardzo sie stresuje. Racjonalnie wiem, ze nie ma czym sie przejmowac i staram sie gleboko oddychac, ale jakos i tak dalej sie przejmuje. Powiem to na kolejnej wizycie. Czuje sie wtedy po prostu malo warta, a wiem, ze niepotrzebnie. Jestem niezwykle wrazliwa. W pracy przez to ciagle balam sie, ze zle robie i nie pracuje juz dlugo, ale staram sie to zmienic, na pewno beda efekty Staram sie przekazywac sobie pozytywne komunikaty choc nie zawsze sie udaje. Nie poddawaj sie dasz rade idz na terapie tez.

---------- Dopisano o 02:02 ---------- Poprzedni post napisano o 02:00 ----------

Tak w ogole tez mam rozne problemy od dziecka i wiem jak to jest. Nie mam pretensji do rodzicow, ze nie wzieli mnie wtedy do psychologa, malo sie mowilo wtedy o zaburzeniach psychicznych, a ja bylam wtedy rozpieszczana.
Candy_lips jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-04-09, 09:41   #6
mariamalaria
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 900

A co siê strasznego stanie, je¶li on siê obrazi? Zabije?
mariamalaria jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2017-04-09, 09:43   #7
Gingerevolution
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mariamalaria Poka¿ wiadomo¶æ
A co siê strasznego stanie, je¶li on siê obrazi? Zabije?

Nic sie nie stanie zupe³nie i w³a¶nie dlatego niepokoi mnie mój w³asny lêk. Bo mam ¶wiadomo¶æ ze to nie jest nic strasznego, a nie mogê opanowaæ natrêtnych my¶li, ze jednak CO¦ moze sie staæ.

Stary 2017-04-09, 09:44   #8
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Cytat:
Nic sie nie stanie zupe³nie i w³a¶nie dlatego niepokoi mnie mój w³asny lêk. Bo mam ¶wiadomo¶æ ze to nie jest nic strasznego, a nie mogê opanowaæ natrêtnych my¶li, ze jednak CO¦ moze sie staæ.
I dlatego potrzebny jest Ci specjalista, skoro masz ¶wiadomo¶æ, i¿ Twoje lêki s± irracjonalne, a mimo to nie potrafisz siê ich pozbyæ. Spróbuj, naprawdê, psychoterapeuci nie gryz±
Stary 2017-04-09, 09:51   #9
Gingerevolution
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez nyana89 Poka¿ wiadomo¶æ
I dlatego potrzebny jest Ci specjalista, skoro masz ¶wiadomo¶æ, i¿ Twoje lêki s± irracjonalne, a mimo to nie potrafisz siê ich pozbyæ. Spróbuj, naprawdê, psychoterapeuci nie gryz±

Dlatego tez czekam na wizytê u specjalisty chcia³am sie tylko utwierdziæ w swoim przekonaniu i kolejny raz nie od³o¿yæ tego na pózniej, bo minie

Stary 2017-04-09, 09:54   #10
nyana89
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 758

Cytat:
Dlatego tez czekam na wizytê u specjalisty chcia³am sie tylko utwierdziæ w swoim przekonaniu i kolejny raz nie od³o¿yæ tego na pózniej, bo minie
Oj, znam te wahania i niepewno¶ci. 'Aaaa, jako¶ to bêdzie'. Potem 'a mo¿e ja wcale tego nie potrzebujê?...'. Ale w koñcu siê zdecydowa³am (chocia¿ inny by³ problem u mnie akurat) i nie ¿a³ujê Daj znaæ jak odczucia po pierwszej wizycie
Stary 2017-04-09, 09:56   #11
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiadomo¶ci: 25 807

Chyba ka¿dy z nas, pacjentów psychiatrycznych, tak mia³. Pójdê albo nie pójdê, dzisiaj jest lepiej, mo¿e przesadzam, ludzie maja wiêksze problemy, wymy¶lam sobie, przesadzam, powinnam siê ogarn±æ zamiast uzalac siê na d sob±. Itd.
A prawda jest taka, ¿e lepiej i¶æ zanim cz³owiek dosiêgnie dna i najgorszego stanu.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-09, 10:00   #12
Gingerevolution
Przyczajenie

Dziêkuje Wam

Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2017-04-09 11:00:30

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.