![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Moja teściowa- mój problem. Temat rzeka...
Jesteśmy razem 8 lat, od niedawna w małżeństwie. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie moja teściowa. Niestety mieszkamy w tym samym domu, choć mamy całkiem osobne wejścia itd. Z początku byłam pełna entuzjazmu, w końcu spore mieszkanie, ogród, rodzina blisko (zawsze bardzo lubiłam teściową) i rzeczywiście zaraz po tym jak się wprowadziliśmy było całkiem fajnie. Jednak z czasem jest coraz gorzej...
Teściowa okazała się zupełnie inną osobą, niż ta za jaką ją miałam. I chyba to mnie boli najbardziej.... A może tylko jestem przewrażliwiona ? Proszę, żebyście to oceniły, bo sama chyba nie jestem w stanie trzeźwo na to spojrzeć. Zaczęło się od tego, że parę razy słyszałam kilka niewybrednych komentarzy na swój temat. W rozmowie z teściem teściowa nazwała mnie krową i idiotką. ![]() A zdarza się to coraz częściej, mieszkamy tak bisko i niekiedy słyszę jak teściowa coś komentuje, i mam wrażenie że własnie specjalnie, żebym to słyszała... Mąż zwrócił jej kiedyś uwagę, to tylko mu nagdała, że nie chodzimy do kościoła, że ślubu kościelnego nie wzięliśmy i jest jej za nas wstyd. Strasznie się zdenerwował... Poza tym dotarło do mnie, że teściowa obgaduje mnie i oczernia przed resztą rodziny. Np. przed szwagierką i najbliższą kuzynką męża mówiła, że nic nie umiem w domu zrobić, a im też nie chcę pomagac.Co jest totalną nieprawdą, bo zawsze im pomagałam. Teśc ma ponad 80 lat, teściowa niecałe 70 i zawsze miałam do nich szacunek, często pomagałam im, robiłam zakupy czy coś innego... tym bardziej, że większość czasu spędzam w domu, mam własny biznes i prowadzę go w domu. Za to usłyszałam ostatnio pod swoimi oknami, że jestem krową która tylko w domu siedzi a mąz haruje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moja teściowa- mój problem. Temat rzeka...
Nie,nie przesadzasz, dlatego dla mnie opcja "a po ślubie blisko mamusi/teściowej" to opcja "po moim trupie. I nie oczekuj od 70-letniej kobiety, że się zmieni, nie zmieni się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie wiem sama czego od niej oczekuję. Może po prostu zwykłego szacunku ? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem, dlaczego tak robi.
Teraz to wiem, że nie było to najlepsze wyjście, ale jest za późno. Sądziliśmy że jeśli połowa domu będzie dla nas, będzie osobne wejście itd. to nie będzie jakichś spięć, ale wyszło inaczej. Tylko pytanie, co możemy teraz zrobić ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Wyprowadzic się na swoje?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wynajmijcie mieszkanie a jeśli dom jest w mieście akademickim to może posłuży jako lokum dla studentów? Szkoda małżeństwa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
No, tak łatwo powiedzieć - wyprowadzić się. Na swoim właśnie jesteśmy, bo ta część domu jest mojego męża i włożyliśmy dużo pracy, żeby ją sobie wyremontować itd. Dlatego cięzko po prostu zostawić i iść do wynajętej kawalerki.
![]() Ale obecnie jesteśmy na etapie rozważania, co dalej i właśnie poważnie myślimy o przeprowadzce, zastanawiamy się tylko co i jak dalej. Przede wszystkim chciałam się po prostu wygadać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Tak już jest, że większośc teściowych po ślubie pokazuje pazury.
Nigdy bym nie chciała mieszka z teściową. Może pomyślcie nad wyprowadzką, wynajmem??? Błędem było ładowanie kasy w ten dom, bo teście zawsze powiedzą, że to ich chata i koniec Edytowane przez 201605021613 Czas edycji: 2011-11-07 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ma zielone pojęcie
|
Macie dwa wyjścia:
1. Zostajecie w obecnym lokum i macie niefajną teściową obok. 2. Wyprowadzacie się i jesteście w 100% na swoim, ale musicie też sami ogarnąć przeprowadzkę itd. Teściowej już nie zmienicie ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A ten dom, w którym mieszkacie, w który władowaliście swoją kasę jest notarialnie wasz, czy też należy do teściów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Przecież to było do przewidzenia... co z tego że teściowa była miła, mieszkanie na kupie nikomu na dobre nie wyszło - szczególnie młodemu małżeństwu.
Olać teściową, bo 70 letniej kobiety we własnym domu przestawiać raczej nie będziesz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tylko wyprowadzka, innego wyjscia raczej nie ma.
Ta wasza czesc domu mozna wynajac lub sprzedac, zwlaszcza dlatego, ze wejscia sa osobne, pytanie tylko do kogo to nalezy? Do tesciow? Lepiej wynajac male mieszkanko, niz sie denerwowac. Taka atmosfera moze pewnego dnia doprowadzic do rozwodu.
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
1- wyprowadzic sie 2- olac
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
No z jednej strony tak, ale nie nazwałabym tego mieszkaniem na kupie, bo bywa że teściowej cały dzień nie widzę a jakby nie było całe mieszkanie mamy dla siebie. Właśnie dlatego się na to zdecydowaliśmy, bo myśleliśmy, że dzięki temu będzie ok, ale jednak nie jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Napisałam odpowiedź ale coś nie wyszło...
Prawnie należy to do mojego męża, ma to po babci która tam wcześniej mieszkała. To jakby dwa osobne domy, tylko do siebie "przyklejone", są osobne wejścia itd. Od śmierci babci nikt nie zajmował tej częsci domu, my go odświeżyliśmy przed wprowadzeniem się. Mieszkaniem na kupie bym tego nie nazwała, bo jednak całe mieszkanie mamy dla siebie. No ale, nie ma komfortu psychicznego. Wyprowadzka to chyba jedyne wyjście... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na waszym miejscu sprzedalabym go. Szkoda tylko pieniedzy wrzuconych w remont...
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak żyć się długo nie da. Zawsze będą jakieś zgrzyty między wami. A komfort psychiczny jest bardzo ważny. Przykre jest, że teściowa Cię nie szanuje i obraża. Opowiada na Twój temat kłamstwa przed rodziną. Właśnie dlatego zawsze odradzam wspólne mieszkanie z teściami lub blisko teściów tak jak wy za ścianą. Często po ślubie teściowe pokazują swoje prawdziwe oblicze. Edytowane przez 0d1f34119766eee4653101d15d3559db3eb5311a_5de84883b0bb6 Czas edycji: 2011-11-07 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej się wyprowadzić i żyć spokojnie nawet na wynajmowanym. Nie ma po co się szarpać i przejmować. Nic niestety nie zmieni takiej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Paskudne babsko. Olej albo się wyprowadź, a przede wszystkim nie daj sobie wmówić że coś jest Twoją winą (widzisz? już podejrzewasz że to Ty jesteś ta przewrażliwiona, podczas gdy to teściowa jest zwyczajnie chamska i prostacka).
A tak poza tym, nie mam pojęcia jak można w ten sposób mówić o kimś z rodziny, czy w ogóle o osobie z którą relacje były w porządku... Ale tacy już są starsi ludzie czasami, uważają że są ponad pewnymi zasadami i choćby nie wiem co, to nie można ich krytykować ani się sprzeciwić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja w sytuacji mocno podbramkowej musiałam tak mieszkać nieco ponad rok, ale nigdy więcej. Ludzie tworzący nową rodzinę powinni mieć własną przestrzeń, nie 10 metrów od teściów, ale przynajmniej kilka domów dalej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
1. wynajmijcie komus dom i za pieniadze z wynajmu wynajmijcie sobie mieszkanie
2. sprzedajcie dom i z pieniedzy ze sprzedarzy kupcie inny mozesz rowniez probowac olac tesciowa, ale skoro mieszka tak blisko, to bedzie ciezko i raczej tylko zszargasz sobie nerwy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
racja, albo się wyprowadzić a wasz dom wynajmować- czyli pewnie do smierci teściów ;] albo znosisz to. Tyle, że masz buzię i jak słyszysz , że ktoś po tobie jedzie- to ją otwórz i powiedz, że zawsze miałas o niej dobre zdanie, widocznie wyszło szydło z worka i nie życzysz sobie obrażania ciebie. Ważne, żeby twój mąż powiedział stanowczo, aby jego matkanie wyrażała się niepochlebnie o tobie bo jesteś jego żoną.
Wiem, że jest ci przykro, ale staraj sie nie dobierac tego do siebie, jesteście małżeństwem, wasze decyzje sa waszymi decyzjami i NIKOMU nic do tego. aco ona gada, niech sobie gada. Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2011-11-08 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Jak dobrze ze moja mieszka 500 km od nas!
Niby jest fajna ale mieszkac z nia bym nie chciala. za bardzo kocha synusia czyli mojego meza. Zadnych bledow jego nie widzi, a na wszystko ma usprawiedliwienie. Trudno sie wyprowadzic kiedy jestescie juz na swoim. Ja tez bym tego nie chciala, bo jak pisalas, juz troche srodkow wlozyliscie w ten domek. Albo ja olej, albo z nia pogadac. ale nie mow ze ci przykro i tak dalej, ze cie rani- to nie ma sensu tlumaczyc starej babci. Ona o tym doskonale wie. Powiedz ze sobie NIE ZYCZYSZ takiego zachowania wobec ciebie. badz konkretna ale nie zrob afery. Niech wie ze i ty wiesz co ona wyprawia. jak pisalas wszystko stara sie robic za twoimi plecami. wiec moze jak ja oswiecisz to przynajmniej bedzie sie z tym kryla i troche sie wyciszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja akurat mam bardzo trudny charakter i nie podlizuję się ludziom tzn. nie mogłabym udawać cały czas miłej jakby ta sytuacja mnie nie ruszała . Napewno nie wchodziłabym z teściową w żadne konszachty. Wizyty ograniczyłabym do minimum. '"Masz babo placek" Tak jak poprzedniczki pisały albo wynająć bądź odsprzedać część domu i być na swoim. Bo inaczej wszczyscy się wykończycie. Dobrze, że masz za sobą męża, bo niektóre teściowe umieją przekabacić syneczków na swoją strone czyt. mamisynków mówiąc jak to one są źle traktowane. Trzymaj się ![]()
Edytowane przez laguna123 Czas edycji: 2011-11-08 o 18:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
A czy twój mąż pogadał poważnie ze swoją matką, czy tylko tak się denerwuje wespół z tobą za jej plecami? Powinien jej powiedzieć, ze nie życzy sobie takich komentarzy, postawić sprawę jasno:jesteś z nim i wymaga dla ciebie szacunku. Zrobił to? Jest mężczyzną, twoim partnerem, powinien to zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.