Akademia Filmu i Telewizji, Warszawska Szkoła Reklamy - opinie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-14, 21:59   #1
kasiencja
Pani Buka

Akademia Filmu i Telewizji, Warszawska Szkoła Reklamy - opinie?

Czy któraś z Was, Wasz TŻ, kolega, koleżanka, ktokolwiek, uczył(a)/uczy się w którejś z ww. szkół? Słyszałyście coś o niej? Szukam (a raczej TŻ szuka) jakichkolwiek informacji poza tymi, które można znaleźć na ich oficjalnych stronach. Czy w ogóle się opłaca, czy daje jakieś możliwości, jak wyglądają zajęcia, praktyki itd. ?

Chodzi głównie o 3 kierunki: montaż i realizacja dźwięku na AFiT oraz realizacja filmowa i telewizyjna na WSR.

Ewentualnie, czy znacie może szkoły (najlepiej w Krakowie i Warszawie), które kształcą w tym kierunku, na które "normalny człowiek" może się dostać i nie kosztują absurdalnie dużo?

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 14:30   #2
kasiencja
Pani Buka

Dot.: Akademia Filmu i Telewizji, Warszawska Szkoła Reklamy - opinie?

podbijam

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-18, 15:48   #3
anulka02041992
Raczkowanie

otóż moja siostra cioteczna chodzi do WSR na kierunek fotografia. W sumie jest zadowolona, ale widzę, że jakoś specjalnie się nie przemęcza. Nie jest to jakaś wybitna szkoła, cena jest rozsądna, ale czy jest potem praca? Jeśli będzie wybitna w tej dziedzinie to może ktoś ją zatrudni, ale szczerze wątpie...
Stary 2011-06-14, 09:06   #4
Joloo
Przyczajenie

Zdecydowanie NIE POLECAM tej szkoły.

Dlaczego?
1. Beznadziejne warunki w salach.
2. Wykładowcy nie mają odpowiedniego przeszkolenia, po prostu coś tam wiedzą z danej dziedziny, jesty tylko paru wykładowców z wiedzą i papierkiem zarazem, a jest to niezgodne z prawem, by osoby bez przeszkolenia uczyły! Skąd pewność, że nie uczą nas swojego widzi-mi-się?? Niejaki p. Piwocki pojawia się jedynie na rozpoczęciu i zakończeniu roku, a niby jest patronem/dyrektorem, czy jakoś tak.
3. Sekretariat niby zawsze przyjazny, ale zawsze niedoinformowany..
4. Gniecenie się w zbyt małych salach..
5. Konieczność chodzenia na zajęcia do miejsca, które przypomina piwnicę..
6. Program daleki od tego, czego wymaga Ministerstwo Edukacji Narodowej. I nikt mi nie potrafił wytłumaczyć dlaczego!

Na pewno coś jeszcze sobie przypomnę...

Serio, to strata czasu. Chodzą tu tylko omamieni przez kadrę WSR absolwenci LO, którzy nie wiedzą co ze sobą zrobić, chcą mieć lajtowe zajęcia, dobry kontakt z wykładowcą, zjeść na lekcji, wyjść z niej, kiedy mu się tylko chce, pysknąć wykładowcy, przespać się na kanapie w korytarzu, a potem rodzicom powiedzieć, że jest zadowolony, ze wiele sie uczy. G.. prawda. To szkoła na przeczekanie, bez efektu wizualnego, bez dobrze przeszkolonej kadry, żyjąca w chaosie, bez konkretnego programu (ciągle coś się zmienia!).

Wytrzymałem miesiąc i otrzeźwiałem!
Nie popełniajcie mojego błędu!
Joloo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-14, 13:30   #5
whoa
Wtajemniczenie

Nie wiem jak jest na dziennych ale na zaocznych o ile jeszcze strategia reklamy ujdzie, tzn jest gadanie wlasciwie o wszystkim i niczym, ale jakis tam zarys wiedzy mozna zdobyc (o ile sie samemu przyłoży bo równie dobrze mozna przejśc nie robiąc totalnie nic, i to mówie o zupełnym nic - nawet nie zajrzeć do notatek, ba, nawet ich nie mieć cały semestr) tak nie widzę sensu uczenia się grafiki albo tv w weekendy. Chyba że już coś umiesz, chcesz tylko sie podszkolić ( wątpliwe) mieć tytuł, ciekawa pozycje w CV, zawsze to jakaś trampolina dla karierty. Ale nauka od podstaw - za wiele nie wyniesiesz.

Ja przechodziłam do wsr rok, drugi też mam zamiar bo już szkoda mi tego czasu więc skończę to, tym bardziej że tak czy tak podejmę też do tego roku studia na uniwersytecie więc tak dużej różnicy mi to nie robi ale nie polecam specjalnie. Ja mam jeszcze o tyle dobrze że pracuje w tej branży, traktowałam tą szkołę bardziej jako dodatek do studiów, jakieś ukierunkowanie kariery no i koniec końców nie żałuję że poszłam ta najpierw, a nie na dzienne studia jak planowałam początkowo. Ale tak jak mówię, mój przypadek jest trochę inny.

Już nawet nie czepiam sie kwalifikacji - ok, to taka branża że faktycznei praktyka bardziej się liczy, ale sporo zajęć jest naprawde o niczym właściwie. To jest taki filmowy teaser, coś wiesz mniej więcej o czym jest film ale go nie obejrzałeś. Tak to mogą wyglądać dni otwarte dla licealistów żeby ich zachęcić, a nie zajęcia cały rok.

Zaliczenia - często nic nie trzeba robić. Jakaś pracę semstralną oddasz i masz zaliczone. Albo ciekawy system - 5 czy tam 4 pozytywne oceny zdobywane podczas tzw "case'ów" (ktore każdy rozwiązuje z neta i to w grupach) a zwalnia z egzaminu u niektórych nauczycieli. Ogólnie prace oceniane są bardzo łagodnie delikatnie mówiąc. Ja mam wrażenie że po pół roku uczniowie którzy się starali już przestają .

Inna kwestia - specyfika branzy. O ile w reklamie bardziej liczy się jakie masz doświadczenie niż szkoły i można sobie do takiego WSR pochodzić, tak nie wiem czy komuś zaintersowanemu TV coś to da. Ok, dzienne może tak. Zaoczne nie sądzę.

Edytowane przez whoa
Czas edycji: 2011-06-14 o 14:35
whoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 11:14   #6
aa_calineczka
Przyczajenie

hmmm... Kończyłam WSR kilka lat temu. Nie wiem jak tam jest teraz, ale "za moich czasów" było w porządku.
Miło wspominam pracowników szkoły (zwłaszcza dwie urocze Panie w sekretariacie - Anię i Ewę, nie wiem czy tam jeszcze pracują) oraz ludzi, których tam poznałam.

Byłam tam na fotografii reklamowej, ale pamiętam, że "telewizory" biegały cały czas z kamerami po korytarzu szkoły i coś kręcili. Mieli dużo zajęć praktycznych, tak jak i ja na fotografii. Ale niestety niewiele mogę Ci Kasiula napisać jak to na realizacji filmowej i telewizyjnej wyglądało do końca.
Teraz coś czytałam, że otworzyli internetową telewizję, więc pewnie można tam zrobić praktyki przy okazji.

Zajrzyj sobie na forum szkoły, to zawsze była skarbnica wiedzy
aa_calineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-27, 20:46   #7
ekspedycja
Przyczajenie

.

czy nadaje sie do tej szkoły jezeli nie miałam wczesniejszego przygotowania ani nie mialam stycznosci z grafika? nie znam programów ani obsługi. warto sprobowac?
ekspedycja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 08:46   #8
aa_calineczka
Przyczajenie

W WSR uczą wszystkiego od podstaw z tego co pamiętam
Teraz będą mieli Dni Otwarte, to może zajrzyj - na pewno dużo się dowiesz.

Podaję linka: http://www.szkolareklamy.edu.pl/modu...ticle&sid=3505
Stary 2016-11-16, 14:12   #9
johnnorton
Przyczajenie

W reklamie najważniejsze żeby wiedzieć że reklama aimart powinna być krótka i przekazywać jedynie najważniejsze informacje, najlepiej żeby w formie video. Poziom nauczania na uczelniach jest różny.

Edytowane przez johnnorton
Czas edycji: 2016-11-23 o 15:49
johnnorton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-04-17, 13:30   #10
barwineka
Przyczajenie

Popieram przedmówcę A tak na marginesie - co uważacie o reklamie poprzez gadżety reklamowe? Znalazłam ostatnio coś takiego i zastanawiam się czy warto w to zainwestować http://www.tech-media.pl/search/t25,kubki_z_nadrukiem

Edytowane przez barwineka
Czas edycji: 2017-04-20 o 11:59
barwineka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości