|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Planowanie plci
Witam, chciałabym się was zapytać jak to było u was z płcią. Moje koleżanki mówią, że przed okresem jest chłopiec, a po okresie dziewczynka. Lecz ja po okresie mam chłopca. Wiec tak się zastanawiam, że jakbym się starała z mężem o dziecko przed okresem to wtedy może będzie dziewczynka. Marzy mi sie dziewczynka, ale co będzie to będzie, byle zdrowe było. Chce z męzem sprobowac sie kochac przed okresem, ale nie wiem czy mam zaczac jak juz mnie bedzie bolal brzuch i piersi, wtedy czuje ze zbliza mi sie okres? okres mam 4-5 dni, a przewaznie owu wypada mi miedzy 11-13 dniem, liczac od pierwszego dnia okresu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Planowanie plci
Przed okresem nie ma się co starać o dziecko, bo jajeczko już dawno padło i masz dni niepłodne. Każde dziecko jest proszone w dni płodne, więc nie wiem co to za alternatywna medycyna z seksem przed okresem i po.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Płodzone* Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A nie przed i po owulacji?
Słyszałam o teorii (zabobonie?), że plemniki z chromosomem X są cięższe, ale wytrzymalsze niż te z Y, więc im bliżej owulacji odbywa się stosunek, tym większa szansa na chłopca, bo plemniki Y szybciej dobijają do jaja. Jeśli stosunek jest w większym odstępie czasu, to plemniki Y mogą zginąć zanim jajo będzie gotowe, za to X wolniej płyną, ale dłużej żyją, więc mogą się jeszcze załapać na owulację. Nawet jeśli to prawda, to różnice w żywotności tych plemników to jakiś jeden dzień, a może byłyby liczone nawet w godzinach, więc jak się w ogóle wstrzelić w ten czas? Bezsens totalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Kilka dni przed okresem to na 100% ciąży nie będzie. Nie ma takiej możliwości.
Co do tej plemnikowej teorii to też o tym słyszałam, ale podobno w żadnym badaniu takiej zależności nie wykryli. Wybrać płeć to można jedynie przy in vitro.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
No wlasnie tez mi sie tak wydaje, ale moze kolezance chodzilo o to ze zaraz po okresie to sa dziewczynki. Musze jej dopytac, a u was jak bylo, ma ktos z was dlugosc cyklu 24 i ma dziewczynke i moze powiedziec jak u niej to bylo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja miałam córkę ze stosunku 1-2 dni przed owulacją.
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A ile u Pani trwa caly cykl?
---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Kolezanka mowila ze jej caly cykl trwa ponad 30 dni, wiec starali sie o dziewczynke 10 dni przed okresem. Juz sama nie wiem co mam myslec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teoria mówi, że o dziewczynkę najłatwiej na 2 dni przed owulacją (nie przed okresem) a o chłopca w dzień owulacji. Problem w tym, że bez monitoringu cyklu nie da się przewidzieć momentu owulacji. Najważniejsze żeby dziecko było zdrowe a płeć nie jest ważna.
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ostatnio czytałam artykuł, że planowanie ciąży to wymysł internetu i niestety tak jak ktoś wcześniej wspomniał jedynie przez in vitro można planować płeć w pewnym stopniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Smakowita ;)
|
Plaowanie plci to jesdna wielka sciema. Genow w inny sposob nie da sie ustawic..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Ściema i tyle
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.