Ciąża po tabsach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-03, 14:41   #1
Paulinnka
Przyczajenie

Ciąża po tabsach

Mam pewne watpliwosci. Bralam tabsy Novynette przez nie cale 4 miesiace. Przy 4 opakowaniu odlozylam tabsy zostawiajac do konca kolo 8 tabletek. Krwawienie z odstawienia przyszlo normalnie natomiast miesiaczki jeszcze nie dostalam. Cztery dni temu (28 dzien cyklu) kochalam sie ze swoim mezczyzna bez zabezpieczenia i bez finalu we mnie jednak pewnie doszlo do tzw. kropelkowania. Czy jest mozliwe zebym w ten sposob mogla zajsc w ciaze? Dzis 31 dzien cyklu objawow na okres nie mam wiec nie wiem kiedy moze sie pojawic nie mam wiec jak policzyc mniejwiecej kiedy przypadly moje dni plodne, a gdzies czytalam ze plodnosc po tabletkach zwieksza sie.
Paulinnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 14:53   #2
ojejka89
Zadomowienie

Dot.: Ciąża po tabsach

zrob test po 14 dniach od stosunku.
nic innego nie wywrozymy.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 15:49   #3
Paulinnka
Przyczajenie

Nie oczekuje jasnych i pewnych odpowiedzi bo to nie realne. Jednak niektore z was maja większe doświadczenie. Dlatego prosze o jakies opinie.
Stary 2010-01-03, 16:30   #4
nielegalnaa
Rozeznanie

Czy jest możliwość zajścia w ciążę? Tak jest.

nielegalnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 16:35   #5
ojejka89
Zadomowienie

prawdopodobnie preejakulat nie zawiera plemnikow. PRAWDOPODOBNIE, bo zdania na ten temat sa podzielone. przewazaja jednak opinie (mowie o badaniach naukowych a nie o opiniach z forum) ze plemnikow tam nie ma, jesli jednak poprzedni wytrysk byl kroko przed stosunkiem to w nasieniowodach mogly pozostac plemniki z poprzedniego wytrysku i jednak znalesc sie w preejakulacie... szanse na ciaze niewielkie, ale jednak sa. co do plodnosci po odstawieniu tabsow-roznie bywa. z jednej strony podobno wzrasta, z drugiej-cykle zwykle sa rozlegulowane wiec nie wiadomo kiedy sie spodziewac owulacji. nie wiem czy da Ci cos takie gdybanie, bo jak widzisz wszystko sie moze zdarzyc ;]
Stary 2010-01-03, 17:05   #6
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jest spora możliwość zajścia w ciążę - po tabletkach twój organizm ma burzę hormonalną, możliwość zajścia w ciążę jest sporo większa.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 18:29   #7
Nicky UK
Raczkowanie

GG do Nicky UK

jako że przerwałaś w połowie opaowania, twoj organizm jest rozregulowny.
wiem, bo tez tak raz zrobilam, i potem okres mialam mega nieregularny, np co 20 dni, 56, albo tez mialam 3 dni okresu, potem tydzien przerwy i znowu trzy dni. mi sie hormonalnie wszytsko poprzewracało do góry nogami, wczesniej tak nie mialam. slyszalam ze czesto sie tak dzieje, gdy sie przerywa opakowanie tabsów w połowie.
tak wiec mysle, ze nie dasz rady ustalic kiedy masz dni płodne, kiedy nieplodne i kiedy dostaniesz okresu...
Nicky UK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 18:47   #8
Andzia2102
Przyczajenie

Witam, mam troche inne pytanie ale myślę że dobrze dopasowałam wątek.
Mój ginekolog zapisał mi tabletki qlaira jakieś 3y miesiące temu jako środek na ból przy okresie, jednak nie uprzedził mnie że główne ich założenie to działanie antykoncepcyjne.
Wybrałam 3y opakowania ale postanowiłam je odstawić ponieważ postanowiliśmy z partnerem mieć dziecko, może któraś z Was orientuje się jaki okres musi upłynąć żeby szanse na ciąże były większe?
Andzia2102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 19:34   #9
Paulinnka
Przyczajenie

Czyli w sumie teraz po tym ze przerwałam branie tabsow szanse na to ze doszlo do wpadki zwieksza sie? Zapomnialam dodać ze zrobilismy to wtedy 2 razy tylko ten drugi byl bardzo krótki. Natomiast pierwszy trwał dluzej. Wiedzialam ze pare razy byl w stanie największego podniecenia wiec zwalnialismy tempo no ale jednak byl ciagle we mnie wiec wydaje mi sie ze do kropelkowania dojsc moglo.

---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Andzia z tego co czytalam szukając odpowiedzi na moj problem najlepiej odczekac od 3 do 6 miesięcy. Jednak wiele osob pisało ze zaszło w przedziale 2 miesięcy od zakończenia brania tabsow i wszystko bylo ok.

Edytowane przez Paulinnka
Czas edycji: 2010-01-03 o 19:38
Stary 2010-01-03, 19:44   #10
Konto usunięte

Tak naprawdę po odstawieniu tabletek można zajść dużo szybciej, niż potem. Ale częste też jest prawdopodobieństwo ciąży mnogiej.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 19:47   #11
Paulinnka
Przyczajenie

Nie wiem jak wytrzymam do czasu zrobienia testu.. Powoli zaczynam sie przekonywać ze moge byc w ciąży.
Stary 2010-01-03, 19:49   #12
Konto usunięte

A po cholerę się wkręcasz?
Stary 2010-01-03, 21:03   #13
Paulinnka
Przyczajenie

No tak racja ale nic na to nie poradze. Po stosunku nie mialam żadnych obaw dopiero dzis za nim zalozylam ten temat mialam jakies dziwne przeczucia.

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Czy moze ktos jeszcze wie cos na ten temat?
Stary 2010-01-03, 21:30   #14
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

kiedy byłam w szpitalu na pare dni i musiałam odstawić tabletki antykoncepcyjne, lekarz przestrzegł mnie, że istnieje możliwość wzmożonego zajścia w ciąże po ich przestaniu brania. tak jak już tu ktoś pisał - jest burza hormonalna.

pojawia się tez inna sprawa; ) swego czasu przestalam brac tabletki na jakis czas i okresu nie mialam przez 2 miesiace ; ) może u ciebie byc podobnie.

także Paulinnka, jest szansa, że w ciąży nie jestes, a spotkało cie to, co mnie jakis czas temu - okres pojawi się później. dla swojego spokoju idź do apteki, kup test i miej to za sobą ; ) wróżkami nie jesteśmy, możemy ci jedynie przytoczyć pare sytuacji z naszego życia, acz u kazdej kobiety jest inaczej ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 21:40   #15
Paulinnka
Przyczajenie

Masz racje okres moze pojawic sie pozniej. Na test jest jeszcze za wcześnie. Wczoraj myslalam ze dostane okres czulam pewne ciagniecie ale nic z tych rzeczy okresu nie ma. Moze przejmuje sie tak dlatego ze mam jeszcze czas na dziecko choc wiem ze jesli by sie zdarzylo tragedi by nie bylo.
Stary 2010-01-03, 21:46   #16
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

zabrzmi to głupio, ale sie nie stresuj bo zacznie ci się roić że masz okres itd. ból podbrzusza i inne taki cuda ; )

w sumie zastanawia mnie jedno - przestałas brac tabletki, wiec czemu poszlas do łózka z facetem bez zabezpieczenia? a z tego, co widac, to raczej nie chcesz jeszcze dziecka.
Stary 2010-01-03, 21:49   #17
MAGDA1704
Zakorzenienie

GG do MAGDA1704

kochana my ci tutaj nie powiemy czy jestes w ciazy czy nie-chyba ze jest na forum wrozka lub jasnowidz a teraz powaznie, rok temu moj ukochany dostal miesieczne szkolenie w innym wojewodztwie-zwiazane to bylo z awansem w firmie,doszlismy do wniosku ze zrobie sobie po 4latach brania tabsow zrobie sobie przerwe na miesiac od yasminelle,mielismy byc ze soba tylko w weekendy-wiec gumki wystarcza, odstawilam tabletki i zaraz po odstawieniu zaczelismy stosowac gumki,on wyjechal,spedzalismy ze soba tylko weekendy,pod koniec miesiaca zaczela mi sie pogarszac cera i sie zaczelam tym denerwowac;postanowilam nie czekac na okres tylko zaczac brac tabletki (do planowanego okresu bylo 8dni), w tym czasie nie uprawialam sexu,potem wrocil moj TZ i nasze zycie wrocilo do normy, pozniej zaczal mnie bolec brzuch tak jak boli przy okresie, dwa dni sie przemeczylam i poszlam do lekarza-myslalam ze to przez tabletki, gin wykryl u mnie 8 tydzien ciazy- bylam w totalnym szoku z badan wyliczyl ze zaszlam w ciaze biorac tabletki 9 dni przed ta moja zaplanowana przerwa-sama nie wiem jakim cudem zaszlam w ciaze, niby przyjmowalam tabletki o stalej porze,zadnej nie spoznilam ani nie zapomnialam ginekolog mi powiedzial ze czasem zdarzaja sie takie przypadki ale jednak bardzo rzadko

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

nie stresuj sie bo zaraz zaczniesz stwierdzac u siebie wszystkie mozliwe ciazowe obiawy, po pigulkach na pewno rozregulowal ci sie cykl
MAGDA1704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 21:53   #18
marmutita
Rozeznanie

A mnie zastanawia czemu nie dokończyłaś opakowania tj. tych 8 tabletek i potem poprostu nie rozpoczełaś następnego.
Dziwczyny, łykacie te tabletki jak cukierki, jak Wam się podoba, a to przecież dawki hormonalne - dajecie w kość organizmowi nie mówiąc o odstawianiu ich nie dokończywszy opakowania. W życiu bym tak nie traktowała swojego organizmu.
Jeśli bierzecie hormony, to przynajmniej stosujcie je zgodnie z zaleceniami.
Dodatkowo - jak w poście wyżej - odstawiłaś tabsy i bach - stosunek niby nie pełny ale też nie do końca bezpieczny.
Możliwość zajścia w ciążę jest - moim zdaniem jednak niewielka, gdyż nie było finału w środku, natomiast co do sytuacji w Twoim organizmie to jest to jedna wielka niewiadoma po tym co mu zafundowałaś
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 21:54   #19
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MAGDA1704 Pokaż wiadomość
kochana my ci tutaj nie powiemy czy jestes w ciazy czy nie-chyba ze jest na forum wrozka lub jasnowidz a teraz powaznie, rok temu moj ukochany dostal miesieczne szkolenie w innym wojewodztwie-zwiazane to bylo z awansem w firmie,doszlismy do wniosku ze zrobie sobie po 4latach brania tabsow zrobie sobie przerwe na miesiac od yasminelle,mielismy byc ze soba tylko w weekendy-wiec gumki wystarcza, odstawilam tabletki i zaraz po odstawieniu zaczelismy stosowac gumki,on wyjechal,spedzalismy ze soba tylko weekendy,pod koniec miesiaca zaczela mi sie pogarszac cera i sie zaczelam tym denerwowac;postanowilam nie czekac na okres tylko zaczac brac tabletki (do planowanego okresu bylo 8dni), w tym czasie nie uprawialam sexu,potem wrocil moj TZ i nasze zycie wrocilo do normy, pozniej zaczal mnie bolec brzuch tak jak boli przy okresie, dwa dni sie przemeczylam i poszlam do lekarza-myslalam ze to przez tabletki, gin wykryl u mnie 8 tydzien ciazy- bylam w totalnym szoku z badan wyliczyl ze zaszlam w ciaze biorac tabletki 9 dni przed ta moja zaplanowana przerwa-sama nie wiem jakim cudem zaszlam w ciaze, niby przyjmowalam tabletki o stalej porze,zadnej nie spoznilam ani nie zapomnialam ginekolog mi powiedzial ze czasem zdarzaja sie takie przypadki ale jednak bardzo rzadko

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

nie stresuj sie bo zaraz zaczniesz stwierdzac u siebie wszystkie mozliwe ciazowe obiawy, po pigulkach na pewno rozregulowal ci sie cykl
co Ci przyszlo do glowy zeby robic miesieczna przerwe...? przeciez to totalna glupota....

a co do ciazy - moze wpsolzylas bez zabezpieczenia podczas tej 'przerwy' ktora miala byc po ostatnim opakowaniu....? tzn miedzy w okresie miedzy ostatnia pigulka a krwawieniem z odstawienia
Stary 2010-01-03, 21:59   #20
Paulinnka
Przyczajenie

No to jestem naprawdę pod wrażeniem ciąży. Nie myslalam ze takie rzeczy sie zdarzają raczej żadko ktos o tym mowi. A co do mojego przerwania brania tabletek to nie chcialam ale musialam gdyż bylam w szpitalu i lekarz mi kazal nic nie brac. Nie roje sobie żadnych objawow ale boje sie.
Stary 2010-01-03, 22:00   #21
MAGDA1704
Zakorzenienie

GG do MAGDA1704

dla mnie wtedy ta miesieczna przerwa miala sens,bo jakos dluzszej przerwy takiej min 6miesiecy to jakos ciezko by mi bylo przetrwac, po tamtym skonczonym opakowaniu zaraz byly gumki bo wiem o tym ze jesli sie nie zaczyna nowego opakowania to nie jest sie chronionym
MAGDA1704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-03, 22:04   #22
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez Paulinnka Pokaż wiadomość
No to jestem naprawdę pod wrażeniem ciąży. Nie myslalam ze takie rzeczy sie zdarzają raczej żadko ktos o tym mowi. A co do mojego przerwania brania tabletek to nie chcialam ale musialam gdyż bylam w szpitalu i lekarz mi kazal nic nie brac. Nie roje sobie żadnych objawow ale boje sie.
oj, mogłas sie powstrzymać na miesiąc ; P tez tak miałam po pobycie w szpitalu, i musiałam miec przerwe na 3 miesiące ; P troche niepowazne zachowanie zważając na fakt, ze mamusią jeszcze nie chcesz być.
Stary 2010-01-03, 22:12   #23
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
a mowilas ze bierzesz anty...? jak ja bylam w szpitalu to tez kazali mi wszystko odstawic, ale jak powiedzialam ze biore anty to uslyszalam ze to wyjatkowo moge brac, bo bez sensu robic taka krotka przerwe.
Cytat:
Napisane przez MAGDA1704 Pokaż wiadomość
dla mnie wtedy ta miesieczna przerwa miala sens,bo jakos dluzszej przerwy takiej min 6miesiecy to jakos ciezko by mi bylo przetrwac, po tamtym skonczonym opakowaniu zaraz byly gumki bo wiem o tym ze jesli sie nie zaczyna nowego opakowania to nie jest sie chronionym
no ale miesieczna przerwa niezle potrafi namacic... to juz lepiej wcale nie robic. najlepsza przerwa to podobno minimum 3 cykle...
ale fakt, dziwna sprawa z ta ciaza;p

ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo-bo jesli rzeczywiscie zaszlas biorac tabletki to lepiej ze nie wzielas kolejnego opakowania;p

Edytowane przez ojejka89
Czas edycji: 2010-01-03 o 22:15

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 22:31   #24
Paulinnka
Przyczajenie

Tak troche niepoważne ale czasu nie cofnę. Wszystko stalo sie pod wpływem chwili. Niestety nie zastanowilismy sie czy powinniśmy czy nie. Wiedzieliśmy tylko ze trzeba uwazac. W tedy nie wiedzialam ze po przerwaniu brania tabletek wzrasta możliwość ciąży nawet gdy stosunek nie odbył sie do konca.

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ----------

Mowilam ze biore ale ja bylam po narkozie i kazali nie brac.

---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Prędzej oszaleje niz wytrzymam 10 dni do zrobienia testu.
Stary 2010-01-03, 22:54   #25
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:

Mowilam ze biore ale ja bylam po narkozie i kazali nie brac.
dziwne. tez mialam narkoze i kazali brac;p
Stary 2010-01-03, 23:02   #26
Paulinnka
Przyczajenie

Jak widac różni lekarze, różne poglądy. Sama nie wiem juz co myslec. Moglo dojsc do wpadki czy tez nie..
Stary 2010-01-03, 23:14   #27
ojejka89
Zadomowienie

no przeciez juz dostalas odpowiedz... nie zadreczaj juz sie. teraz juz nic nie zrobisz, musisz czekac.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-03, 23:31   #28
Paulinnka
Przyczajenie

Tak wiem. Dam znac jak juz bede cos wiedziec lub bedzie sie cos dziać. I dzieki Wam za odpowiedzi.
Stary 2010-01-04, 23:08   #29
Paulinnka
Przyczajenie

Rozmawiałam ze swoim mężczyzna na ten temat. Po jego reakcji wywnioskowalam cos na kształt`chyba wpadlismy`
Stary 2010-01-04, 23:13   #30
Konto usunięte

Aha rozumiem, że ten facet jasnowidzem jest?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości