Mediolan - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-11, 00:44   #1
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Mediolan

Cześć dziewczyny
Pod koniec lipca wybieram się do Mediolanu na 3 dni. Czy jest coś co szczególnie polecacie ? Zabytki, muzea a może jakieś fajne sklepy ?
Miejsca warte odwiedzenia itp ?
Rady i wskazówki ?
Ogólnie zależy nam na sprawdzonych informacjach na temat tegoż miasta.
Mam nadzieję, że nie dubluję. Przeszukałam forum ale nie znalazłam niczego
Pozdrawiam

Prawo jazdy !
madzior22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 08:40   #2
Malinka089
Przyczajenie

Dot.: Mediolan

Nawet niewiesz jak Ci zazdrosze.Co prawda niebyłam w Mediolanie ,ale jak bedziesz musisz się odkupić w końcu to jest jedna z stolic mody.
Malinka089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 18:09   #3
pumas
Zakorzenienie

Ja w Mediolanie bylam wiele razy, zastanowie sie i Ci napisze pozniej.
Powiem tylko tyle, ze w Milano nie czuc tak bardzo tej mody, jest to normalne miasto na polnocy Wloch. Wg mnie Italia jest duzo piekniejsza w innych zakatkach, a nie w wilgotnym miescie Milano.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 12:39   #4
agi52
Przyczajenie

Oczywiście Duomo di Milano... piękna katedra. Obowiązkowe wejście na dach katedry... (schodkami taniej i zdrowiej)...
agi52 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 16:05   #5
mel89
Zakorzenienie

byłam w Mediolanie w maju zeszłego roku. zdecydowanie duomo, do którego można dostać się metrem (jest bardzo rozbudowane). jak będziesz na duomo to już można przespacerować się urokliwymi uliczkami, wejść do muzeum sztuki nowoczesnej jeśli takie rzeczy Cię interesują. Teraz są upały więc radzę też wstąpić do jakiegoś parku - parki mają przepiękne, można się rozłożyć na kocu i odpoczywać No i można sobie wejść do sklepu LV (uwaga - nie ma cen na torebkach ;D)
ja miałam dość niestandardową wycieczkę, bo zwiedziliśmy centrum ale potem już głównie obrzeża, np. port milano (też można dojechać metrem)
życie nocne warte zobaczenia jeśli marzysz o ekstramalnej wycieczce to proponuję http://www.opuszczone.com/galerie/sn...coza/index.php opuszczona fabryka viskozy to chyba lepsze od duomo, ale to trzeba lubić takie wyprawy

ogólnie sądzę, że jak się ma trochę kaski to można wykorzystać ten czas w Milano, ceny niestety takie sobie, my jechaliśmy cały dzień na pizzy która jest tania jak barszcz (5-8 euro) i na piwku Peroni
Gorąco jak diabli, kapelusz koniecznie weź, nie nastawiać się lepiej na łażenie od świtu do rana, bo można paść jak mucha
Ehh.. a ja za dwa tygodnie wbijam do Rzymu, tam chyba będzie gorzej, może to Cię pocieszy
Stary 2010-07-16, 08:32   #6
basssiek
Raczkowanie

ja wczoraj wróciłam z Mediolanu. Przyjęłam na siebie 43 stopnie wiec Ty też sie przygotuj na upaly i tlumy ludzi. Co do zwiedzania to wiadomo, że przede wszystkim katedra, zaraz obok jest galeria Vittorio Emanuele z ekskluzywnymi sklepami. Teraz jest czas przecen więc w sklepach jest istny szał. Jakies 10 min od katedry znajduje sie castello sforzesco, też można poogladac.
Stary 2010-07-22, 01:16   #7
mel89
Zakorzenienie

basieeek - cholernie gorąco :/ a jak wilgotność? da się wytrzymać?
Stary 2010-07-27, 08:36   #8
nimrodel
Rozeznanie

też się wybieram po raz pierwszy, tylko na 1 dzień. Słyszałam, że bardzo drogie miasto Mimo wszystko cieszę się.

Dla tych którzy już byli: czy da się najważniejsze rzeczy obejsc na piechote? Czy poleca się wykupienie jakiegoś biletu 1-dniowego?

EDIT: dodaję bardzo ciekawą stronkę:

http://www.mediolan.docelowo.pl/

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)

Edytowane przez nimrodel
Czas edycji: 2010-07-27 o 08:43
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 12:47   #9
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nimrodel Pokaż wiadomość
też się wybieram po raz pierwszy, tylko na 1 dzień. Słyszałam, że bardzo drogie miasto Mimo wszystko cieszę się.

Dla tych którzy już byli: czy da się najważniejsze rzeczy obejsc na piechote? Czy poleca się wykupienie jakiegoś biletu 1-dniowego?

EDIT: dodaję bardzo ciekawą stronkę:

http://www.mediolan.docelowo.pl/
Miesiąc temu byłam w Mediolanie, niestety nie da się wszytskiego obejśc pieszo, polecam 2 dniowy bilet na wszytskie środki komunikacji miejskiej, bilet jest ważny od momenciu skasowania 24 godziny i jeździć można zarówno metrem, autobusem, tramwajem. Polecam podórz nad Como, piękne jezioro, za 3,7 euro w jedną stronę regionalnym pociągiem, polecam
Stary 2010-07-27, 19:53   #10
nimrodel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Miesiąc temu byłam w Mediolanie, niestety nie da się wszytskiego obejśc pieszo, polecam 2 dniowy bilet na wszytskie środki komunikacji miejskiej, bilet jest ważny od momenciu skasowania 24 godziny i jeździć można zarówno metrem, autobusem, tramwajem. Polecam podórz nad Como, piękne jezioro, za 3,7 euro w jedną stronę regionalnym pociągiem, polecam

dziekuje

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 10:09   #11
dotka128
Raczkowanie

była któraś z was W Mediolanie na przełomie października i listopada? jaka jest pogoda, w co się ubrać?
Stary 2010-08-31, 16:07   #12
dżiza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
była któraś z was W Mediolanie na przełomie października i listopada? jaka jest pogoda, w co się ubrać?
W tym okresie akurat nie byłam, ale z moich doświadczeń (byłam na koniec września, na początku i końcu stycznia oraz w marcu) wynika, że pogoda zawsze jest podobna do tej w Polsce Teraz też jadę i u nas zimno i to samo w Mediolanie No może odrobinkę cieplej jest zazwyczaj. No i oczywiście to jak się ubierzesz zależy od tego co chcesz robić, bo na zwiedzanie lepiej się cieplej ubrać a na zakupy trochę lżej, bo w sklepach jest gorąco.

A ja mam pytanie - czy możecie polecić jakieś miesce, w którym można dobrze zjeść?
Bo w Mediolanie tylko raz udało nam się trafić do fajnego lokalu ( blisko P.Duomo), ale nie powiem dokładnie w której uliczce. Raz fuksem trafiliśmy też na genialne lody, ale zupełnie nie pamiętamy gdzie to było
dżiza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 16:55   #13
Fubizka
Zakorzenienie

Hej, odświeżam wątek o Mediolanie

Zamierzam się wybrać pod koniec października i zastanawia mnie przede wszystkim jak wygląda tam sprawa z pogodą (brać ciuchy na taki październik, jak w Polsce? Kozaki, czy półbuty?) i kwestia cen.

Czy muzea, atrakcje itd są bardzo drogie? Muszę oszacować ile minimalnie muszę wziąć ze sobą pieniędzy na 5 dni wyjazdu - nie planuję zakupów ciuchowych ale też nie zamierzam żywić się w mcdonald's.

I oprócz podstawowych zabytków - co warto zwiedzić? Któraś z Was pisała o porcie, któraś o opuszczonej fabryce - super sprawy, właśnie takie rzeczy mnie interesują.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 07:46   #14
dotka128
Raczkowanie

czesc, ja byłam rok temu na przełomie października i listopada na tydzień i muszę przyznać że pogoda
mnie zaskoczyła bo było nawet trochęcieplej niż w polsce, wziełam na wszelki wypadek cienki szalik
rąkawiczki i polara ale zupełnie mi się nie przydały, pogoda o tej porze roku jest tam deszczowa
więc musisz się na to nastawić, ja miałam słoneczne dwa dni a reszta deszczowa ale i tak było nawet
przyjemnie i wiaterek raczej ciepły był.
Jeżeli chodzi o ceny to wiadomo euro... trzeba sie z tym liczyc, na wejscie na dach Duomo trzeba wejść
i to koniecznie, ja byłam też w pinakotece Brera (obraz, sztuka...) i mi sie podobało ale to kwestja
gustu. wejście na stadion pamiętam że było cholernie drogie i się nie zdecydowałam
jeżeli chcesz zobaczyć ostatnią wieczerzę to sobie zarezerwój wejście już teraz przez
internet na konkretny dzień i godzinę, na miejscu może być ciężko.
jezeli chodzi o jedzenie to w marketach dla mnie było trochę dziwne.. mało konkretów i dużo na słodko
pieczywo jak już się trafiło to kiepskie, niestety nie znalazłyśmy z koleżankami sensownej piekarni
w naszej okolicy.
Bardzo dobra i tania pizza, wino i kawa jest w restauracji Stop przy placu Loreto, i generalnie poza
bardzo drogim ścisłym centrum. z boku galerii VE po prawej stronie w uliczce jest taka jakby piekarenka
z bułeczkami na ciepło, coś jak pizza, albo pierogi z mozarella i pomidorami lub innymi skladniami
bardzo dobre, tanie, na ciepło i do pojedzenia, dośćpopularne.
aha głownie sie tam jeździ metrem (genialne... jezdzi co 3 minuty..szok..i w ciagu kilku minut jesteś na drugim końcu miasta) na komunikacje
najbardziej sie opłącają takie bilety na 24,72h do kupienia w automatach przy metrze

hehhh ale się rozpisałam jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę

jeżeli chodzi o wydatki to z tego co pamiętam to na wszystko zamknełam się w 1100-1200 zł (razem z przelotem, noclegiem)
Stary 2011-09-19, 15:07   #15
Fubizka
Zakorzenienie

Super, dzięki za informację, na pewno z nich skorzystam Już się nie mogę doczekać
Stary 2011-09-20, 16:16   #16
Romanaccia
Zakorzenienie

a to w Milano sa zabytki ? gdzie ?
Tylko Katedra,w tym miescie nie ma zabytkow,nie ma co zwiedzac i za bardzo co ogladac,to miasto jest dobre na zakupy i imprezy

To jedno z najmniej ciekawych miast we Wloszech zdecydowanie bardziej polecam inne miasta,np. Florencje,ktora jest cudowna,Mediolan do piet jej nie dorasta
Stary 2011-09-20, 17:11   #17
Fubizka
Zakorzenienie

Romanaccia - wg niektórych w Gdyni też nie ma co zwiedzać, a jednak miasto jest zabytkiem modernizmu Wszystko zależy od gustu i potrzeb.
Stary 2011-09-20, 17:53   #18
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Romanaccia - wg niektórych w Gdyni też nie ma co zwiedzać, a jednak miasto jest zabytkiem modernizmu Wszystko zależy od gustu i potrzeb.
ale w Mediolanie naprawde nie ma zabytkow i nie mowie tego zlosliwie,pod tym wzgledem to slynne miasto jest strasznie ubogie,to nie jest miasto do "zwiedzania" ,moze byc do "ogladania" ,ale glownie wystaw sklepowych,dla mnie to miasto jest brzydke,komus innemu moze sie podobac,kwestia gustu,ale jesli chodzi o zwiedzanie,zabytki ecct. to tam ich poprostu nie ma
Stary 2011-09-20, 19:02   #19
Fubizka
Zakorzenienie

Boże, dziewczyno, co za bzdury.

Miasto może Ci się nie podobać i masz do tego prawo, ale jak mówisz, że w Mediolanie nie ma zabytków, to po prostu opowiadasz wierutne bzdury i stwierdzam to z pełną odpowiedzialnością. Szczególnie, że niektóre zabytki Mediolanu (już pomijam Duomo), np Santa Maria delle Grazie, są wpisane na listę UNESCO a wiele obiektów jest stawiana jako wzorcowy przykład kunsztu architektury renesansowej, natomiast część zabytków sakralnych jest reliktem na skalę światową z okresu VI wieku n.e., co jest wyjątkowo rzadkie. Nie bez znaczenia są również wyjątkowo cenne bramy miasta i długo możnaby tak wymieniać, ale nie wiem czy jest sens, bo przecież tam po prostu nie ma zabytków... Jeśli chodzi o współczesną architekturę, to miasto ma również kilka WYJĄTKOWO ciekawych obiektów. Dodatkowo miasto aspiruje do miana stolicy designu i sztuki współczesnej. Wierz lub nie, ale nie każdy tam jedzie na zakupy.

Mnie np nie urzekła Wenecja, którą wiele osób się zachwyca, ale przynajmniej nie opowiadam rzeczy z kosmosu, że nie ma w niej zabytków

A uwierz mi o zabytkach, w szczególności architektonicznych mogę rozmawiać długo.

No ale cóż, osobiście poznałam kilka osób, które nie chciały zwiedzać świątyni w Luksorze "bo to sterta wielkich kamieni i lepiej się napić na all inclusive". Bywa i tak.

A takimi wypowiedziami:
Cytat:
ale w Mediolanie naprawde nie ma zabytkow i nie mowie tego zlosliwie,pod tym wzgledem to slynne miasto jest strasznie ubogie,to nie jest miasto do "zwiedzania" ,moze byc do "ogladania" ,ale glownie wystaw sklepowych,dla mnie to miasto jest brzydke,komus innemu moze sie podobac,kwestia gustu,ale jesli chodzi o zwiedzanie,zabytki ecct. to tam ich poprostu nie ma
sama wystawiasz sobie opinię...

I żeby nie było, nie bronię biednego Mediolanu, bo w nim nie byłam, tylko błagam, jeśli wypowiadamy się w tematyce podróży, to nie wprowadzajmy przynajmniej ludzi w błąd.

Edytowane przez Fubizka
Czas edycji: 2011-09-20 o 19:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-20, 21:11   #20
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Boże, dziewczyno, co za bzdury.

Miasto może Ci się nie podobać i masz do tego prawo, ale jak mówisz, że w Mediolanie nie ma zabytków, to po prostu opowiadasz wierutne bzdury i stwierdzam to z pełną odpowiedzialnością. Szczególnie, że niektóre zabytki Mediolanu (już pomijam Duomo), np Santa Maria delle Grazie, są wpisane na listę UNESCO a wiele obiektów jest stawiana jako wzorcowy przykład kunsztu architektury renesansowej, natomiast część zabytków sakralnych jest reliktem na skalę światową z okresu VI wieku n.e., co jest wyjątkowo rzadkie. Nie bez znaczenia są również wyjątkowo cenne bramy miasta i długo możnaby tak wymieniać, ale nie wiem czy jest sens, bo przecież tam po prostu nie ma zabytków... Jeśli chodzi o współczesną architekturę, to miasto ma również kilka WYJĄTKOWO ciekawych obiektów. Dodatkowo miasto aspiruje do miana stolicy designu i sztuki współczesnej. Wierz lub nie, ale nie każdy tam jedzie na zakupy.

Mnie np nie urzekła Wenecja, którą wiele osób się zachwyca, ale przynajmniej nie opowiadam rzeczy z kosmosu, że nie ma w niej zabytków

A uwierz mi o zabytkach, w szczególności architektonicznych mogę rozmawiać długo.

No ale cóż, osobiście poznałam kilka osób, które nie chciały zwiedzać świątyni w Luksorze "bo to sterta wielkich kamieni i lepiej się napić na all inclusive". Bywa i tak.

A takimi wypowiedziami:

sama wystawiasz sobie opinię...

I żeby nie było, nie bronię biednego Mediolanu, bo w nim nie byłam, tylko błagam, jeśli wypowiadamy się w tematyce podróży, to nie wprowadzajmy przynajmniej ludzi w błąd.
No widziesz,a ja bylam ,bywalam czesto i gesto i wielokrotnie,mieszkam we wloszech ,znam to miasto,moze nie tak jak Rzym,w ktorym mieszkalam przez 4 lata ..... a Ty zamiast sie wymadrzac,pojedz do Mediolanu ,zobacz a potem pisz

w innym watku pisalam,ze to jedno z najubozszych miast w Italii pod tym wzgledem,jedna katedra i kilka pomnikow na krzyz jak ktos chce zwiedzac,to naprawde polecam inne kierunki.

Edytowane przez Romanaccia
Czas edycji: 2011-09-20 o 21:19
Romanaccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 22:36   #21
Fubizka
Zakorzenienie

Dziewczyno masz 0 wiedzy, to nie ja się wymądrzam, tylko Ty się ośmieszasz.

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
a Ty zamiast sie wymadrzac,pojedz do Mediolanu ,zobacz a potem pisz
Idź do szkoły, przeczytaj książkę, dowiedz się czegoś o historii miast europejskich, potem pisz. I zacznij odróżniać fakty od opinii. Mogłaś tam siedzieć nawet i 50 lat i co to dało, skoro masz zerową wiedzę na temat dziedzictwa kulturowego tego miasta. Daruj mi już dalszą dyskusję.

Edytowane przez Fubizka
Czas edycji: 2011-09-20 o 22:37
Stary 2011-09-21, 00:51   #22
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyno masz 0 wiedzy, to nie ja się wymądrzam, tylko Ty się ośmieszasz.

Idź do szkoły, przeczytaj książkę, dowiedz się czegoś o historii miast europejskich, potem pisz. I zacznij odróżniać fakty od opinii. Mogłaś tam siedzieć nawet i 50 lat i co to dało, skoro masz zerową wiedzę na temat dziedzictwa kulturowego tego miasta. Daruj mi już dalszą dyskusję.
przestan sie pienic bo to na zdrowie szkodzi ,bylas w Mediolanie ? nie,wiec nie mamy o czym rozmawiac,co mnie historia obchodzi ? faktem jest,ze miasto jest pod wzgledem zabytkow itp. nie ciekawe,to nie rzym,florencja ..... nie ma tam za bardzo co ogladac i tyle,oczywiscie miasto ogolnie moze sie komus podobac,to rzecz gustu,wiec sie tak nie trzes
Stary 2011-09-21, 08:55   #23
dotka128
Raczkowanie

Duomo, zamek Sforzów, bramy, santa maria delle grazie, i sporo innych ciekawych kościołów. Byłam i moim zdaniem jest co zobaczyć
Stary 2011-09-21, 09:08   #24
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
Duomo, zamek Sforzów, bramy, santa maria delle grazie, i sporo innych ciekawych kościołów. Byłam i moim zdaniem jest co zobaczyć

podam taka ciekawostke ,we wloszech sa kawaly na temat "zabytkow" Mediolanu wloska Nonsensopedia tez o nich wspomina co do "walorow estatycznych" miasta,to kwestia gustu .... generalnie jedno z najmniej interesujacych i nudnych miast we wloszech
Stary 2011-09-21, 17:38   #25
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Romanaccia Pokaż wiadomość
przestan sie pienic bo to na zdrowie szkodzi ,bylas w Mediolanie ? nie,wiec nie mamy o czym rozmawiac,co mnie historia obchodzi ? faktem jest,ze miasto jest pod wzgledem zabytkow itp. nie ciekawe,to nie rzym,florencja ..... nie ma tam za bardzo co ogladac i tyle,oczywiscie miasto ogolnie moze sie komus podobac,to rzecz gustu,wiec sie tak nie trzes
Nie byłam też w Moskwie i wiem, że jest tam plac czerwony, wypisujesz bzdury w internecie, które świadczą o ciężkich brakach w edukacji, w przeciwieństwie do Ciebie przeczytałam też kilka książek na ten temat i wyobraź sobie, że WIEM jakie tam są zabytki, mimo, że tam nie byłam. I wiem, że Ci się to w pale nie mieści.
Jak widać na Twoim przykładzie można BYĆ w jakimś mieście i wciąż nie mieć pojęcia co się tam znajduje.
I przyjęłam już do wiadomości, że miasto Ci się nie podoba, nie musisz tego powtarzać co chwilę. Natomiast mam wrażenie, że Tobie trzeba powtórzyć STO razy, że Twój pogląd wyczytany na nonsensopedii, że tam nie ma zabytków jest po prostu błędny i możesz sobie z tym dyskutować, ale jest to już nudne. Wymieniłam Ci zabytki, które tam są a Ty dalej swoje, najwidoczniej jak murem o ścianę.

Chętnie powrócę do SENSOWNEJ dyskusji na temat Mediolaniu i okolic, które warto zwiedzić.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Aha i masz rację, nie mamy o czym rozmawiać, a to że historia i ogólnie jakakolwiek wiedza nic Cię nie interesuje, to już zauważyłam. Gratuluję, jest się czym chwalić
Stary 2011-09-21, 17:45   #26
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie byłam też w Moskwie i wiem, że jest tam plac czerwony, wypisujesz bzdury w internecie, które świadczą o ciężkich brakach w edukacji, w przeciwieństwie do Ciebie przeczytałam też kilka książek na ten temat i wyobraź sobie, że WIEM jakie tam są zabytki, mimo, że tam nie byłam. I wiem, że Ci się to w pale nie mieści.
Jak widać na Twoim przykładzie można BYĆ w jakimś mieście i wciąż nie mieć pojęcia co się tam znajduje.
I przyjęłam już do wiadomości, że miasto Ci się nie podoba, nie musisz tego powtarzać co chwilę. Natomiast mam wrażenie, że Tobie trzeba powtórzyć STO razy, że Twój pogląd wyczytany na nonsensopedii, że tam nie ma zabytków jest po prostu błędny i możesz sobie z tym dyskutować, ale jest to już nudne. Wymieniłam Ci zabytki, które tam są a Ty dalej swoje, najwidoczniej jak murem o ścianę.

Chętnie powrócę do SENSOWNEJ dyskusji na temat Mediolaniu i okolic, które warto zwiedzić.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Aha i masz rację, nie mamy o czym rozmawiać, a to że historia i ogólnie jakakolwiek wiedza nic Cię nie interesuje, to już zauważyłam. Gratuluję, jest się czym chwalić
4 zabytki na krzyz pojedz najpierw do Mediolanu,a potem podyskutujemy ja sie nie wypowiadam na temat miejsc ,w ktorych nigdy nie bylam,przeczytac cos a pojechac gdzies to dwie rozne rzeczy jakbys nie wiedziala....
Stary 2011-09-21, 17:52   #27
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
4 zabytki na krzyz
O, to jednak 4? Przed chwilą było zero, to się nazywa rozwój kulturowy
Każdy głupi może otworzyć chociażby wikipedię i udowodnić Ci, że nie masz racji, skończ i wstydu oszczędź.

Do całej reszty wizazanek mam kilka pytań:

Może był ktoś na stadionie na meczu i wie, czy można wnosić profesjonalne aparaty fotograficzne?

Ile mniej więcej czasu zajmuje zwiedzanie Cimitero Monumentale?

Ile kosztuje przejazd do Florencji albo Verony? Opłaca się jechać pociągiem, czy wypożyczyć auto

Pozdrawiam

Edytowane przez Fubizka
Czas edycji: 2011-09-21 o 17:54

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-21, 18:47   #28
Romanaccia
Zakorzenienie

Cytat:
O, to jednak 4? Przed chwilą było zero, to się nazywa rozwój kulturowy
Każdy głupi może otworzyć chociażby wikipedię i udowodnić Ci, że nie masz racji, skończ i wstydu oszczędź.

Do całej reszty wizazanek mam kilka pytań:

Może był ktoś na stadionie na meczu i wie, czy można wnosić profesjonalne aparaty fotograficzne?

Ile mniej więcej czasu zajmuje zwiedzanie Cimitero Monumentale?

Ile kosztuje przejazd do Florencji albo Verony? Opłaca się jechać pociągiem, czy wypożyczyć auto

Pozdrawiam
przeczytala kilka ksiazek i sie wymadrza najpierw tam pojedz,a potem dyskutuj

ceny biletow z Florencji do Verony sa rozne od 20 do 60 euro

http://www.trenitalia.com/

tutaj sobie poszukaj,znajdziesz szczegolowe informacje.

----

aparat jak aparat pewnie ze mozna wniesc ,ale bez zadnych podstawek czy innych akcesoriow,moze sie zdarzyc (nie na wszystkich stadionach),ze wyrzuca Ci baterie z aparatu (jesli masz na baterie)
Stary 2014-02-27, 13:44   #29
hesoja90
Przyczajenie

Cześć Wszystkim
Widzę, że dobrze trafiłam..oby! Zatem do sedna ;p Poszukuję osób, które były w Mediolanie i mogłyby mi chętnie wypełnić krótką ankietę (trwa 3 min), przyda mi się do pracy magisterskiej ;-) Przesyłam linka do ankiety: http://www.survio.com/survey/d/H5I5M6M3M6D6J9F2L będe bardzo wdzięczna za pomoc z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę udanych wypadów tych bliskich i dalszych
hesoja90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 21:23   #30
Arkona
Raczkowanie

Hej. Katedra Duomo i koniecznie wyjdź na dach. Tam nie jest jak w innych kościołach, że na wieżę widokową, tłum i do widzenia. W Duomo można chodzić po CAŁYM dachu. Nawet wyjść na sklepienie nawy głównej. W środku katedrę też warto zobaczyć, jest nietypowa, pięcionawowa. Obok Duomo znajduje się Pasaż Emanuela, przepiękny, pokryty szklanym dachem. Na środku pasażu, na takim jakby skrzyżowaniu, zobaczysz grupkę ludzi stojącą wokół jednego miejsca i przyglądającą się osobie, która kręci się na własnej pięcie w kółko Już piszę o co chodzi, na podłodze znajduje się mozaika byka, legenda mówi, że ten który zrobi trzy kółka na jego jajkach, temu będzie dopisywać szczęście.
Poza tym można obejrzeć zamek Sforzów, w środku ciekawa wystawa mebli, kiepska uzbrojenia średniowiecznego. Kościół św. Ambrożego, zbudowany na ruinach kościoła z V wieku, jest wart zobaczenia.
Jeśli chodzi o rozrywki to wpisz w google Spritz - są to knajpy, gdzie po godzinie 18.00 za 8€ dostajesz wielkiego i całkiem mocnego drinka, oraz, możesz jeść co chcesz i ile chcesz ze szwedzkiego stołu. A na nim są makarony, pizze, przekąski, pierożki, sałatki i grillowane warzywa. Polecam
Arkona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości