![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Mediolan
Cześć dziewczyny
Pod koniec lipca wybieram się do Mediolanu na 3 dni. Czy jest coś co szczególnie polecacie ? Zabytki, muzea a może jakieś fajne sklepy ? Miejsca warte odwiedzenia itp ? Rady i wskazówki ? Ogólnie zależy nam na sprawdzonych informacjach na temat tegoż miasta. Mam nadzieję, że nie dubluję. Przeszukałam forum ale nie znalazłam niczego ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mediolan
Nawet niewiesz jak Ci zazdrosze.Co prawda niebyłam w Mediolanie ,ale jak bedziesz musisz się odkupić w końcu to jest jedna z stolic mody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja w Mediolanie bylam wiele razy, zastanowie sie i Ci napisze pozniej.
Powiem tylko tyle, ze w Milano nie czuc tak bardzo tej mody, jest to normalne miasto na polnocy Wloch. Wg mnie Italia jest duzo piekniejsza w innych zakatkach, a nie w wilgotnym miescie Milano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Oczywiście Duomo di Milano... piękna katedra. Obowiązkowe wejście na dach katedry... (schodkami taniej i zdrowiej)...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
byłam w Mediolanie w maju zeszłego roku. zdecydowanie duomo, do którego można dostać się metrem (jest bardzo rozbudowane). jak będziesz na duomo to już można przespacerować się urokliwymi uliczkami, wejść do muzeum sztuki nowoczesnej jeśli takie rzeczy Cię interesują. Teraz są upały więc radzę też wstąpić do jakiegoś parku - parki mają przepiękne, można się rozłożyć na kocu i odpoczywać
![]() ja miałam dość niestandardową wycieczkę, bo zwiedziliśmy centrum ale potem już głównie obrzeża, np. port milano (też można dojechać metrem) życie nocne warte zobaczenia ![]() ![]() ![]() ogólnie sądzę, że jak się ma trochę kaski to można wykorzystać ten czas w Milano, ceny niestety takie sobie, my jechaliśmy cały dzień na pizzy która jest tania jak barszcz (5-8 euro) i na piwku Peroni ![]() Gorąco jak diabli, kapelusz koniecznie weź, nie nastawiać się lepiej na łażenie od świtu do rana, bo można paść jak mucha ![]() Ehh.. a ja za dwa tygodnie wbijam do Rzymu, tam chyba będzie gorzej, może to Cię pocieszy ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja wczoraj wróciłam z Mediolanu. Przyjęłam na siebie 43 stopnie wiec Ty też sie przygotuj na upaly i tlumy ludzi. Co do zwiedzania to wiadomo, że przede wszystkim katedra, zaraz obok jest galeria Vittorio Emanuele z ekskluzywnymi sklepami. Teraz jest czas przecen więc w sklepach jest istny szał. Jakies 10 min od katedry znajduje sie castello sforzesco, też można poogladac.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
basieeek - cholernie gorąco :/ a jak wilgotność? da się wytrzymać?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
też się wybieram
![]() ![]() Dla tych którzy już byli: czy da się najważniejsze rzeczy obejsc na piechote? Czy poleca się wykupienie jakiegoś biletu 1-dniowego? EDIT: dodaję bardzo ciekawą stronkę: http://www.mediolan.docelowo.pl/
Moje Ilustracje - Zapraszam serdecznie <3 Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB) Edytowane przez nimrodel Czas edycji: 2010-07-27 o 08:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dziekuje ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
była któraś z was W Mediolanie na przełomie października i listopada? jaka jest pogoda, w co się ubrać?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja mam pytanie - czy możecie polecić jakieś miesce, w którym można dobrze zjeść? Bo w Mediolanie tylko raz udało nam się trafić do fajnego lokalu ( blisko P.Duomo), ale nie powiem dokładnie w której uliczce. Raz fuksem trafiliśmy też na genialne lody, ale zupełnie nie pamiętamy gdzie to było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Hej, odświeżam wątek o Mediolanie
![]() Zamierzam się wybrać pod koniec października i zastanawia mnie przede wszystkim jak wygląda tam sprawa z pogodą (brać ciuchy na taki październik, jak w Polsce? Kozaki, czy półbuty?) i kwestia cen. Czy muzea, atrakcje itd są bardzo drogie? Muszę oszacować ile minimalnie muszę wziąć ze sobą pieniędzy na 5 dni wyjazdu - nie planuję zakupów ciuchowych ![]() I oprócz podstawowych zabytków - co warto zwiedzić? Któraś z Was pisała o porcie, któraś o opuszczonej fabryce - super sprawy, właśnie takie rzeczy mnie interesują. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
czesc, ja byłam rok temu na przełomie października i listopada na tydzień i muszę przyznać że pogoda
mnie zaskoczyła bo było nawet trochęcieplej niż w polsce, wziełam na wszelki wypadek cienki szalik rąkawiczki i polara ale zupełnie mi się nie przydały, pogoda o tej porze roku jest tam deszczowa więc musisz się na to nastawić, ja miałam słoneczne dwa dni a reszta deszczowa ale i tak było nawet przyjemnie i wiaterek raczej ciepły był. Jeżeli chodzi o ceny to wiadomo euro... trzeba sie z tym liczyc, na wejscie na dach Duomo trzeba wejść i to koniecznie, ja byłam też w pinakotece Brera (obraz, sztuka...) i mi sie podobało ale to kwestja gustu. wejście na stadion pamiętam że było cholernie drogie i się nie zdecydowałam jeżeli chcesz zobaczyć ostatnią wieczerzę to sobie zarezerwój wejście już teraz przez internet na konkretny dzień i godzinę, na miejscu może być ciężko. jezeli chodzi o jedzenie to w marketach dla mnie było trochę dziwne.. mało konkretów i dużo na słodko pieczywo jak już się trafiło to kiepskie, niestety nie znalazłyśmy z koleżankami sensownej piekarni w naszej okolicy. Bardzo dobra i tania pizza, wino i kawa jest w restauracji Stop przy placu Loreto, i generalnie poza bardzo drogim ścisłym centrum. z boku galerii VE po prawej stronie w uliczce jest taka jakby piekarenka z bułeczkami na ciepło, coś jak pizza, albo pierogi z mozarella i pomidorami lub innymi skladniami bardzo dobre, tanie, na ciepło i do pojedzenia, dośćpopularne. aha głownie sie tam jeździ metrem (genialne... jezdzi co 3 minuty..szok..i w ciagu kilku minut jesteś na drugim końcu miasta) na komunikacje najbardziej sie opłącają takie bilety na 24,72h do kupienia w automatach przy metrze hehhh ale się rozpisałam ![]() jeżeli chodzi o wydatki to z tego co pamiętam to na wszystko zamknełam się w 1100-1200 zł (razem z przelotem, noclegiem)
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Super, dzięki za informację, na pewno z nich skorzystam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a to w Milano sa zabytki ?
![]() ![]() Tylko Katedra,w tym miescie nie ma zabytkow,nie ma co zwiedzac i za bardzo co ogladac,to miasto jest dobre na zakupy i imprezy ![]() To jedno z najmniej ciekawych miast we Wloszech zdecydowanie bardziej polecam inne miasta,np. Florencje,ktora jest cudowna,Mediolan do piet jej nie dorasta ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Romanaccia - wg niektórych w Gdyni też nie ma co zwiedzać, a jednak miasto jest zabytkiem modernizmu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Boże, dziewczyno, co za bzdury.
![]() Miasto może Ci się nie podobać i masz do tego prawo, ale jak mówisz, że w Mediolanie nie ma zabytków, to po prostu opowiadasz wierutne bzdury i stwierdzam to z pełną odpowiedzialnością. Szczególnie, że niektóre zabytki Mediolanu (już pomijam Duomo), np Santa Maria delle Grazie, są wpisane na listę UNESCO a wiele obiektów jest stawiana jako wzorcowy przykład kunsztu architektury renesansowej, natomiast część zabytków sakralnych jest reliktem na skalę światową z okresu VI wieku n.e., co jest wyjątkowo rzadkie. Nie bez znaczenia są również wyjątkowo cenne bramy miasta i długo możnaby tak wymieniać, ale nie wiem czy jest sens, bo przecież tam po prostu nie ma zabytków... ![]() Mnie np nie urzekła Wenecja, którą wiele osób się zachwyca, ale przynajmniej nie opowiadam rzeczy z kosmosu, że nie ma w niej zabytków ![]() A uwierz mi o zabytkach, w szczególności architektonicznych mogę rozmawiać długo. No ale cóż, osobiście poznałam kilka osób, które nie chciały zwiedzać świątyni w Luksorze "bo to sterta wielkich kamieni i lepiej się napić na all inclusive". Bywa i tak. A takimi wypowiedziami: Cytat:
I żeby nie było, nie bronię biednego Mediolanu, bo w nim nie byłam, tylko błagam, jeśli wypowiadamy się w tematyce podróży, to nie wprowadzajmy przynajmniej ludzi w błąd. Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2011-09-20 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w innym watku pisalam,ze to jedno z najubozszych miast w Italii pod tym wzgledem,jedna katedra i kilka pomnikow na krzyz jak ktos chce zwiedzac,to naprawde polecam inne kierunki.
"Some are born to sweet delight ,Some are born to endless night ..." - William Blake Edytowane przez Romanaccia Czas edycji: 2011-09-20 o 21:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyno masz 0 wiedzy, to nie ja się wymądrzam, tylko Ty się ośmieszasz.
Idź do szkoły, przeczytaj książkę, dowiedz się czegoś o historii miast europejskich, potem pisz. I zacznij odróżniać fakty od opinii. Mogłaś tam siedzieć nawet i 50 lat i co to dało, skoro masz zerową wiedzę na temat dziedzictwa kulturowego tego miasta. Daruj mi już dalszą dyskusję. Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2011-09-20 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Duomo, zamek Sforzów, bramy, santa maria delle grazie, i sporo innych ciekawych kościołów. Byłam i moim zdaniem jest co zobaczyć
![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podam taka ciekawostke ,we wloszech sa kawaly na temat "zabytkow" Mediolanu ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak widać na Twoim przykładzie można BYĆ w jakimś mieście i wciąż nie mieć pojęcia co się tam znajduje. I przyjęłam już do wiadomości, że miasto Ci się nie podoba, nie musisz tego powtarzać co chwilę. Natomiast mam wrażenie, że Tobie trzeba powtórzyć STO razy, że Twój pogląd wyczytany na nonsensopedii, że tam nie ma zabytków jest po prostu błędny i możesz sobie z tym dyskutować, ale jest to już nudne. Wymieniłam Ci zabytki, które tam są a Ty dalej swoje, najwidoczniej jak murem o ścianę. Chętnie powrócę do SENSOWNEJ dyskusji na temat Mediolaniu i okolic, które warto zwiedzić. ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Aha i masz rację, nie mamy o czym rozmawiać, a to że historia i ogólnie jakakolwiek wiedza nic Cię nie interesuje, to już zauważyłam. Gratuluję, jest się czym chwalić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy głupi może otworzyć chociażby wikipedię i udowodnić Ci, że nie masz racji, skończ i wstydu oszczędź. Do całej reszty wizazanek mam kilka pytań: Może był ktoś na stadionie na meczu i wie, czy można wnosić profesjonalne aparaty fotograficzne? ![]() Ile mniej więcej czasu zajmuje zwiedzanie Cimitero Monumentale? Ile kosztuje przejazd do Florencji albo Verony? Opłaca się jechać pociągiem, czy wypożyczyć auto ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Fubizka Czas edycji: 2011-09-21 o 17:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ceny biletow z Florencji do Verony sa rozne od 20 do 60 euro http://www.trenitalia.com/ tutaj sobie poszukaj,znajdziesz szczegolowe informacje. ---- aparat jak aparat ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Cześć Wszystkim
![]() Widzę, że dobrze trafiłam..oby! Zatem do sedna ;p Poszukuję osób, które były w Mediolanie i mogłyby mi chętnie wypełnić krótką ankietę (trwa 3 min), przyda mi się do pracy magisterskiej ;-) Przesyłam linka do ankiety: http://www.survio.com/survey/d/H5I5M6M3M6D6J9F2L będe bardzo wdzięczna za pomoc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Hej. Katedra Duomo i koniecznie wyjdź na dach. Tam nie jest jak w innych kościołach, że na wieżę widokową, tłum i do widzenia. W Duomo można chodzić po CAŁYM dachu. Nawet wyjść na sklepienie nawy głównej. W środku katedrę też warto zobaczyć, jest nietypowa, pięcionawowa. Obok Duomo znajduje się Pasaż Emanuela, przepiękny, pokryty szklanym dachem. Na środku pasażu, na takim jakby skrzyżowaniu, zobaczysz grupkę ludzi stojącą wokół jednego miejsca i przyglądającą się osobie, która kręci się na własnej pięcie w kółko
![]() Poza tym można obejrzeć zamek Sforzów, w środku ciekawa wystawa mebli, kiepska uzbrojenia średniowiecznego. Kościół św. Ambrożego, zbudowany na ruinach kościoła z V wieku, jest wart zobaczenia. Jeśli chodzi o rozrywki to wpisz w google Spritz - są to knajpy, gdzie po godzinie 18.00 za 8€ dostajesz wielkiego i całkiem mocnego drinka, oraz, możesz jeść co chcesz i ile chcesz ze szwedzkiego stołu. A na nim są makarony, pizze, przekąski, pierożki, sałatki i grillowane warzywa. Polecam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.