|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Częste odkrztuszanie psa
Cześć, mój pies bardzo często ma tak, że tak jakby odkrztusza, ale nic jej nie wylatuje z pyska. Często w nocy, lub jak biegnie/skacze to tak ma. Ale to jest tak, że jak ma to, to np. około 3 dni, a potem w ogóle. I za kilka miesięcy znów. Wie może któraś z Was od czego to może być? Myślałam, że może za szybko ona je i coś jej staje w gardle, ale nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Częste odkrztuszanie psa
Moge napisac tylko tyle, ze to moga byc pluca... Moj pies przez dluzszy okres tak sie krztusil, niestety zareagowalam za pozno bo okazalo sie ze to guz... Idz do weterynarza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
cieżko odróżnić od siebie kaszel, odkrztuszanie, wymioty czy tzw. ulewanie, bo dla wlasciciela wszystko to wygląda podobnie, mysle, ze pies pownien zostać zdiagnozowany pod kątem problemów z układem oddechowym i krążenia, bo na to moga wskazywac problemy nasilające się w nocy czy podczas wysiłku. Oczywiscie najpierw trzeba wykluczyc bardziej błahe problemy, takie jak zarobaczenie i odkrztuszanie glist.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie mam zamiaru Cię straszyć, opiszę tylko jak było u mnie.
Na początku miał takie krótkie okresy kasłania co kilka miesięcy. Potem się nasiliło. Bardzo szybko jego stan pogorszył się na tyle, że nie czekaliśmy do rana tylko pojechaliśmy do całonocnego weta. Woda w płucach, niewydolność serca. Potem była walka o jego życie. Przedłużyliśmy je o rok, był szczęśliwy. W maju zeszłego roku odszedł. Nie lekceważ tego, idź do weta. Jeśli okaże się, że to co u mnie (tfu tfu odpukać, oby nie) to dam Ci namiar na najlepszego kardiologa w województwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
o matko ja mam to samo z moim pieskiem yorkiem 2 latka jak biega to tak robi myslalam ze to nic strasznego ale z tego co czytam tutaj to chyba nie mozna tego tak zostawic .....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Za trzy miesiące będzie mieć 2 lata. Mam nadzieję, że to nie jest nic poważnego, a taka wizyta z psem będzie kosztować, jak myślicie?
Dodam, że kiedyś miała tak, że ciągle lizała podłogę i wszystko co napotkała na drodze, nawet dywan itp. Myślałam wtedy, że coś jej stanęło w gardle i dla tego tak ma, miałam iść z nią do weterynarza, ale tak bardzo mocno odkrztusiła i wyleciała jej ślina. Po tym położyła się i przeszło jej. Edytowane przez Zielonka13 Czas edycji: 2010-09-09 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, bez paniki, jesli zwierzak jest ogólnie zdrowy i tylko czasem sobie odkrztusi, to znaczy, ze raczej jeszcze nie umiera
![]() Ciezko powiedziec, ile bedzie kosztowac taka wizyta, jesli lekarz bedzie chcial np. zrobic zdjecie rtg klatki piersiowej albo badanie krwi. Jesli masz mozliwosc, to np. nagraj filmik z tym odkrztuszaniem psa, zeby móc pokazac lekarzowi, jesli pies akurat w gabinecie nie bedzie sie krztusil. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
esfira mam nadzieję, że dziewczyny Cię posłuchają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Pomysł z filmikiem jest bardzo baaaardzo dobry. Nawet kiepskiej jakości komórką warto. Ja dopiero jak nagrałam psa i pokazałam wetowi do doszedł do tego, że mój pies miał padaczkę. Z moich opisów tego nie wywnioskował chociaż mi się wydawało, że opisuję wszystko trafnie i dokładnie.
Co do lizania przez psa wszystkiego co się nawinie typu podłoga itd. to może być to objaw infekcji gardła. I wszystkiego innego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Chciałabym ją nagrać, ale już jej to minęło jak na razie. To pójdę do weterynarza bo i tak trzeba zaszczepić ją.
Przypomniało mi się jeszcze, że kiedyś miała tak, że strasznie się trzęsła, była tak wygięta, że głowę miała w stronę ogona i miała łzy w oczach. I ogółem gdy szła, to tak jak pijany człowiek. Wtedy moja mama ją położyła i lekko przytrzymywała. Ustaliliśmy, że to pewnie przez to, że byliśmy na długim spacerze (strasznie się zmęczyła wtedy) i jak jeszcze raz będzie się tak trzęsła to idziemy do weterynarza. Długi czas później jak byłam sama w domu, ona spała i nagle znów tak się jej stało, wzięłam ją w ciemne miejsce i głaskałam, później jej przeszło. Wiecie co to mogło być? Na szczęście niedługo idę do weta, to zobaczymy co powie. Edytowane przez Zielonka13 Czas edycji: 2010-09-13 o 15:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mojej też tak się działo i okazało się, że to problemy z sercem i to poważne. Teraz daje jej co dzień leki. Nie czekaj i idź do weterynarza zanim będzie zapóźno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idź z psem do lekarza i to do dobrego, który cię nie spławi byle czym... Edytowane przez esfira Czas edycji: 2010-09-19 o 15:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Byłam dziś z psem u weta, przy okazji szczepienia i zapytałam o to. Pani powiedziała, że to może być coś z sercem, posłuchała jej serca i nic niepokojącego nie było. Później jak powiedziałam o tych drgawkach, to powiedziała, żebym kupiła jej neospasmine (czy jakoś tak), ten syrop na uspokojenie. Bo mój pies jest też strasznie, ale to strasznie nerwowy. I pani weterynarz mówiła, że jak będę widzieć, ze piesek się denerwuje to mogę jej dać małą porcję tego syropu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.