Nie potrafię być dobrą przyjaciółką... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-05-06, 17:44   #1
tessa16
Raczkowanie

Nie potrafię być dobrą przyjaciółką...

Hej, ostatnio zaczynam myśleć, że nie nadaję się do przyjaźni. A przynajmniej nie do takiej w jakiej tkwię... Moja relacja z przyjaciółką jest ok. To znaczy tak wygląda na zewnątrz. Ale w środku, to znaczy w mojej głowie, często nie umiem zrozumieć przyjaciółki i nawet nie chcę jej słuchać. Często słucham jej długich monologów... Nie czuję się w jej towarzystwie dobrze i pewnie. Wydaje mi się, że jestem gorsza. Ona - raczej nieświadomie - też kilka razy sprawiła, że tak się poczułam. Np. gdy mijał naj jakiś chłopak, ona oglądała się za nim i powiedziała coś w stylu "O. On na pewno na mnie patrzy" i cały czas gdy spacerowałyśmy oglądała się za nim. Kiedy zniknął, była zawiedziona. Innym razem też stwierdziła, że jakiś facet spojrzał się w naszą stronę specjalnie na nią. Opowiada ile to razy ktoś na nią zwrócił uwagę, dał znać, ze jest atrakcyjna. W jej towarzystwie czuję się nudna, mało atrakcyjna. Czasem nie potrafię opanować wewnętrznych negatywnych uczuć i nieżyczliwości. Mam z tego powodu wyrzuty sumienia. Boję się nawet, że kiedy przedstawię jej jakiegoś fajnego kolegę, ona stanie się ważniejsza ode mnie. Czy coś ze mną nie tak??
tessa16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 18:00   #2
tessa16
Raczkowanie

Czy jestem złą przyjaciółką?

Hej, ostatnio zaczynam myśleć, że nie nadaję się do przyjaźni. Z moją jedną przyjaciółką (koleżanką?) niby mam dobre relacje. Z wierzchu wszystko jest ok, ale mam wrażenie, ze ta relacja nie działa jak powinna. Nie czuję się przy niej dobrze i pewnie. Mam wrażenie, że jestem tłem. Ona kilka razy -raczej nieświadomie- sprawiła, że tak się czułam. Podkreśla na każdym kroku ile to osób się za nią nie ogląda itp. Kiedyś spacerowałyśmy i mijał nas jakiś chłopak. Ona powiedziała mi, że spojrzał się w naszą stronę i dodała, że to z pewnością na nią się spojrzał. takich sytuacji było więcej, w ogóle często wysłuchuję ile to osób dało jej do zrozumienia, że jest atrakcyjna itp. Jesteśmy z tą koleżanką dość blisko, ale nie mamy zbyt wielu wspólnych tematów. Pogadać możemy o pierdołach... Nie jestem zbytnio rozchwytywana w towarzystwie i np. boję się, ze jeśli spotkamy się w większej grupie i będzie miała okazję poznać mojego kolegę (zależy mi na nim), zacznie go kokietować i stanie się znowu centrum ... A nie ma wątpliwości, że jest bardziej atrakcyjna... To wszystko sprawia, ze czasem nie umiem opanować swoich negatywnych uczuć wobec niej. Toczę ciągłą bitwę w myślach... Co sądzicie o tej sytuacji? Mam cały czas wyrzuty sumienia.
Stary 2017-05-06, 18:42   #3
_Matilde_
Biała Dama

Dot.: Nie potrafię być dobrą przyjaciółką...

Po prostu czasami tak wychodzi, że właściwie bliskie osoby zaczynają nas drażnić, nie ufamy im, albo czujemy się w ich towarzystwie źle. Wynika to z niedobrania, różności charakterów, czasami z zachowania drugiej strony albo naszych kompleksów.
Ja wychodzę z założenia że nie warto tracić czasu na znajomości w których nie jest nam dobrze. Nie o to chodzi żeby być dobrą przyjaciółką na siłę. Przy odpowiedniej, dającej się lubić, takiej z którą naprawdę będzie Ci dobrze będziesz wspaniałą przyjaciółką.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 18:46   #4
tessa16
Raczkowanie

Wiem, że takie relacje powinno się ochładzać, nie ma sensu ich ciągnąć na siłę. Nie umiem się jednak pozbyć wrażenia, że jestem zazdrosna i byłoby to oznaką niedojrzałości z mojej strony. Tylko, że te sytuacje się ciągle powtarzają, a ja czuję się jak tło dla "gwiazdy"
Stary 2017-05-06, 19:34   #5
Buzzerka
Zakorzenienie

O matko, nienawidzę takich osob jak Twoja przyjaciółka i trzymam sie od nich z daleka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię.
Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach

Mała Mi

"Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania."
Buzzerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 23:05   #6
_Offca_
Raczkowanie

Moim zdaniem masz co najmniej 2 opcje - popracować nad swoimi kompleksami , nad swoją samooceną i zobaczyć , jak to wpłynie na waszą relację , albo ta relację zakończyć.
_Offca_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-05-06, 23:16   #7
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Buzzerka Pokaż wiadomość
O matko, nienawidzę takich osob jak Twoja przyjaciółka i trzymam sie od nich z daleka
Mnie takie zachowanie bawi. Facet popatrzy na ścianę za taką, bo mu się kolor spodobał, a ona już wszystkim obwieszcza, że jest najpiękniejsza i wszyscy się na nią patrzą.

Miałam taką przyjaciółkę w dzieciństwie (tak do liceum, teraz to dobra znajoma), fajna dziewczyna, ale robi z siebie straszną gwiazdę.

Bawi w sensie poprawia mi humor, a nie jakoś szyderczo.

Ale jeśli rzeczywiście czujesz się mniej atrakcyjna przez jej zachowanie, to rzeczywiście lepiej ochłodzić kontakty. Nie każdemu wszystko musi pasować.

Choć może jeśli uświadomisz sobie, że połowa z tych facetów w ogóle nie patrzyła na nią, tylko na jakiś obiekt akurat w waszym kierunku, 1/4 patrzyła na nią, a 1/4 na ciebie, to może nauczysz się traktować to z dystansem.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-07, 07:53   #8
tessa16
Raczkowanie

Pomyślę nad tym. Teraz kończymy szkołę i czas pokaże czy ta znajomość wytrzyma... Ona planuje karierę i studia, ja - studia xd
Stary 2017-05-08, 14:54   #9
2cfaa0a5c37026ea4ab814c74c2acc8bc9bbc2c1
Konto usunięte

Trwałam w takiej znajomości i miałam myśli takie jakie zawarłaś w tytule tego tematu. Aż stwierdziłam, że się męczyć nie będę i zerwałam znajomość. Z tego tytułu usłyszałam przez telefon obelgi i uderzanie we mnie moimi prywatnymi sprawami, ale nie przejęłam się tym Takie osoby nie widzą w sobie nic złego, a zawsze z kogoś innego zrobią tego najgorszego.
2cfaa0a5c37026ea4ab814c74c2acc8bc9bbc2c1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości