|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
zaniżone odszkodowanie= odwołanie?
Witam, jak w temacie mam pytanie odnośnie zaniżonego kosztorysu odszkodowania z OC sprawcy. Kosztorys na zamiennikach i zaniżona cena lakieru/blacharza/lakiernika.
Odpowiem na pytanie które się na 1000% nawinie, czemu nie bezgotówkowa naprawa? bo nie mam zaufanego warsztatu a mój samochód ma AC i bezwypadkową przeszłość. Wszystko na oryginałach. Dzwoniłam do ASO to za całość którą mi teraz zaproponowali to na same części nie starczy. Pytanie czy ktoś odwoływał się? Dostałam wycenę na e-maila i czy mogę już się odwoływać czy czekać? Są tu osoby które mają doświadczenie?
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: zaniżone odszkodowanie= odwołanie?
Powiem Ci ze mam podobna sytuacje ,od maja czekam na porzadna kase za naprawe motocykla , i dopiero po 3 odwolaniach i niezaleznym rzeczoznawcy mam to co chcialam .
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warsztat zrobi to w 3 dni max. Konsultanci mówią, żebym oddała do naprawy i nie czekała ale jak pytam za co mam zapłacić to zasłaniają się, że przecież dostanę pieniądze
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ubezpieczyciele prawie ZAWSZE zaniżają wysokość odszkodowania (zarówno części jak i koszt blacharza/lakiernika). Jest bardzo dużo tego typu spraw w sądach. Ubezpieczyciele tworzą kosztorysy a później czasem nawet z własnych kosztorysów się nie wywiązują i płacą mniej. Warto wtedy iść do sądu. Ja osobiście nie miałam jeszcze do czynienia z żadnym ubezpieczycielem, ale obserwuję od dłuższego czasu takie zachowania jak sprawa trafia do sądu. Jeśli nie będzie chciał pokryć całości naprawy/zapłacić mniej to odwołuj się. Warto w odwołaniach powoływać się na m.in. na art. 361, 363, 415, 822 kodeksu cywilnego + ubezpieczyciel ma 3o dni na wypłatę odszkodowania od momentu zgłoszenia szkody, później możesz domagać się odsetek za zwłokę. W obowiązkowym ubezpieczeniu komunikacyjnym odpowiedzialności cywilnej ma zastosowanie zasada pełnego odszkodowania zaś zakład ubezpieczeń z tytułu odpowiedzialności gwarancyjnej wypłaca poszkodowanemu świadczenie pieniężne w granicach odpowiedzialności sprawczej posiadacza lub kierowcy pojazdu mechanicznego.
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
wypociłam w piątek takie pisemko, zobaczymy
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Daj znać jak poszło, bo batalie z ubezpieczalniami to istny horror. Fajnie się czyta jak się komuś uda, albo przed czym się strzec.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
pisemko poszło 16.11 a 18.11 miałam odp, że dopłacą mi 2700zł aby polubownie zakończyć sprawę
łącznie otrzymam 5400zł tak aby dokonać naprawy na częściach oryginalnych i dobrze bez szczypania się bo tu 19zł taniej itp itd. Szkoda tylko, że samochód bezwypadkowy zmienił status.
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ogółem po szkodzie jeśli ktoś dostaje kosztorys a w nim czyta o częściach zamiennych o amortyzacji na części itp a ma samochód bezwypadkowy i oryginalne części polecam zajrzeć na stronę Rzecznika Praw Ubezpieczonych i tak pobrać pisemko, zmienić i wysłać. Ja czekałam ok 40h na odpowiedzieć. Opłacało się. Samochód stoi w warsztacie , a ja nie muszę płakać i złościć się, że straciła na wartości bo ma części zamienne itp.
Ludzie walczcie o swoje.
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Odświeżam temat, bo jeszcze nie jest za późno na to, abyś mogła starać się zadośćuczynienie z oc sprawy. Myślałaś o tym?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.