Wesele dużo mniejsze niz sie spodziewaliśmy :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-16, 09:16   #1
doriss
Raczkowanie

Wesele dużo mniejsze niz sie spodziewaliśmy :(

Witam.
Jestem w wielkim emocjonalnym dołku tuz przed uroczystością. Juz prawie wszystko pozapłacane, pozałatwiane, goście mieli potwierdzac przybycie i... Zamiast potwierdzac to wiekszosc przeprasza i mowi, ze nie przyjdzie... Co ja mam teraz zrobic? ( Z planowanego 60++ bedzie cud jak przyjedzie 40 osob z tego jeszcze 6 dzieci... A sala wielka (bo chcialam w lasku) mieszczaca 100+ osob Co ja mam teraz zrobic? Tyle osob to moglam w domu na wigilii goscic a nie na weselu Sama sala kosztowała mnie 4k a wiadomo, ze dochodza koszta stale jak DJ, kamerzysta, fotograf itp, itd... Mial ktos podobna sytuacje i wszystko wyszlo jednak dobrze? Czy okazało sie jednak wszystko jedna wielka katastrofą? HELP

Edytowane przez doriss
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:20
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:39   #2
cukraktywna
Zadomowienie

Dot.: Wesele dużo mniejsze niz sie spodziewaliśmy :(

Cytat:
Napisane przez doriss Pokaż wiadomość
Witam.
Jestem w wielkim emocjonalnym dołku tuz przed uroczystością. Juz prawie wszystko pozapłacane, pozałatwiane, goście mieli potwierdzac przybycie i... Zamiast potwierdzac to wiekszosc przeprasza i mowi, ze nie przyjdzie... Co ja mam teraz zrobic? ( Z planowanego 60++ bedzie cud jak przyjedzie 40 osob z tego jeszcze 6 dzieci... A sala wielka (bo chcialam w lasku) mieszczaca 100+ osob Co ja mam teraz zrobic? Tyle osob to moglam w domu na wigilii goscic a nie na weselu Sama sala kosztowała mnie 4k a wiadomo, ze dochodza koszta stale jak DJ, kamerzysta, fotograf itp, itd... Mial ktos podobna sytuacje i wszystko wyszlo jednak dobrze? Czy okazało sie jednak wszystko jedna wielka katastrofą? HELP
To rzeczywiście nieciekawie. Kiedy masz wesele i kiedy rozdawałaś zaproszenia? Może rozdaliście je trochę za późno? Część osób musi wziąć urlop w pracy, część zaoszczędzić trochę kasy do koperty... Wiem, że zaprasza się gości żeby po prostu z nami byli, ale znam sporo osób, które uważają, że pójście na wesele i nie danie prezentu to wstyd i lepiej nie iść w ogóle.

Jeżeli masz jeszcze miesiąc lub więcej do wesela, to może zaproś teraz inne osoby? Gdybym ja miała zaprosić WSZYSTKICH których chcę, to wyszłoby kilkaset osób, a kasy mamy na wesele na ~120 osób, więc już zrobiliśmy listę rezerwową - osób do zaproszenia na wypadek, gdyby goście "z pierwszej tury" odmówili.
Np. oczywiste, że zaproszę mojego ojca chrzestnego (+jego żonę i troje dzieci, w tym dwoje z osobami towarzyszącymi, razem siedem osób), ale istnieje 70% szans, że on odmówi. I co, miejsca mają się zmarnować? Już lepiej "doprosić" kogoś, na kogo nie było nas wcześniej stać. Nic w tym złego. Tylko trzeba dużo wcześniej rozdać zaproszenia.

Edytowane przez cukraktywna
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:40
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:45   #3
acidka
Zakorzenienie

Nie ma wesel na które przychodzą wszyscy zaproszeni goście - zwykle dziewczyny liczą się z ok. 30 procentami odmów. U mnie było podobnie.

Co masz zrobić? Cieszyć się dniem ślubu z tymi co przyjdą. I tak będzie to niezapomniany dzień

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:46   #4
melleczka
Zakorzenienie

Prosiliśmy 250 osób, było 112 osób. Musieliśmy płacić 500zł "kary" za brak minimalnej ilości osób na sali (130) oraz 600zł za osoby, które potwierdziły, a nie przyszły.
Stary 2013-08-16, 09:52   #5
doriss
Raczkowanie

U mnie to nie przejdzie, bo wesele 31.08. nie wzielam pod uwage w ogole takiej opcji, a ta lista rezerwowa bylaby faktycznie super rozwiazaniem. Niestety w moim przypadku juz na wszystko jest za pozno A zaproszenia wyslalam 2 miesiace przed slubem. Błędem moim bylo podanie tak dlugiej daty do potwierdzenia obecnosci, ale sadzilam, ze jak kogos nie bedzie to wie wczesniej i od razu poinformuje a kazdy czekal do ostatniego dnia daty potwierdzenia (15.08). A date potwierdzenia podalam taka, bo catering chcial 2 tyg. wczesniej znac caly sklad. Ehhhhhh...

Musze sie postarac jakos cieszyc tym dniem (dzieki za slowa otuchy ), tylko kurde szkoda mi tej calej kasy, bo jakbym wiedziala, ze bedzie nas tak malo wystarczyloby male przyjecie. A tak to wszystkie koszta zostaja bez znaczenia czy osob bedzie 60 czy 40

Edytowane przez doriss
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:55
Stary 2013-08-16, 09:55   #6
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to nie przejdzie, bo wesele 31.08. nie wzielam pod uwage w ogole takiej opcji, a ta lista rezerwowa bylaby faktycznie super rozwiazaniem. Niestety w moim przypadku juz na wszystko jest za pozno A zaproszenia wyslalam 2 miesiace przed slubem. Błędem moim bylo podanie tak dlugiej daty do potwierdzenia obecnosci, ale sadzilam, ze jak kogos nie bedzie to wie wczesniej i od razu poinformuje a kazdy czekal do ostatniego dnia daty potwierdzenia (15.08). A date potwierdzenia podalam taka, bo catering chcial 2 tyg. wczesniej znac caly sklad. Ehhhhhh...
Ja nigdy w życiu nie przeżyłam takiego stresu jak przed ślubem i to właśnie głównie w związku z odmowami. Tych co odmówili to mam gdzieś, zerwałam kontakt. A wesele i tak było super.
Stary 2013-08-16, 09:58   #7
doriss
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melleczka Pokaż wiadomość
Ja nigdy w życiu nie przeżyłam takiego stresu jak przed ślubem i to właśnie głównie w związku z odmowami. Tych co odmówili to mam gdzieś, zerwałam kontakt. A wesele i tak było super.
Bardzo dobre podejscie Mi tez jest wlasnie bardzo smutno w zwiazku z tymi odmowami ale widocznie tak juz niestety bywa. I widocznie nie tylko mnie to spotkało. Postaram sie nie przejmowac, ale smutek i tak gdzies tam pozostaje. Z czasem, jak wszystko, powinien pewnie minac.
Stary 2013-08-16, 10:16   #8
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dobre podejscie Mi tez jest wlasnie bardzo smutno w zwiazku z tymi odmowami ale widocznie tak juz niestety bywa. I widocznie nie tylko mnie to spotkało. Postaram sie nie przejmowac, ale smutek i tak gdzies tam pozostaje. Z czasem, jak wszystko, powinien pewnie minac.
Na pewno pozostanie. Mi też pozostał, jak również uraz do tych osób co miały głupie powody do tego żeby nie przyjść. A co najciekawsze te osoby, które nie były to teraz mają najwięcej do powiedzenia - wypytują jak było, kiedy film z wesela itd. Oj ja im dam film, na pewno płyty ode mnie nie dostaną.
Stary 2013-08-16, 10:37   #9
AnnBlus
Rozeznanie

U mnie odmówiła połowa gości i też płaciliśmy (częściowo) za tych, których nie było. Nie martw się, nie liczy się ilość, a jakość (u nas było super), szkoda tylko kaski. Ale - niech ci gotują na tyle osób, ile zapłaciłaś. Resztę weźmiesz do domu.

Mi natomiast było przykro, że nikt z pracy nie przyjechał na ślub. To odległość 100 km, ale skromną delegację mogli zrobić. Jak wróciłam do pracy, to nawet życzeń nie złożyli. 2 osoby zapytały tylko, jak było, czy się udało.
AnnBlus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:45   #10
anannke
Zakorzenienie

Przykro mi to mówić ale trochę winy może być po twojej stronie.

Czy goście wiedzieli wcześniej że macie w planach wesele i że będą zaproszeni? bo jeśli nie to te 2 miesiące są zbyt późno na wysłanie zaproszeń.
Datę potwierdzenia też dałaś troszkę bezmyślnie późno tak jak catering a nie tak żeby coś można było z tym zrobić. i błędem było założenie że wszyscy przyjdą. Zostaje ci już chyba niewiele. Możesz spróbować doprosić kogoś jeszcze - jakieś znajome. To prawda późno ale skoro i tak masz wyłożyć tą kasę na próżno bo już opłacone i umówione to lepiej by było z aby skorzystać a nie płacić za nic.

A tak to wrzucić na luz nigdy nie da się wpłynąć na czynniki od nas niezależne. zabawa i tak na pewno się uda i będzie wspaniała

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:48   #11
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AnnBlus Pokaż wiadomość
Mi natomiast było przykro, że nikt z pracy nie przyjechał na ślub. To odległość 100 km, ale skromną delegację mogli zrobić. Jak wróciłam do pracy, to nawet życzeń nie złożyli. 2 osoby zapytały tylko, jak było, czy się udało.
Niektóre z nas chyba dostają małego kręćka na punkcie swojego ślubu i całej szopki temu towarzyszącej... Ann, widocznie mało ich to obchodziło, mimo wszystkich starań ślub nie jest wydarzeniem epokowym w dziejach wszechświata. Jak sobie myślę, że miałabym zarywać wolny dzień żeby jechać 100 km (200 km w obie strony) żeby być na ślubie (nawet nie weselu) koleżanki z pracy, to pękam ze śmiechu.
Moją opinię potwierdza reakcja Twoich współpracowników - chyba nie są z Tobą w wielkiej zażyłości i tyle.

Stary 2013-08-16, 11:06   #12
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Niektóre z nas chyba dostają małego kręćka na punkcie swojego ślubu i całej szopki temu towarzyszącej... Ann, widocznie mało ich to obchodziło, mimo wszystkich starań ślub nie jest wydarzeniem epokowym w dziejach wszechświata. Jak sobie myślę, że miałabym zarywać wolny dzień żeby jechać 100 km (200 km w obie strony) żeby być na ślubie (nawet nie weselu) koleżanki z pracy, to pękam ze śmiechu.
Moją opinię potwierdza reakcja Twoich współpracowników - chyba nie są z Tobą w wielkiej zażyłości i tyle.
To racja. Ale u mnie odmowy były akurat nieuzasadnione. My chodziliśmy na wszystkie wesela, moi rodzice też, do nas nie przyszedł nikt.
Stary 2013-08-16, 11:41   #13
AnnBlus
Rozeznanie

Cytat:
Niektóre z nas chyba dostają małego kręćka na punkcie swojego ślubu i całej szopki temu towarzyszącej (...)
Nie mam żadnego kręćka. Uważam, że jak się dostaje oficjalnie zaproszenie (tudzież zawiadomienie w przypadku ślubu) to wypada chociaż złożyć życzenia. To nic nie kosztuje.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
To racja. Ale u mnie odmowy były akurat nieuzasadnione. My chodziliśmy na wszystkie wesela, moi rodzice też, do nas nie przyszedł nikt.
Wiesz co... teraz to ludzie nie cieszą się z zaproszeń na wesele, bo za duże dla nich koszty....
Stary 2013-08-16, 11:45   #14
izaa997
Przyczajenie

Hej. Ja nawet mam ślub i przyjęcie w tym samym dniu co Ty :P 31.08. I właśnie miało być 60+ a w ostatniej chwili sporo osób odmówiło. ale jeśli mam być szczera - nie jestem zasmucona tym faktem, sala nie jest ogromna więc wychodzę z założenia, że będzie więcej miejsca
Błąd popełniliśmy tylko zamawiajac salę - można było podać mniejszą liczbę osób,a tak trzeba zapłacić za to co w umowie - ale trudno, co prawda nie będziemy już w takiej sytuacji, ale myślę, że na inne uroczystości etc. jest nauczka.

A ogólnie mówiąc, to nie warto się przejmować takimi sprawami. Wy macie się czuć dobrze, a nie żyć w stresie bo ktoś odmówił
Stary 2013-08-16, 11:57   #15
magnusia
Zakorzenienie

nie potrzebnie dałaś taki krótki termin no ale cóż teraz to już po fakcie. Lista rezerwowa to bardzo dobra rzecz bo wiadomo nie wszystkich możemy w pierwszym etapie zaprosić (np jakiś dalszych znajomych) ale jakby się zrobiło miejsce chętnie ich zaprosimy.
Kluczowe jest to do kiedy musisz podac liczbę osób i czy w razie czego możesz podac że będzie więcej

Moim zdaniem wyjścia masz dwa:
1. olać sprawę i nie denerwowac się bo to nic i tak nie zmieni- kto przyjdzie to będzie i znaczy, że zależy mu na Was.
Możecie zapytać na sali czy można jakoś poprzestawiać stoły, postawić jakies parawany, dekoracje- tak aby stworzyć wrażenie mniejszej powierzchni aby nie było pusto a potem bawić się na całego.

2. wyjście bardziej hardcore- jeśli masz znajomych którzy się nie obrażą to zaproś ich teraz. Możesz powiedzieć, że nie zdążyliście ze wszystkimi zaproszeniami bo dużo spraw było do załatwiania i dużo jeżdżenia i się po prostu nie wyrobiliście- na wesoło im to przekazać. To wyjście jest ryzykowne bo ktoś może się poczuć urażony że jest zapraszany tak późno.

Ja byłam kiedyś na weselu gdzie z 50+ osób przyszło 35 z czego starsze babcie i ciotki zwinęły się około 22-23. Zostało może ze 20 gości.. Było super- bawiliśmy się do 3 rano (wesele od 14.30 bo ślub cywilny był na 13.30) . Jak się te ciotki zabrały do domu wszyscy zsiedli się do jednego stolika razem z młodymi i na prawdę zabawa była przednia. Wszystko więc też zależy od ludzi.
Stary 2013-08-16, 12:28   #16
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:

Musze sie postarac jakos cieszyc tym dniem (dzieki za slowa otuchy ), tylko kurde szkoda mi tej calej kasy, bo jakbym wiedziala, ze bedzie nas tak malo wystarczyloby male przyjecie. A tak to wszystkie koszta zostaja bez znaczenia czy osob bedzie 60 czy 40
No niestety jak to mówią, przezorny zawsze ubezpieczony.
My mamy w umowie z salą, że na tydzień przed weselem mamy podać ostateczną liczbę gości, ale nie zamierzam absolutnie pisać gościom, żeby do 20.06 potwierdzili przybycie. Myślę, że powinni potwierdzić do 20 maja. Zapraszamy 60 osób, jeśli okaże się, że sporo odpadnie i będzie mniej niż 50 to zapraszamy osoby z listy rezerwowej, ponad miesiąc przed ślubem to jest jeszcze sporo czasu, można ich doprosić i nawet nie skojarzą, że są rezerwowi.
Także troszkę tego nie przemyślałaś

Ale no trudno, już po ptokach. Teraz ciesz się weselem i tymi, którzy przyjdą! 40 osób to jeszcze nie tragedia.
Stary 2013-08-16, 13:04   #17
AnnBlus
Rozeznanie

U mnie sporo osób odmówiło tuż przed (a wcześniej potwierdzili), bo coś im wypadło. Trzeba znaleźć złoty środek - nie za późno i nie za wcześnie.
Stary 2013-08-16, 13:09   #18
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Nie mam żadnego kręćka. Uważam, że jak się dostaje oficjalnie zaproszenie (tudzież zawiadomienie w przypadku ślubu) to wypada chociaż złożyć życzenia. To nic nie kosztuje.
Napisałaś, że jesteś zła, że nikt nie przyjechał. Jeśli nie złożyli Ci nawet życzeń, to chyba po prostu zaprosiłaś zbyt nieznane sobie osoby; takie, których ten ślub po prostu nie obchodzi. Z ciekawości - dałaś każdemu współpracownikowi osobne zaproszenie? Drukowane? Czy powiesiłaś na ścianie w biurze? Po prostu rozkminiam co to znaczy "oficjalne" zaproszenie...

Stary 2013-08-16, 13:11   #19
monikkad
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie sporo osób odmówiło tuż przed (a wcześniej potwierdzili), bo coś im wypadło. Trzeba znaleźć złoty środek - nie za późno i nie za wcześnie.
Cóż, z tym to akurat chyba już nic nie da się zrobić...
Trzeba się wtedy cieszyć, że będzie więcej jedzenia dla nas i więcej miejsca na sali (w moim przypadku, bo mam małą salę). I ewentualnie dopraszać na szybko znajomych, dalszą rodzinę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-16, 13:26   #20
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Prosiliśmy 250 osób, było 112 osób. Musieliśmy płacić 500zł "kary" za brak minimalnej ilości osób na sali (130) oraz 600zł za osoby, które potwierdziły, a nie przyszły.
Yyyy a wytłumaczyły się jakoś chociaż...?

My zapraszaliśmy 85 osób a przyszło 60. Było ok i w sam raz.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Datę potwierdzenia też dałaś troszkę bezmyślnie późno tak jak catering a nie tak żeby coś można było z tym zrobić. i błędem było założenie że wszyscy przyjdą.

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Niektóre z nas chyba dostają małego kręćka na punkcie swojego ślubu i całej szopki temu towarzyszącej... Ann, widocznie mało ich to obchodziło, mimo wszystkich starań ślub nie jest wydarzeniem epokowym w dziejach wszechświata.
Zapytam się ciebie o zdanie za rok. Ciekawa jestem co wtedy powiesz Zresztą już chyba tego kręćka dostałaś, skoro myślisz że wizażanki obchodzi od kiedy jesteś w związku/zaręczona i kiedy za mąż wychodzisz (jak w twoim opisie)

Edytowane przez Visez
Czas edycji: 2013-08-16 o 13:28
Visez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 13:46   #21
AnnBlus
Rozeznanie

Cytat:
Napisałaś, że jesteś zła, że nikt nie przyjechał. Jeśli nie złożyli Ci nawet życzeń, to chyba po prostu zaprosiłaś zbyt nieznane sobie osoby; takie, których ten ślub po prostu nie obchodzi. Z ciekawości - dałaś każdemu współpracownikowi osobne zaproszenie? Drukowane? Czy powiesiłaś na ścianie w biurze? Po prostu rozkminiam co to znaczy "oficjalne" zaproszenie...
Nie jestem zła, jest mi przykro - to różnica. Myślałam, że ktoś przyjdzie, bo były osoby, które mówiły, że przyjdą i nawet pytały, co chcę na prezent. Jak się okazało, że nikogo nie było, to luz, nie przejęłam się tak bardzo, w sumie to nawet się tego spodziewałam trochę. A przykro mi, bo myślałam, że jak wrócę po urlopie to z czystej kultury ktoś złoży mi życzenia, bez prezentu. A tu tylko pytania o zdjęcia.

O ślubie powiadomiłam tylko najbliższych współpracowników - 15 osób z 400-osobowej firmy (osobiście znam jakieś 100). Poinformowałam wszystkich naraz na spotkaniu zespołu i wręczyłam jedną sztukę drukowanego zawiadomienia (takie samo jak zaproszenie, tylko bez informacji o weselu) szefowej zespołu.

Tu może masz rację. Najzwyczajniej nie obchodzę nawet najbliższych współpracowników, z którymi gadam, chodzę na obiady i na piwo po pracy.
Stary 2013-08-16, 14:29   #22
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mam żadnego kręćka. Uważam, że jak się dostaje oficjalnie zaproszenie (tudzież zawiadomienie w przypadku ślubu) to wypada chociaż złożyć życzenia. To nic nie kosztuje

Wiesz co... teraz to ludzie nie cieszą się z zaproszeń na wesele, bo za duże dla nich koszty....
Dokładnie. Mi odmówiły takie panie z pracy od mojej mamy, uprzedzam - bliskie, to szczegół, że miały głupie i bezsensowne wymówki, chodzi o to, że ja im zaniosłam ciasto po weselu, a one nic. Nosz kurde wtedy to już chyba wypadało powiedzieć "wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia" prawda? A tu nic, tylko głupie "dziękujemy".

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Yyyy a wytłumaczyły się jakoś chociaż...?

Zapytam się ciebie o zdanie za rok. Ciekawa jestem co wtedy powiesz Zresztą już chyba tego kręćka dostałaś, skoro myślisz że wizażanki obchodzi od kiedy jesteś w związku/zaręczona i kiedy za mąż wychodzisz (jak w twoim opisie)
No tak, a raczej zmyśliły. Wiem, bo wiem, z wiarygodnych źródeł i były to naprawdę totalnie banalne i głupie wymówki. Mieliśmy już zapłacone wszystko, a oni zadzwonili w piątek, że nie idą.

Cytat:
Nie jestem zła, jest mi przykro - to różnica. Myślałam, że ktoś przyjdzie, bo były osoby, które mówiły, że przyjdą i nawet pytały, co chcę na prezent. Jak się okazało, że nikogo nie było, to luz, nie przejęłam się tak bardzo, w sumie to nawet się tego spodziewałam trochę. A przykro mi, bo myślałam, że jak wrócę po urlopie to z czystej kultury ktoś złoży mi życzenia, bez prezentu. A tu tylko pytania o zdjęcia.

O ślubie powiadomiłam tylko najbliższych współpracowników - 15 osób z 400-osobowej firmy (osobiście znam jakieś 100). Poinformowałam wszystkich naraz na spotkaniu zespołu i wręczyłam jedną sztukę drukowanego zawiadomienia (takie samo jak zaproszenie, tylko bez informacji o weselu) szefowej zespołu.

Tu może masz rację. Najzwyczajniej nie obchodzę nawet najbliższych współpracowników, z którymi gadam, chodzę na obiady i na piwo po pracy.
No wiesz - ci co nie byli to mają najwięcej do powiedzenia. Przecież muszą mieć kogo obgadywać, jakbyś im pokazała zdjęcia ze ślubu to by mieli temat do plotek na cały miesiąc
Stary 2013-08-16, 14:41   #23
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Korzystam niemal wyłącznie ze ślubnego forum wizażu, na którym postrzegamy się wzajemnie chyba wyłącznie poprzez pryzmat narzeczeńskich i weselnych kwestii: kiedy, od jak dawna, bla, bla. Gdy spotykam się ze znajomymi na codzień, to nie mam tego wytatuowanego na czole. Gdybym pisała na forum kolarstwa, to pewnie w podpisie miałabym markę ulubionego roweru albo liczbę przejechanych km.

Visez, błagam, Ann zaczęła narzekać, że nikomu z jej pracy nie chciało się jechać 100 km (200 km w obie strony!) na jej ślub. Sam ślub. No jak dla mnie to ewidentnie może świadczyć o zbyt dużym skupieniu się na tej uroczystości i o przeświadczeniu, że jest to główne wydarzenie w lokalnej społeczności.
Co innego, jeśli to nie są tylko współpracownicy, ale też - tak jak napisałaś później - paczka, z którą spotykasz się też na spotkania towarzyskie po pracy. Wtedy przyznaję, zachowali się chamsko.

Stary 2013-08-16, 15:13   #24
itii
Raczkowanie

Nic się nie martw. Nigdy. Ja przyjęłam taką myśl i jej się trzymałam: "jeśli ktoś weselić się z nami to przyjedzie, choćby nie wiem co!"
i tak było, przykładowo znajomi przejechali 900km i koleżanka w ciąży zaawansowanej, wielu przyjaciół więcej niż 200km pokonało. Niewiele było tylko rodziny tj. cioć, wujków "bo to daleko, bo coś tam, coś tam". Niektórzy kuzyni śmieszne wymówki wymyślali o których dowiedzieliśmy się przez rodziców (a mieli mniej niż 50km, żadnych życzeń po ślubie, mimo że spotkaliśmy ich na kolejnym ślubie w rodzinie) cóż się mówi :P Niesmak pozostał.
I to było we wtorek przed 1 maja. Nikt z gości na weselu nie biadolił że zaproszenia za późno rozdane (wysłane), że sami płacą za nocleg, że helikopter nie podstawiony etc. Po prostu my poczuliśmy, że jest ten moment- pobrać się tam i tam, i tak 2 miesiące przed wszystkich poinformowaliśmy.
Bawiliśmy się wszyscy fantastycznie, 98% gości tańczyła nonstop, impreza była że hej!! ;D
Cudownie było i cudownie jest
Uszy do góry i ciesz się jeszcze z narzeczeństwa !
itii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:11   #25
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
nie potrzebnie dałaś taki krótki termin no ale cóż teraz to już po fakcie. Lista rezerwowa to bardzo dobra rzecz bo wiadomo nie wszystkich możemy w pierwszym etapie zaprosić (np jakiś dalszych znajomych) ale jakby się zrobiło miejsce chętnie ich zaprosimy.
Kluczowe jest to do kiedy musisz podac liczbę osób i czy w razie czego możesz podac że będzie więcej

Moim zdaniem wyjścia masz dwa:
1. olać sprawę i nie denerwowac się bo to nic i tak nie zmieni- kto przyjdzie to będzie i znaczy, że zależy mu na Was.
Możecie zapytać na sali czy można jakoś poprzestawiać stoły, postawić jakies parawany, dekoracje- tak aby stworzyć wrażenie mniejszej powierzchni aby nie było pusto a potem bawić się na całego.

2. wyjście bardziej hardcore- jeśli masz znajomych którzy się nie obrażą to zaproś ich teraz. Możesz powiedzieć, że nie zdążyliście ze wszystkimi zaproszeniami bo dużo spraw było do załatwiania i dużo jeżdżenia i się po prostu nie wyrobiliście- na wesoło im to przekazać. To wyjście jest ryzykowne bo ktoś może się poczuć urażony że jest zapraszany tak późno.

Ja byłam kiedyś na weselu gdzie z 50+ osób przyszło 35 z czego starsze babcie i ciotki zwinęły się około 22-23. Zostało może ze 20 gości.. Było super- bawiliśmy się do 3 rano (wesele od 14.30 bo ślub cywilny był na 13.30) . Jak się te ciotki zabrały do domu wszyscy zsiedli się do jednego stolika razem z młodymi i na prawdę zabawa była przednia. Wszystko więc też zależy od ludzi.
Moim zdaniem takie ściemy są żałosne jak by mi ktoś tydzień -dwa przed ślubem chciał wmówić ze "przypadkowo" nie wysłał mi zaproszenia to bym nie przyszła, bo to po prostu kłamstwo w żywe oczy... Jeśli już dopraszać to stawiałabym an szczerość - że jest taka sytuacja że dużo osób odmówiło, wcześniej Was nie zaprosiliśmy np.ze względu na ograniczony budżet, ale byłoby nam miło jeśli przyjdziecie, rozumiemy jeśli to dla Was za późno i macie inne plany/nie dostaniecie wolnego itp.
Stary 2013-08-16, 16:59   #26
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem takie ściemy są żałosne jak by mi ktoś tydzień -dwa przed ślubem chciał wmówić ze "przypadkowo" nie wysłał mi zaproszenia to bym nie przyszła, bo to po prostu kłamstwo w żywe oczy... Jeśli już dopraszać to stawiałabym an szczerość - że jest taka sytuacja że dużo osób odmówiło, wcześniej Was nie zaprosiliśmy np.ze względu na ograniczony budżet, ale byłoby nam miło jeśli przyjdziecie, rozumiemy jeśli to dla Was za późno i macie inne plany/nie dostaniecie wolnego itp.

dlatego napisałam,że to wyjście hardcorowe bo ludzie mogą się obrazić.
słyszałam o takich przypadkach więc przytoczyłam przykład- autorka sama zdecyduje.
Osobiście wolałabym mieć mniej gości niż wybrać takie rozwiązanie ale decyzja należy do autorki
Stary 2013-08-16, 19:42   #27
biia
Wtajemniczenie

Dla mnie największym buractwem to potwierdzić i nie przyjść.

A jakby mi wyszło jak autorce, to bym zaprosiła dalszych znajomych i szczerze im powiedziała, że zwolniło się miejsce, że płacę za talerzyk, bez sensu, żeby się zmarnował, ale, że nie chcę prezentu.

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 22:42   #28
amarela
Zakorzenienie

Cytat:
Witam.
Miałam identyczną sytuację, bardzo podobne liczby gości i odmów. Płakałam przez to i zastanawiam się nad sensem wesela, ale wyszło bardzo fajnie ci co przyszli fajnie się bawili, dobry DJ zrobi fajną imprezę nawet dla 30 osób także nie martw się
Cytat:
zgadzam się
Cytat:
Na pewno pozostanie. Mi też pozostał, jak również uraz do tych osób co miały głupie powody do tego żeby nie przyjść. A co najciekawsze te osoby, które nie były to teraz mają najwięcej do powiedzenia - wypytują jak było, kiedy film z wesela itd. Oj ja im dam film, na pewno płyty ode mnie nie dostaną.
znowu się zgadzam, bliska koleżanka powiedziała, że nie przyjdzie bo zna za mało osób, a dziewczyna kuzyna powiedziała w piątek przed ślubem, że nie przyjdzie, bo nie ma w czym wystąpić obie oczekują zdjęć i relacji. Jak jeszcze raz któraś zapyta wprost to powiem trzeba było przyjść
Stary 2013-08-16, 22:46   #29
biia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amarela Pokaż wiadomość
Miałam identyczną sytuację, bardzo podobne liczby gości i odmów. Płakałam przez to i zastanawiam się nad sensem wesela, ale wyszło bardzo fajnie ci co przyszli fajnie się bawili, dobry DJ zrobi fajną imprezę nawet dla 30 osób także nie martw się

zgadzam się

znowu się zgadzam, bliska koleżanka powiedziała, że nie przyjdzie bo zna za mało osób, a dziewczyna kuzyna powiedziała w piątek przed ślubem, że nie przyjdzie, bo nie ma w czym wystąpić obie oczekują zdjęć i relacji. Jak jeszcze raz któraś zapyta wprost to powiem trzeba było przyjść
taki OT brałyśmy ślub tego samego dnia

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 22:52   #30
AnnBlus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amarela Pokaż wiadomość
bliska koleżanka powiedziała, że nie przyjdzie bo zna za mało osób, a dziewczyna kuzyna powiedziała w piątek przed ślubem, że nie przyjdzie, bo nie ma w czym wystąpić
No nie wierzę... ludzie to są szczerzy.
A mi na panieńskim koleżanka powiedziała, że idzie do domu, bo się źle bawi i to nie towarzystwo dla niej (a były naprawdę różnorodne atrakcje i nikt nie narzekał, nawet te mniej rozrywkowe dziewczyny były zadowolone). Powiedziałam jej, że na weselu inne nie będzie A mogłaby chociaż skłamać, że ją głowa boli.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości