![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wesele dużo mniejsze niz sie spodziewaliśmy :(
Witam.
Jestem w wielkim emocjonalnym dołku tuz przed uroczystością. Juz prawie wszystko pozapłacane, pozałatwiane, goście mieli potwierdzac przybycie i... Zamiast potwierdzac to wiekszosc przeprasza i mowi, ze nie przyjdzie... Co ja mam teraz zrobic? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez doriss Czas edycji: 2013-08-16 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wesele dużo mniejsze niz sie spodziewaliśmy :(
Cytat:
Jeżeli masz jeszcze miesiąc lub więcej do wesela, to może zaproś teraz inne osoby? Gdybym ja miała zaprosić WSZYSTKICH których chcę, to wyszłoby kilkaset osób, a kasy mamy na wesele na ~120 osób, więc już zrobiliśmy listę rezerwową - osób do zaproszenia na wypadek, gdyby goście "z pierwszej tury" odmówili. Np. oczywiste, że zaproszę mojego ojca chrzestnego (+jego żonę i troje dzieci, w tym dwoje z osobami towarzyszącymi, razem siedem osób), ale istnieje 70% szans, że on odmówi. I co, miejsca mają się zmarnować? Już lepiej "doprosić" kogoś, na kogo nie było nas wcześniej stać. Nic w tym złego. Tylko trzeba dużo wcześniej rozdać zaproszenia.
Razem od 6 sierpnia 2007 Zaręczeni od 5 grudnia 2012 Wychodzę za mąż 20 czerwca 2014 ![]() Edytowane przez cukraktywna Czas edycji: 2013-08-16 o 09:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie ma wesel na które przychodzą wszyscy zaproszeni goście - zwykle dziewczyny liczą się z ok. 30 procentami odmów. U mnie było podobnie.
Co masz zrobić? Cieszyć się dniem ślubu z tymi co przyjdą. I tak będzie to niezapomniany dzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Prosiliśmy 250 osób, było 112 osób. Musieliśmy płacić 500zł "kary" za brak minimalnej ilości osób na sali (130) oraz 600zł za osoby, które potwierdziły, a nie przyszły.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
U mnie to nie przejdzie, bo wesele 31.08. nie wzielam pod uwage w ogole takiej opcji, a ta lista rezerwowa bylaby faktycznie super rozwiazaniem. Niestety w moim przypadku juz na wszystko jest za pozno
![]() Musze sie postarac jakos cieszyc tym dniem (dzieki za slowa otuchy ![]() ![]() Edytowane przez doriss Czas edycji: 2013-08-16 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
U mnie odmówiła połowa gości i też płaciliśmy (częściowo) za tych, których nie było. Nie martw się, nie liczy się ilość, a jakość (u nas było super), szkoda tylko kaski. Ale - niech ci gotują na tyle osób, ile zapłaciłaś. Resztę weźmiesz do domu.
Mi natomiast było przykro, że nikt z pracy nie przyjechał na ślub. To odległość 100 km, ale skromną delegację mogli zrobić. Jak wróciłam do pracy, to nawet życzeń nie złożyli. 2 osoby zapytały tylko, jak było, czy się udało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przykro mi to mówić ale trochę winy może być po twojej stronie.
Czy goście wiedzieli wcześniej że macie w planach wesele i że będą zaproszeni? bo jeśli nie to te 2 miesiące są zbyt późno na wysłanie zaproszeń. Datę potwierdzenia też dałaś troszkę bezmyślnie późno tak jak catering a nie tak żeby coś można było z tym zrobić. i błędem było założenie że wszyscy przyjdą. Zostaje ci już chyba niewiele. Możesz spróbować doprosić kogoś jeszcze - jakieś znajome. To prawda późno ale skoro i tak masz wyłożyć tą kasę na próżno bo już opłacone i umówione to lepiej by było z aby skorzystać a nie płacić za nic. A tak to wrzucić na luz nigdy nie da się wpłynąć na czynniki od nas niezależne. zabawa i tak na pewno się uda i będzie wspaniała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moją opinię potwierdza reakcja Twoich współpracowników - chyba nie są z Tobą w wielkiej zażyłości i tyle.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Wiesz co... teraz to ludzie nie cieszą się z zaproszeń na wesele, bo za duże dla nich koszty.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Hej. Ja nawet mam ślub i przyjęcie w tym samym dniu co Ty :P 31.08. I właśnie miało być 60+ a w ostatniej chwili sporo osób odmówiło. ale jeśli mam być szczera - nie jestem zasmucona tym faktem, sala nie jest ogromna więc wychodzę z założenia, że będzie więcej miejsca
![]() Błąd popełniliśmy tylko zamawiajac salę - można było podać mniejszą liczbę osób,a tak trzeba zapłacić za to co w umowie - ale trudno, co prawda nie będziemy już w takiej sytuacji, ale myślę, że na inne uroczystości etc. jest nauczka. A ogólnie mówiąc, to nie warto się przejmować takimi sprawami. Wy macie się czuć dobrze, a nie żyć w stresie bo ktoś odmówił ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
nie potrzebnie dałaś taki krótki termin no ale cóż teraz to już po fakcie. Lista rezerwowa to bardzo dobra rzecz bo wiadomo nie wszystkich możemy w pierwszym etapie zaprosić (np jakiś dalszych znajomych) ale jakby się zrobiło miejsce chętnie ich zaprosimy.
Kluczowe jest to do kiedy musisz podac liczbę osób i czy w razie czego możesz podac że będzie więcej Moim zdaniem wyjścia masz dwa: 1. olać sprawę i nie denerwowac się bo to nic i tak nie zmieni- kto przyjdzie to będzie i znaczy, że zależy mu na Was. Możecie zapytać na sali czy można jakoś poprzestawiać stoły, postawić jakies parawany, dekoracje- tak aby stworzyć wrażenie mniejszej powierzchni aby nie było pusto a potem bawić się na całego. 2. wyjście bardziej hardcore- jeśli masz znajomych którzy się nie obrażą to zaproś ich teraz. Możesz powiedzieć, że nie zdążyliście ze wszystkimi zaproszeniami bo dużo spraw było do załatwiania i dużo jeżdżenia i się po prostu nie wyrobiliście- na wesoło im to przekazać. To wyjście jest ryzykowne bo ktoś może się poczuć urażony że jest zapraszany tak późno. Ja byłam kiedyś na weselu gdzie z 50+ osób przyszło 35 z czego starsze babcie i ciotki zwinęły się około 22-23. Zostało może ze 20 gości.. Było super- bawiliśmy się do 3 rano (wesele od 14.30 bo ślub cywilny był na 13.30) . Jak się te ciotki zabrały do domu wszyscy zsiedli się do jednego stolika razem z młodymi i na prawdę zabawa była przednia. Wszystko więc też zależy od ludzi.
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My mamy w umowie z salą, że na tydzień przed weselem mamy podać ostateczną liczbę gości, ale nie zamierzam absolutnie pisać gościom, żeby do 20.06 potwierdzili przybycie. Myślę, że powinni potwierdzić do 20 maja. Zapraszamy 60 osób, jeśli okaże się, że sporo odpadnie i będzie mniej niż 50 to zapraszamy osoby z listy rezerwowej, ponad miesiąc przed ślubem to jest jeszcze sporo czasu, można ich doprosić i nawet nie skojarzą, że są rezerwowi. Także troszkę tego nie przemyślałaś ![]() Ale no trudno, już po ptokach. Teraz ciesz się weselem i tymi, którzy przyjdą! 40 osób to jeszcze nie tragedia.
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
U mnie sporo osób odmówiło tuż przed (a wcześniej potwierdzili), bo coś im wypadło. Trzeba znaleźć złoty środek - nie za późno i nie za wcześnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Napisałaś, że jesteś zła, że nikt nie przyjechał. Jeśli nie złożyli Ci nawet życzeń, to chyba po prostu zaprosiłaś zbyt nieznane sobie osoby; takie, których ten ślub po prostu nie obchodzi. Z ciekawości - dałaś każdemu współpracownikowi osobne zaproszenie? Drukowane? Czy powiesiłaś na ścianie w biurze? Po prostu rozkminiam co to znaczy "oficjalne" zaproszenie...
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzeba się wtedy cieszyć, że będzie więcej jedzenia dla nas i więcej miejsca na sali (w moim przypadku, bo mam małą salę). I ewentualnie dopraszać na szybko znajomych, dalszą rodzinę.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
My zapraszaliśmy 85 osób a przyszło 60. Było ok i w sam raz. ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
![]() ![]()
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Edytowane przez Visez Czas edycji: 2013-08-16 o 13:28 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
O ślubie powiadomiłam tylko najbliższych współpracowników - 15 osób z 400-osobowej firmy (osobiście znam jakieś 100). Poinformowałam wszystkich naraz na spotkaniu zespołu i wręczyłam jedną sztukę drukowanego zawiadomienia (takie samo jak zaproszenie, tylko bez informacji o weselu) szefowej zespołu. Tu może masz rację. Najzwyczajniej nie obchodzę nawet najbliższych współpracowników, z którymi gadam, chodzę na obiady i na piwo po pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Visez, błagam, Ann zaczęła narzekać, że nikomu z jej pracy nie chciało się jechać 100 km (200 km w obie strony!) na jej ślub. Sam ślub. No jak dla mnie to ewidentnie może świadczyć o zbyt dużym skupieniu się na tej uroczystości i o przeświadczeniu, że jest to główne wydarzenie w lokalnej społeczności. Co innego, jeśli to nie są tylko współpracownicy, ale też - tak jak napisałaś później - paczka, z którą spotykasz się też na spotkania towarzyskie po pracy. Wtedy przyznaję, zachowali się chamsko.
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Nic się nie martw. Nigdy. Ja przyjęłam taką myśl i jej się trzymałam: "jeśli ktoś weselić się z nami to przyjedzie, choćby nie wiem co!"
i tak było, przykładowo znajomi przejechali 900km i koleżanka w ciąży zaawansowanej, wielu przyjaciół więcej niż 200km pokonało. Niewiele było tylko rodziny tj. cioć, wujków "bo to daleko, bo coś tam, coś tam". Niektórzy kuzyni śmieszne wymówki wymyślali o których dowiedzieliśmy się przez rodziców (a mieli mniej niż 50km, żadnych życzeń po ślubie, mimo że spotkaliśmy ich na kolejnym ślubie w rodzinie) cóż się mówi :P Niesmak pozostał. I to było we wtorek przed 1 maja. Nikt z gości na weselu nie biadolił że zaproszenia za późno rozdane (wysłane), że sami płacą za nocleg, że helikopter nie podstawiony etc. Po prostu my poczuliśmy, że jest ten moment- pobrać się tam i tam, i tak 2 miesiące przed wszystkich poinformowaliśmy. Bawiliśmy się wszyscy fantastycznie, 98% gości tańczyła nonstop, impreza była że hej!! ;D Cudownie było i cudownie jest ![]() Uszy do góry i ciesz się jeszcze z narzeczeństwa ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego napisałam,że to wyjście hardcorowe bo ludzie mogą się obrazić. słyszałam o takich przypadkach więc przytoczyłam przykład- autorka sama zdecyduje. Osobiście wolałabym mieć mniej gości niż wybrać takie rozwiązanie ale decyzja należy do autorki
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie największym buractwem to potwierdzić i nie przyjść.
A jakby mi wyszło jak autorce, to bym zaprosiła dalszych znajomych i szczerze im powiedziała, że zwolniło się miejsce, że płacę za talerzyk, bez sensu, żeby się zmarnował, ale, że nie chcę prezentu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A mi na panieńskim koleżanka powiedziała, że idzie do domu, bo się źle bawi i to nie towarzystwo dla niej (a były naprawdę różnorodne atrakcje i nikt nie narzekał, nawet te mniej rozrywkowe dziewczyny były zadowolone). Powiedziałam jej, że na weselu inne nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.