![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Orty na forum :)
Złotko (że sie tak bezwstydnie podliżę
![]() Chętnych do dodawania do słownika by nie zabrakło jak widać po odnośnym wątku, nie trzeba byłoby zwracać uwagi, a za to jaki zysk, poprawność i koniec frustracji i mąk wielbicieli języka polskiego ![]() I listy gratulacyjne od nauczycieli polonistów by były, a może i od ministra oświaty? ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Orty na forum :)
Niektóre błędy są tak banalne,że aż rażą w oczy.Jednak jestem przeciwna takiemu rozwiązaniu.I to nie tylko dlatego,że czasami całe posty byłyby prawie czerwone
![]() Jestem przeciwna przede wszystkim dlatego,że starczy już różnych podziałów na lepszych i gorszych -po co kolejne-tym razem na mistrzów ortografii i byki ![]() Po drugie-nie jest to forum ani polonistyczne,ani filologiczne ani ortograficzne ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Freso, swoje posty można edytować i temu ma służyć ten pomysł.
Po drugie, miarą szeroko rozumianej kultury człowieka jest jego znajomość języka ojczystego nie tylko na klasówce czy forum polonistycznym ![]() Po trzecie, większość młodzieży ma w tej chwili kontakt ze słowem pisanym wyłącznie w internecie, więc warto się postarac, żeby nie było w nim błędów ![]() Naprawdę nie widzę w tym podziału na lepszych i gorszych. Mnie też (od kiedy sporo czasu spędzam w internecie) zdarza sie robić takie orty, że wstyd mówić (mam świadków ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
BabciaWeatherwax-zgadzam się z całą twoją wypowiedzią.Ale nadal jestem na nie
![]() ![]() ![]() Przecież osoby,które robią byki muszą być tego świadome-dyktanda w szkole mieliśmy wszyscy .I to właśnie takie osoby powinny poczuć się do tego,żeby skorzystać ze słownika-jeśli chcą pisać poprawnie.Odgórne narzucanie zle się kojarzy ![]() Mi też się zdarza napisać coś niepoprawnie,ale jakoś dziwnie bym się czuła,gdybym zobaczyła zaznaczone byki i jeszcze wystawione na publiczny widok.No,chyba,że ten program koloruje na czerwono ![]() ![]() Twój zapał w kwestii dbania o poprawność polskiej mowy pisanej jest godny podziwu ![]() ![]()
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Więc masz szansę byczka zatuszować. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
moim zdaniem to zły pomysł. wiem to po samej soebie. RZeczywiscie- czesem te błedy aż rażą/ rarzą (
![]() ![]() no ja też robię byli, ale po prostu nie mam czasu zastanawiać isę nad tym jak napisać dany wyraz a w ortografii nie jestem dobra ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Popieram pomysł całym sercem. Możnaby oczywiście zrobić coś takiego, jak przycisk "Sprawdź pisownię" w edytorze, żeby poprawić błędy przed wysłaniem posta, ale te rzesze ignorantów i tak by z tego nie korzystały
![]() Mogłoby być to dobre rozwiązanie dla tych, którzy są już poza czasami szkolnymi, kiedy ktoś robił dyktanda i pilnował zasad ortografii, a także dla wszelkich dysortografików i innych "dys". W końcu kiedyś trzeba nauczyć się poprawnej pisowni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to co napisałaś, woła o pomstę do nieba... O to właśnie chodzi! O to podejście. Nie widzę więc innej formy walki z błędami, jak zaznaczanie "kwiatków" na jarzącą czerwień... A tu przykład, jak taki test działa na szczurzym forum: Co prawda wątek trochę pół żartem pół serio, ale widać w jaki sposób są zaznaczane byczki. http://szczury.org/viewtopic.php?t=10193 No i oczywiście: http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja, podobnie jak Kasiek, jestem za pomysłem całym sercem.
Błędów nie robię i męczy mnie czytanie postów z bykami. Nie raz miałam chęć zwrócić jakiemuś osobnikowi uwagę, ale wiem, że nie wypada ![]() Jednak przyznam, że chyba kilka razy nie wytrzymałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A w kwestii podejścia - nie rozumiem, czemu w regulaminie i na forum nie tolerujemy "pokemonów" i "jush", a tolerujemy orty. W końcu tak samo się źle czyta te teksty. Rozumiem, że zwracanie uwagi wywoływało awantury, ale właśnie dlatego padł pomysł wprowadzenia słownika ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wpadam na wizaż na prawde na kilka minut, sprawdzam szybko co się dzieje, odpisuje na to co mnie interesuje i i tak zajmuje mi to zawsze więcej czasu niż sobie zaplanuje. I jakby jeszcze w każdym poście wyskakiwały mi byki na czerwono, to bym po prostu rezygnowała z ich pisania, bo nie mam czasu edytować! No a jakbym tak zostawiała, to każdy by tylko to widział. Na prawde dużo lepsze moim zdaniem by było to upominanie. A z resztą. Już jak bym nawet to edytowała, to by było takie bezmyślne poprawianie i i tak następnym razem bym ten sam błąd zrobiła...
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No ale przez to wpadłam na kompromis. Moze taki "mini słownik" znaczy nie "wymyślne: słowa, tylko takie podstawowe, typu jósz, rzeby
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślę,że ten wątek powinny przeczytać osoby,które naprawdę mają problemy z ortografią-ciekawa jestem ich opinii. Aha,jeśli chodzi o edycję postów-zdecydowana większość nie ma nawet pojęcia ,że taka opcja istnieje-można to zauważyć w wielu wątkach,gdzie post pod postem to niemal reguła . Drugie aha ![]() Jak łatwo zauważyć strony wizażu dość wolno się ładują-czy jest sens dodatkowo obciążać serwer ?Jak się mylę,niech Złośliwiec mnie poprawi ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o prawdziwych dyslektyków nad sobą pracujących, to oni i tak najpierw swoje teksty sprawdzaja w edytorze i myślę, że nie mieliby nic przeciwko słownikowi ![]() Zresztą chcieć to móc, choćby przykład Chmurki80 ![]() ![]() Zresztą nie bedziemy się czepiać literówek i braku polskich znaków oraz rzeczy, o które spieraja sie językoznawcy, chodzi o rażące błędy "makijarz" "bląd" małrzeństwo" "macieżyństwo", "jusz" "moim kolerzanką" itp ![]() I przede wszystkim WIZARZ/ORT!!, również czasem widywany ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak widzę ewidentnego byka, to zwracam Wizażance uwagę przez PW. Ale litości, dlaczego ja mam dbać o to, żeby inni pisali poprawnie? I tak całe życie? Czy jak będą pisać podanie o pracę, to skorzystają z funkcji sprawdzenia pisowni, skoro nigdy dotąd tego nie zrobili albo było im obojętne, czy piszą z błędami czy bez? ![]() A tak, jak się wyświetli jakiś kfiatek/ort ![]() Poza tym - jak dziewczyny pisały w wątku Babci o błędach. Jak się ciągle widzi napisane "poprostu" albo inne cuda-niewidy, to zaczyna się zastanawiać - a może to ja źle piszę, a oni/one dobrze? ![]() Brr, nigdy więcej takich sytuacji ![]() I nie ratuje tu nikogo stwierdzenie "ale gramatyka była w liceum, a to było dawno temu" ![]() Dawno, nie dawno, to jak podstawy matematyki - trzeba znać i już.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
BARDZO mi się ten pomysł podoba.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A jakby Złosiek odmówił, to mam wymyśloną akcję obywatelskiego sprzeciwu ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W końcu to nie moja sprawa/nie mój problem,że ktoś nie ma ochoty nauczyć się poprawnie pisać ![]() Jeśli już,to jestem za usuwaniem kwiatków typu: laseczka kumpela itp. i wszystkich tym podobnych określeń-to są prawdziwe chwasty polskiej mowy ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie jest grzechem-nie mówię,czy większym,czy mniejszym-ale jest
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Każdy Freso ma swojego mola co go gryzie
![]()
![]() |
#24 | |
调解人
|
Jestem całym sercem ZA!
Osobiście uważam, że ignorowanie błędów ortograficznych jest bardzo niebezpieczne. Żyjemy w czasach, gdzie czyta się średnio jedną książkę rocznie, natomiast opinie w internecie (nafaszerowane błędami ortograficznymi) codziennie. Sama złapałam się już parokrotnie na popełnianiu błędów w tzw. banalnie prostych i oczywistych pod względem ortograficznym słowach. Śmiem zaryzykować stwierdzenie, że to dlatego, że mi sie OPATRZYŁY! Cytat:
![]()
Make up, not war! Edytowane przez Meariel Czas edycji: 2006-06-02 o 21:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja, jak tak dalej pójdzie, będę musiała kupić zapasowe zęby ![]() Niech mi żaden polonista nie próbuje wmówić, że takie kwiatki są naturalnym etapem rozwoju naszego języka. O nie, na to póki żyję nie pozwolę. P.S. A, no i jeszcze jedno "słowo"... Ojezu, nie może mi to przejść przez klawiaturę... "supcio" <Rachela biegnie po kołek, bo dostała szczękościsku i zaczęła wydawać z siebie nieartykułowane dźwięki. Po drodze zawinęła do łazienki po plastikowe wiaderko. Kolacja chce odetchnąć świeżym powietrzem. Kolacja chyba też nie lubi słowa "supcio". Łaaa, ja to znowu powiedziałam!!!> ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
ja postuluje zeby przynajmniej rzecz ograniczyc do spraw branzowych bo od tych Ziaji zamiast Ziai to juz rwy kulszowej dostaje
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Z jednej strony to dobry pomysł, ale co:
1. z osobami które nie używają polskich znaków 2. ze słowami, które w wypowiedziach są specjalnie w niepoprawny sposób używane (chodzi o np. rozmowę w żartobliwym tonie). Na drugie odpowiem sobie sama ![]() ![]() A mój mały sposób na poprawne pisanie - jeśli nie jestem pewna jakiegoś wyrazu - sprawdzam jego pisownię w wordzie (rzadko MISIĘ ![]() ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Popieram akcję i jeśli komuś się coś nie spodoba, będę bronić rękami i nogami. Do szału doprowadza mnie czytanie niektórych wypowiedzi. Sama często łapię się na tym, że walnę takiego byka, że aż samej przed sobą mi głupio
![]() Dla mnie pisanie z błędami (mam na myśli te rażące, drobne błędy każdemu się zdarzają ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Witajcie! Wspomniałyście, że jesteście ciekawe opini osoby która ma rzeczywiście problemy z ortografią. Jestem za - najlepszym rozwiązanie byloby chyba podkreslnie błedów na zasadzie worda już podczas pisania tekstu (przed wysłaniem). Opcja z podkreśleniem w wysłanym tekście też nie jest zła... Ja zazwyczaj najpierw pisze tekst w Wordzie, sprawdzam i dopiero potem wklejam tu ( akurat tego posta w ten sposób nie edytowałam i ciekawe jakie cuda powstały
![]() Takie poprawianie pisowni jest zdecydowanie lepszym pomysłem niż wytykanie błedów ortograficznych w temacie zupełnie z tym nie związanym. Czasem do takich uwag dorzucane są teksty w stylu "tylko nie tłumacz się dys" albo " tyle tych dysleksji sie na mnożyło- kiedyś tego nie było"... Mnie samą drażni wystawianie zaświadczeń komu popadnie, ale nigdy nie wiadomo czy osoba która popełniła błedy ma lewe zaświadczenie czy ma rzeczywisty problem. Chodziłam pare lat na terapie, ciężko pracowałam nad pisownią a ciągle spotykam sie z opiniami, że to z lenistwa. Dlatego skoro nie mamy pewności co do sytacji tej osoby lepiej wstrzymac sie z takimi uwagami, ale całkowicie tolerować też nie wolno więc pomysł z automatycznym podkreślanie jest świetny. Mam nadzieje, że was nie zanudziłam tym tekstem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.