![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 72
|
Mieszkanie - problem
Witam,
od pewnego czasu zmagam siê z pewnymi w±tpliwo¶ciami, dlatego postanowi³am zapytaæ Was, bo ju¿ sama nie wiem co mam my¶leæ... Mój ch³opak kupi³ mieszkanie w stanie surowym, jest ono w ca³o¶ci jego (jego wk³ad w³asny, jego kredyt). Ustalili¶my, ¿e remont pokryje on, a wyposa¿enie (np. sprzêt AGD) czê¶æ ja, czê¶æ on. Ustalili¶my równie¿, ¿e na to, co kupiê wezmê fakturê. I tu zaczynaj± siê schody... Nagle co¶ mu siê 'odwidzia³o', twierdzi, ¿e branie przeze mnie faktur to brak zaufania do niego itd. Patrzê na to inaczej - skoro kupujê co¶ do nieswojego mieszkania to chcê mieæ 'dowód' na to, ¿e to moja w³asno¶æ, w razie czego. Jeste¶my par± ponad dwa lata, nie jeste¶my zarêczeni. Drogie Panie, a mo¿e i Panowie ![]() Sprawia mi przykro¶æ jego gadanie, ¿e to 'brak zaufania', on nie rozumie mojego punktu widzenia. Przez tê sytuacjê straci³am zapa³, ju¿ nie cieszy mnie tak wizja wspólnego zamieszkania... Na dodatek stwierdzi³, ¿e jak wezmê faktury to dla niego: brak zaufania=oddalamy siê od zarêczyn ![]() Dla mnie to klasyczny szanta¿ emocjonalny, ale nie ukrywam, ¿e mnie to boli. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Dot.: Mieszkanie - problem
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 663
|
Szczerze, to w³a¶nie teraz straci³abym do niego zaufanie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 412
|
A nie wystarczy Ci jak zap³acisz ze swojego konta w sklepie? Taki sam "dowód".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
|
No ale co szkodzi, ¿e dziewczyna kupi co¶ na fakturê? I bêdzie mia³a podk³adkê, której wiadomo, ¿e u¿yje tylko w razie "w", a nie ¿eby go szanta¿owaæ kupnem lodówki, czy pralki. Faktur± jest ³atwiej siê pos³u¿yæ, ni¿ wyci±gami z konta. Jemu to nie powinno robiæ ró¿nicy. A ¿e NAGLE robi, to bardzo dziwne. Szczególnie, ¿e razem to ustalili.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Ja bym wziê³a automatycznie fakturê na siebie i w ogóle nie porusza³a tego tematu, jakby to by³a wielka sprawa. Wrzuci³abym je te¿ do wspólnej szuflady z dokumentami w domu, zamiast trzymaæ gdzie¶ pod kluczem. Edytowane przez 201803071142 Czas edycji: 2017-06-23 o 18:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
Cytat:
![]() Zreszt± twoje faktury to nie jego sprawa. W ogóle go nie musisz informowaæ, ¿e je bierzesz i posiadasz. ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usuniête
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;74901371]
[/COLOR]To samo mo¿na powiedzieæ o ca³ej instytucji ma³¿eñstwa ![]() Nie widzê zwi±zku. Chyba masz na my¶li intercyzê, a nie ma³¿eñstwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 582
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usuniête
|
To samo w drug± stronê: niech jej podaruje po³owê mieszkania, bêdzie romantycznie (¿art oczywi¶cie). Niestety rozstawanie siê nie jest romantyczne, a mo¿e nast±piæ. Moja siostra mia³a to samo - facet kupi³ mieszkanie, ona doposa¿y³a plus nawet mu nieco rat sp³aci³a, mój ojciec robi³ im remont (oczywi¶cie za darmo). Jak siê rozstali po nieco ponad roku, to na szczê¶cie mia³a na tyle przytomny umys³, aby daæ mu do podpisania weksel za te wszystkie raty i czê¶æ wyposa¿enia. Inaczej by kasy nie zobaczy³a, bo pod koniec sp³acania ju¿ mia³ inn± dziewczynê i marudzi³, ¿e w sumie po co mu to by³o, móg³ nic nie oddawaæ. Tak¿e...
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-06-23 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 549
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Ja zawsze bra³am fakturê za dro¿sze sprzêty do domu, bo wydawa³o mi siê, ¿e faktury s± bardziej trwa³e od paragonów, po prostu. A kupowa³am do swojego domu. Nie wiem zreszt±, po co tu w ogóle jakie¶ ustalenia. Kupujesz co¶, raczej zawsze pytaj±, czy chcesz fakturê - przytakujesz i bierzesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
wañka wstañka
Wiadomo¶ci: 12 467
|
Cytat:
A z twojej strony to nie jest brak zaufania, a zdrowy rozs±dek. I s³usznie, jak widaæ po reakcji tego ch³opca.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 521
|
Trochê nie rozumiem - skoro to Ty co¶ kupujesz, to co Twój ch³opak ma do tego, czy bierzesz fakturê czy nie? Nie umiesz sprzedawcy sama powiedzieæ, czy jak, mówiæ nie umiesz? To trzeba partnera o zgodê pytaæ
![]() Ale zgadzam siê, ¿e mi siê te¿ takie stwierdzenie by siê nie podoba³o i wyda³o dziwne - skoro kupujesz co¶ za swoje pieni±dze, to Twojego faceta nie powinno obchodziæ, czy Ty bierzesz na co¶ faktury czy nie - Twoja sprawa. I wydaje mi siê logiczne, ¿e jak za co¶ p³acisz, to masz do tego pe³ne prawo i facetowi nie powinno robiæ to ró¿nicy, ¿e masz to ,,na papierze". Dziwne zachowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
jak ci tak ufa to niech ciê dopisze w jakims % do wlasno¶ci mieszkania i problem z g³owy
![]() cwaniak ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 593
|
Cytat:
Mo¿liwe, ¿e problem powsta³ st±d, ¿e zbytnio naciskasz na te faktury? Nikt nie lubi s³yszeæ, ¿e zwi±zek mo¿e siê skoñczyæ. Wszystko zale¿y dok³adnie jak wygl±da³a rozmowa, bo mo¿e on odebra³ to wszystko jako próbê wymuszenia zarêczyn przez Ciebie? W ka¿dym razie to jest temat do dalszej dyskusji - mo¿e w ogóle dra¿liwy, skoro decydujecie siê mieszkaæ razem a mo¿e on nie chce siê jeszcze zarêczaæ. O tym mo¿ecie porozmawiaæ do¶æ lu¼no, jakie ka¿de z was ma oczekiwania i czy mniej wiêcej Wam to pasuje. Oczywi¶cie tylko zgadujê w czym mo¿e byæ problem, bo nie wierzê, ¿e u pary która zamierza mieszkaæ razem realnym powodem do konfliktu jest to, ¿e kto¶ chce wzi±æ fakturê na rzeczy, które sam kupuje. No, chyba, ¿e to brzmia³o jakby¶ ju¿ widzia³a przysz³e dzielenie rzeczy jak bêdziecie siê rozstawaæ, to wtedy konflikt jest uzasadniony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 276
|
Skoro on zak³ada, ¿e siê nigdy nie rozstaniecie i mieszkanie i wszystkie sprzêty bêd± "wspólne" do koñca ¿ycia, to niech podaruje Ci po³owê mieszkania w formie aktu notarialnego
![]() Normaln± praktyk± jest to, ze jak inwestujesz w cudz± nieruchomo¶æ- zbierasz rachunki imienne.
![]() |
#21 |
Zakorzeniona
Wiadomo¶ci: 23 947
|
Ale przecie¿ nie chodzi tylko o rozstanie jako para, ale tak¿e jako ma³¿eñstwo, a chyba nikomu nie muszê mówiæ, jakie walki o ka¿d± ³y¿eczkê odchodz± czasem przy rozwodach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 71
|
A w jaki sposób planujecie podzieliæ siê op³atami w zw. z wspólnym zamieszkaniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Wcale bym siê nie zdziwi³a, gdyby j± wrobi³ we wszelkie op³aty. W koñcu przyjdzie na gotowe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Meravigliosa creatura
Wiadomo¶ci: 1 280
|
Cytat:
Wymy¶la ch³op, takie postawienie sprawy z jego strony brzmi, jakby co¶ kombinowa³. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Moim zdaniem nic nie musisz kupowac i jak to oznacza, ze nie mozesz sie wprowadzic to sie nie wprowadzaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
Cytat:
wygl±da to na kalkulacjê: w razie rozstania ch³opak dziewczynie zrobi tylko papa ![]() mo¿e ci odda kanapê a mo¿e nie. nie tylko ty mozesz odej¶æ, on równie¿ . nie mówi±c o tym ¿e wystarczy, ¿e zginie w wypadku, rodzina ka¿e ci siê wynosiæ i ka¿dy twoj mebel pralkê czy lodówkê bêd± kazaæ ci zostawiæ. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 16 988
|
moim zdaniem uczciwie to na pocz±tku ustalili¶cie a obecna postawa ch³opaka jest co najmniej zastanawiaj±ca, jakby nie by³o to jest w³a¶nie to co mo¿e doprowadziæ do tego braku zaufania
a faktury? kupujesz, bierzesz fakturê, jemu absolutnie nic do tego - jak on faktur nie bierze to jego sprawa - ¶mieszne jest to, ¿e jemu siê w ogóle wydaje, ¿e mo¿e Ci dyktowaæ co¶ powinna¶ w tej sytuacji zrobiæ szanta¿ jaki on stosuje sk³oni³by mnie do powa¿nych refleksji nad tym zwi±zkiem
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 223
|
Tu nie chodzi o zaufanie tylko o zdrowy rozs±dek. Nie ¿yczê nikomu ¼le, ale jak± masz pewno¶æ, ¿e bêdziecie razem? Jak we¼miecie ¶lub to wtedy siê wprowad¼ na tych zasadach. Do tego czasu albo oddzielnie albo p³aæ mu jak za wynajem, ale o sprzêt niech on sam zadba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 760
|
Na miejscu autorki odpu¶ci³abym kupowanie kolejnych sprzêtów w takim przypadku. Skoro mu siê co¶ pozmienia³o i a¿ Ciê szanta¿uje, ¿eby¶ nie bra³a faktur, to nie bierz. I nie kupuj niczego do jego mieszkania, niech urz±dza sobie za swoje. To co ju¿ kupi³a¶ i masz faktury to gdzie¶ schowaj, ¿eby Ci siê nie zgubi³y i tyle.
![]()
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 276
|
Ewentualnie- mo¿esz braæ faktury na jego i Twoje nazwisko... pod warunkiem, ¿e on bêdzie robi³ tak samo
![]() ![]() ![]() Popieram w ca³ej rozci±g³o¶ci poprzednie wypowiedzi. Ponadto zastanów siê, jak rokuje zwi±zek z osob±, która ma ewidentnie problem z rozwi±zywaniem takich problemów. Je¶li, to ¿e chcesz braæ faktury stanowi dla niego k³opot, co bêdzie z powa¿niejszymi problemami finansowymi?
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.