|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2017-06
Wiadomości: 4
|
Pomocy Ciastka sie rozlewają
Witam
Chciałam upiec ciasteczka. Zmieszałam mąkę, masło klarowane i cukier w stosunku 3:2:1 dosypałam łyżke lecytyny słonecznikowej i proszku do pieczenia. Wydaje mi się, że ten proszek do pieczenia to był błąd. Był stary około 4 miesiące. Ciastka jakby nie dopiekają się. Robię kulki wielkości orzecha, chłodzę w lodówce i kładę na blachę do gorącego na 175^C piekarnika. Ciastko się rozlewa (rozjeżdża) i boki się przypalają ale, że są rozlane to wogóle nie trzymają się ciastka i zostają na papierze do pieczenia, a to co uda mi się z niego oderwać czyli środek jest tak jakby surowy (słabo dopieczony) i kruchy tak bardzo, że nie da się go podnieść z talrzyka żeby się nie rozsypał. Mam jeszcze pół kilo tego ciasta w lodówce i nie wiem co dodać żeby je upiec. Może to trzeba piec w jakiejś foremce żeby się nie rolewało, a później trzymało całość? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Pomocy Ciastka sie rozlewają
Ja już dawno nic nie piekłem, ale proszek do pieczenia możesz wykluczyć jako winowajcę. Proszek wytrzymuje ponad rok. Jeżeli on w ogóle tam potrzebny jest. Typ ciasta i jego forma (orzech) prawdopodobnie jest winna. Temperatura w piekarniku tez wydaje mi się za niska (180 minimum). Spróbuj upiec jako płaskie placuszki.
Resztę podpowiedzą tobie tu nasze mistrzynie piekarnika. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 9 831
|
Dot.: Pomocy Ciastka sie rozlewają
Bez jajka to ciasto ? Pewnie dlatego tak się rozpływa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2017-06
Wiadomości: 4
|
Dot.: Pomocy Ciastka sie rozlewają
Czyli jak dodam jajko to powinno w piekarniku trzymać się w całości? Jak długo surowe ciasto może leżeć w lodówce. Na razie to tylko połączone masło, cukier i mąka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Pomocy Ciastka sie rozlewają
Fakt
![]() ![]() W lodówce 3-4 dni max. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 514
|
Dot.: Pomocy Ciastka sie rozlewają
3:2:1 oznacza 100 g cukru, 200 masła, 300 g mąki ?
jeśli tak, to nie za dużo tu tłuszczu ? a masło klarowane to nawet 100 % tłuszczu a nie 82 jak masło, tłuszcz jest odpowiedzialny za kruchość, a przepis wyżej to raczej receptura na kruszonkę a nie na ciastko, właśnie kruszonka na drożdżówce gdy jest za tłusta to tak się rozpływa jajka i mąki bym dołożyła, ale nawet samych żółtek znajdź jakiś przepis na ciastka kruche czy półkruche i dopasuj ilość mąki i jajek pokombinuj jeszcze z dodatkami, same ciasta są nudne dżem, kakao, kokos, mak, czekolada w kawałeczkach, orzechy mielone ...itd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.