![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Miłośnicy fusowych herbatCzyli wątek dla tych, którzy uwielbiają herbaty-mikstury. ![]() Te bez torebek, pływające po całej szklance, albo tłoczacej sie dumnie w sitkach i koszyczkach. Czarne, zielone, białe i czerwone. Owocowe, mieszane i jakie tylko się wymyśli. ![]() ******* Dla zachęty zacznę: uwielbiam herbaty-taki mój mały nałóg. Jestem teraz cały lipiec koło Gdańska i na spacerze natknełam się tam na sklep z herbatami... mogłabym tam zamieszkać. Tym oto sposobem jestem szczęśliwą posiadaczką róznej maści herbacianych fusów w liczbie sztuk chyba koło 12 róznych rodzajów w niespełna 2 tygodnie. Czego chcieć więcej? Jestem w fazie poznawania i testowania tego sklepu i zakochałam się w nim od pierwszego wejścia i wypicia nowej herbaty.![]() Jakie polecacie- nazwa, skład, gdzie kupione.
![]()
![]() ![]() Edytowane przez Chaigata Czas edycji: 2010-07-20 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy fusowych herbat
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam liściastą zieloną,ale tylko Gun Powder, inne mi nie podchodzą.
Z czerwonych- oczywiście pu erh grejfrutowa, albo kupiona w aptece w kostkach. Urban Te Garden- kokosowa i brzoskwiniowa. I biała hrbatka z wiśnią. To akurat mam w szafce, pyszota! ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja mam narazie chyba najwięcej owocówek, zaraz później chyba zielonych i 3 czarne. Białe się znajdą... nawet o nazwach Biały Puch, albo Napój Elfów... mrrr... pychota.
Mam zamiar parzyć je dokładnie według przepisu, ponoć od 2-3/4 parzenia wydają z siebie te cenne właściwości. A że herbaty pijam nałogowo to może i coś zauważę. Ulubione są w zależności od nastroju i pory roku, mam w sumie "sezon" na zielone, albo tylko na owocówki, albo typowo zimowe-korzenne.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a to nie ten wątek. Tu "mówimy" "stop torebkom" ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, odpadki w torebeczkach- precz
![]() ![]() Fusy i liście górą!
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Cześc dziewczyny!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale uznałam, że mimo, że herbaciarnie są fajne, to za cenę herbaty kupię sobie 50g fusów do zaparzania ![]() Cytat:
![]() Dlatego też, przy fusach stosuje się sitka i parzy najczęściej na litr, albo na wyjazdach dobrze sprawdzają się filtry- takie jakby torebeczki z czegoś jednorazowe. Testowałam-polecam! Są jeszcze np. kubki-zaparzacze, porcelanowe z pokrywką a w środku porcelanowe sitko.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też jestem fanką śmieciuchów - głównie zielone i pu-erh, nie lubię czarnych, mate tylko na pobudzenie podczas sesji.
Ja nie lubię osobiście fusów pływających po filiżance, nie lubię też kubków z porcelanowym sitkiem - dlatego wyszukałam sobie w czasie na herbatę kubki z metalowym sitkiem, dzięki temu mogę łatwo regulować czas parzenia i nie dławię się fusami ![]() Macie jakieś sklepy szczególnie polecane, w których kupujecie dobre gatunkowo herbaty? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oryginalnie zapakowane, swieze produkty - dobre ceny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() Jako że yerbe zamawiam kilogramami moge spokojnie polecić ten sklep ![]() Co do herbat moi faworyci to gunpowder z owocem pasji i mango; rooibos kalahari no i anielskie łąki ![]() Następnym zakupem bedzie sencha winogronowa ale o jak nieco opustoszeją zapasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja też uwielbiam sypane herbaty,tylko takie piję mam szczęście,że u Nas w mieście są 3 takie herbaciarnie a smak który nigdy mi się nie znudzi to wiśnie w rumie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam liściastą zieloną z ryżem, szkoda,że maleńka paczuszka to cena ok 15 zł
![]() mam do Was pytanko, bo widzę,że Wy maniaczki jesteście kocham herbatki te takie malutkie, co można wypić u turków w knajpie z kebabem, wiecie może co to za herbata? strasznie chciałabym kupić ostatni raz widziałam coś takiego w Kołobrzegu, mieli herbate i te maleńkie szklaneczki, ale moj TZ dostałwał szału i niestety musiałam sobie odpuścić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a ja bardzo lubię herbatę zieloną z opuncją figową
![]() ![]() ![]() poza tym uwielbiam wszystkie inne herbaty, często dodaję do tego miód, sok malinowy, cytrynę, cukier, zalezy na co akurat mam ochotę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() hektolitrami pijam herbatę, kupiłam specjalny czajniczek - zaparzacz, uwielbiam liściastą Bio Active zielona z pigwą, Brooke Bond czarną, Astra Safari. Teraz znów zacznę robić zimowe zapasy mojego ulubionego napoju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wybitnie pokochałam pu-erh karmel z ananasem i zieloną senchę z jabłkiem - pycha !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja też zgłaszam się do grupowego picia herbatki z fusami
![]() Mi najbardziej smakują te ze sklepu "Czas na herbatę" Maja tyle smaków ze aż głowa boli. Mi najbardziej smakują czarne aromatyzowane. Cynamon, marcepan, rum, irish cream ... itd Bardzo smakuje mi tez zielona z pigwą z Pu-erh Mam tez kilka herbat liściastych które przywiózł mi kolega z Chin są naprawdę rewelacyjne maja taki aromat ze sie rozpływam. ta brzmi tak świetnie że dziś lecę do tesco jej szukać!! ;] Edytowane przez Amizu Czas edycji: 2010-10-18 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Mam tyle herbat, że nie trzymam ich w kuchni, lecz w swojej szafce, i już nie mam miejsca na nie ![]() Zieloną w różnych wariacjach najbardziej ubóstwiam. Jedynie nie podeszła mi rooiboss ![]() Właśnie piję zieloną kwiatową ![]() Chodzę do różnych sklepów, i jeśli znajdę się przy półce z herbatami to czas się zatrzymuje, a ja razem z nim ![]() Aktualnie poszukuję herbaty bio active z gozdzikami, cynamonem i jabłkiem - jeśli któraś z Was widziałby u siebie tę herabtę, bardzo proszę o kontakt na PW ![]()
"Bo, to się jawi, nie istnieje wcale. To, czego nie ma, jest zawsze obecne". ... Edytowane przez Geranium Czas edycji: 2010-10-21 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
witajcie Dziewczyny
![]() myślałam, że ja jestem miłośniczką fusowych herbat ale czytając Wasze wypowiedzi stwierdzam, że nie umywam się do Was ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
@nina1406 to spróbuj koniecznie wybrać się do knajpy gdzie mają teraz Dni Herbaty, ja byłam na dniach w jednej w warszawie i super sprawa dla herbaciarzy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
bulbulka dzięki za podpowiedź, pomyślę o tym
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
![]() Edytowane przez bulbulka Czas edycji: 2011-11-09 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
własnie wzielam udzial w tym konkursie na blogu, tzn nie wlasnie bo w piatek ;] ale wzielam, mam nadzieje na pozytywne rozpatrzenie bo czaje sie na te ksiazke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
a to jakie inne sezonowe oprocz malinowo cynamonowej na zime?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Co tak cicho się tu zrobiło? Ja właśnie szukam zestawy do parzenia gongfu cha, ale ciężko z tym.
Uwielbiam oolongi i właśnie czytałem, że do nich najbardziej sprawdza się takie parzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja lubię zieloną fusiastą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak mi się kojarzy. Ja ostatnio kupiłam 7 nowych...
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:40.