|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Dziwna sytuacja
Wybaczcie taki tytuł wątku, ale nie wiem jak inaczej go nazwać
![]() Byłam dziś świadkiem takiej sytuacji - przed sklepem klęczał żebrak. W pewnym momencie podeszło do niego 4 gości wyglądających może nie na bezdomnych, ale alko-patolę (czerwone przepite facjaty) i zaczęli z nim rozmawiać. Nie zwróciłabym na nich uwagi (bo to centrum miasta, dużo ludzi) gdyby nie to, że każdemu przechodzącemu obok dokładnie się przyglądali i rozglądali się na boki jakby się bali, że ich ktoś obserwuje (?). Widziałam, że rozmawiali z żebrakiem, ale jak ktoś przechodził obok nich to od razu milknęli. Jeden z nich zaczął rozmawiać przez tel. i usłyszałam jak kobieta po drugiej str. zapytała go: "jaka kwota pana interesuje?", na co on: "10 tyś." Podejrzewam, że oni chcieli z tego żebraka zrobić słupa i zaciągnąć na niego pożyczkę. Chciałam zadzwonić na policję, ale bałam się, że jeśli moje obawy się nie potwierdzą to dostanę mandat za nieuzasadnione wezwanie. W każdym razie mam pyt.: czy policja może w ogóle coś w takiej sytuacji zrobić? Często przechodzę obok tego żebraka i chciałabym wiedzieć w razie gdybym jeszcze raz spotkała go z tymi gośćmi. Może pomyślicie, że jestem przewrażliwiona i niepotrzebnie się wtrącam, ale moja ciotka dała z siebie zrobić słupa i po jej śmierci została masa długów, więc wiem jak to może skomplikować życie rodziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziwna sytuacja
Ja bym zadzwoniła i złożyła meldunek, albo to oszuści albo wręcz handlarze ludźmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie nie aresztować, ale powiedzieć, że byłam świadkiem takiej sytuacji. Policja może np. sporo już o takich praktykach w tym konkretnym miejscu wiedzieć. Może jestem trochę przewrażliwiona, ale ostatnio w moim mieście ruszyły właśnie takie akcje. Dla nas to może głupio wygląda, tak dzwonić z urywkiem rozmowy, ale jeśli ma kogoś uchronić od nowoczesnego niewolnictwa to moim zdaniem głupie nie jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a co do problemu.. nie dzwoniłabym. zanim zdążą przyjechać faceci i tak się zwiną. żebrak pewnie na nich nie nakabluje... zostaniesz sama z "nieuzasadnionym" wezwaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 00:21 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Co to znaczy zrobić z kogoś słupa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Chodziło mi o to, że chcieli go naciągnąć na pożyczkę. On poda swoje dane (w zamian za jakąś korzyść albo pod groźbą), oni wezmą kasę, a spłacać będzie musiał on. To jest własnie pożyczka na słupa.
Edytowane przez 201606201201 Czas edycji: 2016-06-08 o 00:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
O kurcze. To może faktycznie powinnam to zgłosić.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Może poobserwuj tego żebraka, jeśli i tak często przechodzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ale jeśli któś nie ma dowodu osobistego (np. jakiś bezdomny) to też można go wtedy wrobić? Tak z ciekawości pytam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nawet gdyby chcieli zaciągnąć pożyczkę na tego bezdomnego, to przecież za Chiny by z tego nic nie wyszło. W banku sprawdziliby, że bezdomny nie ma pracy, nie ma zarobków/jest niewypłacalny i grosza by nie dostał.
Nie da się wziąć dziesięciu patyków na jakiegoś, przepraszam, gołodupca, bo żaden bank nie udzieli pożyczki bez wglądu w zarobki. Nawet providenty i wongi chcą zaświadczeń, a przecież tam się nie da wziąć 10 tysięcy.
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W providencie można wziąć nawet 15 tyś. Edytowane przez 201606201201 Czas edycji: 2016-06-08 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cały proces będzie się ograniczał do wypełnienie wniosku o kredyt przez internet, rozmowę weryfikacyjną przez telefon a następnie dosłanie do banku dokumentów które potwierdzałyby nasze dochody. Tutaj wcale nie bedzie musiało to być zaświadczenie o dochodach z zakładu pracy a najczęściej wystarczy sam wyciąg z konta który możemy pobrać w wersji elektronicznej (pdf) jeśli zalogujemy się na nasze konto bankowe. Może to być wyciąg dokumentujący nasze dochody z ostatnich 3 lub 6 miesięcy (w zależności od banku w którym złożyliśmy wniosek). Nie, to nie jest za zasadzie "hej, jestem Mieciu Stępień, ulica Zielona w Gdańsku, chcę 10 kafelków" a bank na to "a, tak, okej, skoro mamy pana nazwisko, to proszę bardzo, 10 cieplutkich kawałków dla pana".
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
"zaletą tych pożyczek jest krótki czas ich załatwiania oraz często brak weryfikacji zaświadczeń o zatrudnieniu oraz o zarobkach. Jest to z pewnością rozwiązanie dobre dla tych, którzy potrzebują szybkiej gotówki, a chwilowo ich sytuacja związana z zarobkami i zatrudnieniem nie jest korzystna" - to ze str. poniżej https://kredyty-szybko.pl/najlepsza-opcja-kredytowa/ A tu o wyłudzaniu pożyczki na "słupa" nawet bezdomnego. http://www.infor.pl/prawo/prawo-karn...-na-slupa.html Ze strony powyżej -"Wyrafinowanie grup przestępczych przejawia się w doborze tych osób, które występują w roli âsłupówâ. Są to przeważnie osoby o wykształceniu zawodowym lub podstawowym i to posiadający tzw. trudną sytuację życiową. Badania pani A. Wujastyk ujawniły, iż ponad 80% z nich to osoby bezrobotne. Zdarza się też, iż są to bezdomni, narkomani lub alkoholicy." Edytowane przez 201606201201 Czas edycji: 2016-06-08 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
By nie dochodziło do takich sytuacji proponuje uruchomić sobie usługę alert bik w biurze informacji kredytowej wtedy system automatycznie nas powiadamia gdy ktoś bierze pożyczkę na nasze dane ### no i śpimy spokojnie
![]() Edytowane przez 61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2 Czas edycji: 2019-12-29 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:48.