Antykwariaty w Krakowie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-25, 18:42   #1
Vinga_
Raczkowanie

Antykwariaty w Krakowie

Hej, znacie może jakieś fajnie zaopatrzone antykwariaty w Krakowie? Chciałabym powiększyć swoją biblioteczkę, ale jak na razie szkoda mi trochę pieniędzy na kupowanie nowych książek. Pomyślałam, że mogłabym się zadowolić używanymi. Tylko nie wiem gdzie jest jakiś sens szukać... Jeśli wiecie to pomóżcie
From what I've tasted of desire,
I hold with those, who favour fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.
R. Frost

Vinga_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-25, 21:27   #2
Narrhien
Zakorzenienie

Dot.: Antykwariaty w Krakowie

zależy czego szukasz. Jeśli po prostu tanich, używanych książek to polecam udanie się w niedzielę rano pod Halę Targową, tam zawsze są stoiska z tanimi książkami. W zasadzie tam są stoiska ze wszystkim.

Można też spróbować w przejściu pod dworcem kolejowym, ale tam nie zawsze są okazyjne ceny.

Jeśli zaś szukałabyś jakiegoś ważnego dzieła, którego już nie możesz dostać w księgarni, a koniecznie potrzebujesz kupić to polecałabym antykwariat na Sławkowskiej 6, na piętrze. Ale tam niekoniecznie będzie tanio, za to można znaleźć coś rzadkiego.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-01, 15:12   #3
Aimee_J
Zakorzenienie

Jedyny antykwariat jaki znam to Królicza Jama - mam do niego stosunkowo niedaleko, ale niewiele zakupów do tej pory tam zrobiłam, bo jeżeli szukam jakiegoś tytułu po antykwariatach, to zazwyczaj jest to tytuł tak rzadki, że nie ma go w ogóle nigdzie.
Używane książki zazwyczaj kupuję na allegro.

Generalnie wystarczy wybrać się na spacer po Starym Mieście, aby natknąć się na masę antykwariatów

Często jednak kupuję nowe książki w księgarniach z tanią książką Czytanie w Nowej Hucie, os. Centrum B oraz na Starowiślnej. Są jeszcze ponoć dwa oddziały na Kalwaryjskiej i na Długiej, ale nigdy tam nie byłam. Często zdarza mi się tam upolować fajne książki wiele taniej niż np. w Empiku. Średnio przecenione o połowę, czasem więcej. Nawet nowości są tańsze o jakieś 10%, co w przeliczeniu wychodzi jakieś... trzy do pięciu złotych. Niby niewiele, ale zawsze coś więcej zostaje w portfelu.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 09:12   #4
Vinga_
Raczkowanie

O właśnie ostatnio mijając tą księgarnię "Czytanie" zastanawiałam się czy nie zajrzeć... Skoro polecasz to muszę się tam kiedyś wybrać
Na allegro owszem książki są za parę złotych ale po doliczeniu przesyłki już chyba bardziej opłaca się czasami kupić nową
From what I've tasted of desire,
I hold with those, who favour fire.
But if it had to perish twice,
I think I know enough of hate
To say that for destruction ice
Is also great
And would suffice.
R. Frost

Vinga_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 09:58   #5
Aimee_J
Zakorzenienie

Akurat ja zamawiam, albo hurtowo od jednego sprzedawcy, albo mam tryb 'desperacja' - ostatnio za używaną książeczkę [na szczęście w dobrym stanie] zapłaciłam prawie 100 złotych, bo szukałam jej ponad 10 lat
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-30, 18:46   #6
izazwizaz
Przyczajenie

Zobacz ten antykwariat Kraków : http://www.tradovium.pl
izazwizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-08-02, 11:02   #7
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Akurat ja zamawiam, albo hurtowo od jednego sprzedawcy, albo mam tryb 'desperacja' - ostatnio za używaną książeczkę [na szczęście w dobrym stanie] zapłaciłam prawie 100 złotych, bo szukałam jej ponad 10 lat
Jejku, skąd ja to znam Też mi się czasem uruchamia tryb 'desperacja' - potrafiłam np. zamówić książkę na drugim końcu Polski i osobiście po nią pojechać Ale to tak kilka lat temu, teraz jestem rozsądniejsza

Edytowane przez 578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Czas edycji: 2017-08-02 o 11:10
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości