|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Przedłużenie prawa jazdy - help
Hej
![]() Kilka lat temu dostałam terminowe prawko ze względu na okulary. Niedługo mi się kończy i nie wiem co zrobić, żeby je przedłużyć. Muszę zrobić znów badania okulistyczne, ale nie wiem mam gdzieś iść po skierowanie? Czy pójdę i mnie przyjmą bez papierka - za opłatą standardowo. No i u jakiego lekarza mam to badanie robić, konkretnie okulisty? A po badaniu gdzie się zgłaszam? Jeśli spotkałyście się z taką sytuacją to napiszcie koniecznie. Jeśli teraz robiłyście prawko to dajcie znać jak było z lekarzem. ![]()
![]() |
#2 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Dot.: Przedłużenie prawa jazdy - help
Też tak miałam. Poszłam prywatnie do okulisty, zrobiła mi badanie, wypisała zaświadczenie, przy okazji, okazało się, że mam złe okulary i dała mi receptę na nowe. lekarz mający uprawnienia podbił mi badania, a potem zdjęcie i do urzędu z wypisanym wnioskiem. Czekasz i dostajesz nowe prawko. Ja dostałam już bezterminowo
![]()
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i z wadą wzroku dostałaś bezterminowe? Wada się nie powiększyła i dlatego?
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio przedłużałam. Zadzwoniłam do starostwa do wydziału komunikacji (tam się u mnie wyrabia dokument) zapytać czy muszę mieć najpierw jakąś kartkę od nich, ale nie musiałam. Kazali mi iść do ośrodka zdrowia i tam spytałam o lekarza z uprawnieniami do badań kierowców. Lekarz przyjął mnie odpłatnie po godzinach i po przyjęciu wszystkich osób z numerkami. Bez żadnego badania dostałam papierek, tylko lekarka dyskretnie zasugerowała, że bezterminowe kosztuje drożej. Zapłaciłam stówkę i już nie muszę kombinować. Dostałam tylko przykazanie, żeby kontrolować wzrok u okulisty. Teoretycznie mogłam załatwić to też prywatnie u okulisty, ale bałam się, że jednak znów dostanę terminowe. Swoją drogą na moim prawie jazdy i tak jest data ważności 2028, ale zawsze lepiej dostać na 15 lat niż na 5.
![]() EDIT. I z tą karteczką od lekarza i zdjęciem (koniecznie z dobrze odkrytym uchem) od razu poszłam do starostwa. Edytowane przez DaciaSandero Czas edycji: 2013-06-18 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję dziewczyny
![]() ![]()
![]() |
#6 |
|
Wiadomo, że sprawdziłam wzrok, bo nie chciałabym kogoś zabić na drodze
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja zrobiłam tak samo jak agniesiaa. Nie było żadnego problemu. Ja mam małą wadę i tylko na 1oko więc tym bardziej lekarz nie widział przeciwwskazań.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idziesz do lekarza medycyny pracy, on wypisuje świstek. Z tym papierkiem do Starostwa o przedłużenie ważności prawka. Wypełniasz tam odpowiedni dokument, jeśli chcesz zmienić zdjęcie na nowsze to możesz załączyć, jeśli nie oni mają stare w bazie. Wszystko wytłumaczą. Koszt- 105zł + lekarz medycyny pracy- ze mnie zdarł 100zł za 10 minut spotkania.......Polska. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Wracając do tematu jeszcze. Muszę mieć zrobione badanie przez lekarza medycyny pracy, nie tylko przez okulistę?
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Odświeżam temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.