|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Ziołowo/Mazidłowo/Thanato sowe sposoby na wzmocnienie, porost, wypadanie włosów
Zakładam nowy wątek, gdyż dochądza mnie pytania/prośby o przepisy na mazidłowo/thanatosowe wcierki na porost, wzmocnienie, zatrzymanie wypadania włosów. Kilku osobom podawałam już te przepisy, ale teraz zakładam osobny wątek aby każdy mógł brać czynny udział w ratowaniu NASZYCH włosów.
Kilka słów o moich włosach: Otóż... wypadły mi włosy ![]() ![]() ![]() W tym temacie opatentowujemy, testujemy i dzielimy się wrażeniami na temat: własnoręcznie robionych wcierek (kreatywność dziewczyny, kreatywność), płukanek, maseczek. Opieramy się na produktach dostępnych w Thanatosie, Mazidłach, ziołach, i różnych ciekawych specyfikach dostępnych np. w aptekach. REGULAMIN ![]() Tego nie robimy!!! * nie rozmawiamy na temat hormonów (od tego jest osobny wątek wypadanie włosów) * nie dyskutujemy na temat suplementacji ---> tabletek na wypadanie włosów ( od tego też jest wątek o wypadaniu włosów) * odpada dyskusja na temat dostępności/ niedostępnosci ampułek i innch odżywek np. Wax (od tego też jest wątek o wypadaniu włosów) To robimy ![]() * zamieszczamy przepisy na formulacje, przepisy autorstwa swojego lub cudzego ![]() ![]() * zamieszczamy przepisy na płukanki, przepisy swoje, cudze, babć, cioć, z ksiąg zielarskich, zioła na wzmacnianie, ale też kolorek (fajnie jest czasem sobie cos rozświetlić) * wymieniamy poglądy i dyskutujemy o efektach naszych kuracji * zamieszczamy artykuły/wypowiedzi na temat półproduktów/ półsubstancji mogących w jakikolwiek sposób pomóc naszym włosom Zapraszamy też na forum wszystkie biochemiczki zainteresowane pielęgnacją włosów (wasza pomoc przy tworzeniu formulacji będzie niezastapiona) Oczywiscie Limaria i Thanatos też są baaardzo mile widziani. ![]() Ogłaszam zatem wszem i wobec, że wątek uważam za otwarty. Wkrótce zamieszczę pierwsze przepisy ![]() Aby odnaleźć same przepisy w treści wątku, przeszukaj go hasłem receptura Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2008-06-27 o 20:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ziołowo/Mazidłowo/Thanato sowe sposoby na wzmocnienie, porost, wypadanie włosó
Bardzo się cieszę, że ten wątek powstał
![]() ![]() Sama na pewno będę zdawała relacje z moich mazidłowych odżywek, jak tylko je nabędę ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie i niech ten wątek (a raczej jego zawartość ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez virka Czas edycji: 2007-11-09 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Receptura
1. Wcierka *odżywka Jantar 23,43 ml *GTE - 2%, 0,6 g. *GSE - 2%, 0,6 g. *niacynamide - 2%, 0,6 g. *BHT - 0,1%, 0,03 g. *alkohol - 15%, 4,5 ml. Do szklanego naczynia wlewamy odmierzoną ilość odżywki Jantar, dodajemy GSE, czubatą łyżkę 0,5 ml (tak na oko jest to 0,6 ml. ja taką łyżkę mam z mazideł, ale może można kupić ją gdzieś indziej). Mieszamy intensywnie aby sie rozpuściło ----> nie mogą utworzyć się grudki. Następnie dodajemy BHT rozpuszczone w alkoholu (ja dałam 2 ziarenka, też na oko, no bo jak mam odmierzyć 0,03 g?) i mieszacie aby się wszystko połączyło, następnie niacynamide i dopiero na końcu GTE, na końcu, bo gdy dodałam je razem, to się grudki porobiły ![]() ![]() Efekty: na razie nic mi jeszcze nie wyrosło ![]() Odżywka zrobiona dzięki pomocy dziewczyn z LU *jako baza --->odżywka jantar----> 11 ml * 15% spirytusu + 0,1% BHT ----> 2,25 ml. spirytusu(rozpuściłam jedno większe i ze 2 mniejsze ziarenka) ---->czyli 0,015g, dałam na oko kilka ziarenek *ekstrakt ze skórki jabłka ---> 1%---->0,15g *ekstrakt z pokrzywy 3%------> 0,45g *ekstrakt z kasztanowca ---->4%---->0,6g *aloes w proszku ---->0,5%----->0,075g, połowa łyzeczki Z Mazideł o pojemności 0,15 ![]() *niacynamide---->2% ---->0,3g Pięknie po niej rosna włosy (na długość, na ilość to trochę za wcześnie ![]() ![]() WZÓR NA OBLICZENIE STĘŻEŃ EKSTRAKTÓW/ZIÓŁ/WITAMIN WE WCIERKACH np. stężenie procentowe danego produktu (podawane jest np. na str. Mazideł i Thanatosa, jak nie możemy go znaleźć lub nie jest podane, najbezpieczniej jest dać 2-3%) mnożymy przeż ilość naszej wcierki (w tym wypadku 15 ml) i dzielimy przez 100%. CZYLI: PRZYKŁAD: 3% x 15 / 100 Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2008-06-27 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ziołowo/Mazidłowo/Thanato sowe sposoby na wzmocnienie, porost, wypadanie włosó
up czekam na dalszy ciag
fajny watek pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Receptura
Kolejna odżywka, tym razem przed myciem. Bierzemy szklane naczynie np. miseczkę i dodajemy takie oto składniki: *woda brzozowa/pokrzywowa (lub obie) ![]() *kilka kropel witamienk Juwit * olejki eteryczne: 2 krople tymiankowego, 2 krople drzewa cedrowego, 3 krople lawendy, 3 krople rozmarynu * olej jojoba *olej z pestek winogron *olej kokosowy * mozecie też dodać np. miodu, tretinoinki, jakiś ekstrakt np. GTE, fluid z biosiarką (ja dodaje ten ostatni) Moczymy włosy, odsączmy nadmiar wody ręcznkiem iwcieramy odżywkę w skórę, robiąc przy tym delikatny i dokładny masaż. Efekt: włosy nawilżone, odżywionw, po kilku miesiącach stosowania wyrażnie grubsze i duuuzo odrostów ![]() UWAGA: jeżeli komuś sie włosy przetłuszczają to nie polecam dodawać oliwy z pestek winogron ani oleju kokosowego, ograniczyć ilość oleju jojoba do kilku kropli, mozna dodać olejek herbaciany np. 5-6 kropel, ładnie odzwieży, wybije bakterie ![]() Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2008-06-27 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Receptura
Płukanka koloryzująco-wzmacniająca (raczej dla bmlondynek i kolorów popielato-myszowatych) * 1 łyzka rumianku (moze być zwykły albo rzymski, zwykły nadaje włosóm złoty kolor, a rzymski taki miodowy) * 1 łyzka skrzypu * 1 łyzka pokrzywy * 1 łyżka liści brzozy Zalewamy wszystko gorącą wodą i zostawiamy, pod przykryciem np. talerzykiem, do naciągnięcia. jak ostygnie płuczemy włosy, stramy sie aby płukanka docierała do skóry. Można dodać po kilka kropel olejków eterycznych cytrusowych. Ładnie rozjaśniają włosy, nadają kolor, piękny zapach ![]() Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2008-06-27 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mario, dziękuję Ci za ten wątek
![]() Ja może od siebie dodam przepis na naturalną farbę do włosów blond ![]() Przepis zaczerpnięty z książki Stefanie Faber ![]() Chciałabym jeszcze dodać, że nie próbowałam tej farby jeszcze, bo mam zamiar się teraz pohennować, jednakże później myślę, że wypróbuję ![]() Oto przepis: - 3 garści suszonego korzenia rabarbaru - sok z 1 cytryny - odrobina olejku roślinnego W sklepach zielarskich można dostać sproszkowany korzeń bądź w małych kawałeczkach. Jeżeli dostaniemy w kawałeczkach to należy go "sproszkować" ![]() ![]() Wsypujemy proszek do miseczki, dodajemy soku z cytryny i olejek roślinny i mieszamy aż powstanie papka. Do papki dolewamy gorącej wody i ciągle mieszamy aż do uzyskania takiej masy. Zostawiamy naszą farbę ![]() ![]() Autorka sugeruje, żeby wcześniej sprawdzić ta farbę na odciętym puklu włosów, żeby zobaczyć czy kolor nam się spodoba i żeby wiedziec ile odczekać ![]() Aa, z rabarbarem podobno nie ma żartów i powinno się to traktowac jako prawdziwą farbę do włosów ![]() ![]() Może komuś sie przyda ten przepisik ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Aha, jak dodacie hydromanilu do szamponu bądź odżywki to powstaje na włosach mega błysk
![]() ![]() ![]() Ja dodaję troszkę do szamponu i jest cacy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Super wątek
![]() Cytat:
Polecam koniecznie wypróbowanie tego najpierw na puklu włosów. Mnie rozjaśnił, ale na rudawy blond, a nie na blond. A nie mam bardzo ciemnych włosów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A ja mam ogromną prośbę...
Nie mam w domu wagi laboratoryjnej, ani nawet łyżeczki z miarką, dlatego fajnie byłoby dodatkowo obok gramatury zamieszczać "wagę użytkową" w łyżeczkach lub szczyptach lub kropelkach ![]() Większość przepisów już tak ma, chwała wam za to Wizażanki, ale odmierzenie np 1 g to już dla mnie czarna magia ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hej
bardzo fajny watek, ale nie jestem pewna czy tematycznie nie pokrywa sie z juz istniejacym na biochemii: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=168168
![]() |
#13 | ||
Wtajemniczenie
|
Subskrybuję
![]() ![]() Jednocześnie przeklejam z innego wątku przepis na hennowy gloss . Jak sama nazwa wskazuje działa on nabłyszczająco, a przy okazji nadaje włosom rudawych refleksów, tym intensywniejszych, im jaśniejsze włosy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Oooo super, ja marzę aby moje włosy były bardziej rude, bo ja mam tylko takie rudawe błyski, na pewno wypróbuję
![]() Jeszcze jeden składnik, który przyrudza to macerat z marchwii z mazideł. Czytałam w opiniach, że jakaś babeczka zrobiła sobie nim rude refleksy-pasemka na swoich myszowatych włosach. Na pewno wypróbuję ![]() Ps. Obmyślam kolejną odżywkę-wcierkę super-hiper bombe, ale na razie muszę zdobyć pewne informacje na temat jednego ze składników ![]() ![]() Topik wcale nie jest zbędny, bo tutaj rozprawiamy na temat konkretnych, i tylko, półproduktów, ziół i przepisów. A topiku na temat półproduktów na włosy nie ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że wątek jak najbardziej potrzebny i przydatny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Na błyszczące włoski mieszam takie składniki:
- nafta - olejek rycynowy - olejek kokosowy - odżywka do włosów Składniki daję na oko - więcej nafty i odżywki, a olejków tak po łyżeczce mniej więcej. Wszystko to kładę przed myciem, siedzę z tym na głowie jakieś 40 minut, potem mycie, troszkę odżywki na koniec, żeby rozczesać i gotowe. Ładnie się po tym błyszczą włosy, przynajmniej moje, a efekt znacznie lepszy niż po samej nafcie albo samej odżywce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich dziękuje za założenie tematu super pomysł a najbardziej ucieszył sie mój mąż. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Tutaj jest przepis na bogate serum wzmacniające do włosów na mazidłach
![]() ![]() ![]() http://mazidla.com/index.php?option=...d=285&Itemid=2
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie który zastosować przepis z podanych który może spowodować odrost włosów (zakola męża) ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Z łysieniem typu męskiego ----> androgenowym jest sporo kłopotów. Zwykle w tego typu łysieniu nie da się całkowicie powstzymać tego procesu (niestety). Mężczyźni dotknięci tym procesem wcześniej lub później tracą włosy, bo zaikają cebulki włosowe, włąsciwie ulegają miniaturyzacji z powodu testosteronu, którego nadmiar niszczy cebulki u osób wrażliwych na ten testoseron (nie każdy mężczyzna jest wrażliwy na nadmiar testosteronu, większośc tak, ale są wyjątki). Oczywiście zdarza sie, że łysienie androgenowe udaje się zastopować, gorzej z cofnięciem skutków, czyli zakoli nad czołem oraz zakola na czubku głowy. Im szybciej sie "złapie) łysienie, tym większe prawdopodobienstwo zatrzymania/cofnięcia łysienia.
Trzeba robić wszystkjo aby zneutralizować zjawisko odkładania się androgenów w cebuklach włosowych. Można to osiągnąć na wiele sposobów: * naturalne picie zielonej herbaty (2-3 filiżanki/dziennie), wcierki takie jak np. w/w z zieloną herbatą wcierki z wyciągiem z pestek winogron picie i wiceranie saw palmetto (dostępny u Thanatosa ekstrakt na wcierki) czyli palma sabałowa picie wirzbownicy drobnokwiatowej ![]() witaminy np. Vitapil szampon np. z ketokanozolem (Nizoral), inne łagodne szampony bez SLS-ów, można dodać wtedy niektóre półprodukty z Mazideł/Thanatosa np. keratynę, ekstrakt z zielonej herbaty, saw-palmetto, d-panthenol, niacynamide.... * farmakologiczne Loxon 2% lub 5% finasteryd propercia i inne tabletki/wcierki chemiczne UWAGA po w/w tabletki/Loxon proszę udać się do dermatologa!!! on zdecyduje o formie leczenia, oceni zaawansowanie procesu łysienia u męża itp. na 100% przepisze Loxon Daję linka do forum o łysieniu (głównie meskim), też się tutaj udzielam i odsyłam męża aby sobie poczytał, jest tutaj wiele inf./opinii/wskazówek itp. b. pomocne, tylko trzeba się zalogować!!! ![]() http://www.lysienie.info/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a skad bierzecie te wszystkie skladniki do wcierek dziewczynki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ze sklepów internetowych:
Mazidła Thanatos Eco spa Wpisz w google, zaraz ci wyskoczą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
W mazidlach znalazlam taka informacje o kwasie hialuronowym:
"jest niedrażniącym środkiem przyspieszającym wzrost włosów" ale nie ma żadnego przepisu na to jak go zastosowac czy może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przepis jest super ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Receptura
Dziewczyny kolejny, tym razem znaleziony gdzieś w czeluściach Wizażu, przepis na porost włosów. mam nadzieję, ze autorka się nie obrazi, jak go tutaj wpiszę ![]() * 6 łyżek nalewki z miłozeby japońskiego * 5 ampułek Biostyminy * pół buteleczki soku z pokrzywy * 10 łyżek nalwekki z żeń szenia (Panaxan) * 10 łyżek nalewki z szałwii lekarskiej Wymieszać i odstawić na 2 dni, wcierać na noc ![]() Nalewki znalazłam w aptekach internetowcyh, więc pewnie są i w normalnych. Trzeba poytać. Biostymina jest na receptę. Edytowane przez 'Estelle' Czas edycji: 2008-06-27 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Niekoniecznie...
Ja kupiłam bez recepty, powiedziałam, że potrzebuję do wcierania we włosy i sprzedali ![]() Więc warto spróbować ![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
------------------ A co do kobiecych problemów z włosami- ja udałam sie z tym do dermatologa. Przepisała mi ten delikatniejszy loxon i dała przepis na wcierki- do wykonania w aptece. Buteleczka takiej wcierki kosztowała mnie ok 30zł i starczyła na 4 miesiące ![]() wklejam przepis do owego mazidła
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z efektów jestem zadowolona- wcierka jest na wzmocnienie, jakaś witaminowa, wzmacnia i sprawia, że włosy mniej wypadają. Teoretycznie tak powinno być. Ja zauważyłam odżywienie i już wypada mi mniej włosów ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.