![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Kontrola drogowa
Nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam jak powinna wyglądać taka z prawdziwego zdarzenia kontrola drogowa zarónwno ze strony kierowcy jak i organów władzy, ale wszystko od początku ...
Prawo jazdy mam od grudnia, ale rzadko kiedy zdarza mi się usiąść za kierownicą (zazwyczaj w weekendy), dlatego czuję się jeszcze niezbyt pewnie i uważam się za najgorszego kierowce świata. Jednak zdeklarowałam się, że w majówkę przywożę i odwożę całą ekipie na ognisko. Było bardzo wesoło i sympatycznie, ale przez nieproszonych gości zwineliśmy się szybciej. Nie było żadnych kłopotów prócz pijaków na poboczach lub w podobym stanie rowerzysztów na środku jezdni, ale kto już trochę jeździ wie, że to norma i uważać trzeba. Problem zaczął się kiedy odwiozłam koleżankę na osiedle domków jednorodzinnych. Postanowiłam przejchać je w dużej części, gdyż "normalna" droga jest remontowana i panuje ruch wahadłowy. Jadę sobie z koleżanką, rozmawiamy i w pewnym momencie widzę lusterku niebieskie migające świała. Kiedy przyjrzałam się dokładnie zobaczyłam, że to policja. Na początku uzanałam to za normę, że jeżdzą po takim (dość niebezpiczynym) osiedlu w środku nocy, jednak w momencie kiedy ja gdziekolwiek skręcałam oni jechali za mną. Postanowiam się zatrzymać i dowiedzieć o co chodzi, oddchyliłam okno i czekałam. Najpierw oślepiła mnie latarka, a po przedstawieniu się funkcjonariusza zamurowało mnie zdanie "A Pani nie wie kiedy się trzeba zatrzymać?". No to ja się zaczełam tłumaczyć, że tam rzadego znaku nie było ani nic .... i słyszę "no a my jeździmy tak za Panią". Zabrał dokumenty i zaczął przeprowadzać wywiad skąd jadę? dokąd? z kim? po co? dlaczego? gdzie to ogniskoi było? alkohol czy był, jaki itd? Ja głupia i zdenerwowana na wszystko odpowiadałam, a w myślach chciałm oddganąć kiedy mnie o dni płodne zapyta. Póżniej wrócił do radiowozu, a po 5 minutach przeknując się, że nie jestem na dodatkowym gazie (co na samo dzień dobry powiedziałam, że nawet nie powąchałam alkoholu), oddał dokumenty i oddjechali. Prócz trzęsących się rąk (to moje pierwsze spotkanie z policją) nie mogłam otrząsnąć się ze zdziwnienia. Niby oni mają prawo do rutynowej kontroli, ale chyba nie mają prawa wypytawać o moje prywatne sprawy! Poza tym kiedy już ochłonełam razem z koleżanką zastanawiałyśmy się nad sposobem mojego zatrzymania się, bo oni po prostu za mną jechali, a wydaje mi się, że powinni użyć dzwięku lub mnie wyprzedzić, pomachć lizakiem lub zwyczajnie zablokować drogę. Mam racje, a może się mylę? Dziewczyny, jak właściwie powinna wyglądać taka kontrola? Czy jako zatrzymany kierowca mam jakieś prawa, które ograniczą działania policji?
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kontrola drogowa
Kineczko kochana! No to miałaś Ty przeżycie! A teraz odpowiem na Twoje pytanie (Tż mi wytłumaczył) - powinni albo Cię dogonić i się z Tobą zrównać albo wyprzedzić i pomachać "lizakiem"! To miałaś niezapomnianą majówkę!
![]() No może nie do końca jest to dpowiedź na Twoje pytanie, bo na tych prawach tosię jeszcze nie znam!
Edytowane przez adzipersik Czas edycji: 2009-05-03 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Często "zatrzymują" włączonym samym światłem "koguta", więc się przyzwyczaj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do prywatnych pytań, głupie pytania, więc powinny być i głupie odpowiedzi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wielce Szanowna Pani
|
Mam prawko półtora roku, jeżdżę dosyć często, ale nigdy jeszcze nie miałam "przyjemności" być skontrolowana przez policję, aż jestem ciekawa jak to wygląda
![]() A na pytania skąd, dokąd, po co, to pewnie odpowiedziałabym tak: -Skąd? Ręka do tyłu - stamtąd -Dokąd? Ręka przed siebie - tam Chyba by ich wmurowało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa, ze strony policji bylo wszystko w jak najlepszym porzadku. Nie musza cie doganiac, machac zadnymi lizakami, po prostu wystarczy, ze jadac za toba wlacza swiatla, syrene czy co tam maja i masz obowiazek zjechac i sie zatrzymac. Nastepnie rzeczywiscie zadnego znaku nie bylo? jesli nie bylo, to mogla to byc rutynowa kontrola, oni tego mowic ci nie musza, dwa, jak dlugo jechali za toba na swiatlach? tak czy siak, zawsze masz zjechac jak wlaczaja za toba swiatla, moga dostac wezwanie i musza jechac a ktos im bedzie jechal i nawet nie popatrzy co sie dzieje z tylu, od tego jest lusterko zeby co jakis czas sprawdzac co sie dzieje za samochodem. Btw, skoro powiedzieli, ze sie nie zatrzymalas i tak jechac za toba musieli, to widocznie nie popatrzylas w lusterko ze za toba jada i jada i jechac by jeszcze mogli dlugo. Kolejna sprawa, mieli jak najbardziej prawo o wszystko cie wypytywac, to normalne. Wiec z ich strony bylo wszystko ok, z twojej nie, bo nie patrzysz w lusterko co sie za toba dzieje i nie zatrzymujesz sie i nie ustepujesz policji miejsca jak ta jedzie na sygnale. Ciesz sie tylko, ze ci mandatu jeszcze nie dali. A co do pogrubionego, to fakt policja moze jezdzic na sygnale, bez sygnalu, chociaz nie ma sensu, zeby jezdzili na sygnale tylko tak dla fanu i sprawdzenia czy wszystko jest ok na osiedlu.
![]() |
![]() |
#6 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Heheh świetne! Ja głupia zestresowana jak na spowiedzi im wszystko mówiłam. Następnym razem odpowiem im w taki sposób. Cytat:
![]() Było, mineło przynjamniej pierwszą kontrolę drogową mam za sobą i następnym razem będę mądrzejsza i nie będę tego aż tak przeżywała. Ahaaa jeszcze jedno... jak oddaje dokumenty i oni idą do radiowozu to ja powinnam zgasić silnik? Bo wczoraj to nie gasiłam i mi się już nawet wiartaczek włączył, bo w środku się zaczeło dusić auto, ale bałam się, że jak zgaszę to się do czegoś doczepią lub będą jeszcze o coś zagadywać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie miałam jeszcze nigdy kontroli, więc nie wiem jak to powinno wyglądać, ale wydaje mi się, że te pytania które Ci zadawali były dość dziwne...
Pytać skąd i dokąd jedziesz? po co i dlaczego? i jaki alkohol był? Co ich to za przeproszeniem obchodzi... był jaki był i koniec. Ty byłaś trzeźwa, a podejrzewam, że nawet i bez tych pytań wzięli by Cię na alkomat. Ja bym się chyba zaczęła w pewnym momencie obawiać, czy to aby na pewno jacyś przebierańcy nie są... :P Co do tego w jaki sposób Cię zatrzymali, to też pewnie bym się nie zatrzymała od razu, bo nie wiedziałabym o co chodzi. Gdyby chcieli, to mogliby Cię wyprzedzić, machnąć lizakiem, zwłaszcza, że piszesz że mieli na tyle miejsca, ale uznali, że lepiej sobie pojechać za Tobą, a gdyby się okazało, że byłabyś na podwójnym gazie, to by Cię i o ucieczkę oskarżyli pewnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na kursie powinni uczyc jak wyglada pojazd uprzywilejowany i co go tym czyni. Cytat:
Cytat:
A co do wylaczania silnika, to mozesz wylaczyc, ale nie musisz, to juz od ciebie zalezy, chociaz ja bym byla za tym zeby wylaczac. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mnie na kursie uczyli, że pojazd uprzywilejowany to taki, który używa i sygnału dźwiękowego i świateł.
Jednak z tego co zrozumiałam to akcja miała miejsce w nocy? Więc może dlatego same światła, ze względu na ciszę nocną? W każdym razie pomyśl, że jesteś po prostu bogatsza o nowe doświadczenie i wiesz już co robić w takiej sytuacji ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
W nocy właśnie tak jak piszesz Kleo14 nie muszą włączać dźwięku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wezcie pod uwage karetke, nie zawsze ma wlaczona syrene. Chociaz.... ![]() znalazlam na necie def. pojazdu uprzywilejowanego i pisze ze jest to pojazd gdzie jest wlaczony sygnal i jednoczesnie swiatla, wiec juz nei wiem. Pewnie w praktyce to tak wyglada, bo jak jada osiedlem i kogos zatrzymaja to moze nie chca w nocy wlaczac sygnalu. Btw, w USA moga byc same swiatla ![]() ale tak czy tak, jak widzisz ze jedzie za toba policja na swiatlach, to lepiej zjechac, zeby pozniej nie bylo, ze sie nie zjechalo, bo moga byc problemy.
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-05-05 o 18:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
heh, zawsze jak zobaczysz, ze jedzie za toba policja czy tam karetka na sygnale to zjedz i sie zatrzymaj. Tak dla swietego spokoju, zeby pozniej sie nie przyczepili.
![]() |
#14 |
in love with life
|
Ale piz*y!!! Ja bym sie wkurzyla!! Moze mam sie zatrzymywac za kazdym razem razem jak widze policje, co?? Trzeba pokazac(dac znak) jakikolwiek, ze masz sie zatrzymac, a nie tak kurde nagle sobie za toba jada.
Ja bym sie od razu zaczela z kolesiem klocic, bez obrazania of course. Za to nie ma kary. poza tym znam swoje prawa a jakis 'pan policjant' ktory probuje sie twoim kosztem dowartosciowac lepiej niech wraca na posterunek! I w ogole co to za pytania gdzie ognisko, jakie, po co, z kim i dlaczego. To nie jego sprawa. Trzeba bylo dodac, ze jesli chce wiedziec, to tez z nikim sie tam nie kochalas, a nawet jesli to bys uzyla gumki. A to ch*m jeden!! Nie przejmuj sie!! Nie daj sie zastraszyc, nic nie zrobilas!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
in love with life
|
Cytat:
A najlepsze jest to, ze wprawdzie powiedzialam prawde, ale przeciez moglam klamac, hehe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Policja w PL nie ma szacunku i zadnego autorytetu, ludzie wlasnie tak maja ich w ![]() Wiadomo, ze czesc policjantow ciezko pracowala na to zeby bylo tak jak jest, ale sa tez normalnie, madrzy policjanci i raczej nie ma co ich pakowac do jednego wora. Mam nadzieje, ze polska policja zacznie tak traktowac potencjalnych przestepcow i osoby z wykroczeniami jak w USA. Wtedy sie skoncza glupie docinki. Cytat:
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-05-07 o 19:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
hehe dziekuje
![]() namietnie ogladam programy policyjne (zboczenie hehe) i widze jaka jest reakcja policjantow na to jak sie ludzie zachowuja. Jesli ktos zgrywa wazniaka i ma gdzies przepisy i to co wlasnie zrobil, policjant tez mily nie bedzie. Pamietam sytuacje z tamtego roku jak wracalam w nocy z TZ. Tz prowadzil samochod, bylo wszystko ok. Nagle wyjezdza z drogi policjant i jedzie za nami, wlaczyl swiatla (wlasnie swiatla nie sygnal) i nas zatrzymal. Podszedl, przedstawil sie i sie pyta ile TZ wypil. TZ mowi ze nigdy nie jezdzi po drinku etc., policjant odrazu widzial, ze jest ok, sprawdzil tylko dokumenty i tyle. Typowa rutynowa kontrola. Ale pamietam glos policjanta na poczatku hehe, myslalam ze padne, taki powazny i grozny, reka na pistolecie. Z tylu jego samochod na swiatlach (policja w USA ma dodatkowo dlugie swiatla biale na dachu), podszedl z latarka, oswietlil samochod w srodku (z tylu nasz psiak spal hehe).
![]() |
#20 | |
in love with life
|
Cytat:
A co do pkt 2 to gosc wydawal mi sie spoko i dalo sie z nim dyskutowac. Generalnie nie zatrzymuje mnie policja wiec i nie dyskutuje. Poza tym rozumiem ze chcialby mandacik za przekroczenie predkosci, ale problem w tym, ze nigdy nie zapominam swiatel i akurat wyjechalam z mcdonalda i facet to widzial!! no a poza tym wcale go nie oklamalam wiec nie rozumiem o jakim braku kultury mowisz. chyba cos pokrecilas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to wlasnie o tym mowie, ze jesli ci sie zdarzylo to jednorazowo, to mozna mu bylo powiedziec, ze sorry zapomnialam, zawsze mam wlaczone etc. ale nie na sile upierac sie przy swoim i probowac go straszyc, ze ty studentka prawa i ze moze sie kiedys spotkacie i zeby ci paragrafy podal wg ktorych mowi. Dla mnie to dziwne jest. Niczego nie pokrecilam.
![]() |
![]() |
#22 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() I ciagle jestem zdania, ze z tym brakiem kultury jednak cos pokrecilas, bo ani nie bylam dla goscia niemila ani na niego nie naklelam. ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:59 ---------- A wracajac do glownego watku to mam 2 uwagi. 1. dotyczy sposobu zatrzymywania. nikt mi nie wmowi, ze jest inaczej ale policja ma obowiazek zatrzymywac kierowcow w sposob jednoznaczny. w mojej okolicy jezdzi na tyle duzo samochodow policyjnych ze gdybym miala sie zatrzymywac za kazdym razem kiedy samochod 'policja' za mna jedzie, musialabym stawac pare razy dziennie. jesli policjant nie pokaze ci lizakiem, swiatlami albo klaksonem albo nie wiem czym jeszcze to nie widze powodu dla ktorego trzeba sie zatrzymac. nie mowie o sytuacji kiedy jedzie karetka albo krew albo straz pozarna czy policja na sygnale. mowie sytuacji podobnej do opisanej na gorze. 2. kolejna sprawa jest taka, ze policjant ma wprawdzie prawo do zadawania pytan jakie mu sie tylko podobaja, ale kierowca nie ma obowiazku na nie odpowiadac, jesli sa to pytania, ktore nie wchodza w sklad uprawnien funkcjonariusza. takze pytania dotyczace ogniska: gdzie, jak, z kim po co, dlaczego nie sa zwiazane z jazda autorki. poza tym nawet jesli ktos pil alkohol na ognisku to co?? przeciez to nie ma wplywu na autorke watku, jesli ona nie pila. poza tym nawet gdyby go oklamala i powiedziala, ze wraca z basenu, a policjant by o tym wiedzial to i tak nie moze jej ukarac za klamstwo ze basen to nie ognisko i na odwrot. nie mowie o niegrzecznych odzywkach tylko o poinformowaniu policjanta, ze na takie pytania wg aktualnej ustawy kierowca nie musi odpowiadac. i w sumie to tylko tyle. cala reszte rozumiem, ot taka kontrola drogowa ![]() Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-05-07 o 23:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zebym na sile bronila policji, ale uwazam, ze cos to co robia to w wiekszosci robia dobrze. Nie powiedzialam, ze masz sie zatrzymywac za kazdym razem jak jedzie policja (!) masz sie zatrzymac czy umozliwic im przejazd jak jedzie na swiatlach czy na sygnale. Tak napisalam. Logiczne ze nie jak widzisz jak sobie normalnie jedzie. Czasem jest tak, ze podczas zadawnia roznego rodzaju blahych pytan, wychodza rozne inne rzeczy, czasem takie o ktorych nie nalezaloby informowac policji, wiadomo tu bardziej chodzi o przestepcow. Dlatego tez policja nie wiem kogo zatrzymuje.Kazdego na dzien dobry musza traktowac jak kogos kto poplenia wykroczenia.
![]() |
![]() |
#24 | |
in love with life
|
Cytat:
Poza tym sama wiesz, ze moga byc powody, dla ktorych policja zatrzymuje bez powodu- i to sie wlasnie nazywa rutynowa kontrola. Nie chodzi mi tez o to, ze bronisz policji. Ja sama kiedys chcialam zostac policjantka, ale z powodow zdrowotnych nie bylo na to szans. Nie mam nic do policji, jak najbardziej ich szanuje. Po prostu znam swoje prawa i ich obowiazki (jak rowniez moje obowiazki). Poza tym pisalas w ktorejs wypowiedzi na gorze, ze jak policja staje sie pojazdem uprzywilejowanym to trzeba sie zatrzymac. I masz racje! Tylko, ze sam fakt, ze pojazd ma wlaczone swiatla mijania nie czyni go uprzywilejowanym. Jesli jedzie karetka i ani nie ma sygnalu ani nie swieci sie swiatlo na dachu to nie masz obowiazku przepuszczania karetki. W takim wypadku jest ona normalnym pojazdem w ruchu. (Wszystkie te sytuacje dotycza oczywiscie Polski, nie wiem jak to jest w USA). A co do zadawania pytan to chyba rozumiem o co ci chodzi. Wydaje mi sie, ze sposob organizacji policji w USA jest troche lepszy niz w Polsce. Jednakze pytanie czy ktos pil alkohol na ognisku nie prowadzi takiego policjanta dalej. Bez wzgledu na to jaka bylaby odpowiedz. Jesli nie pil to ok, a jesli pil to co z tego. A moze dziewczyna nie widziala czy ktos pil, a moze klamie. To pytanie wydalo mi sie nadzwyczaj dziwne. No ale znajac zycie pewnie sama bym na nie odpowiedziala na jej miejscu. Choc to tez zalezy jaki bylby ton policjanta. Ten, na ktorego ja trafilam, byl naprawde spoko. Mialam tez inna przygode z policjantka. Kiedys zatrzymala mnie kobieta, zeby sprawdzic czy jestem trzezwa. To bylo chyba o 2 w nocy wiec sie nie dziwie. Kazala mi tylko dmuchac w alkomat, po czym podziekowala i kazala jechac. I nie poprosila mnie ani o prawo jazdy ani o dowod rejestracyjny pojazdu!!! A ja wygladam duzo mlodziej niz naprawde jestem, wiec zdziwilo mnie to. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
in love with life
|
Moze nie mam doswiadczenia w zatrzymywaniu przez policje, ale mnie jesli juz zatrzymywali to zawsze lizakiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak policja jedzie na swiatlach mijania, to logiczne ze sie nie zatrzymujesz, ale jak jedzie na swoich kolorowych to wtedy jest juz pojazdem uprzywilejowanym. Pomijam fakt naduzywania przez nich wlaczania swiatel, ale generalnie trzeba im ustapic prawa przejazdu. Caly czas w watku jest mowa nie o swiatlach mijania, ale o niebiesko-czerwonych. Kolejna kwestia, policja przewaznie zadaje pytania. No trudno, taka juz ich robota, wiadomo, ze to moze denerwowac co i jak etc. roznie zatrzymuja, jedni lizakiem, inni inaczej.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
in love with life
|
Z ustawy o ruchu drogowym uprawnienia policji jesli chodzi o kontrole drogowa:
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do: 1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi lub używania pojazdu, 2) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem i jego używaniem, świadectwa kwalifikacji, a także dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, 3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu, 4) sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze, 5) sprawdzania zapisów urządzenia rejestrującego samoczynnie prędkość jazdy, czas jazdy oraz postoju, 6) zatrzymania, w przypadkach przewidzianych w ustawie, dokumentów stwierdzających uprawnienie do kierowania pojazdem lub jego używania, 7) wydawania poleceń: a) osobie, która spowodowała przeszkodę utrudniającą ruch drogowy lub zagrażającą jego bezpieczeństwu, albo osobie odpowiedzialnej za utrzymanie drogi, b) kontrolowanemu uczestnikowi ruchu - co do sposobu jego zachowania, 8) uniemożliwienia: a) kierowania pojazdem osobie znajdującej się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu, b) korzystania z pojazdu, którego stan techniczny, ładunek, masa lub nacisk osi zagrażają bezpieczeństwu lub porządkowi ruchu, powodują uszkodzenie drogi albo naruszają wymagania ochrony środowiska, c) korzystania z pojazdu, jeżeli kierujący nim nie okazał dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia, d) kierowania pojazdem przez osobę nieposiadającą wymaganych dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu, 9) używania przyrządów kontrolno-pomiarowych, a w szczególności do badania pojazdu, określania jego masy, nacisku osi lub prędkości, stwierdzania naruszenia wymagań ochrony środowiska oraz do stwierdzania stanu trzeźwości kierującego, 10) usuwania lub przemieszczania pojazdu w przypadkach, o których mowa w art. 130a ust. 1-3, 11) kontroli warunków i sposobu przewozu materiałów niebezpiecznych oraz wymagań związanych z tym przewozem, 12) używania urządzeń nagłaśniających, sygnalizacyjnych lub świetlnych, służących do wydawania wiążących poleceń uczestnikowi ruchu, 13) występowania w uzasadnionym przypadku z wnioskiem o ocenę stanu zdrowia kierującego pojazdem, 14) pilotowania pojazdów, których wymiary, masa lub naciski osi przekraczają określone wielkości; pilotowanie wykonywane jest za opłatą ponoszoną przez właściciela lub posiadacza pojazdu Jak widac uprawnien do zadawania 'dziwnych' pytan tam nie ma. No a jesli nawet ktos przekroczy predkosc i pyta to policja musi udzielic informacji na jakiej postawie jest mandat. I nie wystarczy odpowiedz 'na postawie prawa' ani tez 'na podstawie ograniczenia do 80ciu'. A teraz jesli chodzi o zatrzymywanie przez policje. Tak jest w ustawie: § 3. 1. Policjant umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów lub ręką, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym. 2. Policjant nie umundurowany jest uprawniony do zatrzymania kierującego pojazdem wyłącznie na obszarze zabudowanym. 3. Policjant nie umundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym. ... 6. Polecenie do zatrzymania pojazdu podaje się z dostatecznej odległości, w sposób zapewniający jego dostrzeżenie przez kierującego pojazdem oraz bezpieczne zatrzymanie w miejscu wskazanym przez policjanta. Miejsce zatrzymania pojazdu może być wyznaczone przez ustawienie znaku "stój - kontrola drogowa". 7. Dla zwrócenia uwagi na podawane sygnały lub polecenia policjant może używać sygnałów dźwiękowych lub gwizdka policyjnego. ... § 5. 1. Policjant, po zatrzymaniu pojazdu, podaje kierującemu stopień, imię i nazwisko oraz przyczynę zatrzymania, a ponadto: 1) policjant umundurowany okazuje legitymację służbową na żądanie kontrolowanego uczestnika ruchu, 2) policjant nie umundurowany okazuje legitymację służbową bez wezwania. 2. Legitymację służbową okazuje się w sposób umożliwiający kontrolowanemu uczestnikowi ruchu odczytanie numeru służbowego policjanta oraz nazwy organu, który wydał legitymację. Wiem, ze to dlugie i nie wszystkim pewnie chce sie czytac, ale jak komus sie zachce to mysle, ze juz wszystko jasne. Edytowane przez MdM Czas edycji: 2009-05-10 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie nie powinni tak zatrzymywać, ale nie pojadę jak jakaś pupa, skoro wiem, że jadąc za mną na "sygnale" chcą mnie zatrzymać i skontrolować. Jakby tak się wszystkich przepisów bardzo mocno trzymali, to byś miała na koncie mandat za te światła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do reszty, to wiadomo, ze teoria teoria a jak to w praktyce wyglada to wiemy ![]() Jesli jadac samochodem jedzie za mna policja i w pewnym momencie nagle wlacza swiatla, to logiczne ze sobie nie wlacza bo taki ma kaprys, tylko ze wzgledu na cos, wiec wtedy lepiej po prostu zjechac i tyle. Nic to nie kosztuje przeciez.
![]() Edytowane przez srubka Czas edycji: 2009-05-10 o 22:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.