|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jaka praca dla poligloty?:)
Dzień dobry wszystkim
![]() Ja poliglotką nie jestem (może kiedyś za 100 lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaka praca dla poligloty?:)
Może warto zacząć od tego, że mylisz dwa pojęcia, a ściślej mówią utożsamiasz ze sobą pojęcia "osoba o wykształceniu filologicznym/filolog" i "poliglota". Nie każdy filolog zostanie poliglotą i nie każdy poliglota jest filologiem. Mąż mojej kuzynki jest poliglotą , a z wykształcenia absolwentem budownictwa. Pracuje w Szwajcarii, w pracy posługuje się na co dzień: angielskim, francuskim, włoskim, niemieckim. Jego dzieci mówią w dialekcie szwajcarskim niemieckiego, więc on też się go uczy. Słabo mówią po polsku. W szkole jako język obcy mają niemiecki, więc on by im pomóc rozmawia z nimi w domu też po niemiecku. Jego żona jest biotechnologiem, mówi po polsku, angielsku, francusku i obecnie uczy się niemieckiego. Żadne z nich nigdy nie studiowało nawet krótko na żadnej filologii. Po prostu w różnych okolicznościach uczyli się różnych języków. I niektóre doprowadzili do poziomu C2. I o tych piszę. Liznęli też innych, ale ponieważ nie mają w nich poziomu biegłości near native to chyba nie warto o nich wspominać.
Ja sama znam kilka języków, filologii nie studiowałam. Jedynie podyplomowe tłumaczeniowe robiłam i jeszcze kolejne planuję. A ponieważ mój konik to biologia, medycyna, nauki kognitywne, w tym neuroscience swego czasu miałam m.in przyjemność bądź nieprzyjemność tłumaczyć m.in. z angielskiego na polski całą historię medyczną leczenia nowotworu mózgu Polki mieszkającej w Wielkiej Brytanii na potrzeby sądu w Polsce. W biurze tłumaczeń pracowałam natomiast z absolwentką anglistyki,która po angielsku przez telefon bała się ustalić szczegóły zlecenia z klientem biura, który był rodowitym Brytyjczykiem. Sprawdzała się za to jako asystentko-sekretarka szefowej biura. Jeśli filolog nie jest poliglotą i wyłącznie zna jakiś język może wykonywać np.proste prace w sektorze rachunkowości (łatwiej nauczyć kogoś szybko podstaw fakturowania niż języka francuskiego do poziomu C2), obsłudze klienta zagranicznego "na słuchawce", w sektorze BPO/SCC- choć tam coraz częściej też już wolą poliglotów. Można też zajmować się np.regionalizacją czyli przekładem z jednego na drugi język gier komputerowych, stron www, instrukcji obsługi różnych urządzeń etc.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wiele dużych korporacji zatrudnia osoby mówiące po angielsku plus innym języku.
Firmy zazwyczaj robią potem szkolenie wymagane do danego stanowiska. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
akurat arabski i chiński jest żadko poszukiwany ale języki europejskie jak najbardziej.
Poczynając od niemieckiego, wloskiego, hiszpańskiego, rysyjskiego po turecki czy węgierski.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Są firmy, które bardzo chętnie zatrudniają poliglotów, bo np. jest to firma niemiecka z siedzibą w Polsce, która ma kontakty handlowe z Chinami albo Turcją. Jeśli poliglota jest ogarnięty, a jeszcze do tego zna jakiś język rzadki, to już na pewno nie będzie miał problemu ze znalezieniem roboty.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Chodziłam kiedyś do szkoły językowej i jedna z lekorek zaczęła pracować właśnie w dużej korporacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:18.