|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
samoistnie znikające długi- KRD i BIK
Witam. Zastanawiałam się, gdzie zamieścic ten wątek ale nie mogłam się zdecydować, więc robię to tutaj.
Jestem, a w zasadzie byłam wpisana jako dłużnik w KRD z powodu zaległości za ksiażki w bibliotece, a takze w BIK (tutaj dług jest spłacony) NIeraz nie mogłam z tego powodu otrzymać kredytu ani abonamentu na telefon- to zrozumiałe. W generowanych raportach widniało moje zadłużenie. Ostanio coś mnie tchnęło i postanowiłam złożyć wniosek o kartę kredytową. Jakież było moje zdziwienie- otrzymałam bez problemu. Tak samo z abonamentem za telefon, o który spróbowałam złożyć wniosek- udało się. Od razu sprawdziłam raporty BIK i KRD- w tym pierwszym mimo ze spłacone, to nadal widnieją, jednak w KRD- pusto. Pokazuje zero zobowiązań. Możecie mi wyjaśnic: 1. jak to możliwe że otrzymałam kredyt mimo że BiK przechowuje dane jeszcze przez 5 lat? 2. Co mogło się stać z długiem w KRD? Czekam niecierpliwie na odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: samoistnie znikające długi- KRD i BIK
Tez mialam taka sytuacje , samoistnie zniknelo
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
1. Banki nie wymagają nieskazitelnej historii kredytowej. Każdy bank dopuszcza jakieś opóźnienia w spłatach. Po prostu wszystko zależy od punktacji, a nie od tego czy masz jeden negatywny wpis.
2. Albo błąd analityka albo biblioteka już nie współpracuje z krd ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dlaczego nie chcesz zapłacić za przetrzymanie książek bibliotece? Chyba poprawnie Ci naliczyli karę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
sissy that walk
|
Wpisy w KRD są uzależnione tylko od wierzyciela, więc prawdopodobnie biblioteka po prostu je usunęła/zakończyła współpracę z nimi i dlatego wpis zniknął.
Co do BIK - kartę kredytową jest w zasadzie najprościej dostać jeśli chodzi o wszystkie produkty bankowe. Jeśli miałaś dług w banku i go spłaciłaś, to jak najbardziej bank mógł uznać, że pomimo złej historii kredytowej mieścisz się w ich ramach ryzyka i kartę mogą Ci udostępnić. Możliwe, że pomimo tego np. zakupów na raty już Ci nie umożliwią.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wpisy w KRD mogą być tylko 10 lat, więc albo minął ten termin albo wierzyciel (biblioteka) wpis usunęła, bo np szkoda im było na to kasy (wpisując kogoś musisz zapłacić).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
sissy that walk
|
Dlaczego tylko 10? Nigdy nie słyszałam o takim warunku..?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak jest w ustawie. Wierzyciel maksymalnie na 10lat może wpisać.
Tu macie całość: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20100810530 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.