|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 31
|
Ciasto dla alergika POMOCY
Jestem świeżo upieczoną mamą i mój synek jest niestety alegikiem. Jest uczulony na: mleko, jajko (i żółtko i białko), kukurydzę, olej rzepakowy (z tego co do tej pory udało mi się ustalić). Jestem na początku drogi w wprowadzaniu produktów ale chciałabym upiec ciasto np jabłczenik czy szarlotkę (oczywiście dla siebie bo jak nie zjem ciasta to chyba umrę - jestem na diecie od 2 miesiecy waga 8 kg w dół). Ale niestety wszędzie w przepisach występuje jakiś składnik na który mój synek jest uczulony. Nie wiem czym mogłabym zastąpić ten olej rzepakowy (który wcześniej był podstawą mojej kuchni i ciast tak jak masło i mleko i jaja). Błagam o sprawdzone przepisy (niestety moje próby pieczenia ciasta spełzły na niczym poprostu były niezjadliwe a uwierzcie mi, że w obecnej sytuacji nie gardzę jedzeniem ).
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 5 514
|
Dot.: Ciasto dla alergika POMOCY
szarlotka sypana (z manną)
szarlotka na owsiance ryż zapiekany z jabłkami, jaglanka niektórzy jajko glutem z lnu/chia zastępują |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomości: 18
|
Dot.: Ciasto dla alergika POMOCY
Polecam takie
Ciasto sprawdzone i pieczone przeze mnie nazywa się ciasto dla alergika pochodzi ze strony moje wypieki (jest tam filtr do wybierania np. bez mlecznych słodkości Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao (dodałam 4, dla lepszego koloru i bardziej intensywnego czekoladowego smaku) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków; lub mniej, do smaku 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek oleju (użyłam słonecznikowego) 1 szklanka wody Pamiętajcie, 1 szklanka = 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę, sól. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Wymieszać widelcem, do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ÂşC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić. Można podawać z polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 70 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kokosowej (gęstej części zebranej z mleka kokosowego) Czekoladę posiekać i umieścić razem ze śmietanką kokosową w naczyniu umieszczonym nad garnuszkiem z parującą wodą. Roztapiać czekoladę, mieszając od czasu do czasu, do połączenia się składników i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Polecam również bloga mama alergika gotuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-01
Lokalizacja: Lubelszczyzna
Wiadomości: 236
|
Dot.: Ciasto dla alergika POMOCY
Ja polecam kakaowe muffinki bez mleka i jajek. Swego czasu często je piekłam i w mig zjadałam kiedy karmiłam piersią mojego alergika.
przepis mam stąd: http://zielonakuchnia.blogspot.com/2...bez-jajek.html jest tu w przepisie szklanka mleka ale autorka zaznacza że można je śmiało zastąpić mlekiem sojowym, ryżowym, albo tak jak robiłam to ja - szklanką rozpuszczalnej Inki czy ulubionego soku. W przepisie jest szklanka brązowego cukru - ja zamiast tego dodawałam pół szklanki zwykłego cukru kryształu i wychodziły wystarczająco słodkie. Przepis banalnie prosty i szybki. jeśli masz ochotę to wypróbuj przepis. Polecam i życzę smacznego ![]()
__________________
Wstaję rano i mam ochotę zmienić się na lepsze. Wtedy przypominam sobie, że jestem idealna i cały plan idzie w zapomnienie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Ciasto dla alergika POMOCY
Sprobuj sernik na zimno i brownie.
jest tez ciasto ryzowe i fasolowe jesli ser czekolada tez nie sa dopuszczalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.