![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Oszczędzacie?
Czy są tutaj dziewczyny, które z uporem upychają drobne pieniądze do świnki skarbonki? Albo takie, które o oszczędzaniu marzą tylko brak im motywacji?
Założyłam ten wątek, żeby znaleźć osoby, które chcą zebrać kwotę na spełnienie małego (lub większego) marzenia. Chwalcie się, jakie macie sposoby i na co zbieracie. Przez wiele lat sądziłam, że nie potrafię oszczędzać do czasu, aż zostałam do tego zmuszona (utrata pracy i zbliżające się wesele przyjaciółki) i odniosłam sukces ![]() Na chwilę obecną w śwince skarbonce "na drobne" mam całe 25.35 zł ![]() ![]() Edytowane przez oOGloRiAaOo Czas edycji: 2014-07-06 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Killing me softly
|
Dot.: Oszczędzacie?
Ja nigdy nie oszczędzałam- aż do teraz. Otworzyłam sobie w banku drugie konto, na które co miesiąc przelewam coś z wypłaty- różne sumy, czasem mniej, czasem więcej, ale zawsze. Choćbym miała jeść suchy chleb, to pieniędzy z tamtego konta nie ruszam
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Carpe Diem!
|
Chętnie się przyłączę
![]() Oszczędzam odkąd poszłam do pracy czyli od 9 lat ![]() Obecnie z mężem zbieramy na kuchnię ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Chętnie dołączę do grona oszczędzających
![]() Nigdy nie miałam problemu z oszczędzaniem. Jak miałam jakiś cel i wiedziałam, że mam konkretną ilość czasu, aby zebrać pieniądze to udawało mi się. Chyba te cele mnie motywowały. Jednak zauważyłam, że ostatnio - właściwie paradoksalnie, bo od momenty kiedy mam stałą pracę - mam coraz większy problem z oszczędzaniem. Pod koniec miesiąca nie mam na koncie ani złotówki, bo zawsze znajdzie się coś ładnego w sklepie albo wydam sporo pieniędzy na wyjścia ze znajomymi. Bardzo, bardzo chcę to zmienić, więc idealnie się stało, że założyłaś ten wątek. Mam dwa cele, ale oba są kosztowne, więc założyłam, że najpierw zrealizuję jeden, a wtedy zacznę zbierać pieniądze na drugi. Drugi cel to również aparat na zęby. Chciałabym założyć tylko na dół, bo u góry mam prościutkie zęby, ale dentysta mi powiedział, że zwykle trzeba założyć na górę i dół, więc liczę się z podwójnym kosztem (pewnie około 5 tys?). Pierwszy cel, który zachowam na razie dla siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja też oszczedzam
![]() Mam drugie konto - oszczednościowe i co miesiąc przelewam na nie określoną ilość pieniędzy. Zarobki mam w miarę stałe (czasami coś extra wpadnie ![]() ![]() teraz zbieram na wyjazd wakacyjny, oprócz tego chce miec pewien "bufor bezpieczeństwa" - a to auto się zepsuje, a to wizyta u lekarza wypadnie itd ![]() EDIT: fajnym sposobem na oszczedzanie jest odkładanie zawsze np. 5złotówek do skarbonki albo reszty z zakupów ![]() ![]() Edytowane przez kropkawkropke Czas edycji: 2014-07-06 o 16:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja nie oszczedzam, lubie dobrze zjesc, dobrze sie ubrac, wchodzic na miasto, wyjezdzac na wycieczki i na oszczedzanie mnie nie stac
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja odkładam od 3 lat, a tak bardziej regularnie od ok. 1,5 roku.
Głównie z zamiarem kupna mieszkania (najwcześniej za 2-3 lata). Mam konto oszczędnościowe w tym samym banku, gdzie główne konto i co miesiąc grzecznie robię przelew. Jak wpadnie jakas dodatkowa kasa, to też tam przelewam. Myślałam o jakiejś lokacie (do tej pory miałam tylko jedną w Getin banku). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
no ja tak naprawdę oszczędzanie zaczęłam niedawno jak zmieniłam pracę, bo wcześniej nie było z czego :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Oszczędzam i trochę już nawet zaoszczędziłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Też odkładam, ale od jakiegoś roku, stale mam tę samą kwotę na koncie. Konto oszczędnościowe mam w tym samym banku co konto główne. Jak mi się uda dołożyć trochę kasy, to znowu ją wydaję, a to na perfumy, a to na nowy telefon, to na inne zachcianki. Mam plan dołożyć przez ten rok do oszczędności na koncie 10 000 zł.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2014-07-06 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ja zwykle jestem dosc oszczedna ale ostatnio sie niecor ozpuszczam, takze sie chetnie przylacze
![]() Moze podzielisz sie tez planem na oszczedzanie? ![]() Mi sporo kasy zzera miesiecznie wynajem ale tez staram sie cos odkladac... dziewczyny a jakie % macie na tych kontach oszczednosciowych ? Ja odkladam tak,ze blokuj kase na lokatach...ale teraz to % jest tragiczny (przynajmniej w mim banku-2% rocznie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W moim banku chyba 3% ale nie jestem pewna, bo często zmieniają. Oba konta mam w banku zachodnim.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja zaczęłam oszczędzać dopiero wtedy, gdy zaczęłam zarabiać tyle, że spokojnie mogłam sobie z wypłaty odłożyć jakieś pieniądze, ale nie kosztem zakupu czegoś, tylko tak po prostu. Moje oszczędzanie zawsze jest na jakiś cel - ostatnio kupiłam sobie laptopa. teraz odkładam na zagraniczne wakacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Life is a drink ...
|
Raz kupiłam specjalna skarbonkę żabkę i wrzucałam do Niej drobne ... przez dwa miesiące uzbierałam z tych drobnych +- 150 zł i postanowiłam, że przeznacze je na potrzeby dla zwierzątek.
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Odkładam co miesiąc jakąś kwotę na konto oszczędnościowe i nie ruszam tych pieniędzy. Nie jest to stała liczba, ale tak średnio 200-300zł. Mam nadzieję, że uda mi się więcej, kiedy zacznę stałą pracę. Poza tym mam taki nawyk, że codziennie wchodzę na swoje konto i nierówną końcówkę przelewa na oszczędnościowe
![]() ![]() Nie odkładam na nic konkretnego, ale czułabym się niepewnie bez zapasowej kwoty.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Żeby oszczędzać trzeba mieć z czego to podstawa, co z tego, że sobie od ust teraz odejmę jak nie dożyję do rozbicia skarbonki?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() Żałuję, że nauczyłam się korzystać z płacenia kartą ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jak pracowałam przez pośrednika miałam o 1000 zł mniej niż jak pracuje przez firmę. O niebo lepiej gospodarowałam wtedy pieniędzmi niż teraz. Dużo też tracę przez neta (Allegro.pl) i przez korzystanie z karty. Aż mi wstyd, że w takich warunkach jakie mam nie mam nic oszczędzonego ![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Oszczędzam od "zawsze". Lubię mieć coś na czarną godzinę. Poza tym w domu mamy taki kubeczek w szafce, gdzie każdy wrzuca brzęczący drobny bilon z kieszeni i wczoraj wybrałam z niego 80 zł
![]() ![]() Mam też lokatę, którą odnawiam co roku i dorzucam do niej jakąś kwotę. Muszę pomyśleć o tych kontach oszczędnościowych, o których piszecie, czyli że pewna kwota miesięcznie idzie na to konto i jest nie do ruszenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Generalnie oprocentowanie lokat i rachunków oszczędnościowych jest tak żałosne, że ten żal ściska nie powiem co.
Obecnie w miarę korzystne jest oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym w BGZ Optima, bodajże jest to 3,5% w skali miesiąca ( to taka 'promocja' do sierpnia br.), a potem 2%. Kapitalizacja oczywiście miesięczna pomniejszona o podatek. Niby jest tyle tych banków, taka konkurencja, a oferta dla oszczędnych wszędzie podobnie słaba. Chyba lepiej trzymać w skarpecie, bo i tak żaden to biznes z tymi lichwiarzami z banków, i tak. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
![]() Z tym, że są na rynku takie oferty, że nic nie tracisz kiedy wypłacisz pieniądze z oszczędnościowego tj. bank nie zabiera odsetek, które zdążyły narosnąć. No i są też takie, za których prowadzenie nic się nie płaci, ani za przelewy z nich i na nie. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-07-06 o 18:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
W zachodnim jest tak, że raz w m-cu można zrobić przelew z konta oszczędnościowego na podstawowe za darmo, a za kolejne płaci się jakiś tam procent. U mnie w tamtym m-cu ściągnęło mi za drugi przelew 8 zł z groszami.
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Oszczędzam. Na skarbonkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Do świnki bym raczej niewiele uzbierała, bo posługuję się niemal wyłącznie kartą
![]() Natomiast oszczędzam na rachunku oszczędnościowym i mam lokatę. U mnie działa to tak, że pensja trafia na ten rachunek i zwykle staram się na bieżący przelać nie więcej niż połowę pensji. Przez ostatnie 2 lata szło mi to całkiem nieźle i bywało, że oszczędzałam całą wypłatę a żyłam z dodatkowych zarobków, ale ostatnio wysokość pensji mnie rozleniwiła i po prostu mi się nie chce :/ Sporo oszczędności poszło u mnie oczywiście na ślub i urządzanie mieszkania. Teraz oszczędzam ogólnie "na przyszłość": i na emeryturę, i na sytuację, gdy znudzę się pracą i będę chciała sobie zrobić przerwę, i na sprawy związane z mieszkaniem. Poza tym, zwykle oszczędności bardziej mnie cieszą, niż wydatki, no i dają mi bardzo dużo poczucia bezpieczeństwa.
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4718625 3]
Pieniądze z konta oszczędnościowego są do ruszenia w każdej chwili. Są bardziej 'naruszalne' niż te z lokat ![]() Z tym, że są na rynku takie oferty, że nic nie tracisz kiedy wypłacisz pieniądze z oszczędnościowego tj. bank nie zabiera odsetek, które zdążyły narosnąć. No i są też takie, za których prowadzenie nic się nie płaci, ani za przelewy z nich i na nie.[/QUOTE] To taki skrót myślowy, bo skoro to moje konto, to wiadomo, ze raczej do ruszenia, ale sama świadomość, że część kasy jest przelewana na drugie konto często z konkretnym przeznaczeniem, pozwala jakby zapomnieć, że ta kasa tam jest i cierpliwie czekać, aż sumka się zbierze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-07-06 o 19:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jak pracowałam, to zawsze przelewałam na konto oszczędnościowe- chociażby 100zł. Mimo wszystko, że za bardzo nie było z czego oszczędzać. Mąż tak samo- potrafimy oszczędzać, tylko musi być jeszcze z czego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Szczerze mówiąc jestem w szoku widząc, ze aż tyle dziewczyn oszczędza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4718625 3]Generalnie oprocentowanie lokat i rachunków oszczędnościowych jest tak żałosne, że ten żal ściska nie powiem co.
Obecnie w miarę korzystne jest oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym w BGZ Optima, bodajże jest to 3,5% w skali miesiąca ( to taka 'promocja' do sierpnia br.), a potem 2%. Kapitalizacja oczywiście miesięczna pomniejszona o podatek. Niby jest tyle tych banków, taka konkurencja, a oferta dla oszczędnych wszędzie podobnie słaba.[/QUOTE] No ja tez zawsze podziwiam,ze kredyty takie drogie a lokaty tak marnie oprocentowane...ciekawa jestem jaki jest sredni spread ![]() dziewczyny a czy ktoras z was ma/miala moze bonu akrbowe albo inwestowala w akcje ? Bo wlasnie to rozwazam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201612231849 Czas edycji: 2016-12-23 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.