![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Pytania do właścicielek chomików - WĄTEK ZBIORCZY
Witajcie dziewczyny!!Mam mały problem kupiłam sobie chomika syryjskiego i zaczynam sie denerwowac bo nie jest to mój pierwszy chomik tylko 5 z tej rasy ale nie wiem jak go oswojić. Jest malutki ma dopiero około 1,5 miesiąca ale jak wkładam reke do klatki to ucieka z kat w kat albo sie zakopuje w wiórkach i idze spac . Jakos z poprzednimi chomikami szło mi lepiej a ten jakis uaprty strsznie sie boi nawet jak podchodze do klatki to uceka tak jak by mnie czuł. Mam nadzieje ze miałyscie podobne doswiadczenia i macie kilka rad bo ja nie wiem co robic mam go zaledwie 3 dni ale sie strasznie denerwuje.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Jak oswojić chomika??
Witaj.
Daj chomkowi jeszcze kilka dni, podawaj mu pokarm z reki (jablko) wtedy przyzwyczaji sie do Twojego zapachu. Badz cierpliwa. To stronka, na ktorej jest wszystko o chomciach, ten problem tez jest tam wyjasniony. http://ochomikach.w.interia.pl/ Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam!
Kupiłam sobie chomika i nieumiem go oswoić ![]() Dziwne jest to że moge go głaskać, nie ucieka. Gdy wystawiam ręke żeby weszedł na dłoń już ucieka ![]() To jest mój 9 chomik i nigdy nie miałam żadnego problemu z oswajaniem. Niewiem co zrobic ![]() Macie jakieś swoje metody?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak oswoić chomika??
Z własnego doświadczenia wiem,że nieraz trafiają się takie"sztuki",które wyjątkowo ciężko oswoić.
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zwab go jakąś duuużą pestką lub jakimś warzywkiem
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie da się go tak szybko, a przynajmniej nie tak szybko jak psiaka czy kocurka, oswoić. Po prostu musisz poczekać aż się przyzwyczai do Twojej obecności. Spróbuj podawać mu coś dobrego do jedzonka z ręki. Tylko powoli. nie wykonuj zbyt gwałtownych ruchów, nie podnoś głosu. I będzie ok
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dzieki za wypowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
też tak myślę... przyzwyczai się do Ciebie, musi Cię dobrze poznać i pokochać po chomiczemu.
Jestem za kuszeniem chomika dobrym jedzonkiem, może kawałek żółtego sera? Mój były (chomik, ma się rozumieć) za żółty ser zrobił wszystko. Z czasem chomik będzie kojarzył Ciebie z dobrym jedzonkiem, bedzie bardziej przyjacielski (jak na swój chomiczy rozumek) i nie będzie uciekał. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wabie go jedzonkiem i powoli podchodzi do dłoni
![]() ![]() Ale naszczęscie nie gryzł ![]() Pozdro:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jeden problem a niechce nowego wątku zaczynąc:
![]() Ten chomik sie cały czas drapie dosłownie... w niektórych miejscach ma jakby mniej siersci... Co zrobić?? pomóżcie!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
do weterynarza, może mu brakuje jakiś minerałów? Mój pies też tak miał, ale to było alergiczne. Ale nie wiem: czy chomik może mieć alergię?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Chyba każdy zwierzak może miec alergię hehehe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jestem chyba na dobrej drodze:P Je mi z ręki i nawet je na niej
![]() ![]() ![]() Pozdro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoją drogą, ciekawa jestem, czy taki chomik może być uczulony na sierść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Chyba nie...bo uczulenie na sierść objawia się katarkiem a nie puchnięciem czy plackowatością a chyba takie chomik nie mógłby oddychać ustami..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
A moze ukasil go komar lub inny brzydki insekt? Moj chomcio ostatnio tak miał.
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
![]()
http://ochomikach.w.interia.pl/oswajamch.htm <- ta stronka napewno Ci pomoże w oswojeniu chomiczka.
![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Do Wlascicieli Chomiczkow
balagam o Wasza pomoc!!!
moj brat ma za trzy dni urodziny i nie wiedzialam co mu kupic. to jego 11 urdziny wiec prezent nie moze byc byle jaki ![]() ![]() ![]() ps. wiem ze moge spotkac sie z krytycznymi opiniami ze moglam przeszukac wyszukiwarke, ale chce z gory powiedziec, ze dokladnie preczytalam watki dotyczace chomikow ale nie znalazlam wszystkich odpowiedzi.. dlatego prosze raz jeszcze o pomoc ;* Kania ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do Wlascicieli Chomiczkow
A może lepiej szczurka?
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Czesc !
polecam strone http://ochomikach.w.interia.pl/ kilkanascie lat temu miałam chomika syryjskiego,samca,miał akwarium wysłane trocinkami i karuzele ,chyba za mało mu było atrakcji bo ciagle wychodził z akwarium i buszował po domu, polecam akwarium bo z niego nie beda wylatywały wióry tak jak z klatki.fajne w chomikach jest to ze wyznaczaja sobie osobne miejsce na WC i nigdy nie leza w tym co po sobie zostawiły. Mysle ze chomikom potrzebny jest tez domek ,zeby sie miały gdzie schowac i bezpiecznie zasnać. Czy Twoj brat jest na tyle odpowiedzialny ze podejmnie sie opieki nad chomikiem?co prawda nie trzeba z nim wychodzic na dwór, ale wymiana trocin i karmienie moze z czasem przerosnąc 11 latka ![]() Pamietaj ze chomiki zyją tylko kilka lat i sa bardzo delikatne ![]() pozdrawiam i życze powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
hehe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
dziekuje ![]() a co do mojego brata to wydaje mi sie za da rade, a to dlatego, ze gdy mnie nie ma swietenie opiekuje sie moim kroliczkiem i ani wymiana trocin ani karma nie jest mu obca ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-06-19 o 11:44 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
![]()
http://www.wszystkoochomikach.glt.pl - na tej stronce znajdziesz wszystko o chomikach!
Pozdrawiam i życzę powodzenia! ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje Ci Sky ![]() ale potrzebowalabym jakis info.. takich kurde.. waszych opinii etc ![]() Buziaczki Kania ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem lepiej klatke bo jak kupisz domek lun karuzele to nie ucieknie tak jak to mój wspinał się po domku. I tez kupiłabym chomika bo świnki morskie śmierdzą jeśli kogos obraże to przepraszam. Mojego TŻ-a brat ma to czasem wysiedzieć w pokoju nie idzie tak czuć. I lepiej kupic tego większego bo te malutkie to biegają szybciutko jeszcze takie małe to trudno złapać
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
I często bierzcie go na ręcę oswajajcie bo mój jak to brałam na ręcę siedziła tylko w akwarium to zdziczał i gryzł ciągle.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak oswojić chomika??
ja mialam jednego chomiczka dzungalskiego ktorego naprawde nie dalo sie oswoic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedz
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
ja mam szczurka i chomiczka i też proponuje Ci się zastanowić na szczurkiem, a mama jak zobaczy jakie to kochane i mądre zwierzątko-szybko się do niego przekona (ja tez byłam na nie, jak chcieli szczura, a teraz nie mogę się na niego napatrzeć, taki jest mądry, cudny i w ogóle-a chomik...no śliczny ale nie ma z nim żadnego kontaktu-nic nie kmini)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
![]()
http://wszystkoochomikach.glt.pl/oswajanie.html - poczytaj i zastosuj takie metody, a chomik na pewno da się oswoić!
![]()
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Łatwiej jest oswoic chomika dzingarskiego, poza tym sa ladniejsze od syryjskich
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.