![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() bierzmowanie .........:)
Hej
Wczoraj byłam u bierzmowania i chciałam sie troche z wami podzielić przeżyciami bo teraz wlasnie sezon na bierzmowania i troche info moze wam sie przyda. Wiec sama ta uroczystosc w kosciele wogóle atmosfera jest super, biskup no świetnie. Mnie, nie za bardzo katoliczke ,bo chodze z 2 razy do roku do spowiedzi, na prawde poruszyło to wszystko. Jak już podchodzilismy ze świadkiem to chyba jeszcze troche i bym sie poryczała. No niekontaktowałam nic normalnie ten Duch Św zadziałał na mnie maxymalnie. Uroczystosc trwała 1 godzine i 45 minut a szło 60 osób chyba. Kamere mieliśmy ![]() Piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: bierzmowanie .........:)
acha byłam ubrana w spodnie czarne zakiet i biala bluska i szpilki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja mam bierzmowanie za tydzien , na razie mamy ciągle próby. Juz bym chciala to za sobą miec. Ale tyle sie meczyłam 3 lata do kosciola z karteczkami:/ 3 lata przygotowac... juz dosyc mam
![]()
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja już miałam bierzmowanie
![]() ![]() a jakie uczycie jak mazną po czole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny a po ile płaciłyscie?? bo u mnie w kosciele 40 zł, u mojej kolezanki 35zł, a w miescie obok 80 zł:/
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Płaciłam 30 zł ale to było rok temu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Ja płaciłam 5 zł na kwiaty. Bieżmowanie było spoko, tylko ta maź na czole nie za bardzo... (nie ma to jak tłusta grzywka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja płaciłam w tym roku 10 zł, co dla mnie i tak było chamskie, bo za takie rzeczy nie powinno się płacić, a jak to się ładnie nazywa- "dary od bierzmowańców". Chore. Jak cały kościół
![]() Przy okazji, było już kilka takich tematów. ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ja w sumie 30 zety placilam
![]() ![]() ja bierzmowanie mialam 7 kwietnia ![]() ![]() ![]() ![]()
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
bierzmowanie miałam dwa lata temu, ale pamiętam że chyba przez pół roku do czasu bierzmowania musiałam chodzić po mszach, różańcach, spowiedziach itp do księdza po podpis :/ ale że miałam dużo podpisów to mnie ksiądz ani katechetki nic nie pytały, a inni mieli gorzej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
30 zeta ale zdzierstwo nie powinno sie tyle placic my to 5 zloty na kwiaty placilismy i tyle nie widze sensu plaic za cos innego to bez sensu kosciol tylko patrzy jak by tu kase zedrzec z czlowieka ale to jeszcze od kosciola zalezy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
phi... my mielismy placic tylko po 15 (na te krzyzki... bardzo ladne nawiasem mowiac) ale oczywiscie pani D. (taka wredna z mojej miejscowosci... ino wszystkiego sie czepia...) wymyslila ze musimy jakis prezent dac ...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. <--------Moja kreskówkowa idolka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Wiecie co, nam ksiadz wprost powiedział,że te pieniadze pojda w sumie na to ze ten biskup przyjedzie i on musi coś jesc i w ogole :/:/ a wszyscy "no to grubo" :/
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Za nasze kupili kwiatki i jakas miske do swiecenia
![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
nie pamiętam już ile płaciłam, ale za nasze kupili krzyżyki dla nas (bardzo ładne, duże), kwiaty dla biskupa, księży, no i jakto nasz proboszcz powiedział, więcej od nas kasy nie weźmie, bo biskup już ma nowy i ładny samochód
![]() no i zapomniałam dodać że rok po moim bierzmowaniu byłam świadkiem no i wtedy to była dopiero impreza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
ja byłam do bierzmowania cztery lata temu
płaciliśmy na krzyżyki no i na kwiaty chyba też co do przygotowań to prawie przez ca łą trzecia klasę gimnazjum biegaliśmy raz w miesiacu do kościoła na takie specjalne spotkania (msza oczywiscie) Taniec zaczłą się juz w drugiej klasie jak przygotowywalismy się do egzaminu dopuszczającego do bierzmowania. Mieliśmy spotkania z rodzicami, na których ksiądz odpytywał z katechizmu a poza tym na lekcjach religii była jedna katorga tak, ze jak nauczyciele wiedzieli, ze w tym dniu mamy religię to starali się nie pytać, bo księżulek zadawał od tego do tego punktu (z tego żółtego katechizmu "żółtek" na ten zeszycik mówilismy) i oprócz tych zadanych punktów pytał zawsze jeszcze wstecz i całego katechizmu pamięciowego. Samo bierzmowanie jako tako wspominam normalnie bez żadnych emocji czy czegoś takiego, olej na czole mnie nie przejął bo miałam ... ospę i i tak wyglądałam fatalnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a ja nie szłam do bierzmowania. bo i po co mi to? :/
![]() |
#18 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
ja nic nie płaciłam a jak ktos chciał mogł za 10 zł kupić konpendium kościołka katolickiego. A biskup ksiadz i wikary dostali kwiatki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
wiem ze to kontrowersyjnie zabrzmi, ale jestem ateistką i do bierzmowania poszłam z przymusu rodziców...niczego w kosciele nie przezylam...nudziłam się...bolały mnie nogi...stałam, stałam i poszlam na koniec...czułam się jak idiotka...a wszystkie baby sie podniecaly jak mochery, dla mnie to zadne przezycie...a najgorsze bylo łażenie na msze przed bierzmowaniem..i pieprzenie xiedza, który pie****ił jak potłuczony,a spotkania w małych grupach to juz byly najgorsze...i najbardziej upokażające wymyślać na poczekaniu jak ja to boga kochm i ze sie modle i wogole...KICZ !!!a u spowiedzi byłam ostatni raz w 5 klasie podstawowki i zyje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
30zł... miałam w kwietniu... bylo taaak dlugie że myślałam iż nie ustoje w szpilkach:/ wrrrr w dodatku za duzych-pozyczylam od mojej rodzicielki heeeeeeh
![]() ![]()
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
A ja sie podepne pod ten wątek bo moze natknie sie na niego jakas Warszawianka ktora miala robione "przyspieszone" bierzmowanie na Placu Trzech Krzyży. Bardzo potrzebuje informacji na ten temat
![]() A w ogóle nie mam pojęcia gdzie to wszystko załatwić i ile to trwa ![]()
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z forum pijarskiego: "Ślub jednostronny to sakrament, ktorego udzielają sobie narzeczeni - roznych wyznan. Po prostu osoba wierzaca - powiedzmy - w Buddę - nie moze przysiegac wobec Boga, bo w Niego nie wierzy - moglby tylko wobec Buddy. Jeśli chodzi o Kościół Katolicki to trzeba odróżnić ślub międzywyznaniowy od ślubu międzyreligijnego. Ślub międzywyznaniowy jest zawierany przez chrześcijan różnych wyznań (np między katolikiem i baptystą) i podczas niego jak najbardziej mozna wypowiadać słowa: "tak mi dopomóż Bóg". Ślub międzyreligijny jest zawierany przez osoby należące do różnych religii (np między katolikiem, a hinduistą). Żeby taki ślub zawrzeć potrzebna jest wyraźna dyspensa od przeszkody." ale jesli juz bardzo chcemy zebysmy i my mieli w aktach koscielnych slub koscielny (jesli dalej poczuwamy sie do tego Kosciola) to: "Jak odbierałam metrykę dowiedziałam się od księdza, że są przypadki że ludzie podczas jednej ceremoni są chrzczeni,przystepują do I Komuni Świętej i biorą ślub.Można i tak ale chyba lepiej jednak odzielnie to zrobić.Ale piszę tylko że i taka możliwość istnieje bo bez bierzmowania to jednak się nie da. Pozdrawiam." a wiec mozna sobie wszystko zalatwic krotko przed slubem, a nawet w trakcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:15.