|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Wyprowadziłem się na studia, bardzo żałuje.
Wszystko zaczęło się od tego że z pośpiechu podpisałem umowę, wraz z 2 lokatorami, jeden z nich to przyjaciel z podstawówki, presja od rodziców i rodziny, dostałem się na zaoczne (na kierunek który chciałem nie miałem wymaganego przedmiotu rozsz dla stacjonarnych), teraz jestem sam z dala od domu 200km, na studiach zaocznych, obciążam jeszcze ich dodatkowym kosztem za studia zaoczne.
Czuję się okropnie, ale najgorsze że nie wiem jak to skonfrontować z współlokatorami, nie chcę tu być zerwałbym umowę od zaraz, ale nie chcę być kompletnym dupkiem, nie wynajęliby przeciez mieszkania dla 3 osób, obciążę ich tylko dodatkowym kosztem, stresem i zmarnowanym czasem, nawet nie wiem co w takiej sytuacji trzeba zrobić? Najgorszy jest jeszcze mój stan psychiczny, nie potrafię sobie z tym sprostać, powinienem to skonfrontować 2 miesiące temu a nie teraz, teraz nie mam pojęcia jak to rozwiązać. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyprowadziłem się na studia, bardzo żałuje.
Możesz poszukać kogoś innego do wynajmu na swoje miejsce. Ale zaczęłaby od szczerej rozmowy z rodziną. Z każdej sytuacji można się jakoś wyplątać tylko trzeba przystąpić do konkretnego działania. Jak zamiast studiować wolisz w rodzinnym mieście np. poszukać pracy no to zaproponuj to rodzinie.
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Skoro obciążasz rodziców kosztami studiów, to wnioskuję, że nie masz pracy w obecnym miejscu zamieszkania - może zacznij od znalezienia czegokolwiek? Studiując zaocznie, masz tę możliwość pracowania w normalnym systemie pn-pt, a jeśli znajdziesz gdzieś na jakimś magazynie czy produkcji, to także możesz dogadać się, że w weekendy zjazdowe nie będziesz się pojawiał, by inaczej ustalili grafik. Wszystko jest do rozwiązania, po co od razu się poddawać na początku startu w dorosłość?
Daj sobie szansę
|
|
#4 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Znajdź kogoś na swoje miejsce, wymyśl jakąś bajkę, że ze studiów musisz zrezygnować i tyle. Ucz się do matury w maju i idź na stacjonarne.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Zastanów się dobrze i podejmij decyzje. To żaden wstyd po miesiącu opuścić mieszkanie, ktoś z współlokatorów przejmie umowe i pewnie znajdą kogoś do mieszkania zamiast Ciebie. To nie problem w dużym mieście.
Zastanów się jakiego życia chcesz dla siebie. Czy Twój problem to tryb studiów, czy może nieodpowiedni kierunek/miasto. Pierwsze lata studiów to czas kiedy dużo się zmienia w życiu ludzi i nie ma co na siłę tkwić w sytuacji, która Ci nie odpowiada. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
jesli chcesz zrezygnowac z tego mieszkania powinieneś znaleźć kogoś na swoje miejsce. Bo tak było by najbardziej wporządku.
A po drugie, jeśli masz studia zaoczne, to powinieneś znaleźć pracę. A nie siedzieć i rozmyślać. Bo studia zaoczne są właśnie dla tych pracujących w tygodniu.
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Pracujesz czy szukasz?
Dlaczego chcesz pracować w rodzinnej miejscowości? Ile masz lat? Skąd takie przywiązanie do rodziny, przecież na pierwszym roku wszyscy odwiedzaliśmy rodzinę co tydzień, a więc 4x w miesiącu. To normalne, przecież się tęskni i trzeba się oswoić z tym. Ja pamiętam ze przez cały I rok studiów byłam co każdy tydzień w domu (podróż w jedną stronę niecałe 2h). Polecam, oswoisz się
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się że autor chyba nie jest gotów się oswoić.
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Wyprowadziłem się na studia, bardzo żałuje.
To dopiero pierwszy tydzień roku akademickiego, daj sobie czas. W każdej chwili możesz umowę wypowiedzieć i wrócić do domu, ale dlaczego by nie spróbować? Przeciez w wolne weekendy możesz sobie zjeżdżać.
A sprawa mieszkania sie nie martw, to najmniejszy problem. W sytuacji kryzysowej zawsze możesz wypowiedzieć umowę, przez miesiąc poszukać kogoś na swoje miejsce i wynieść sie do domu. Edytowane przez Jestembeznadziejna Czas edycji: 2017-10-04 o 00:12 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.

Daj sobie szansę