|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Podręcznik na studiach
Witam!
Jestem na pierwszym roku studiów filologicznych, a konkretnie filologii rosyjskiej. Mam mały dylemat. Muszę mieć 3 podręczniki. Jednego nie moge nigdzie znaleźć, drugi jest nawet dostępny, a trzeci bardzo drogi. Wiadomo mam ograniczony budżet i nie chciałabym wydawać za dużo. Czy wykładowcy będą robić problemy gdy będę miała wydrukowane podręczniki. Na pierwszych zajęciach wprawdzie mówili o kserach, ale jako że to główne przedmioty kierunku lepiej byłoby mieć książki. Nie znam nikogo na innych rocznikach, a z grupą nie mam jakiegoś kontaktu, więc nie mam kogo się o to spytac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podręcznik na studiach
Hmm, ale czemu mówili, że "normalnie kupione" podręczniki są lepsze od kser? Chyba, że akurat prowadzący danych zajęcia jest autorem/autorką tej książki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym możesz napisać post na grupie twojego uniwersytetu w stylu "jest tutaj ktoś z 2/3 roku filologii rosyjskiej? Mam parę pytań" i wtedy jak ktoś do ciebie napiszę to zapytać czy nikt nie robi problemów z powodu kser ![]() Edytowane przez Beniak Czas edycji: 2017-10-04 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie kupowałabym drogich książek z poziomu podstawowego, po semestrze, max. roku pójdą w odstawkę, bo po prostu będziesz to umieć i tyle. To nie są książki, do których będziesz wracać, chyba że dając korepetycje.
Jakiś czas studiowałam filo, książek do pnj na pierwszym roku u nas nie kupił chyba nikt, wszyscy jechali na kserówkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gazela inteligencji
|
Jak się nie ma kasy, to się nie wydziwia. Prawie wszyscy studenci korzystają z kser, to nie jest w żadnym stopniu gorsze źródło niż książka. Ja jestem na medycynie, książki są dość drogie, Wiec albo kupuje ksera, albo czatuje na książki w bibliotece (często udaje mi się wypożyczyć to, co chce), albo kupuję używane (ksera tez). Są pewne książki, które powinny być kolorowe (np dermatologia ze zdjęciami zmian), ale wtedy albo biblio, albo używki.
Nie ma co przepłacać za rzevzy, których będziesz używać przez semestr czy dwa. Może napisz na grupie roku/uczelni ogłoszenie, ze kupisz te książki używane? Nie macie żadnej grupy sprzedazowej albo kiermaszu? Poza tym dopiero startujesz - nie pisz o złym kontakcie z grupa, co takiego zdążyłaś zrobic lub oni zdążyli zrobic w kilka dni, ze już nie możesz ich o głupie książki podpytać? Otwórz się trochę na ludzi, bo będzie ci bardzo trudno studiować w nielubianej grupie przez 3 czy 5 lat.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Jeszcze nigdy nie kupowałam podręczników na studiach, nie śpię na pieniądzach
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.