![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
naturalne masło kakaowe i masło karite (shea)
Natknęłam się na allegro na aukcje z prawdziwym, nieprzetworzonym masłem kakaowym i karite (shea), znalazłam w domu w książeczce o naturalnych kosmetykach kilka przepisów z ich wykorzystaniem, ciekawi mnie jednak, czy można ich używać do pielęgnacji skóry bez przetworzenia w kremy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: naturalne masło kakaowe i masło karite (shea)
Samo takie masło kakaowe można zakupić w aptece, przynajmniej mozna było. Jest świetne do opalania, skóra w momencie przybiera czekoladowy odcień i jest świetnie odżywiona, gładka i w ogóle
![]() Tylko czekać na lato :P
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
a ile takie masło kosztuje?? i gdzie mozna go kupic czy mozna go dostac w normalnym sklepie??
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
podczepiam sie pod pytanie-tez bylam na tej aukcji i sie zastanawialam nad zastosowaniem masla kakowego...i myslalam o opalaniu,tak jak wspomniala trustmyself,bo mialam kiedys kremik z maslem kakowym i efekt byl cudny...
tylko tak sie zastanawiam,jak uzyc tego masla do opalania?natrzec sie nim przed wyjsciem na sloneczko? ![]() a jak wy sadzicie wizazanki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Polecam masło karite z firmy Argiletz - ja jestem z niego bardzo zadowolona.
http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=8838 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W aptece sie kupywało pastę z masła kakaowego specjalnie przetworzoną. Bo taką kupną na Allegro nie jestem pewna, czy można użyć...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
hmm to ja sie chyba wybiore po taka kakaowa paste apteczna...zaden kosmetyk tak ladnie nie gral z moaj skora jak tamten krem kakowy,tyle,ze nie dosc ze kosztowal naprawde sporo za malusienkie opakowanie to drugi raz juz mi sie nie udalo go kupic...
trustmyself a czy pamietasz jakiego rzedu to cena za taka masc z apteki?i wiesz cos czy ja mozna klasc na buzie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() B. Kwiatkowska pisze, że masło kakaowe i shea są naturalnymi filtrami przeciwsłonecznymi, o faktorze rzędu 2-4. To bardzo mało i przy ostrym słońcu nie wystarczy, aby uchronić się przed oparzeniami... Masło kakaowe utrwala opaleniznę, natłuszcza, dlatego jest składnikiem kosmetyków do opalania. Mama opowiadała mi, że używały go w tym celu Jej koleżanki, ale to były wczesne lata 70, kiedy nic innego nie było... Te tłuszcze lepiej się sprawdzą jako ratunek po opalaniu, bo mają właściwości regenerujące, łagodzą świąd etc. Edytowane przez mentha Czas edycji: 2006-04-04 o 12:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
oo,super, czytałam gdzieś, że dobrze pielęgnują cerę zimą, ale skoro też utrwalają opaleniznę, to chyba się skuszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja kupuje przed latem maslo kakaowe jest swietne do opalania stosuje go juz ladnych pare lat
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Masło karite oraz kakaowe można używać do pielęgnacji skóry bez przetworzenia w kremy. Są one bardzo efektywne w nawilżaniu skóry. Masło karite nie jest twarde i wystarczy rospuścic go w dłoniach przez użyciem. Maslo kakaowe jest masłem o twardej konsystencji ale można go połączyć z olejem roślinnym w proporcjach 80 % masła i 20 % oleju roślinnego. Masło kakaowe należy roztopić w naczyniu które jest zanurzone w gorącej wodzie, a następnie dolać do niego olej roślinny i dobrze pomieszać. Przelać do słoika i odstawić do lodówki aby ponownie stwardniało. Aby było jeszcze mniej twarde można spróbować proporcje np. 70 % masła i 30 % oleju. Taką samą procedurę można też wykorzystać na maśle karite jak ktoś chce mieć masło łatwiejsze do rozprowadzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
NIEOPŁACONA REKLAMA!!!
Masła oferowane przez nas na allegro są najwyższej jakości. Są importowane z Togo z Afryki. Są nierafinowane, co znaczy że posiadają swoje lecznicze właściwości, nie były wybielane ani deodoryzowane. Masło karite/shea jest pozyskiwane metodą tradycyjną co powoduje że masło ma bardzo kremową konsystencje. Chętnie pześlę próbki dla zainteresowanych osób do wypróbowania lub porównania z firmą Argiletz. Masło kakaowe ma słodki czekoladowy zapach dla tego że nie było przetwarzane w żaden sposób i nie było deodoryzowane i ma żołty kolor. Jest masłem twardym ale można go połączyć z olejem roślinnym aby go łatwiej rozsmarować na skórę. Proszę porównać jakość masła kakaowego w naszej ofercie z tym co można kupić w aptece. Jak jest ktoś zainteresowany to proszę o adres korespondencyjny i prześlę próbki naszych produktów. Rita Kozak Eco Spa Supply XXXXXXXXXX tel. kom. XXXXXXXXXX Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2006-04-05 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
hmm czy reklama, jak w poscie powyzej, nie jest czasem na wizazu zabroniona?
Cytat:
a przypomnialo mi sie,ze maslo shea jest tez jednym z glownych skladnikow kremu do rak i ciala zdaje sie,ze jest sprzedawane w takich zoltych opakowaniach z napisem Karites min. w Bomi- faktycznie super natluszcza i nawilza... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
nie wiem jak wy ale ja od ok.2 lat stosuje MASŁO KAKAOWE firmy ZIAJA i jestem bardzo zadowolona bo nie dosc ze natluszcza mi skóre doskonale to ją ożywia i nadaje ładnego koloru
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
a mam jeszcze pytanko: czy ktoś może wie, jaka jest trwałośc takiego naturalnego (jak z allegro) masła kakaowego i shea?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Podobno kilka miesięcy, do dwóch lat (od momentu uzyskania). Pamiętaj, że każdy tłuszcz jełczeje.
Najlepiej sprawdzić to w jakimś sklepie z produktami ekologicznymi lub ze zdrową żywnością ![]() Przez ten Twój wątek, lafigue, nabrałam na nie ochoty. Chyba sobie jutro sprawię... < ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
dzięki za info
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
............ja kupuje maslo kakaowe w aptece nieraz robia problemu ze sprzedażą to sa takie wiorki ja je pozniej poprostu rozpuszczam przed opalaniem na słoncu
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Zachęciłyście mnie kobietki do poszukania tych "masełek" w aptekach ciekawe czy dostanę.Dotąd uzywałam balsamów kakaowych i cera faktycznie troche odzyskiwała kolor wyrównywał sie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
nie jest zółte ma kolor tak jak ''lekka kawa z mlekiem''to sa takie wio rki a jak sie smarujesz cos tam pachnie taka ''czekoladką''
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Masło kakaowe bez większych problemów można kupić w aptece, najczęściej w postaci wiorków(używa sie go w recepturze), czasami, ale bardzo rzadko, mozna dostać lub zamówić w kostkach.
Kosztuje naprawdę niewiele. Ma mleczno-zólty kolor i lekki czekoladowo-slodki zapach. Fantastycznie utrwala i przyspiesza opalanie, ladnie natluszca i nawilża, ale ma taką bogatą konsystencje i niektórym moze przeszkadzac taki dość tlusty film. Poza tym co bardziej wrażliwe osoby mogą mieć uczulenie, wiec najpierw najlepiej wypróbowac na niewielkiej partii skóry. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak poza tym, to bardzo dziękuję za próbki ritaeco ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam tylko pytanie: czy jego zapach jest naturalny? i czy ewentualne dodanie jakiegoś środka zapachowego, lub usuwającego zapach naturalny bardzo przeszkodziłoby? bo jako osoba wrażliwa na zapachy długo zastanawiałabym się nad zakupem więc jeśli usunięcie zapachu/zmiana zapachu nie przynisła by żadnych skutków ubocznych i nie zmieniła jego działania, to może wartoby jakoś nad tym "popracować"? Edytowane przez KasiaKatarzynka Czas edycji: 2006-04-08 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
a można wiedzieć u kogo zamawiałyście je na allegro?
Czy w każdej aptece je dostanę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Nastawiliśmy się na jakość produktów, i dlatego oferujemy tylko nierafinowane masła i oleje. Jak masło shea jest rafinowane (wybielane oraz deodoryzowane) to nie ma zapachu/koloru, ale masło shea w naturalnej formie, nie przetwarzane, ma swój naturalny orzechowy zapach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Ja kupilam sobie wczoraj naturalne maslo kakaowe w aptece w postaci wiorkow ( recepturowe) i zaplacilam za 50 g - 20 zl - narazie wzielam tylko tyle bo chce najpierw wyprobowac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.