![]() |
#1 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 461
|
Zaproszenie na wesele - pytanie
Witam Wiza¿anki
![]() pierwszy raz zak³adam w±tek, poniewa¿ jestem ciekawa do¶wiadczeñ innych w tej kwestii. Nie wiem, czy taki w±tek ju¿ by³, je¿eli tak - przepraszam za powtarzane ![]() Otó¿ zosta³am ostatnio zaproszona na wesele przez kole¿ankê z pracy, która p³aci za wszystko, co zwi±zane z weselem sama - dodajê to, bo to pewnie istotne. Zapraszaj±c nie doda³a, ¿e za nocleg bêdê musia³a - je¿eli chcê nocowaæ po weselu - zap³aciæ sama. Ostatnio pyta³a mnie, czy mog³abym siê okre¶liæ, czy chcê nocowaæ, czy nie i ¿e cena wynosi tyle i tyle. Zastanawiam siê, jakie jest Wasze zdanie na ten temat - czy to jest faux pas czy raczej nic takiego i w porz±dku? Bêdê wdziêczna za opinie i rady, co by¶cie zrobi³y na moim miejscu ![]()
![]() |
#2 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 13 575
|
Dot.: Zaproszenie na wesele - pytanie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 10 463
|
Wed³ug mnie powinno siê go¶ciom gwarantowaæ i fundowaæ jaki¶ nocleg. Bo jednak jak do prezentu dochodzi koszt dojazdu i noclegu, to robi siê niez³a sumka. Jednak wiêkszo¶æ moich znajomych jak organizuje wesele, to p³aci za nocleg najbli¿szej rodziny, a reszta ju¿ sama ma sobie p³aciæ. Dla mnie rozwi±zanie ¶rednie, ale te¿ zale¿y jak kto do tego podchodzi. Jedna moja kole¿anka zaproponowa³a mi nocleg, ale nawet nie zaj±knê³a siê, ¿e to mnie bêdzie co¶ kosztowaæ, tylko pad³o pytanie "czy bêdziesz nocowaæ" i tyle. W zwi±zku z czym na miejscu zosta³am uderzona informacj±, ¿e kosztuje mnie to 200z³ za 2-osobowy pokój. Inne kole¿anki, tak jak twoja, kilka tygodni wcze¶niej poinformowa³a, ¿e nie p³aci za nocleg go¶ci i jaki to jest koszt i to jest wed³ug mnie w miarê ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 906
|
Ja bym sama z siebie wola³a zap³aciæ za swój nocleg, albo samo bym ogarnia³a powrót po weselu od razu.
Oplacony nocleg bywa raczej dla najbli¿szej rodziny. To spore pieni±dze w sumie, tak przenocowaæ chocia¿ 20-30 osób, a na przeciêtnym polskim weselu przyjezdnych jest zwykle wiêcej. A tak pytasz, bo nie wiesz, czy siê obraziæ na kole¿ankê za sk±pstwo czy grzecznie podziêkowaæ za informacje i pro¶bê o okre¶lenie siê? Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 229
|
A nie mo¿esz zadzwoniæ i zapytaæ czy jest przewidziany jaki¶ nocleg, czy masz sama go sobie zorganizowaæ i zap³aciæ?
![]() Ja jestem w trakcie organizacji ¶lubu i za noclegi dla go¶ci nie bêdziemy p³aciæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 641
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77796916]Wed³ug mnie powinno siê go¶ciom gwarantowaæ i fundowaæ jaki¶ nocleg. Bo jednak jak do prezentu dochodzi koszt dojazdu i noclegu, to robi siê niez³a sumka. Jednak wiêkszo¶æ moich znajomych jak organizuje wesele, to p³aci za nocleg najbli¿szej rodziny, a reszta ju¿ sama ma sobie p³aciæ. Dla mnie rozwi±zanie ¶rednie, ale te¿ zale¿y jak kto do tego podchodzi. Jedna moja kole¿anka zaproponowa³a mi nocleg, ale nawet nie zaj±knê³a siê, ¿e to mnie bêdzie co¶ kosztowaæ, tylko pad³o pytanie "czy bêdziesz nocowaæ" i tyle. W zwi±zku z czym na miejscu zosta³am uderzona informacj±, ¿e kosztuje mnie to 200z³ za 2-osobowy pokój. Inne kole¿anki, tak jak twoja, kilka tygodni wcze¶niej poinformowa³a, ¿e nie p³aci za nocleg go¶ci i jaki to jest koszt i to jest wed³ug mnie w miarê ok.[/QUOTE]
I to jest moim zdaniem faux pas. Ale je¿eli organizator uprzedza wcze¶niej, to po prostu tak zaplanowa³ swoje wesele i tyle. Choæ mo¿e siê to oczywi¶cie nie podobaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Szop pracz
Wiadomo¶ci: 877
|
Moim zdaniem to normalne. Ka¿dy ma wesele na jakie staæ. Zdarzy³o mi siê p³aciæ za nocleg i normalnie to przyjê³am.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77797211]I to jest moim zdaniem faux pas.
Ale je¿eli organizator uprzedza wcze¶niej, to po prostu tak zaplanowa³ swoje wesele i tyle. Choæ mo¿e siê to oczywi¶cie nie podobaæ.[/QUOTE] Szczerze mówi±c wyjê³am te dwie stówy z koperty, nie by³o mnie w tamtym momencie staæ na takie niezamierzone fanaberie. Gdyby wesele by³o z 200km bli¿ej to bym po prostu pojecha³a z powrotem do domu. Z tego co wiem to nie tylko ja nie zosta³am uprzedzona. Ogólnie to rozumiem, ¿e dla m³odych ich ¶lub i wesele to du¿e wydarzenie i rozumiem, ¿e mo¿e byæ przykro, ¿e kogo¶ tam nie bêdzie, ale wszelkie fochy, bo kto¶ nie rzuca wszystkiego i nie wydaje tysiêcy, ¿eby dotrzeæ na wesele, to jest wiêksze faux pas ni¿ niep³acenie za nocleg, dojazd, samo disco polo czy tylko jedzenie wegañskie. Je¶li kto¶ ze zrozumieniem przyjmuje do wiadomo¶ci, ¿e 500km to za daleko i za drogo, a nocleg za 200z³ to te¿ trochê nie bardzo, to ok, jednak czasami siê mo¿na nas³uchaæ "jak to, dlaczego, nie zale¿y ci, to jedyny taki dzieñ w moim ¿yciu" itp. Czas wesela czy to w³asnego czy czyjego¶ to ¶wietna okazja, ¿eby zweryfikowaæ znajomo¶ci. Ju¿ od jednej siê dowiedzia³am, ¿e ma nadziejê, ¿e wesele jej siê zwróci. No powodzenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Przecie¿ napisa³am w pierwszym po¶cie,po co pytam 😊 aby poznaæ zdanie innych i dowiedzieæ siê , jak to wygl±da, bo nigdy siê z czym¶ takim nie spotka³am. Mo¿e i s± osoby,które by siê obrazily. Ja siê nie obra¿am z powodu takich rzeczy 😊
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Nie dzia³a mi cytowanie w telefonie,wiec Whitemustang - nie musze dzwoniæ, bo powiedzia³a mi w pracy,ze oni nocleg organizuja, ale je¿eli chcemy ten nocleg to trzeba jej zap³aciæ tyle i tyle. Plus dowiedzia³am siê te¿, ile p³aci za "talerzyk" od osoby..
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 735
|
Z tym op³acaniem noclegu bywa ró¿nie. W mojej bli¿szej i dalszej rodzinie podchodzi siê do tego w ten sposób: zapraszasz go¶cia, wiêc powinna¶ o niego zadbaæ, ¿eby mia³ jak dojechaæ z ko¶cio³a do sali weselnej i gdzie spaæ. Nie wszêdzie jest to praktykowane, w tamtym roku by³am na dwóch weselach, gdzie musia³am sama za nocleg p³aciæ, ale by³am o tym uprzedzona. Natomiast najwiêkszym nieporozumieniem weselnym, z którym siê spotka³am, to wesele kole¿anki. Wychodzimy z ko¶cio³a, ludzie sk³adaj± ¿yczenia itp., i okazuje siê, ¿e nie mam jak dojechaæ na wesele 25 km dalej, bo m³odzi nie zapewnili ¿adnego busa, autokaru, nie zna³am innych ludzi, ¿eby z nimi siê zabraæ. Ostatecznie z koleg±, z którym posz³am, ¶ci±gali¶my drugiego kolegê z samochodem, dotarli¶my na wesele w trakcie pierwszego tañca... Ale nie ¿a³ujê, bo wesele mimo tego zgrzytu, by³o ¶wietne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Wybieram siê w tym miesi±cu na wesele - M³odzi nie zapewniaj± noclegu, za to wszyscy go¶cie chc±cy nocowaæ dostali od nich listê lokali bêd±cych najbli¿ej miejsca w którym bêdzie wesele (ten lokal pokoi nie udostêpnia), z mapk±, rozpisanymi odleg³o¶ciami, cenami i informacj± ¿eby siê w trakcie rezerwowania powo³aæ na ni±, bo postara³a siê wywalczyæ jak±¶ tam zni¿kê. I to jest super.
Kilka miesiêcy temu by³am zaproszona na inne wesele, o noclegu nie by³o s³owa, wiêc musia³am dopytaæ - powiedzieli ¿e nie zapewniaj±. Tyle. I to ju¿ nie by³o tak super. Kilka lat temu o tym ¿e mam za nocleg zap³aciæ dowiedzia³am siê jak wychodzi³am z hotelu - dopad³a mnie w³a¶cicielka i zapyta³a w¶ciek³a czy kto¶ jej zamierza zap³aciæ w koñcu ![]() ![]() Lubiê jak widaæ po M³odych, ¿e troszcz± siê o swoich go¶ci ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 338
|
je¶li nie masz daleko to przecie¿ po weselu mo¿esz wróciæ do domu.
Kwestia noclegu- ró¿nie bywa. Ja wola³a bym zap³aciæ za siebie, i nie obci±¿aæ tym kosztem pañstwa m³odych. U nas jest tak ¿e pañstwo m³odzi wynajmuj± jakiego¶ prywatnego busa i kierowcê ¿eby go¶ci weselnych porozwozi³ do domów.
![]() |
#13 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie masz racjê, ¿e to jest obci±¿enie kosztem pañstwa m³odych, którzy - jak pisa³am - w tym przypadku p³ac± za wszystko z w³asnej kieszeni. ---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 53
|
Zak³adaj±c, ¿e panna m³oda jest z gdañska, pan m³ody z zakopanego, a wesele jest w ich miejscu zamieszkania czyli w warszawie, to wtedy wychodzi na to, ¿e zapewne ka¿dy go¶æ musi byæ gdzie¶ rozlokowany do spania, a to fortuna je¶li siê robi wesele chocia¿by na 30 osób, nie mówi±c o typowych polskich weselach na ¶rednio 80-100 osób.
Wiêc jak najbardziej rozumiem, ¿e to go¶cie za nocleg sobie powinni p³aciæ. M³odzi zapraszaj± na ¶lub i wesele (zwykle), na swoj± uroczysto¶æ, ¶wiêtowaæ, ale to nie znaczy, ¿e maj± te¿ op³aciæ nocleg a potem taksówkê do domu i jeszcze zakupy na kolejny dzieñ w lodówce... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Ja by³am tego lata na kilku weselach, z czego trzy w³a¶nie takie mocno oddalone. Mimo ¿e fajne imprezy, to mam do¶æ je¿d¿enia, wracania po nocach, p³acenia 200z³ za pokój z grzybem na ¶cianie itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 338
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 521
|
By³am ostatnio na weselu - kolezanka z ch³opakiem mieszka w Warszawie, jak wiêkszo¶æ go¶ci, których zaprasza³a, ale wesele by³o w jakiej¶ ma³ej mie¶cinie jakie¶ chyba 100km od Wawy.
Wesele by³o na ponad 200 osób a i tak nocleg zosta³ zapewniony ka¿demu, podobnie jak busy odwo¿±ce ludzi po weselu do ich miejsca noclegu. Ja w sumie my¶lê, ¿e to na jedno wychodzi chyba ![]() Chocia¿ w przypadku jak wy¿ej uwa¿am, ¿e zapewnienie noclegu by³o na miejscu, bo patrz±c realistycznie, 90% go¶ci doje¿dza³o i z za³o¿enia by³by to dla wiêkszo¶ci problem. Zw³aszcza, ¿e jak mówiê, to by³o zadupie, a nie jakie¶ du¿e miasto, gdzie znajdê sobie dowolny nocleg i dojadê do niego komunikacj± miejsk±. To by³ wybór m³odych, ¿e utrudnili sprawê, wiêc mi³o, ¿e postanowili u³atwiæ ¿ycie go¶ciom, bo inaczej pewnie ma³o komu chcia³oby siê tam jechaæ ![]() Ale to ju¿ chyba faktycznie zalezy od konkretnej sytuacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 276
|
Moim zdaniem zaprasza siê na wesele, zapewnienie powrotu po imprezie lub noclegu, nie jest ¿adnym obowi±zkiem Pañstwa M³odych. Co najwy¿ej dobr± wol±, je¶li maj± na to ¶rodki i warunki.
Ja zadba³am o nocleg dla najbli¿szej rodziny z drugiego koñca Polski. Podobnie mój brat.
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Ja bym grzecznie odmowila uczestnictwa, stad nigdy nie interesowalam sie kosztami i organizacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
zuy mod
|
U mnie w rodzinie zwykle wygl±da³o to tak, ¿e siê lokowalo ludzi u rodziny ewentualnie znajomych z okolicy gdzie by³o wesele. Jak chcieli¶my mieæ z rodzicami "lepsze" warunki to sami wziêli¶my hotel.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 529
|
nie widzê nic z³ego w tym ¿e m³odzi nie op³acaj± noclegu. jedynie takie sytuacje jak ta ¿e m³odzi zapewniaj± nocleg ale nic nie wspominaj± ¿e go¶cie sami musz± sobie za niego zap³aciæ by³aby dla mnie problemem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 3 244
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Kobieta z klas±
Wiadomo¶ci: 3 058
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77802476]Zapewnienie noclegu to nie tylko 2osobowy pokój w wypasionym hotelu. Mo¿na znale¼æ noclegi skromne, tanie, ale dobre. Oczywi¶cie zawsze trzeba poinformowaæ go¶ci o warunkach, jakie s± zapewniane. Ja raz mog³am nocowaæ w 10 osobowej sali. Nie skorzysta³am, ale by³o zapewnione cokolwiek.
Ja by³am tego lata na kilku weselach, z czego trzy w³a¶nie takie mocno oddalone. Mimo ¿e fajne imprezy, to mam do¶æ je¿d¿enia, wracania po nocach, p³acenia 200z³ za pokój z grzybem na ¶cianie itp.[/QUOTE] Mo¿na grzecznie odmówiæ i podziêkowaæ za zaproszenie je¶li za nocleg trzeba p³aciæ samemu, a siê nie chce. ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;77797736]Szczerze mówi±c wyjê³am te dwie stówy z koperty [/QUOTE] ![]() ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
![]()
Mi³o¶æ to gra we dwoje, w której oboje musz± wygrywaæ. Edytowane przez Karena 73 Czas edycji: 2017-10-09 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 642
|
Cytat:
Co innego mnie dziwi: okre¶lasz t± osobê jedynie jako "kole¿ankê z pracy" - nie zdziwi³a¶ siê, ¿e Ciê zaprasza? Macie a¿ taki dobry kontakt? Je¿eli nie, to w sumie mog³a¶ przemy¶leæ sprawê i nie przyj±æ zaproszenia. Teraz to trochê po ptokach, chyba ¿e do wesela zosta³o sporo czasu. Szczerze mówi±c, maj±c takie w±tpliwo¶ci, jakie Ty masz, chyba bym siê wycofa³a. Co je¿eli oka¿e siê, ¿e by³a¶ jedn± z nielicznych, która musia³a sobie zap³aciæ za nocleg (bo nie jeste¶ z rodziny itd.)? Podejrzewam, ¿e bêdziesz potem mia³a ¿al. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 485
|
Cytat:
Poza tym nie uwa¿am, ¿eby to by³ obowi±zek Pary M³odej. Jak zapraszam go¶ci na urodziny to nie p³ace im za bilet autobusowy czy taksówkê ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 604
|
Ostatnio mia³am wesele u znajomych i zapewniali nam nocleg i rano ¶niadanie. Teoretycznie oni p³acili, ale ja sobie nie wyobra¿a³am, ¿eby nie daæ wiêcej kasy z tego powodu, ¿e jednak na noc zostajê. Wiêc ostatecznie to nawet bym wola³a sama zap³aciæ bo wiedzia³abym ile ten nocleg kosztuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 823
|
Kole¿anka z pracy? To normalne, ¿e masz p³aciæ za w³asny nocleg. Co innego, gdyby by³a to bliska rodzina z du¿ym domem.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Byli¶my teraz na weselu, PMka mówi³a ¿e mo¿emy wzi±æ pokój, ostatecznie go nie wziêli¶my,ale dla mnie by³o oczywiste, ¿e p³acimy za siebie
![]() My na weselu te¿ nie zapewniali¶my pokoi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.