|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Ból mięśni po treningu
Od listopada do końca grudnia ćwiczyłam regularnie z Chodakowską. Niestety przed Sylwestrem poczułam dziwny ból mięśni - nie były to zakwasy, ból był odczuwalny tak jak łydka która przemarznie. Bolały mnie mięśnie nóg, okolice bioder oraz pachwiny. Ból utrzymywał się kilka dni, gdy przestał zaczęłam ćwiczyć znowu, a ból powrócił i trzymał mnie bardzo długo cały styczeń. Od paru dni było już ok więc chciałam powoli wrócić do ćwiczeń. Wczoraj pokręciłam hula hoopem, podniosłam kilka razy hantelki, zrobiłam kilka przysiadów i już mnie dziś znowu bolą mięśnie
Czy ktoś może mi pomóc, coś doradzić, może ktoś miał podobny problem? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Ból mięśni po treningu
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Polecam pójść do lekarza - to po pierwsze.
Ból w pachwinach, biodrach i nogach wskazuje na problem ze stawami biodrowymi. Wynikać może z nadmiaru ćwiczeń, przeciążenia mięśni jak również ze zmian zwyrodnieniowych w samych biodrach itd. Ciężko wyrokować nie znając Twojego wieku, wagi ciała, częstotliowści treningów i innych współzależnych czynników. |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Miałam RTG kręgosłupa - nie wykazało żadnych zmian...
Czekam na wizytę u ortopedy. Jest już lepiej, prawie nie boli tylko jak coś podniosę to ból utrzymuje się do godziny potem przechodzi. |
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
i co się okazało? już jest wszystko w porządku? wiecie, ja na forach o treningach wyczytałam, że na bóle mięśni, ich wzmocnienie i regenerację organizmu świetnie działają kąpiele solankowe. Może to będzie rozwiązanie dla ciebie?
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Maiłam chyba podobnie, po dwóch miesiącach intensywnych ćwiczeń i zdobyciu kilku szczytów w Tatrach, nogi mi wysiadły, a każdy krok sprawiał ogromy ból. Straciłam tylko czas na rejestrację do ortopedy, który powiedział, że najwyraźniej to problem z wiązadłami, ścięgnami lub stawami, ale on od tego nie jest i polecił konsultację z rodzinnym lekarzem. Lekarz rodzinny przepisał mi 14 zabiegów fizjoterapeutycznych po których pomoglo. W sumie nie wiem do końca czy to przez te zabiegi czy dlatego, że już nie ćwiczę
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
"W sumie nie wiem do końca czy to przez te zabiegi czy dlatego, że już nie ćwiczę
"Lepiej wyleczyć i ćwiczyć niż przestać i dalej nie wiedzieć co było przyczyną. |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Byłam u ortopedy - okazało się że to nadwyrężenie przywodzicieli obu ud. Czyli ścięgna. Przez 5 miesięcy miałam problem żeby cokolwiek podnieść - zakupy, śmieci, garnek zupą bo każde podniesienie czegoś sprawiało że ból wracał i dokuczał przez dłuższy czas. Nie mogłam także jeździć na rowerze ani prowadzić auta bo to powodowało takie same bóle. Jakiekolwiek obciążenie mięśni wiązało się z rwącym bólem pachwin, ud, bioder.
Dopiero teraz na dniach przestało mnie boleć - ale ciągle boję się wrócić do treningów. Wczoraj byłam na basenie i jest ok nic nie boli. Będę wracała do aktywności ale bardzo stopniowo... |
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Terapia manualna plus ćwiczenia od niego na pewno przyspieszą powrót do formy. Dodatkowo fizjo pomoże znaleźć przyczynę tego co się stało żeby te problemy się już nie powtórzyły.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie trefne, tylko laski ćwiczące przed TV nie mają jak skontrolować tego, czy wykonuja poprawnie ćwiczenia czy nie.
come take my heart of glass and give me your love I hope you'll still be there to pick the pieces up 89,9->73,2 ![]() spinoholiczka ![]() [COLOR="Gray"]thriatlon - finished! Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-09-01 o 10:50 Powód: Reklama w cytacie. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ortopeda stwierdził, że uraz jakiego doznałam to od ćwiczeń typu "szpagat". Powiedział, żeby nie obciążać mięśni i biorę leki na odbudowę ścięgien. Nie jest to jakiś bardzo poważny uraz jednak trudno mi go wyleczyć ponieważ pracuję fizycznie, na nogach...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
Byłam dziś u fizjoterapeuty - wszystko wskazuje na to, że przeciążyłam się poprzez nieprawidłowo wykonywane ćwiczenia. Dostałam zestaw ćwiczeń na odciążenie bolących miejsc.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
01 lipca 2017 pisałam ostatni post o moim bólu po treningach z Chodakowską. Dziś jest 24 listopada 2017 a mnie to nadal boli
W styczniu minie już 3 rok od tej kontuzji!Przywodziciele w pachwinach się wyleczyły ale dziwne bóle w okolicach ud i bioder a teraz nawet i kolan są... Byłam już nawet u osteopaty, który mi coś nastawiał ale to ciągle jest! Sam do końca nie rozumiał skąd te bóle. Sugerował powięzi, które mogą być u mnie zlepione stąd taka nieelastyczność ciała. Czy ktoś zna może podobny przypadek? Nie chcę żyć z ciągłym bólem i strachem przed odkręceniem słoika ![]() Do tego jestem w ciąży i wolałabym do porodu już tego nie mieć... Edytowane przez AngelOfDestiny Czas edycji: 2017-11-24 o 14:32 |
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Idź do reumatologa, porób badania w tym kierunku. Na różne formy reumatyzmu cierpi około 60% społeczeństwa. Im wcześniej zdiagnozowany i wyciszona zostaje autoagresja, tym większa szansa na życie bez bólu i w pełnej sprawności oraz unikniecie osteoporozy w późniejszym wieku. Wszystkie przewlekłe bóle w obrębie stawów, oraz także niewytłumaczalne przykurcze, sztywność mięśni i powięzi, wolna regeneracja po wysiłku, sa wskazaniem do wykonania badań na obecność tego typu autoagresji. Edytcja: Przeczytałam watek od początku. I tak, miałam podobnie. Koniecznie zarejestruj się do reumatologa. Tu jest mój wątek z przed diagnozy: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ght=mi%EA%B6ni dodam tylko, ze pierwsze bóle biodra pojawiły się u mnie około 2013 r, w 2016 stan tak się nagle zaostrzył, ze ból był taki jakby mnie ktoś nozem dźgał w biodro, diagnozowano mi u rtopedów i fizjoteraputów cuda na kiju, przeciażenia, zespół sztywnych powięzi, sama już wiązałam kontuzję z nadmiernym rozciaganiem i bałam sie ze cos zwyczajnie urwałam itp.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-11-28 o 09:25 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jednak sama kojarzę te bóle z ruchem i obciążaniem.
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A stres i nerwice to ja miałam od tego, ze mnie ciągle cos bolało a nie wiedziałam dlaczego a nie odwrotnie. Oczywiście wcale nie musisz mieć reumatyzmu, ale sprawdzić nie zawadzi.
|
|
|
#22 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

Ja jednak sama kojarzę te bóle z ruchem i obciążaniem.