|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie odnośnie przeprowadzki
Witam.
Mieszkam z współlokatorka. Ona zajmuje się tymi sprawami co właścicielka mieszkania Chciałabym się przeprowadzić. Na umowie mam napisane miesiac wypowiedzenia. Czy najpierw mam poinformować współlokatorkę o tym, że szukam mieszkania czy dopiero jak znajdę mieszkanie to wtedy powiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie odnośnie przeprowadzki
Cytat:
Wynajmujesz od osoby, z którą mieszkasz w tym mieszkaniu? Zależy od układu między Tobą a wynajmującą. Od złożenia wypowiedzenia musisz opłacić jeszcze miesiąc najmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Skoro masz miesiąc wypowiedzenia, to znaczy że będziesz musiała zapłacić za dodatkowy miesiąc od chwili w której poinformujesz współlokatorkę o tym że chcesz się wyprowadzić. Możesz oczywiście wyprowadzić się przed upływem tego miesiąca, ale i tak będziesz musiała zapłacić - chyba że dogadacie się inaczej.
Dla mnie uczciwie byłoby powiedzieć że szukasz innego mieszkania. Jeśli macie niefajne relacje ze współlokatorką albo wiesz że znalezienie innego mieszkania zajmie więcej niż miesiąc to poczekałabym z tą informacją. Tyle że niekoniecznie aż do czasu znalezienia nowego mieszkania, bo wtedy będziesz przez miesiąc płacić za oba mieszkania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gazela inteligencji
|
to już bez różnicy, bo i tak bedziesz płacić przez ten miesiąc, to zabezpieczenie dla tej współlokatorki, żeby znaleźć kogoś na twoje miejsce. Chyba ze to właścicielka szuka, to bez różnicy. Jeśli bedziesz składać wypowiedzenie do właścicielki, nie do współlokatorki, to powinnaś ją poinformować, że je złożyłaś.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Czyli najpierw powiedzieć i dopiero szukać mieszkania ?
---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Czyli najpierw powiedzieć i dopiero szukać mieszkania ? Czy szukać i jak znajdę to powiedzieć? Bo załóżmy , że chcę być na innym mieszkaniu już 1 grudnia. Jakbym znalazła odpowiednie mieszkanie 14 listopada i powiedziała w ten dzień no to okres wypowiedzenia mam do 15 grudnia.. czyli muszę powiedzieć jej wczesniej i mam miesiąc na znalezienie mieszkania? ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Czyli najpierw powiedzieć i dopiero szukać mieszkania ? Czy szukać i jak znajdę to powiedzieć? Bo załóżmy , że chcę być na innym mieszkaniu już 1 grudnia. Jakbym znalazła odpowiednie mieszkanie 14 listopada i powiedziała w ten dzień no to okres wypowiedzenia mam do 15 grudnia.. czyli muszę powiedzieć jej wczesniej i mam miesiąc na znalezienie mieszkania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jak złożysz wypowiedzenie, a niczego znajdziesz o możesz zostać z niczym. Jak nie złożysz i znajdziesz coś, to będziesz musiała opłacić dwa czynsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jezeli masz miesieczne wypowiedzenie, to liczony jest miesiac kalendarzowy, wiec albo musisz szukac mieszkania od grudnia i do konca pazdziernika poinformowac ze sie wyprowadzasz, albo nic nie mowic i sie wyprowadzic kiedy ci pasuje, ale wtedy nie dostaniesz kaucji
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zależy jak macie ustalony okres wypowiedzenie. Miesięczny często jest liczony od pierwszego dnia nowego miesiąca (ja mam tak w umowie).
Czyli wypowiadam np 14 listopada, okres wypowiedzenia liczy się od 1 grudnia do końca miesiąca. Czyli do końca grudnia za mieszkanie płacić trzeba. Dokładnie warunki najmu reguluje kodeks cywilny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.