przezierność karkowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-25, 09:03   #1
pyciaczek
Raczkowanie

przezierność karkowa

Dziewczyny mam do Was pytanie dotyczące właśnie wyników pomiaru przezierności karkowej. Wiem, że podwyższony wynik może wskazywać m.in. na Zespół Downa. Jestem w 22 t.c., byłam wczoraj na usg 3d i lekarz stwierdził, że wszystko jest ok, oprócz tej przezierności, która jest za duża. Niestety zupełnie nie pamiętam ile wynosiła. Sprawdzałam poprzednie wyniki i w 11 t.c. NT wynosiło 1,2. Czytałam, że właśnie badanie robione między 10 a 14 t.c. jest najbardziej wiarygodne, a moje chyba było w porządku. Napiszcie proszę jak jest z tymi pomiarami u Was. Lekarz nie wysłał mnie na żadne dodatkowe badania i w ogóle nic nie wyjaśnił a ja się strasznie boję, że moja dzidzia może być chora.
pyciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:06   #2
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia
Dot.: przezierność karkowa

Hej, mogę Ci tyle powiedzieć, co przekazał mi mój gin. Acha, jestem w 11 tyg ciąży i mam 33 lata. Za 2 tygodnie idę właśnie na tzw pełne USG aby wykluczyć ewentualne wady.

Najlepiej poczytaj sobie na www.pro-femina.com. Wpisz w google usg i przezierność karkowa, tam jest masa informacji.

Ja ze sama zbyt dużo nie czytam tego teraz, czekam najpierw na badanie. Mam nadzieję że będzie ok. U Ciebie z pewnością również!

Jeśli jesteś niespokojna to idź do innego gabinetu i zrób USG jeszcze raz. Do pomiaru przezierności potrzebny nie tylko dobry sprzęt, ale też doświadczony lekarz. Trzymam kciuki!

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 10:30   #3
ewunia2
Zadomowienie

A mnie lekarz mówił, że właśnie przezierność bada się właśnie ok.11tygodnia gdyż później już jej nie idzie zbadać bo dziecko jest za wielkie i wynik może być niewiarygodny. Ja miałam badanie w 22 tyg.ale na pewno nie przezierności karkowej bo niemiało sensu już w tym tygodniu go robić. Ja bym zadzwoniła do tego lekarza, przecież usg 3 D jest dość drogie i powinnaś mieć wszystko wyklarowane aby sie nie obawiać. A wynik w 11 tyg.miałaś jak najbardziej dobry.

Oczywiście życzę powodzenia.
Stary 2006-11-25, 10:37   #4
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Właśnie zauważyłam rozbieżność w tych terminach pomiaru przezierności. Niektórzy mówią, że około 11 tygodnia, niektórzy że pomiędzy 12 a 14 tygodniem, ale generalnie to chyba chodzi o rozmiar płudu tak mi się wydaje - powinna być jakaś proporcja.

Ale Ewunia masz rację. Usg 3d kosztuje sporo kasy i jak najbardziej powinno być wszystko wytłumaczone i opisane ze szczegółami!

Buziaki

Stary 2006-11-25, 10:52   #5
ewunia2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Właśnie zauważyłam rozbieżność w tych terminach pomiaru przezierności. Niektórzy mówią, że około 11 tygodnia, niektórzy że pomiędzy 12 a 14 tygodniem, ale generalnie to chyba chodzi o rozmiar płudu tak mi się wydaje - powinna być jakaś proporcja.

Ale Ewunia masz rację. Usg 3d kosztuje sporo kasy i jak najbardziej powinno być wszystko wytłumaczone i opisane ze szczegółami!

Buziaki

Xantio zwracam honor, masz rację co do badań przezierności- patrzę teraz na wyniki i ja też miałam między 12 a 14 tygodniem robione. Niewiem chyba się zasugerowałam tym 11 i też tak napisałam.
Stary 2006-11-28, 12:59   #6
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Ewunia, nic się nie stało, przecież chodzi o zdrowie naszych maleństw

Pysiaczek - czy udzielono Ci w końcu profesjonalnej i wyczerpującej odpowiedzi? Interesuje mnie ten temat bardzo.

Stary 2006-11-28, 17:16   #7
pyciaczek
Raczkowanie

Niestety nic się nie dowiedziałam, próbowałam się dodzwonić do lekarza który robił badanie ale jest nie osiągalny. Usg wykonywałam w szpitalu, robił je ordynator oddziału patologii ciąży, więc chyba wiedział co mówi. Ale muszę przyznać że potraktował mnie bardzo nieprzyjemnie, przeszkodziłam mu w "bardzo ważnych sprawach", mimo że przyszłam w godzinach wyznaczonych przez szpital i musiałam zapłacić. Poza tą przeziernością pozostałe narządu są ok, tylko dzidziuś malutki "jak na swój wiek", ale lekarz stwiedził że to pewnie dlatego że ja też byłam mała jak się urodziłam (2700g, a urodziłam się po terminie). Porozmawiam o tym z lekarzem prowadzącym moją ciąże bo do niego mam większe zaufanie (jest dr hab., pracuje w największym szpitalu położniczym w wielkopolsce i myślę że jak coś byłoby nie tak to powiedziałby mi wcześniej). Sprawdziłam jeszcze raz swoje stare wyniki (to był 11t.+2dni, więc chyba 12t.c.?), mam NT 1,2, i NB(+). Sprawdzałam, że to oznacza kość nosową, a podobno u dzieci z Zespołem Downa w tym okresie kość jest niewidoczna. Także jestem dobrej myśli!
pyciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-28, 17:24   #8
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Tak, ja wyczytałam że najważniejsze badanie usg to jest właśnie to między 12-14 tygodniem. U Ciebie była to właśnie połowa 12 tygodnia więc jak najbardziej prawidłowo. Mała waga urodzeniowa nie musi świadczyć, jak widzisz po sobie, o jakiejś wadzie. Skoko Twój gin mówi, że jest ok to tak jest. A tamten to gbur i tyle. Nie ma co się przejmować uważam. Teraz ja czekam na to najważniejsze badanie.

Stary 2006-11-29, 13:58   #9
ewunia2
Zadomowienie

Tak tez mi się wydaje, że wynik jest jak najbardziej prawidłowy, no i tak jak napisała Xantia - co do wagi nie ma co się przejmować za bardzo. Waga jest obliczana wg. pomiarów więc to też jest uzależnione od umiejętności lekarza. Więc także do tego podejdź z dystansem bo lekarze też się mylą. Dla przykładu Ci napiszę, że mojej koleżance lekarz przed porodem powiedział że dziecko już waży 3800 a urodziła nie całe 3200. Widać że zawsze istnieje granica błędu. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Stary 2006-11-29, 20:55   #10
karinaaa
Zadomowienie

ja wykonywalam to badanie bedac w 14 tc ,tak zalecil mi lekarz i przezernosc wyniosla1,7 mm i moja gin mowila ze jest ok i ze isnieje jakas norma ale juz nie pamietam dokladnie ile wynosi
pozdrawiam przyszle mamusie
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości