![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szampon Polytar - czym zastąpić?
Od kilku tygodni intensywnie szukam po aptekach szamponu Polytar (dziegciowego) i niestety w żadnej hurtowni go nie ma, a co za tym idzie w aptekach też.
Może znajdzie się na tym forum osoba posiadająca podobny problem jak ja, albo jakaś dobra duszyczka mogąca mi doradzić czym można ten szampon zastąpić ![]() Dla sprecyzowania - poszukuję apteki, która jeszcze ma na stanie (najlepiej w Krakowie); albo dobrego zamiennika szamponu Polytar firmy Stiefel (zawierającego mieszaninę dziegci), który ostatnimi czasy zniknął dziwnym trafem z półek ![]() Jeżeli ten temat w jakikolwiek sposób mógłby być niezgodny z regulaminem (może coś przeoczyłam w trakcie pytania) proszę o informację. Nie jest to też bynajmniej reklama - raczej wołanie o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szampon Polytar - czym zastąpić?
http://www.aptekasupervita.pl/produc...wy-150-ml.html chwilowo niedostępny, ale obiecują dostawę
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
niestety co druga apteka on-line obiecuje tak dostawę nie wiadomo kiedy...
Ale dzięki, będę obserwować i tą aptekę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Widziałam go ostatnio w jakieś aptece na wystawie u mnie w mieście, stosowałam kiedyś ten szampon. Niestety to nie ten rejon, ale jakby co, służę pomocą
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzięki za info - spróbuję podesłać jeszcze szwagra w Warszawie na przepatry, może gdzieś się jakaś buteleczka ostała...
Plus obserwuję apteki internetowe - może coś się pojawi. ale jakby co - będę pamiętać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
A próbowałaś dziegciowego szamponu Pix firmy Aleksandra?
http://www.fabrykazdrowia.pl/7632,pi...on-100-ml.html Ja go używałam 2 miesiące po 2 razy w tygodniu i przetłuszczanie włosów się znacznie zmniejszyło. Używałam go właśnie zamiennie z Polytarem jako tańszy zamiennik i bez recepty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie próbowałam, dziękuję za namiar - po południu sprawdzę jego dostępność w aptekach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
biegam dla Zabawy
|
W zeszłym miesiącu kupowałam, po długich poszukiwaniach, w dozie na Kalwaryjskiej. Jeżeli jeszcze nie sprawdzałaś poszukaj w tej sieci aptek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
I u mnie w dozie mozna jeszcze dostac.
Ja aktualnie proboje green pharmacy z cynkiem i dziegieciem brzozowym, po 3 myciu widac roznice (walcze z luszczyca). Mozna go dostac w rossmannie za okolo 6zl.
![]() |
#10 |
ma zielone pojęcie
|
Wiele nie pomogę, ale wiem, że jest na rynku szampon Mrs.Potter's dziegciowy. Kupowałam go w Almie i w Auchan. Na pewno da się go też znaleźć w jakichś drogeriach internetowych.
Nie wiem jednak, czy ten szampon jest tak samo dobry, jak Polytar.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja go dzis zamowiłam w małej aptece
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Wg mnie polytar jest najlepszy i nie da się go zastąpić. Szkoda, bo w doz powiedzieli mi, że został wycofany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
zwiedziłam chyba z milion aptek i ani polytaru, ani niczego, czym by go można było zastąpić. To znaczy zamienniki jakieś są (inne dziegciowe) ale też żaden niedostępny...ale nie odpuszczę. Szukam dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Proponuję Ci kupno innego szamponu - Sebiprox.
Wydaje mi się, że działa łagodniej niż Polytar, którego też kiedyś używałam. Włosy są po nim bardziej lśniące i wydają się zdrowsze. A po umyciu polecam stosowanie maski do włosów lub odżywki, bo wspomniany szampon trochę wysusza włosy (w moim przypadku sprawdza się odżywka L'oreal Casting). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Też go szukałam,niestety nie znalazłam. Od dermatologa się dowiedziałam,że został wycofany i nie ma zastępnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
jeśli to kogoś jeszcze interesuje to po długich poszukiwaniach i bojach (wszystkie Wasze propozycje są nieosiągalne niestety
![]() - śmierdzi podobnie jak Polytar ![]() - głowa mniej swędzi = znikają podrażnienia ![]() ![]() - włosy są fajne, lekkie, puszyste i lśniące (ale to też może być po części zasługa odżywki, którą zawsze mimo wszystko używam). Generalnie jest dobrze, po miesiącu paniki odczuwam powoli ulgę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
to niefajnie. Nie jest to co prawda polytar, więc ten efekt jest dużo słabszy i wolniejszy, ale mimo wszystko cośtam mi powoli pomaga... może kwestia częstszego mycia? Sama nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
W aptekach już od prawie roku zauważyć można było braki
w szamponie Polytar. Produkuje się go w UK, wiec jeśli macie znajomych na "wyspach" proponuje zapytać ich o pomoc. Po za tym sama jestem jego użytkowniczką. Nie mogę używać żadnego innego szamponu. Od serca- proponuje poszukać w sklepach zielarskich. Ja osobiście kupuje tam szampony z dziegciem prod. rosyjskiej (bardzo dobre!). Proszę się nie bać, ze są prod. "wschodniej" ![]() ![]() i 'brak chemii". Mam tu na myśli, że jeśli choroba jest przewlekła to może być to spowodowane m.in. jedzeniem bardzo przetworzonym, które zawiera dużo środków konserwujących, ulepszaczy oraz egzotycznych i pikantnych przypraw. Polecam również używanie proszków hipoalergicznych np. z serii białego jelenia. Tak samo z kosmetykami, mydłami itp. chodzi o to aby unikać wszystkiego co sztuczne i chemiczne. Sama tak zrobiłam i naprawdę jak ręką odjąć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Cześć, ja też ubolewam nad tym, że wycofali Polytar AF.
Zwykły Polytar jak jeszcze był dostępny w polskich aptekach mi nie pomagał. Ale kiedyś przypadkowo trafiłam na stronę "Marq ltd" i tam zamówiłam zwykły Polytar (oni sprowadzają z Anglii) i ten o dziwo mi pomógł! Ale niestety ostatnio chciałam go znowu zamówić ale podobno w Anglii ten zwykły też wycofali ![]() ...ale Pani mi poleciła w zamian Neutrogenę T-Gel i też widzę że nawet na mnie działa. Może i komuś jeszcze pomoże ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Polytar został uznany za rakotwórczy i do Polski chyba już nie wróci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
a papierosy to niby nie są rakotwórcze? nie dość, że szkodzi tym, co palą, to jeszcze zatruwają powietrze innym.
jak zwykle wycofywują nie to co trzeba ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Skąd takie info? Niedobrze...
Na razie sobie jakoś bez niego radzę (mam Green Pharmacy dziegciowy), ale jednak był niezastąpiony. A gdzieś za granicą da się go jeszcze kupić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
![]()
jeśli chodzi o Polytar, to powiedziano mi już w kilku aptekach, że preparat jest wycofany i nie wróci..
poza ww.Green Pharmacy przetestowałam jeszcze to: Pix, szampon, dziegciowy, 100 ml z apteki doz .pl - jest ok - ogranicza moje problemy skórne, więc zadanie wykonane ![]() i ostatnio w jednej aptece we Wrocławiu (Lege Artis na Trzebnickiej) zaproponowano mi "zrobienie" Polytaru : do zwykłego szamponu dla niemowląt (Linomag za 10zł) dodano liquid pini za 7zl -> otrzymane stężenie jak w oryginale 2% - no i też daje rade (dla wrażliwych na zapach dodam, że to śmierdzi naprawdę mocno ![]() oby dwa specyfiki są w stanie okiełznać moje włosy, oby dwa słabo się pienią, ale.. ograniczają łojotok i przetłuszczanie się włosów, co jest dla mnie najważniejsze ![]() (włosy myję codziennie, a ww. szampony stosuję ok 1 raz w tygodniu, po umyciu włosów nakładam (poza nasadą włosów) odżywkę (ze spłukiwaniem) - włosy są błyszczące, miękkie - nie zauważyłam jakiegoś negatywnego wpływu na ich kondycję Edytowane przez crushing Czas edycji: 2013-04-25 o 08:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Podobno, że jeszcze można kupić Polytar przez e-Bay.
A po forach angielskich krąży plota, że Polytar ma niby wrócić na rynek w tym roku...
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
A jednak niezbyt optymistyczna wiadomość: prawdopodobnie produkt wróci na rynek dopiero na wiosnę 2014r.
źródło: http://www.watchmywallet.co.uk/your-...-with-polytar/
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Szampon polytar odtwarzają w aptece w Warszawie na jagiełły 4. Można tam zadzwonić i poprosić o skład. Niestety robią tylko na receptę. Można mieć od kogokolwiek tylko, że jak zniżkowa to 8zeta jak na 100% to ok 45zł za butelkę 250ml.
To się rozcieńcza później, więc wystarczy na bardzo długo. Jak dla mnie ten robiony jest lepszy od orginalnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Wklejam link do bloga na którym są wypisane dostępne na rynku szampony dziegciowe. Może komuś się przyda http://lojotokowaglowa.blogspot.com/...ziegciowe.html
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki - bardzo ciekawa stronka. Też poszukuję Polytara - bo to był jedyny szampon, który mi pomagał. inne nie są takie dobre - albo nie działają na mnie, niestety. Ale po przeczytaniu waszych postów wypróbuję też szampon z Rossmanna. Na razie myje włosy mydłem z oliwek (robiony ręcznie przez znajomą) i dodatkowo szamponem z apteki (polecony w zastępstwie Polytara) co drugi dzień. Na razie 3 mycia - trochę wysusza, więc muszę zastosować coś do nawilżenia. Myślałam również żeby kupić naftę kosmetyczna - pamiętam, że kiedyś mi pomagała. ( Stosowałam równocześnie z Polytarem w 2009 roku). No zabieram się do roboty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.