![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Korea Południowa atakuje (hallyu)
...azjatycki rynek muzyczny. Hallyu (koreańska fala, koreańska gorączka) to zjawisko rosnącej popularności kultury południowokoreańskiej (głównie muzyki i seriali telewizyjnych) na całym świecie.
Zetknęliście się kiedykolwiek z muzyką koreańską? Rynek masowy zalany jest przez girlsbandy i boysbandy, dwaj członkowie jednego z nich utworzyli podgrupę-duet i wydają lada dzień album. Zobaczcie i posłuchajcie ich teledysku do piosenki High High, jak sądzicie czy ta piosenka mogłaby podbić europejski masowy rynek muzyczny? ]http://www.youtube.com/watch?v=N1M0U...eature=related --------------------------------------------------------------------------- EDIT: 24.02.2011r. Jako, że wątek odbiegł tematyką daleko od pierwotnej koncepcji( ![]() i zszedł na bardzo dziwne tematy informuję. Obecnie rozmawiamy tu o wszystkim i niczym związanym choć trochę z Koreą i hallyu. Najczęściej pojawiające się wyrazy to: Siwon, Top, gwałt, sexy, Suju, Bangi. Jeśli masz ochotę na umilenie sobie wieczoru (wtedy to, wątkowe zboczuchy uaktywniają się najbardziej), akceptujesz i spełniasz warunki naszego regulaminu, stworzonego przez naszą maknae, Malcheese, ZAPRASZAMY! ![]() Oto i wspomiany regulamin: 1. Wchodzisz na własne ryzyko 2. Pod żadnym pozorem, po przeczytaniu tego nie zawiadamiaj policji (wszystkie zgnijemy dopiero w koreańskim więzieniu po gwałtach na tamtejszych gwiazdach ) 3. I również pod żadnym pozorem nie trzymaj niczego w buzi podczas czytania (jedzenie, napoje, pasta ze szczoteczką itp.) 4. Jeśli podobał ci się taniec Seungriego na balkonie, możesz opuścić ten wątek... Edytowane przez onakasuita Czas edycji: 2011-02-24 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Korea Południowa atakuje (hallyu)
Pomimo, ze teksty sa zazwyczaj plytkie - uwielbiam
Jezeli to nie dalo rady podbic http://www.youtube.com/watch?v=2iRkNS5SkO0 to nie sadze, ze cos wogole .
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wątek został wyświetlony ponad 150 razy, czy ktoś jeszcze pokusiłby się o komentarz? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
ja wcale tych tekstow nie uwazam za plytkie. co prawda wszystkie sa o tym samym, ale porownaj je do zachodnich standardow. powtarzajace sie w tekstach sexy bitch, take your dirty picture, shake your ass itp to to sa plytkie teksty!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Lubię electro, ale w mniej komercyjnej formie. Czy chciałabym usłyszeć ją w radio/klubie? Obojętne mi to, ponieważ radia nie słucham i chodzę tylko do klubów z "moją" muzykę, więc się nie martwię, że kiedyś mnie to zaskoczy z głośnika ![]() Poza tym za płytkie uważam zarówno ich teksty, jak i to, że nadałaś temu wątkowi taki tytuł. Tyle ode mnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o płytkie teksty, chyba nikt nie spodziewa się nie wiadomo czego po masowych produkcjach ![]() ![]() Używając liczby mnogiej rozumiem, że znasz chociaż ich dwie piosenki i teksty tych piosenek? Poza tym, nie wiem czy wiesz cokolwiek o Big Bang czy Gd i Top'ie, ale oni mają odpowiedni po 22 i 23 lata, Gd w tym wieku ma na swoim koncie koprodukcję 3 płyt ( 2 ukazały się, 3 ukaże się w lutym, oby dwie odniosły niebywały sukces) a Top produkcję kilki piosenek i grę w kilku produkcjach, w tym w filmie wojennym 'Into the fire 71' za którą dostał nagrodę dla najlepszego aktora 2010. Obaj dobrze rokują na przyszłość, na pewno będę śledzić ich karierę. Jeśli chodzi o tytuł, musiałam uciec się do takiego podstępu ![]() Myślę że ich muzyka mogłaby być pomostem do zainteresowania się głębiej kulturą Azji. ---------- Dopisano o 03:35 ---------- Poprzedni post napisano o 03:27 ---------- Wspomnę jeszcze, że Top-blondas z teledysku (swoją drogą lepiej mu w czarnych włosach ![]() ![]() Edytowane przez onakasuita Czas edycji: 2011-01-03 o 02:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Slucham, lubie. GD i TOP sa ok, pomimo tego, ze GD strasznie lubi wszystko kopiowac i przerabiac.
Slucham duzo muzyki koreanskiej, ale nie widze sensu zakladania takiego watku. kto slucha ten slucha i tyle, nie ma co robic watkow na ten temat. Zwlaszcza z takim tytulem, ktory z trescia nie ma nic wspolnego.
![]() |
#8 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Strach się przyznać, ale mi też obie się nie podobają. "High High" - durnowaty tekst, drażniący głos wokalisty, irytująca muzyka, teledysk mocno sredni Big Bang "This love" - jedyne co jest pozytywne w tej piosence nie jest ich autorstwa, poza tym to istna masakra jednej z piosenek które lubię. Gorszego covera daaaawno nie słyszałam. Szczerze mówiąc mam nadzieję że to całe "hallyu" do nas nie dotrze, chociaż szczerze w to wątpię. Po co nam jakaś południowokoreańska papka kiedy my w sumie mamy nasze rodzinne disco - polo ![]() Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2011-01-03 o 11:20 Powód: pomyłka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
To tak jak porownywac indyjska muzyke, koreanska czy japonska sa d dla nas dziwne < dla mnie juz mniej>.... To sa dwa rozne swiaty i naprawde malo osob tego slucha ...
Nie porownywalabym tego do disco polo <<???>> Bo dla mniej DP to 90% polskiej sieczki ![]()
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A doprecyzuj który głos drażniący, jeśli masz na myśli blondasa to bluźnisz dziewczyno, oj bluźnisz ![]() Hallyu pewno prędko do nas nie dotrze, nie wiem dlaczego porównujesz ich do wykonawców disco-polo (których nie cierpię ![]() I jeśli ktoś słucha kpopu to wie, że ich muzyka nie jest tak komercyjna jak ta wypuszczana z wytwórni sment czy jyp. Dziś wyszedł teledysk do 'Bbeokigayo', teledysk dosyć ciekawy i zabawny, muzyka bardzo ożywcza, piosenka jedna z moich ulubionych z ich albumu. http://www.youtube.com/watch?v=FL0sfti1DcA Nie jestem aż taka straszna ![]() Edytowane przez onakasuita Czas edycji: 2011-01-03 o 11:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez onakasuita Czas edycji: 2011-01-03 o 11:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I dlaczego niechęć do jakiegoś rodzaju muzyki musi być podyktowana barierami? Po prostu nie podobają mi się ci skaczący jak wszy na grzebieniu Koreańczycy i ich niesamowicie drażniąca muzyka co nie oznacza że nie mogę np lubić muzyki indyjskiej. To że ktoś ma inny gust muzyczny niż Ty nie musi od razu oznaczać że jest rasistą czy że ma (oczywiście w przeciwieństwie do Ciebie) wąskie horyzonty myślowe i jest zacofany ![]() De gustibus non est disputandum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Komu ja się każę tłumaczyć, z czego i kogo nawracam
![]() Napisałam że dla sporej ilości osób niechęć do muzyki może być podyktowana barierami (tym bardziej że jak zauważyła enii Europa i Azja to dwa zupełnie różne światy, dzielą nas ogromne różnice kulturowe i mamy inną mentalność) więc znowu skąd wniosek że ludzi posiadających inny gust muzyczny uważam za rasistów czy osoby o wąskich horyzontach ![]() Powtarzasz ciągle epitet drażniący, a to głos wokalisty a to taniec (nie wiem zresztą co to ma do rzeczy, w końcu o muzyce mówimy ![]() ![]() A wycieczki personalne zostaw z łaski swojej dla siebie. Właściwie cała dyskusja, która wywiązała się po moim pierwszym poście jest jednym wielkim offtopem, powodem dla którego założyłam wątek nie miała być ocena wartości tej muzyki tylko jej szans na podbicie MASOWEGO rynku. W mojej ocenie oni (spośród koreańskich wykonawców komercyjnych) mają na to największe szanse ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Do tej muzyki trzeba sie przyzwyczaic..Moj TZ na poczatku dostawal swira jak slyszal, ale teraz juz luzik ( nie lubi tej muzyki , ale juz sie przyzwyczail).. Nie mowie o teledyskach, ktorych ja raczej nie lubie ogladac ( wszelkiego typu, no moze wyjatek MJ)
Co do glosow, mowia inna tonacja to i spiewaja inna--
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem Big Bangi (czy teź GD i TOP) mieliby szansę na zachodzie. I mam nadzieję, że pewnego dnia ich ktoś zauważy.
Co do High High- na początku nie lubiłam ale kpop ma to do siebie, że po kilkukrotnym przesłuchaniu wchodzi w głowę i się człowiek uzależnia. A jak już zaczęli występować na żywo to juz w ogóle Bardzo lubię High High na żywo. Mimo, że zdecydowanie ten rodzaj muzyki nie łapie się pod moje gusta. (i zgadzam się, że na początku GD może być irytujący- ja nadal się przyzwyczajam). Cover "This Love" mi się nie podoba. A z piosenek TOPa i GD wolę "Bbeokigayo". Co do krytyki to dla mnie może tam krytykować każdy bo każdemu może podobać się co innego- ja na przykład nie trawię muzyki japońskiej... Aczkolwiek nie lubię jeśli ktoś ma klapki na oczach, jedna wielka blokada i ocenia na podstawie jednego teledysku, jednego zespołu, kilkunastu sekund jednej piosenki, kierując się przy tym najczęściej myśleniem "jezu, skośnookie, nie po angielsku, boże ale są dziwnie ubrani i makijaż mają, pewno pedały". To normalne, że na początku ma się "szok kulturowy" ale trzeba być otwartym, a nie jedno wielkie "nie bo nie i już". A nie wielu ludzi usłyszy "koreańska" i już od razu jak tutaj "disco polo". A co muzyka GD i TOPa ma z disco polo wspólnego to ja nie wiem. Rozumiem-trot, można by się czepić. I nie można też przez pryzmat tych kilkudziesięciu sekund piosenki której słyszeliśmy po raz pierwszy oceniać całego przemysłu muzycznego w Korei ![]() Język koreański też jest wyjątkowo.. hmm.. melodyjny? Podsumowując- do tego nie można podchodzić z negatywnym, stereotypowym nastawieniem. Mnie to się też kiedyś nie podobało.. piszczeli, irytowali mnie, głosy mieli jak kastraci. Zmieniłam podejście i polubiłam. Spotkałam się z podobnymi przypadkami wiele razy. Nie nie chce tego słuchać/oglądać, chłam i tandeta, a teraz oderwać się nie da. Zauważyłam, że podobnie jest z koreańskimi filmami (świetne kino swoją drogą). Mówisz człowiekowi "weź obejrzyj, genialny film" a ten " nie, nie bo to tandeta, nie nie bo tam grają żółtki, nie nie bo nie lubie, nie nie ich nie da się rozróżnić" bo automatycznie pojawiaja im się prze oczami jakieś kino kopane z lat 80 i japońskie horrory. A potem za pół roku przychodzi oszołomiony jaki to dobry film był i szok bo jak to możliwe. A już w ogóle mnie śmieszy jak zachwycają się amerykańskimi remake'ami jednocześnie twierdząc, że azjatyckie kino to chłam. Ogólnie to myślę, że Hallyu(poza azją) na tym polega... ktoś zdejmie sobie klapki z oczu i nagle zauważa, że jest taki kraj w azji który produkuje muzykę, seriale, filmy na świetnym poziomie więc dlaczego tego nie lubić? Szczególnie, że daje to przy okazji tyle przyjemności. Ja np nie słucham kpopu dlatego, że lubię taki rodzaj muzyki. Słucham dlatego, że lubię tych co to śpiewają. Taki jeden głupi boys band może dać człowiekowi tyle rozrywki i dostarczyć tyle radości, że tego nawet nie da się wyobrazić. Edytowane przez Aigoo Czas edycji: 2011-01-12 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się ze zdaniem, że do tej muzyki trzeba się przyzwyczaić i osłuchać z językiem. Pamiętam, że jak pierwszy raz oglądałam koreańską dramę, to strasznie mnie ten język irytował
![]() Szkoda, że wątek cieszy się tak małym zainteresowaniem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że ta piosenka nie ma dużych szans na podbicie światowego rynku. Bo jest wtórna. Brzmi mi trochę jak Black Eyed Peas ze swoich ostatnich kawałków. Po prostu to nic nowego, zaskakującego.
I dziewczyny nie dramatyzujcie tak z tą Azją. Tak samo ludzie bagatelizują kino czy muzykę innych krajów. Bo niektórych zadowalają spektakularne często amerykańskie produkcje. Także Korea nie jest narodem uciśnionym kulturalnie.
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
A co sądzicie o piosence "That Woman/That Man" z OST Secret Garden? Ja osobiście jestem totalnie uzależniona od obydwu wersji... męskiej (w wykonaniu Hyun Bin'a) http://www.youtube.com/watch?v=vbhHQ-pDDd4 i oryginalnej żeńskiej śpiewanej przez Baek Ji Young http://www.youtube.com/watch?v=os5HHI2iKBM
Zresztą "Here I Am" z tego samego serialu też uwielbiam http://www.youtube.com/watch?v=mIgIQcCuy74 Edytowane przez Aigoo Czas edycji: 2011-01-14 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ostatnio 'wzięło' mnie na Mc Sniper'a http://www.youtube.com/watch?v=SVVXf...eature=related to jest OST, nie mogę znaleźć nigdzie filmu ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- I jeszcze jedno ![]() ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
Windstruck? jeśli ci oglądanie on line i jakość nie przeszkadzają to jest np na mysoju Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale mimo to pozostaje fakt, że ktoś w Polsce zauważył istnienie dram! ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() EDIT ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a co myślicie o tym ![]() http://www.youtube.com/watch?v=GxQ32riI6v4 cover 'Beautiful Restriction' Kim Jongsuh'a w wykonaniu 16 osób z 8 różnych krajów, nie mogę przestać się uśmiechać, oglądając to ![]() Edytowane przez onakasuita Czas edycji: 2011-01-16 o 01:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzisiaj był ostatni odcinek ![]() Słucha ktoś z was Leessang'u? Ja za sprawą Running Mana ostatnio zaczęłam... Lubię w szczególności "Can't Breakup Girl, Can't Breakaway Boy" http://www.youtube.com/watch?v=oRpDpqHYAzk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie spodobał się i głos i chłopak ![]() Cytat:
![]() A co powiecie na old school ![]() http://www.youtube.com/watch?v=h3DWZijTbVY to jest dopiero hicior ![]() ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ---------- Ah, a wczoraj z windstruckiem zapeszyłam oczywiście ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Haein moja znajomość też nie jest duża, muzyki koreańskiej słucham od lata zeszłego roku(wtedy po raz pierwszy usłyszałam koreańską piosenkę), także wciąż odkrywam wykonawców, np.dzięki temu wątkowi ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja ostatnio nie mogę przestać słuchać tego http://www.youtube.com/watch?v=9RhUS-Pupt4 Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez HaeIn Czas edycji: 2011-01-16 o 19:19 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Też nie lubię oglądać filmów online... przy dramach mi to nie przeszkadza ale jak oglądam film to jednak lubię mieć dobrą jakość, jedeną całość i spokój z ładowaniem by nic mnie nie rozpraszało. Cytat:
Cytat:
Przy okazji jakie jeszcze lubicie zespoły? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, a interesujecie się tylko koreańską muzyką, czy też np. japońską lub chińską? I jeszcze mały offtop. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Bad Guy ![]() Boys Over Flowers ![]() Oh! My Lady z Siwonem z Super Junior Full House ![]() ![]() Sungkyunkwan Scandal 1st Shop of Coffee Prince Doctor Champ My Girlfriend is Gumiho You're Beautiful ToGetHer Goong-choć dla mnie troche przereklamowana Pustke w głowie mam.... jeszcze kilka by się znalazło z tych co oglądałam... Z aktualnych które teraz są emitowane to My Princess wygląda zachęcająco tyle o ile można stwierdzić po 4 odcinkach, Athena- na razie moim skromnym zdaniem lepsza niż Iris... co jeszcze teraz leci... Dream High- tutaj nadal trzymam dystans bo nie wiem co z tego będzie ale można obejrzeć dla samej obsady, która złożona jest głownie z gwiazd kpopu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A dzisiaj właśnie planowałam zacząć Bad Guy'a, bo słyszałam pozytywne opinie, a Twój post mnie jeszcze bardziej zachęcił ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.