![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() tanie podróżowanie
Czy na prawdę da się spędzić tani wypoczynek za granicą ? Swego czasu wszędzie trąbili o tym, że można podróżować za grosze, a ja nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
Ciekawi mnie to czy na prawdę da się zorganizować kilkudniowy pobyt na jakimś malowniczym wybrzeżu za np. 600 zł. Ja nigdy nie byłam za granicą, baa wszystkie moje wakacje kończyły się na wsi u rodziny. Teraz myślę nad jakimś kilkudniowym wypadem z TŻ za niezbyt wygórowaną cenę. Marzy mi się Hiszpania, albo jakieś wyspy Ogólnie plaża, morze, drinki Tylko ja nawet nie wiem jak się zabrać do planowania takiej podróży... macie jakieś doświadczenia w tanim podróżowaniu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: tanie podróżowanie
to 600 złotych to cena od osoby czy za całość?
ogólnie zależy czego oczekujesz, raczej w tej cenie żadnych luksusów nie będzie, ale last minutę do 1000 złotych da się spokojnie złapać - to jeśli chcesz AI. jeśli coś zorganizować samej - trzeba śledzić tanie loty, monitorować noclegi, pomyśleć o couch surfingu albo wybrać namiot. zależy co komu pasuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Najtańsza z zagranicy jest chorwacja i czarnogóra bo kosztuje około 10 euro za łóżko. Polecam sprawdzić też tanie loty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Mi się marzy właśnie podróż na stopa i spanie w namiotach, ogólnie taka powiedzmy miesięczna wyprawa i nieplanowanie niczego.
Nie mam z kim jechać, a sama się boję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Na początku musicie się zastanowić, gdzie chcecie wyjechać, po drugie - czym chcecie jechać (najtaniej samolotem), po trzecie - co chcecie robić (leżenie plackiem na plaży, zwiedzanie). Za 600 zł złożenie kilkudniowej wyprawy może być jednak ciężkie. Jak już konkretnie napiszesz, co planujesz tak ogólnie, to postaram Ci się wskazać kilka podstaw, które powinnaś wiedzieć, organizując swoją wyprawę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Może i ja ze wskazówek skorzystam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wszystko się da. ale można też kupić tanie bilety lotnicze, albo w polskim busie, i spać w jakiś hostelach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Kociara
|
Kochane jak marzycie o tanim podróżowaniu to polecam książkę "Paragon z podróży" http://www.empik.com/paragon-z-podro...3036,ksiazka-p
Autorami są założyciele strony o tej samej nazwie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Polecam skorzystać ze stron np. WizzAir czy tanielatanie.pl, gdzie są często wyszczególnione promocje na bilety w różne strony świata. W taki sposób możesz np. polecieć do Barcelony czy Rzymu za 10zł (oczywiście bez kosztów dodatkowych). Spać można w hostelu albo na kampingu za grosze. Jeść możecie na mieście. Niektóre muzea robią dni otwarte, albo można kupić karnet do różnych miejsc. Przekop internet
![]() My z mężem właśnie okazyjnie polecieliśmy w podróż poślubną do Holandii, do Eindhoven. Zwiedziliśmy Amsterdam i Hagę. Spaliśmy na kampingu a jedzenie kupowaliśmy albo w markecie i jedliśmy na ulicy, albo w tanich knajpkach. Bilety do muzeów kupowaliśmy w wyszczególnionych punktach oferujących promocje dnia. Wtedy nie pomyślelibyśmy, że zostaniemy w kraju wiatraków na stałe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
http://snufkinsunwrittenmelody.blogspot.com/?m=0 może ten blog Cię zainspiruje?
Szperaj po stronie WizzAir i szukaj promocji na bielty. Mnie się trafił bilet do Oslo w obie str.za 60 zł
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Polecam Ukrainę
![]() mnie np podróż z biletem studenckim wyniosła w jedną stronę ok. 38 zł do amego Lwowa ![]() Można też jeść w stołówce uniwersyteckiej (tam nikt nie sprawdza czy jestes studentem o ile nie wyglądasz "za staro" ![]() ![]() Bilety komunikacji miejskiej tanie, taksówki też, pieczywo, alkohol ![]() Polecam jak nie boisz się wschodu i ich pokręconej mentalności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 13aa9d55ec6ef8489ab3852d90deb2979ef9d608 Czas edycji: 2013-01-17 o 15:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
.
|
Cytat:
ja byłam w zeszłym roku na ukrainie, 2 tyg. 600zł za osobę. na kilkudniowy pobyt się nie opłaca jechać do hiszpanii. ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() da się dogadać po rosyjsku? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
hmmm moze i za 600 zl gdzies pojedziesz ale raczej nie bedzie to slonce plaza i drineczki w hiszpani
![]() Mysle ze powinnac wybrac cos co lezy blizej Polski,Hiszpania jest droga. Bylam na Teneryfie, nie jadalam w 5* restauracjach a wydalam przez 11 dni niecale 2000 zl ![]() Na Majorce bylam w zimie, i ceny niewiele nizsze
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma opcji żeby za 600zł spędzić wakacje na poziomie w fajnym miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Hmm nie chce stwarzać reklamy ale...da się
![]() http://www.tecza.pl/index?Act=show_d...=140&id_dir=54 miejscowosc mała, dużo tam Greków, piękne morze, plaża z miejscem na pogranie w siatkówkę, leżaki na plazy jezeli cos zamówisz w barze (polecam lemoniadę do tego w całej Grecji woda mineralna gratis) ![]() Jedzenie można spakować ze sobą, pozaprawiać w słoiki. Dla leniuchów w sam raz, dla żadnych innych rozrywek-można aktywnie spędzić czas. Polecam
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Zainteresowana tym wątkiem zaczęłam szperać i znalazłam ciekawy blog wklejam linka:
http://okrazycswiat.pl/w-cztery-stro...nute-poludnie/ Póki co ja narazie sobie pomarze ale może kiedyś ... ![]() ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Aha, i jeszcze jest coś takiego jak couchsurfing.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ryanair ma czasem fajne promocje, ale to trzeba się decydować szybko, bo wylot np. za 2 tyg. Byłam tak w Szwecji za 2 grosze
![]() Ma ktoś pomysł na tanie Włochy? Jedziemy z TŻ autem w maju by kilka miast zwiedzić (dużo na paliwo pójdzie) i na razie mamy pomysł nocować pod namiotem gdzieś pod miastami, ale boję się, że skończy się na szybkim szukaniu hosteli na miejscu. Nie chcemy rezerwować wcześniej, bo nie wiemy ile w każdym miejscy będziemy chcieli spędzić a bez rezerwacji możemy zmieniać plany do woli.
![]() |
#24 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
We wloszech np. jest cos takiego jak Baratta czyli za jakies uslugi (drobne naprawy, rozne rzeczy wlasnorecznie robione, itp.) dostaje sie darmowy nocleg i wyzywienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja też wolę na własną rękę, ale za taką kasę można tam pojechać i wynająć na miejscu auto-a wtedy hulaj dusza
![]() ![]() Za starych czasów pojechalismy z koleżanką, kumplem i... namiotem (w razie co) do Pragi. Na miejscu poznaliśmy babkę, która załatwiła nam nocleg na kwaterze-w mieszkaniu starego Profesora. 10 min od Mostu Karola. Płaciliśmy naprawdę niewiele-cała 5 dniowa wycieczka łącznie z transportem pociągiem wyszła nas 300zł . A jedliśmy w restauracjach w mieście. Polecam też słowacką Małą Fatrę albo ukraińskie Karpaty. Ja wiem, że można wiele i wcale nie trzeba mieć kupy kasy. Z tego co zrozumiałam autorki wątku pojęcie o tanich wyjazdach jest żadne. Lepiej niech jedzie z biurem ![]() Ja przyznaję, że wszystkie moje wyprawy są małym kosztem-szczególnie grupą łatwiej kombinować z cenami. Inaczej się jedzie w 6 gdy każdy ma w puli 600zł a inaczej w dwójkę mając za wymaganie picie drinków na plaży ![]() W tym roku spędziliśmy sylwestra- wprawdzie w Polsce, w górach- 4 dni . Musieliśmy dojechać, zakupić alkohol, i jedzonko (żadnych konserw-te czasy już nam minęły) zapłacić za noclegi. Całość wyszła ok 180zł od łebka a chatę mieliśmy dla siebie ![]()
![]() |
#27 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Do tego dochodzą sprawy logistyczne, czytałam, że takie tanie loty lądują gdzieś "w polu kukurydzy" albo są z kilkoma przesiadkami po drodze. I jak tu się nie zgubić? Cytat:
Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
jakimi liniami ten lot za 37zlotych? napewno nie wyjdzie 400
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Ja kiedys bylam w Londynie i za 4 dni wydalam jakies 300zl
![]() Bilet nie powiem kupilismy w promocji po 1zl (ryanair), jedzenie w wiekszosci mielismy z polski przywiezione (batoniki, jakies gorace kubki itp) a spalismy w hostelu juz niepamietam dobrze ale jakies 7£ za noc. Muzea w wiekszosci sa darmowe (nie pamietam czy w niedziele czy zawsze), chodzilismy pieszo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:03.