|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak podawać ŻÓŁTKO??
Mój maluch kończy 7 miesiecy i musze podawac mu juz pół żótka co drugi dzień. Jak podawałyście to żółtko dziewczyny? Podobno nie mozna gotowac i wrzucic do zupki słoiczkowej bo w ten sposob traci sie cenne skladniki odzywcze. Moge wrzucic surowe ale taka gesta zupa sie nie zagotuje przeciez:/. Macie jakis pomysl?
I jeszcze jedno pytanie: co zrobic z ta druga polowa żółtka? Mężowi jajecznice ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak podawać ŻÓŁTKO??
ja co prawda nie mam pojecia jak podawac zółtko bo moja córcia jeszcze ich nie je, ale interesuje mnie - dlaczego musisz? Lekarz kazał czy jak i po co?
Zas co do przechowywania to tak na zdrowy rozsądek - lepiej nie podawac dziecku 2 dniowego żółtka, chyba juz wolalaym wyrzucic i ugotowac swieże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
No chyba lepiej dziecku żółtko przegotować, jeśli już, niż podawać surowe, czy wpół surowe
![]() Zrób najlepiej lane kluski z kaszką ryżową lub maką bezglutenową. Absolutnie nie podawaj nieświeżego jaja ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja zageszczalam nim zupke, poprostu rozbeltalam zółtko w kubku dodalam troszke zupki, zachartowalam je a potem wszystko wlalam do zupki i bylo ok. A ja zupke robilam na 2 dni wiec dawalam cale zolko, wiadomo ze maly i tak wszystkiego nie zjaadl. Albo smazylam na maselku z odrobina smietany, do tej pory moj szkrab(10 miesiecy) tak lubi do tego buleczka albo ziemniaczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja robie corce jajko na miekko, i karmie lyzeczka, a reszte sama zjadam; balabym sie powadac surowe, zeby nie bylo sammoneli (czy jak sie to pisze).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Można w postaci budyniu: 120ml wody: polowę wody rozpuścić z mlekiem modyf. ( 4 miarki), a polowę zagotować z 1 miarką mąki ziemniaczanej i polową żółtka, jak przestygnie trochę dolać mleko. Mozna dodać trochę deserku na koniec.
Surowego żółtka nie przechowuj, lepiej dodać do jakiejś potawy dla dorosłych ![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Ja tak jak BabciaW gotowałam budyń albo gotowane dodawałam do zupki. Na miękko mój syn nie polubił i nie lubi do dziś - podobnie jak jajecznicy.
Żółtka nie można przechowywać. I przestrzega się też przed podawaniem popularnego kiedyś kogla-mogla. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a gdzie mozna poczytac o tym schemacie żywienia niemowląt? Bo wyszlam na straszna ignorantke, mała co prawda poki co na moim mleku ale pora sie dokształcic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Kasiulka a nie dostałaś w szpitalu takich ulotek informacyjnych, książeczek, odnośnie żywienia niemowląt ?? U nas dawali a część sobie sama przez internet zamówiłam i przysłali
![]() Zerknij na te stronki ![]() http://www.nutricia.com.pl/klub_schemat_zywienia.php http://www.nestle.pl/dziecko/
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jędrek do dzis ma 11-12 posiłków, bo ze wzgledu na ulewanie nie moze zjeśc dużo na raz, deserku i zupki je po 1/3 słoiczka dziennie, pić nie chce niczego, ani wody, ani herbatek (Hippowskich nie podaję, bo mają sporo cukru), ani wody. Oszukuję go wodą z 1 miarką mleka ![]() ![]() ![]() Gdyby jadł wg schematu to by chyba siatkę przeskoczył ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja Wika też nic nie wypije, czy to woda czy jakaby nie była pysza herbatka to usta zaciska i butelke rączką bije. Żarłok z niej straszny jeśli chodzi o mleko cycowe ![]() Ostatnio zaakceptowała zupkę, chociaż jak jej daje tą samą na drugi dzień to najpierw udaje, ze jej strasznie niesmakuje a na koniec płacze, że już się skończyło. Za kaszkami tylko przepada. Wiec coś mi się wydaje Buniu, ze też taka schematyczna żywieniowo to ona nie bedzie ![]() Zresztą jak tylko zrobi się cieplej i warzywa świerze bedą to sama mam zamiar jej gotowac jakieś proste dania ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja mam jeszcze tylko jedną uwagę. Nie spotkałam nigdzie informacji, że gotowanie jakoś znacznie zmniejsza zawartość żelaza w żółtku. Natomiast często natykałam się na ostrzeżenia, żeby małemu dziecku nie podawać surowego jajka z uwagi na możliwość zatrucia salmonellą. Poza tym gotowane żółtko łatwiej podzielić, no i z drugą połówką wiadomo co zrobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Musis zpodawac bo instytu matki i dziecka itp ,nie przesadzaj ,to tylko ogolnie nakreslone co moze jejsc dziecko w jakim wieku ,przeciez zadna matka nie zaznacza w kalendarzu kiedy jajko kiedy mieso,i jak zle 3 razy zoltko w tygodniu to nic sie nei stanie ,jak nie zje wcale to tez nie.
dziecko to nie robot,jedne rzeczy lubi i mogloby jejsc codziennie ,innych nie dotkną do 20 roku zycia ![]() surowe jajko wiadomo moze powalic i doroslego chociaz za moich czaso zjadalm namietnie kogel-mogel i jakos nigdy sie nie ztrulam ,teraz balabym sie podac wlasnemu dziekcu ![]() znam pol roczniaki jedzace sernik,parówki i biale pieczywo i nic im nie jest znam tez roczniaka ktory po jabłku ma uczulenie. radze na przyszlosc dla wlasnego zdrowia i nerwow nie trzymac sie tak scisle wszelkich zalecen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Hejka!
A ja gotuję jajko na twardo, wydłubuję żółtko, "rozdziabuję" ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
robilam jak Kipi ,zadnej filozofi z tego nie robilam.
przyznam sie ze podawalm jajczenice,pierwszy raz zrobila jak kaza na parze ale babrania bylo z tym sporo i strasznie nie wygodnie mi bylo wiec kazda kolejna smazylam normlanie na patelni jak dla nas ,nie solilam jedynie.dziecko jadlo i zdrowe jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mam niedobory żelaza (od dawna, jeszcze przed ciążą
![]() Surowe to jednak paskudnie ryzykowne - salmonella, ptasia grypa, ciężkostrawne itp. Sama bym nie chciała, a co dopiero dziecku podać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.