|
|||||||
| Notka |
|
| Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Drodzy technicy bądź magistrzy farmacji!
Witam!
Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu: Sol. Papaverini mur. 0,8/80,0 M.f.sol D.S Łyżeczkę w razie wzdęcia Czy rozpuszczamy papawerynę na ciepło w ilości 0,8 grama i uzupełniamy do 80 gramów wodą? Czy odważamy 0,8 grama papaveryny i 80 gramów wody? I jak tutaj obliczyć dawkę kontrolną? Z góry dziękuję. i druga recepta: 10% sol. Calcii chloridi 200,0 M.f. sol. D.S. 3x dziennie łyżkę Ze względu na właściwości higroskopijne stosuje się rozcieńczenie chlorku wapnia 1:2 . Jak będą wyglądały obliczenia? Nie mogę tego ogarnąć :/ Z góry dzięki! |
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Drodzy technicy bądź magistrzy farmacji!
Cytat:
Co do drugiej recepty. Chodzi Ci o to, że korzystasz z roztworu pomocniczego? Jeśli tak to musisz policzyć ile gramów tego r-ru musisz wziąć żeby było w nim 20 g chlorku wapnia.
Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2017-11-13 o 10:19 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
20 g papaweryny jest w 200 g całego roztworu, więc w jakiej ilości roztworu zmieści się ta maksymalna ilość dobowa papaweryny z Farmakopei, czyli 0,6. Takie proporcje: 20-200 0,6-x x= 6 Czyli maksymalna dawka papaweryny jaką można podać w ciągu doby to 6 g? Nie mam pojęcia czy dobrze analizuję, bo wtedy byłaby to maksymalnie jedna łyżeczka na dobę. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Teraz totalnie pomieszałaś obie recepty
MDD dla papaweryny to 0,6 więc liczysz: 0,8 - 80 x - 5 (objętość łyżeczki) x= 0,05 Czyli: 0,6:0,05= 12 łyżeczek do herbaty na dobę (albo 4 duże do zupy) maksymalnie.
Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2017-11-13 o 15:48 |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Super, dziękuję bardzo! Zamęczę jeszcze jednym pytaniem
Mam taką receptę w książce: 2% sol. Kalii iodidi 200,0 M.f. Sol. D.S. Wiadomo Jakie jest dawkowanie w takim przypadku? Pani powiedziała mi, że jeśli mamy dawkowanie "Wiadomo", to znaczy, że roztwór jest zawsze do użytku zewnętrznego, a tą receptę mam w książce przypisaną do użytku wewnętrznego :/ |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Wg mnie taka recepta byłaby do konsultacji z lekarzem. Ciężko powiedzieć czego oczekuje od was prowadząca.
Edytowane przez malinowegruszki Czas edycji: 2017-11-13 o 21:54 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:41.