Drezno - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-12, 17:55   #1
mary_lou
Raczkowanie

Drezno

Mam nadzieje ze Nieocenione Wizazanki pomoga mi Szukam jakichkolwiek praktycznych informacji na temat zycia w Dreznie, cen itd. Czy jest to miasto w miare bezpieczne?A moze znajdzie sie jakas rezydentka ?:P
pozdrawiam
mary_lou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-12, 18:38   #2
mary_lou
Raczkowanie

Re: Drezno

up
mary_lou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-12, 19:07   #3
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

w 97r. byłam tam przez prawie 2 mies. pracowałam w fabryce czekoladek jako studentaka. A chłopaki w cynkowni... Mieszkalam w akadamiku na Hochschulstrasse. To sympatyczne bardzo miasto, załuje tylko ze nie mialam czasu na dogłebne zwiedzanie, bo praca na zmiany mnie wykańczała. Mam tam jeszcze bliskiego kolege, który mieszka tam juz od 10 lat, on zreszta mnie tam zaciagnął.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-12, 21:03   #4
bunny-pie
Zakorzenienie

http://www.drezno.art.webd.pl/

tam znajdziesz informacje.

powodzenia
Stary 2009-04-11, 21:09   #5
scatty princess
Zadomowienie

Dot.: Drezno

wiosna przyszła trzeba temat odkopac

Wczoraj jeszcze mialam w planach wylot do Londynu, nie wyszlo narazie, wiec moze wybiore sie do Drezna

Autkiem wygodnie? Jak z parkingami? Ceny? Co zwiedzic fajnego? jakis dobry hostel?

z gory dziekuje
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-11, 21:31   #6
Elfia4
DOMator

Rok temu byłam w Dreźnie w drodze powrotnej z Wiednia. Było już ciemno, ale na ulicach było mnóstwo ludzi, kawiarnie były pełne. Drezno ma piękną starówkę, muzea, operę, zamek. Takie miasto z duszą. Większość typowych miejsc do zwiedzenia znajduje się wzdłuż Łaby. Nie za bardzo wiem jak z prakingami, noclegami i tego typu rzeczami, ale myślę, że miasto jest w miarę bezpieczne. Włóczyliśmy się po ciemku po centrum i nic złego nam się nie stało
Zamierzam kiedyś wrócić do Drezna podobnie jak do Wiednia, bo to piękne miasta i warte dokładnego zwiedzenia, a nie szybkiego spacerku z przewodnikiem.
Miasto nocą mnie zachwyciło. Zdjęcia w dzień oglądałam tylko w albumie, który kupiłam przy okazji wizyty w tym mieście.
Niedaleko Drezna nad Łabą jest też piękny kompleks pałacowy. Tylko teraz za nic nie potrafię sobie przypomnieć nazwy. Ale od zapachu kwitnącego bzu czy magnolii może rozboleć głowa.
Google jest niezastąpione. To ten pałac: http://www.dresden-drezno.de/gallery/v/pillnitz/

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2009-04-11 o 21:33
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-12, 20:04   #7
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Ja spędziłam tam tylko jeden dzień, więc za dużo nie powiem, ale zawsze coś
Ceny nie są wygórowane, a to chyba bardzo ważne
Miasto bardzo ładne, duuużo do zwiedzania.
Trudno jednak znaleźć centra handlowe itp(mi się to nie udało).

Jeżeli miałabym rozgraniczyć, czy miasto bardziej nowoczesne czy zabytkowe, to zdecydowanie powiedziałabym, że zabytkowe

I warto zwiedzić pałac Zwinger, oczywiście
Stary 2009-04-13, 07:07   #8
scatty princess
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Rok temu byłam w Dreźnie w drodze powrotnej z Wiednia. Było już ciemno, ale na ulicach było mnóstwo ludzi, kawiarnie były pełne. Drezno ma piękną starówkę, muzea, operę, zamek. Takie miasto z duszą. Większość typowych miejsc do zwiedzenia znajduje się wzdłuż Łaby. Nie za bardzo wiem jak z prakingami, noclegami i tego typu rzeczami, ale myślę, że miasto jest w miarę bezpieczne. Włóczyliśmy się po ciemku po centrum i nic złego nam się nie stało
Zamierzam kiedyś wrócić do Drezna podobnie jak do Wiednia, bo to piękne miasta i warte dokładnego zwiedzenia, a nie szybkiego spacerku z przewodnikiem.
Miasto nocą mnie zachwyciło. Zdjęcia w dzień oglądałam tylko w albumie, który kupiłam przy okazji wizyty w tym mieście.
Niedaleko Drezna nad Łabą jest też piękny kompleks pałacowy. Tylko teraz za nic nie potrafię sobie przypomnieć nazwy. Ale od zapachu kwitnącego bzu czy magnolii może rozboleć głowa.
Google jest niezastąpione. To ten pałac: http://www.dresden-drezno.de/gallery/v/pillnitz/
Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Ja spędziłam tam tylko jeden dzień, więc za dużo nie powiem, ale zawsze coś
Ceny nie są wygórowane, a to chyba bardzo ważne
Miasto bardzo ładne, duuużo do zwiedzania.
Trudno jednak znaleźć centra handlowe itp(mi się to nie udało).

Jeżeli miałabym rozgraniczyć, czy miasto bardziej nowoczesne czy zabytkowe, to zdecydowanie powiedziałabym, że zabytkowe

I warto zwiedzić pałac Zwinger, oczywiście
Dzieki Dziewczyny ! jestescie nieocenione !
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 17:27   #9
kiciaaa
Rozeznanie

kurcze szkoda ze tam niema centrum handlowego z tego co piszecie.
a bede tam za tydzien i chcialam jakies zakupy zrobic ... wkoncu taniej niz w PL
kiciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 18:16   #10
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez kiciaaa Pokaż wiadomość
kurcze szkoda ze tam niema centrum handlowego z tego co piszecie.
a bede tam za tydzien i chcialam jakies zakupy zrobic ... wkoncu taniej niz w PL
Napewno jakieś centra handlowe są. W obecnych czasach w każdym większym mieście są centra handlowe. Tym bardziej w stolicy landu. Ilość sklepów wielkopowierzchniowych przypadająca na statystycznego Niemca jest większa niż w Polsce, więc ze znalezieniem centrum handlowego nie powinno być problemu.

Z tego co wygooglałam w centrum miasta jest galeria hanldowa (chyba nawet wiem gdzie) i nazywa się Altmarkt-Galerie.
Pewnie większość dużych centrów mieści się na obrzeżach miasta. Trudno byłoby umieścić wielką galerię handlową pomiędzy jedną kamieniczką, a drugą
Tu jeszcze info z jakiejś strony internetowej: "Dla preferujących wielkie kompleksy handlowe pod jednym dachem można natomiast polecić duże centrum handlowe, które znajduje się przy zjeździe z autostrady 4: Dresden - Neustadt."
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-13, 19:17   #11
kiciaaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Napewno jakieś centra handlowe są. W obecnych czasach w każdym większym mieście są centra handlowe. Tym bardziej w stolicy landu. Ilość sklepów wielkopowierzchniowych przypadająca na statystycznego Niemca jest większa niż w Polsce, więc ze znalezieniem centrum handlowego nie powinno być problemu.

Z tego co wygooglałam w centrum miasta jest galeria hanldowa (chyba nawet wiem gdzie) i nazywa się Altmarkt-Galerie.
Pewnie większość dużych centrów mieści się na obrzeżach miasta. Trudno byłoby umieścić wielką galerię handlową pomiędzy jedną kamieniczką, a drugą
Tu jeszcze info z jakiejś strony internetowej: "Dla preferujących wielkie kompleksy handlowe pod jednym dachem można natomiast polecić duże centrum handlowe, które znajduje się przy zjeździe z autostrady 4: Dresden - Neustadt."
ooo jaka szybka odpowiedz
ciekawe jak sie nazywa ta galerie na zjezdzie z a4. chcialabym zobaczyc jakie sa sklepy

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

własnie zobaczylam ze to info o tym centrum przy zezdzie z a4 to z 2004. roku. wiec teraz na pewno sa jeszcze inne, nowo wybudowane. ale gdzie....
fajie jakby ie ktos odezwal co tam teraz mieszka.
kiciaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-22, 14:33   #12
Aga_Saksonia
Przyczajenie

Hej dziewczyny, no więc odpowiadając na część pytań, które tu padły powiem, że Drezno jest genialnym miastem do życia : spokojne, bezpieczne, kolorowe, interesujące. Mnóstwo zabytków dla miłośników historii i rozbujałe życie nocne dla miłośników imprez. Jeśli chodzi o galerie handlowe, to jest ich tu mnóstwo. Ta, o której poszecie, czyli Elbepark, jest faktycznie tuż przy autostradzie. Jadąc od strony Polski jest to bodaj 4 zjazd już w mieście. Z daleka widac już wielki napis IKEA. W 2010 roku centrum zostało bardzo rozbudowane i można tu znaleźć wszystko, czego dusza zapragnie (już nie pamiętam ile jest tam sklepów, ale coś ponad 100). Z tym, że wcale się nie zgadzam,że jest taniej – nie jest! Chyba, że mówimy o wyprzedażach, wtedy tak, owszem. Ale ceny są z reguły porównywalne jak w Polsce. O różnych ciekawostkach na temat Drezna i Saksonii pisze też na moim blogu, jak ktoś ma ochotę, niech czyta POZNAJ SAKSONIE
Aga_Saksonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-16, 17:57   #13
radioheadka
Zadomowienie

dziewczyny, czy któraś spędzała może sylwestra w Dreźnie? dzieje się tam coś ciekawego? jak ogólnie życie nocne wygląda?
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości