|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jak dobrze się atencjonować?
Mam problemy, jestem chora psychicznie i potrzebuję wsparcia. Za każdym razem mam wrażenie, że kiedy coś mówię i kiedy o coś proszę każdemu, nawet najbliższym, wpada jednym uchem, a drugim wypada. Nie mam wsparcia, którego potrzebuję. Chciałabym, aby coś mi się w końcu udało, ale ciągle mi coś nie idzie. Chciałabym, żeby ktoś mi pomógł poszukać np. dobrego darmowego programu do montażu filmów (jeśli jakiś znacie to możecie polecić), może popytał się znajomych, bo ja swoich nie mam tak na prawdę... Chciałabym coś móc robić, ale ciągle się potykam i już powoli nie mam siły wstawać. Jak mam zwrócić na siebie uwagę, żeby ktoś mi w końcu podał rękę i pomógł?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak dobrze się atencjonować?
Co ma do tego chorba psychiczna ? Na czy ona polega?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Interleukina Druga
|
Dot.: Jak dobrze się atencjonować?
Atencja, a wsparcie to dwie zupełnie różne rzeczy. Także zastanów się czego oczekujesz. Uwzględnij też, że nie każdy musi rozumieć na czym twoja choroba polega, więc niekoniecznie udzieli Ci on wsparcia w takiej formie, jaka będzie odpowiadała twoim wyobrażeniom.
Jak o takie wsparcie poprosić? Normalnie, bez dram, bez "atencjonowania się", histerii, robienia szumu wokół własnej osoby powiedzieć: "słuchajcie, nie radzę sobie, potrzebuję pomocy". A najlepiej wybrać się do specjalistów, bo otoczenie choroby Ci nie wyleczy. W zależności od choroby i jej nasilenia: psycholog, psychoterapeuta albo psychiatra Ci pomogą. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.