Szycie ubrań u krawcowej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-03, 21:23   #1
grudniowa_wizazanka
Przyczajenie

Szycie ubrań u krawcowej

Witajcie
Co sądzicie o szyciu ubrań na miarę? Opłaca się? Jak wygląda koszt szycia obrań u krawcowej (Warszawa)? Wiem, że szybciej i taniej kupić ubrania w sklepie, ale marzą mi się idealnie dobrane sukienki, spódnice, żakiety...
A może macie godną polecenia krawcową w Warszawie (poproszę namiary na priv)?

Edytowane przez grudniowa_wizazanka
Czas edycji: 2017-12-03 o 21:26
grudniowa_wizazanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-03, 21:27   #2
ruda_beksa
Zakorzenienie

Dot.: Szycie ubrań u krawcowej

Wolę kupić w sklepie i zrobić poprawki u krawcowej.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-05, 13:47   #3
ksaiaga
BAN stały

Ja szyję sobie rzeczy wierzchnie na okres jesienno-zimowy, kurtki, płaszcze, ciepłe spodnie, żakiety, takie w których wiem, że będę długo chodzić (klasyczne kroje). Wtedy kalkuluje mi się kupić materiał ze 100% wełny, która dobrze grzeje, jest przewiewna i nie gniecie się, wełnianą watolinę, podszewkę bawełnianą i zapłacić krawcu. Mogę sobie wybrać taki krój jaki chcę, dobrać ładne guziki (sklep na Śniadeckich). Wadą jest czasochłonność: trzeba kupić materiał , dodatki i 4 razy jechać do krawca: raz zawieźć materiał i omówić krój, dwa razy na przymiarkę i raz po odbiór. Ale przeważnie szyję kilka rzeczy na raz, więc jestem w stanie, to przeżyć. Z jedną rzeczą to bym nie jeździła. Bluzki i sukienki kiedyś szyłam, ale to było dawno temu, krawcowa już nie żyje, niestety.

Edytowane przez ksaiaga
Czas edycji: 2017-12-05 o 13:52
ksaiaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-05, 15:10   #4
chochlinka
Przyczajenie

Mi się wydaje, że krawcowa się sprawdza jak jest a) sylwetka, na która ciężko znaleźć dobrze leżącą rzecz w sklepie b) na uroczystości typu wesele, komunia itd.
Tak ogólnie to niestety, ale wiele krawcowych nie nadążą za trendami i nieraz jak ktoś z mojej rodziny dawał coś do uszycia przez krawcową, to nie było to ani modne, ani nowoczesne, ani ładne.
chochlinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-06, 15:13   #5
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chochlinka Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że krawcowa się sprawdza jak jest a) sylwetka, na która ciężko znaleźć dobrze leżącą rzecz w sklepie b) na uroczystości typu wesele, komunia itd.
Tak ogólnie to niestety, ale wiele krawcowych nie nadążą za trendami i nieraz jak ktoś z mojej rodziny dawał coś do uszycia przez krawcową, to nie było to ani modne, ani nowoczesne, ani ładne.
Zgadam sie z pierwsza czescia wypowiedzi, co do drugiej, warto zwrocic uwage jak nosi sie sama krawcowa i dobrze miec choc ogolne pojecie, co chce sie uszyć. Generalnie wiele ludzi kupuje rzeczy przez internet i dopasowuje. Wydaje mi sie, ze w wiekszych miastach koszt takich uslug, w ogole uslug jest wyzszy niz w malych miejscowosciach
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-08, 12:52   #6
chochlinka
Przyczajenie

Ano, to prawda, że często po samej krawcowej widzisz, jaki ona ma gust i jak szyje
Co do cen, też prawda, ja mieszkam teraz w Krakowie i jest dużo drożej, niż w mojej rodzinnej miejscowości. Widać też różnicę w cenie jeśli chodzi o rejon miasta, na obrzeżach jest taniej, a w centrum przeróbki droższe. Wniosek: jak ktoś ma czas, żeby pojechać do krawcowej na obrzeże, niech to zrobi
chochlinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-08, 22:21   #7
Rena
Zakorzenienie

Szycie u krawca/krawcowej to luksus do tego ciezko znalesc dobrego specjaliste. Ale jak sie znajdzie i kasa i ktos sprawdzony to czemu nie. Choc prosciej pojsc do sklepu i przymierzyc.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości