|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szycie ubrań u krawcowej
Witajcie
![]() Co sądzicie o szyciu ubrań na miarę? Opłaca się? Jak wygląda koszt szycia obrań u krawcowej (Warszawa)? Wiem, że szybciej i taniej kupić ubrania w sklepie, ale marzą mi się idealnie dobrane sukienki, spódnice, żakiety... A może macie godną polecenia krawcową w Warszawie (poproszę namiary na priv ![]() Edytowane przez grudniowa_wizazanka Czas edycji: 2017-12-03 o 21:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szycie ubrań u krawcowej
Wolę kupić w sklepie i zrobić poprawki u krawcowej.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ja szyję sobie rzeczy wierzchnie na okres jesienno-zimowy, kurtki, płaszcze, ciepłe spodnie, żakiety, takie w których wiem, że będę długo chodzić (klasyczne kroje). Wtedy kalkuluje mi się kupić materiał ze 100% wełny, która dobrze grzeje, jest przewiewna i nie gniecie się, wełnianą watolinę, podszewkę bawełnianą i zapłacić krawcu. Mogę sobie wybrać taki krój jaki chcę, dobrać ładne guziki (sklep na Śniadeckich). Wadą jest czasochłonność: trzeba kupić materiał , dodatki i 4 razy jechać do krawca: raz zawieźć materiał i omówić krój, dwa razy na przymiarkę i raz po odbiór. Ale przeważnie szyję kilka rzeczy na raz, więc jestem w stanie, to przeżyć. Z jedną rzeczą to bym nie jeździła. Bluzki i sukienki kiedyś szyłam, ale to było dawno temu, krawcowa już nie żyje, niestety.
Edytowane przez ksaiaga Czas edycji: 2017-12-05 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mi się wydaje, że krawcowa się sprawdza jak jest a) sylwetka, na która ciężko znaleźć dobrze leżącą rzecz w sklepie b) na uroczystości typu wesele, komunia itd.
Tak ogólnie to niestety, ale wiele krawcowych nie nadążą za trendami i nieraz jak ktoś z mojej rodziny dawał coś do uszycia przez krawcową, to nie było to ani modne, ani nowoczesne, ani ładne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ano, to prawda, że często po samej krawcowej widzisz, jaki ona ma gust i jak szyje
![]() Co do cen, też prawda, ja mieszkam teraz w Krakowie i jest dużo drożej, niż w mojej rodzinnej miejscowości. Widać też różnicę w cenie jeśli chodzi o rejon miasta, na obrzeżach jest taniej, a w centrum przeróbki droższe. Wniosek: jak ktoś ma czas, żeby pojechać do krawcowej na obrzeże, niech to zrobi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Szycie u krawca/krawcowej to luksus do tego ciezko znalesc dobrego specjaliste. Ale jak sie znajdzie i kasa i ktos sprawdzony to czemu nie. Choc prosciej pojsc do sklepu i przymierzyc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.