|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Barszcz ukraiński
Uwielabim ten barszcz ale nie potrafię go sama ugotować
![]() Może poratujecie mnie sprawdzonym przepisem, który zawsze się udaje i nie da się go zepsuć? Zależy mi na sprawdzonym przepisie, dlatego proszę o przepis, który znacie i robicie według niego barszcz. W internecie jest masa przepisow ale chcę coś co ktoś wyporóbował ![]() z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Barszcz ukraiński
Ja gotuje barszcz ukraiński z mrożonki, kupuje gotowe składniki w torebce.
Najpierw nastawiam jakąś kość, potem wrzucam warzywa z torebki, gotuje, potem ziemniaki i koncentrat pomidorowy, jak ziemniaki się ugotują wrzucam fasolę białą z puszki i zagotowauje, zaprawiam śmietaną dodaję majerank i gotowe. To jest barszcz ukraiński na szybko, ponieważ dużo pracuje i nie mam czasu moczyć fasoli, trzeć buraków itp, poprostu przychodze do domu i w 1,5 godz obiad gotowy. Potem podam przepis wg którego tą zupke gotuje moja koleżanka ukrainka, ona robi to zupelnie inaczej.
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzięki bb-m
![]() Daj koniecznie ten przepis od przyjaciółki Ukrainki ![]() Ile trzeba dać tego koncentratu pomidorowego? Jakiej firmy kupujesz mrożonkę i ile takich paczek potrzeba na garnek zupy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
oo, taki barszczyk to pyszna sprawa.
Ja nie potrafię zrobić, ale w domu robiła go moja mama, pamiętam że robi się to na zwykłym barszczu ale dodaje się tam pokrojone w kostkę buraczki, ziemniaki, marchew, pietruszkę, kawałek selera, dodaje się kapustę grubo poszatkowaną i faolę jasiek ![]() ![]() Ależ mam ochotę ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Najlepszy barszcz ukraińskie jadłam we Lwowie. To byłą najpyszniejsza zupa jaką miałą okazję jeść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja tylko podróbkę polską jadałam ale też pyszne
![]() Przypomniało mi się że dodawało się do niego pieczarki pokrojone w grubą kostkę ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
BTW, kuchnia ukraińska to jedna z lepszych z jakimi miałam do czynienia. Pyszne mięsa, nabiał, zupy, itp. Najwspanialszą mają śmietanę, którą polewają takie racuszki z twarogu. Masakrycznie dobre to jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
oo, to jestem zaciekawiona bo ta kuchnia jest dla mnie tajemnicą?
Prawie nic o niej nie wiem a z chęcią bym jakiś smakołyki spróbowała ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moj barszcz ukraiński to również wersja dla zapracowanych poniewaz używam trochę półproduktów (fasolę czerwoną i białą z puszki i własnej roboty tarte buraczki ze słoiczka), ale uważam ,że jest równie dobra.A robię go mniej więcej tak:
1.na początek baza(wersja jarska na jarzynkach, a dla lubiących mięsko na kostkach-ja najczęściej używam drób)tzn. gotujemy wywar z włoszczyzny,doprawiamy jarzynką, listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem czarnym ziarnistym i odrobina maggi 2.w malym garnku gotujemy ziemniaczki pokrojone w kostke ktore dodamy na samym koncy,aby nie zabarwily się nam za bardzo na czerwono 3.kiedy wywar jest gotowy (jeśli gotujemy na mięsku na górze może zebrać się taka "szumowina", którą oczywiście usuwamy)dodajemyok. 1 puszkę fasoli(ja mieszam kolorki),ugotowane ziemniaczki i buraki 4.kiedy dodam buraki skrapiam wszystko sokiem z cytryny,albo daję łyżeczkę octu, aby nie stracic kolorku, no a na koniec kosmetyka ![]() 5. no i to chyba wszystko, przepraszam , że tak długo.... Życzę smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten pomysł z fasolką to świetne rozwiązanie! Nie dodajesz koncentratu pomidorowego? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nigdy do żadnego barszczu nie dodawałam koncentratu pomidorowego. Kolorek jest taki sliczny,że nie trzeba go udoskonalać
![]() ![]() Edytowane przez yasminek Czas edycji: 2006-05-29 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Być może tak jest.Chętnie poznałabym jakiś oryginalny przepis, bo ten mój to pewnie taki a'la ukraiński, ale sprawdzony i smaczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie pamiętam jakiej firmy jest ta mrożonka, ale na opakowaniu jest napisane, że ileś procent jest gratis, to opakowanie jest dlatego charakterystyczne od razu rzuca się w oczy. Używam całej torebki, zupy starcza mi wtedy na 2 dni dla dwóch osób.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro idę po mieszankę do sklepu. Chyba połacze Wasze przepisy w jedno i dodam jeszcze dodatkowo fasolkę z puszki. Dziękuję dziewczyny za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.