|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Białko a odchudzanie
Hej dziewczyny
![]() Chciałabym Was zapytać jak konkretnie działa białko na organizm? (białko w proszku) i czy faktycznie daje to efekty -na odchudzanie a nie na wzrost masy mięśniowej oraz czy np. mogłabym zamienić śniadanie lub kolacje na taki białkowy szejk albo np cały dzień na tym? I czy można stosować białko z innymi suplementami? Może któraś z Was stosowała? jakie efekty i w jakim czasie? Jestem w tym temacie zielona i nie chce sie otruć ![]() Waże w tej chwili 74 kg przy wzroście 168 i chciałabym zrzucić przynajmniej 10 kilo tłuszczyku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Białko a odchudzanie
Cytat:
Jest dużo odżywek na rynku, poczytaj ich składy. Samo kupno odżywki białkowej i stosowanie jej nie zapewni ci efektów odchudzania.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
wiem,że trzeba jeszcze ćwiczyć ale zastanawiam sie po prostu czy to nie byłoby szkodliwe gdybym spożywała białko cały dzień
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadmiar białka w diecie zakwasza organizm, niszczy nerki. Monotonna w dodatku wysokoprzetworzona dieta powoduje powstawanie niedoborów w podaży witamin, tłuszczy, mikro i makro elementów. Niedobór błonnika różnorakiego pochodzenia niszczy prawidłowa florę bakteryjna jelit. Monotonna dieta oparta na żaciu w proszku niszczy zdrowe nawyki żywieniowe. A te jak mniemam i tam masz nienajlepsze, wiec okres diety ma je budować a nie jeszcze bardziej rujnować. + tak naprawdę, nikt nie czuwa nad rzeczywistym składem i czystością tego typu suplementów diety, bo to jest tylko biznes, nie podlegający obostrzeniom i długofalowym badaniom jak leki.
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Wypicie szejka da Ci tyle ile zjedzenie kilku kawałków kurczaka. Więc możesz sobie zobrazować ile można na tym schudnąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Osobiście nie polecam, przy dłuższym stosowaniu bardzo łatwo zniszczyć nerki, gdzie mogą pojawić się bardzo poważne komplikacje a to nie wątroba, która sama się regeneruje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Z tym, że białko niszczy prawidłowo funkcjonujące nerki to mit. Chyba że mówimy tu o jakiś ogromnych ilościach których z pewnością autorka tematu nie jest w stanie dostarczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
preparaty białkowe stosuje się w celu uzupełnienia diety w białko jeśli masz jego niedobór lub w przypadku nabierania masy mięśniowej (czyli znów sytuacja, w której musisz zwiększyć jego pobranie, ponieważ masz niewystarczającą ilość w spożywanych posiłkach). faktycznie białko można uznać za plus w odchudzaniu, bo organizm do jego zmetabolizowania potrzebuje dwa razy więcej energii niż w przypadku węglowodanów, ale tak jak dziewczyny pisały wyżej- monodieta wyniszcza organizm. jeżeli zbilansujesz sobie dietę w odpowiedni sposób i dostarczysz wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów przy jednoczesnej nie za wysokiej kaloryczności na pewno uda ci się schudnąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
W necie za darmo znajdziesz kalkulatory żywności. Oblicz swoje zapotrzebowanie dzienne uwzględniając tryb życia, a potem oblicz ile jesz w tym momencie i czy w ogóle jest Ci potrzebne dodatkowe białko. Jeśli chcesz schudnąć odejmij od zapotrzebowania 300-500 kcal na początek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Odżywki białkowe zdecydowanie polecam. Sama bardzo często zastępuję np drugie śniadanie koktajlem białkowym i wpływa on bardzo dobrze na mój organizm (polecił mi to mój trener personalny na samym początku mojej przygody z odchudzaniem)
![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-11-13 o 20:33 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
![]()
Moim zdaniem zależy jaką odżywkę użyjesz. Ja od jakiegoś czasu piję Chias Superfood Elixir Slim na drugie śniadanie lub po treningu, polecały to Siostry Bukowskie. W produktach tego typu nie ma żadnej chemii i świństw, a sporo przypraw i superfoods wspomagających metabolizm czyli przyśpieszających chudnięcie.
Zwróć też uwagę jakie białko pijesz - czy serwatkowe czy roślinne. Ja korzystam z konopnego, sojowego, czasem grochowego, ale to mieszam z owocami, bo smak jest mało zachęcający. Nie piję odżywek codziennie - tylko w dni kiedy mam treningi, jakieś 3-4 razy w tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Ja tak samo jak VeganDay - spróbowałam odżywek polecanych przez Siostry Bukowskie. Nazywają się chias. W 100% zgadzam się, ze mają naprawde czysty skład. Sama nie potrafię przekonać się do smaku białka, a wiem, ze muszę je uzupełniac. Dlatego do białek dodaję owoce. Co do odchudzania, to wersja slim na składniki, które to ułatwiają. Wiadomo, że od samej odżywki się nie schudnie, ale w połączeniu z ćwiczeniami daje super efekty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:07.