Białko a odchudzanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-06-05, 18:04   #1
ewelina_99xo
Przyczajenie

Question

Białko a odchudzanie

Hej dziewczyny
Chciałabym Was zapytać jak konkretnie działa białko na organizm? (białko w proszku) i czy faktycznie daje to efekty -na odchudzanie a nie na wzrost masy mięśniowej oraz czy np. mogłabym zamienić śniadanie lub kolacje na taki białkowy szejk albo np cały dzień na tym? I czy można stosować białko z innymi suplementami?
Może któraś z Was stosowała? jakie efekty i w jakim czasie?
Jestem w tym temacie zielona i nie chce sie otruć
Waże w tej chwili 74 kg przy wzroście 168 i chciałabym zrzucić przynajmniej 10 kilo tłuszczyku
ewelina_99xo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-06, 06:01   #2
QueenOfHearts
Rozeznanie

Dot.: Białko a odchudzanie

Cytat:
Napisane przez ewelina_99xo Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Chciałabym Was zapytać jak konkretnie działa białko na organizm? (białko w proszku) i czy faktycznie daje to efekty -na odchudzanie a nie na wzrost masy mięśniowej oraz czy np. mogłabym zamienić śniadanie lub kolacje na taki białkowy szejk albo np cały dzień na tym? I czy można stosować białko z innymi suplementami?
Waże w tej chwili 74 kg przy wzroście 168 i chciałabym zrzucić przynajmniej 10 kilo tłuszczyku
W internecie znajdziesz wszystkie informacje.
Jest dużo odżywek na rynku, poczytaj ich składy.

Samo kupno odżywki białkowej i stosowanie jej nie zapewni ci efektów odchudzania.
Stary 2017-06-06, 18:36   #3
ewelina_99xo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez QueenOfHearts Pokaż wiadomość
W internecie znajdziesz wszystkie informacje.
Jest dużo odżywek na rynku, poczytaj ich składy.

Samo kupno odżywki białkowej i stosowanie jej nie zapewni ci efektów odchudzania.
wiem,że trzeba jeszcze ćwiczyć ale zastanawiam sie po prostu czy to nie byłoby szkodliwe gdybym spożywała białko cały dzień
ewelina_99xo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-06, 21:26   #4
Sunrise64
Raczkowanie

Cytat:
wiem,że trzeba jeszcze ćwiczyć ale zastanawiam sie po prostu czy to nie byłoby szkodliwe gdybym spożywała białko cały dzień
Byłoby szkodliwe. Nie możesz jeść jedynie białka. Poczytaj o zdrowej, zrównoważonej diecie. Na pewno pomoże!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-06-07, 05:55   #5
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Byłoby szkodliwe.
nadmiar białka w diecie zakwasza organizm, niszczy nerki.
Monotonna w dodatku wysokoprzetworzona dieta powoduje powstawanie niedoborów w podaży witamin, tłuszczy, mikro i makro elementów.
Niedobór błonnika różnorakiego pochodzenia niszczy prawidłowa florę bakteryjna jelit.
Monotonna dieta oparta na żaciu w proszku niszczy zdrowe nawyki żywieniowe. A te jak mniemam i tam masz nienajlepsze, wiec okres diety ma je budować a nie jeszcze bardziej rujnować.

+ tak naprawdę, nikt nie czuwa nad rzeczywistym składem i czystością tego typu suplementów diety, bo to jest tylko biznes, nie podlegający obostrzeniom i długofalowym badaniom jak leki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-06-08, 08:45   #6
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Wypicie szejka da Ci tyle ile zjedzenie kilku kawałków kurczaka. Więc możesz sobie zobrazować ile można na tym schudnąć najważniejszy jest ujemny bilans kaloryczny, zbilansowana dieta i ćwiczenia.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-16, 21:40   #7
rax171
Przyczajenie

Osobiście nie polecam, przy dłuższym stosowaniu bardzo łatwo zniszczyć nerki, gdzie mogą pojawić się bardzo poważne komplikacje a to nie wątroba, która sama się regeneruje
rax171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-17, 12:19   #8
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Z tym, że białko niszczy prawidłowo funkcjonujące nerki to mit. Chyba że mówimy tu o jakiś ogromnych ilościach których z pewnością autorka tematu nie jest w stanie dostarczyć.
Stary 2017-07-17, 16:41   #9
anirossa
Przyczajenie

preparaty białkowe stosuje się w celu uzupełnienia diety w białko jeśli masz jego niedobór lub w przypadku nabierania masy mięśniowej (czyli znów sytuacja, w której musisz zwiększyć jego pobranie, ponieważ masz niewystarczającą ilość w spożywanych posiłkach). faktycznie białko można uznać za plus w odchudzaniu, bo organizm do jego zmetabolizowania potrzebuje dwa razy więcej energii niż w przypadku węglowodanów, ale tak jak dziewczyny pisały wyżej- monodieta wyniszcza organizm. jeżeli zbilansujesz sobie dietę w odpowiedni sposób i dostarczysz wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów przy jednoczesnej nie za wysokiej kaloryczności na pewno uda ci się schudnąć i oczywiście nie mówię tu o głodówkach typu 1000 kcal tylko naprawdę zdrowej, dobrze dobranej diecie
anirossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-20, 08:56   #10
Malinkna1986
Wtajemniczenie

W necie za darmo znajdziesz kalkulatory żywności. Oblicz swoje zapotrzebowanie dzienne uwzględniając tryb życia, a potem oblicz ile jesz w tym momencie i czy w ogóle jest Ci potrzebne dodatkowe białko. Jeśli chcesz schudnąć odejmij od zapotrzebowania 300-500 kcal na początek.
Stary 2017-11-13, 10:03   #11
fit_lover
Przyczajenie

Odżywki białkowe zdecydowanie polecam. Sama bardzo często zastępuję np drugie śniadanie koktajlem białkowym i wpływa on bardzo dobrze na mój organizm (polecił mi to mój trener personalny na samym początku mojej przygody z odchudzaniem) Musisz wiedzieć tylko,że nasz organizm nie może przyswoić więcej, niż 1,7g/kg i reszta i tak zostanie wydalona, dodatkowo obciążając m.in. nerki, więc ważne jest żeby nie przesadzać z odżywkami tego typu.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2017-11-13 o 20:33 Powód: Link.
fit_lover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-14, 07:39   #12
apetytnazdrowie
Przyczajenie

Cytat:
Hej dziewczyny
Myślę, że zastępowanie dwóch albo więcej posiłków odżywkami białkowymi może mieć znikomy efekt na redukcję wagi i co więcej możesz nabawić się niedoborów pokarmowych, albo co gorsza doprowadzić organizm do kwasicy, albo problemów z nerkami. W schudnięciu chodzi głównie o całkowity deficyt kaloryczny - czyli zjadasz nieco mniej kalorii z dietą niż potrzebujesz. Odżwyki białkowe są polecane osobom mocno aktywnym fizyczne, którym z dietą ciężko jest pokryć zapotrzebowanie na białko i zależy im na przyroście mięśni z jednoczesnym spadkiem tkanki tłuszczowej. Jeśli nie ma potrzeby - nie ma co z tym przesadzać, można włączyć jako przekąskę po treningu i wystarczy.
Stary 2017-11-14, 10:14   #13
VeganDay
Raczkowanie

Exclamation Dot.: Białko a odchudzanie

Moim zdaniem zależy jaką odżywkę użyjesz. Ja od jakiegoś czasu piję Chias Superfood Elixir Slim na drugie śniadanie lub po treningu, polecały to Siostry Bukowskie. W produktach tego typu nie ma żadnej chemii i świństw, a sporo przypraw i superfoods wspomagających metabolizm czyli przyśpieszających chudnięcie.
Zwróć też uwagę jakie białko pijesz - czy serwatkowe czy roślinne. Ja korzystam z konopnego, sojowego, czasem grochowego, ale to mieszam z owocami, bo smak jest mało zachęcający.
Nie piję odżywek codziennie - tylko w dni kiedy mam treningi, jakieś 3-4 razy w tygodniu.
VeganDay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-30, 13:32   #14
janka_ka
Raczkowanie

Ja tak samo jak VeganDay - spróbowałam odżywek polecanych przez Siostry Bukowskie. Nazywają się chias. W 100% zgadzam się, ze mają naprawde czysty skład. Sama nie potrafię przekonać się do smaku białka, a wiem, ze muszę je uzupełniac. Dlatego do białek dodaję owoce. Co do odchudzania, to wersja slim na składniki, które to ułatwiają. Wiadomo, że od samej odżywki się nie schudnie, ale w połączeniu z ćwiczeniami daje super efekty
janka_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości