|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Wyjdę na tępaka, ale cóż...
...muszę założyć ten wątek, bo chcę w końcu wiedzieć, co się dzieje na świecie!
Kto pyta, nie błądzi, prawda?... Nigdy nie interesowałam się polityką [podobnie jak historią i geografią ![]() Chciałam więc poprosić Was, drogie Wizażanki, o jasne, logiczne i zrozumiałe dla mnie ![]() ![]() Wiem, że trwają walki, ale kto, z kim, dlaczego i w jakim celu?... Domyślam się, że cała sytuacja miała początek paaaaarę dobrych lat temu, więc proszę o wyjaśnienie wszystkiego od początku... Przepraszam za idiotyczny wątek... ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjdę na tępaka, ale cóż...
loneliness,nie martw się,ja też nie wiem,o co tam chodzi
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Kochana loneliness tak naprawde to już nikt nie wie o co się biją na Bliskim Wschodzie
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
loneliness ja nawet nie wiem kto sie bije
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z tego co ja to wszystko rozumiem (nie jest to ostateczna życiowa prawda
![]() Przez wiele lat Żydzi byli narodem bez państwa, w XX wieku (chyba w latach 60) utworzono Izrael tam gdzie jest teraz, ale Palestyńczycy zaczeli sie buntować (no bo zabrano im wiele terenów) no i od tego czasu z przerwami nie ma tam spokoju. Izrael bombarduje Liban ponieważ znajdują sie tam kwatery skrajnej organizacji Hezbollachu, który walczy o wolność (Palestyny?). Też się w tym troche motam... ale chyba właśnie Hezbollach z Palestyny ma zwolenników i częśc swojej sieci w Libanie... A pretekstem do rozpoczęcia działań wojennych było porwanie przez Hezbollach 2 izraelskich żołnierzy...
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
chodzi o to ze w libanie wybory wygral hezbollah=Hezbollah, organizacja polityczno-militarna, zwana też Partią Boga ze względu na ścisły związek z szyityzmem. Założona w 1982 przez Husajna al-Musawiego i grupę bojowników przybyłych z Iranu po inwazji Izraela na Liban. Działa na terenie Libanu, prowadząc "świętą wojnę" z okupantem izraelskim oraz występując przeciwko obecności państw zachodnich. Znana z samobójczych zamachów terrorystycznych (arabskie al-amalijja al-istiszhadijja) i porwań samolotów. W październiku 1983 zamachowiec-samobójca z tej organizacji wysadził w powietrze amerykańskie baraki na lotnisku w Bejrucie, zginęło ponad 200 amerykańskich żołnierzy piechoty morskiej."-(to z encyklopedii),
co podnioslo delikatnie mowiac czujnosc Izraela i wojna byla chyba tylko kwestia czasu.pozniej porwano zdaje sie 2 izraelskich zolnierzy.Wiec Izrael nie czekal na dalsze kroki Libanu i sam zaatakowal.Pare dni temu znaleziono zreszta zwloki jednego z tych zolnierzy i dlatego Libanczycy obawiaja sie jeszcze bardziej.Tak ja to zrozumialam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Można powiedzieć ,że wszystko zaczęło się od T . Herzla - postulującego ( wraz z ruchem syjonistycznym) o utworzenie państwowosci zydowskiej.
Ważne było tez podkreslenie istnienia antysemityzmu - jako odwiecznego problemu o podlozu spoleczno - gospodarczo - EKONOMICZNYM ( jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze). Po pierwszej wojnie swiatowej Liga Narodów utworzyła w Palestynie coś na kształt enklawy żydwskiej - ktora oczywiscie znacznie sie powiekszyła po drugiej wojnie ( uchodzcy ! ). No ale ok. roko 1945 ( nie pamietam dokladnie ) ONZ dokonalo podziału Palestyny na częsc zydowską i arabską ( punktem zapalnym byla oczywiscie Jerozolima - miasto tak istotne dla tych religii). I się zaczelo..... Byłą wojna w 1948, wojna sześciodniowa, wojna o kanał Sueski, wojna Jom Kippur i intifada ( powstanie palestynczyków)... O mających tam non stop mijesce zamachch bombowych nie musze chyba wspominac.. ( Hamas, Dzihad, Hezbollah) Istotny ( jak nie najistotnijeszy ) jest w tym momencie fakt poparcia jakiego Izraelowi nieodmiennie udziela USA. Reakcja w świecie islamu jest oczywiscie jasna - 'zniszczyć zachod, siedzibe zla i szatana" - a także jego najblizszych sojusznikow.. Coz - Izralel jest najbliżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja zwykle wszystko przez religię i politykę. A raczej przez facetów
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Loneliness oczywiście nie jesteś żadnym tępakiem, bardzo dobrze, że założyłaś wątek, w którym w jasnych słowach można się dowidzieć o tej jakże zagmatwanej od wielu lat sytuacji.
![]() Sama z przyjemnością poczytałam wypowiedzi na ten temat i czekam na więcej. ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
![]()
yhg
- Edytowane przez eM! Czas edycji: 2012-08-04 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Oj, skomplikowane to
![]() ![]() Dziękuję jednak za wyjaśnienia, w końcu nie muszę uciekać przed znajomymi, kiedy rozmawiają na wyżej wymieniony temat ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ufffff.... DZIĘKI
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
tak naprawdę to ja sama też nie wiem o co tam chodzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
heheh nie no rozwalil mnie ten watek<lol>
tak chyba nikt nie wie o co sie bija ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
wielkie zmiany w rządzie. mnóstwo osób odwołanych ze swoich stanowisk. m.in. Roman Giertych z urzędu Ministra Edukacji Narodowej.
przedterminowe wybory planowane na 21 X. Kaczmarek, Ziobro i Lepper. Te nazwiska ostatnio najczęściej wymieniane są w mediach. i jeszcze słowo propaganda. To tak w skrócie. z życia Polski.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
tyle ze to chodzilo o sytuacje polityczna w Libanie
Sytuacji w Polsce to nawet nie śmiem opisywac ,bo niewiadomo co bedzie jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_...%C5%84ski_2006
tutaj konfikt izraelsko libański jest dokładnie opisany. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.